Μια ιστορία χαμένων ευκαιριών
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Η Λιβύη για εμένα είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση. Μου κόστισε τη λειτουργία των νεφρών μου. Την ξέρω καλά, την παρακολουθώ, πολλά από αυτά που διαβάζω μου προκαλούν ναυτία και απειλούν το μεταμοσχευμένο μου νεφρό. Το 2006 η «Ελευθεροτυπία» δημοσίευσε ένα προφητικό άρθρο «Ο ύπνος της Ελλάδος στη Λιβύη». Την ίδια χρονιά ο πρέσβης Γιώργος Σαββαΐδης παρέδωσε το μελετημένο, καλογραμμένο σημείωμα «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη και την Αίγυπτο», όπου περιγράφει τις σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης, τις θαλάσσιες ζώνες και την αδράνειά μας στο θέμα. Η Ντόρα Μπακογιάννη προσπαθεί με τον ΥΦΥΠΕΞ Βαληνάκη να κλείσει τα θέματα υφαλοκρηπίδας με τις γείτονες χώρες.
Αρχίζει ο εμφύλιος στη Λιβύη. Δίνεται η ευκαιρία στην Ελλάδα, με κυβέρνηση Παπανδρέου, να βγάλει την Τουρκία από το παιχνίδι επιρροής στη Λιβύη αναλαμβάνοντας δράση στον πόλεμο. Με εντολή του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή του σημερινού υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου, οργανώνουμε τη μεταφορά 13.500 εργαζομένων Κινέζων από τη Λιβύη στην Κρήτη. Την ίδια στιγμή διαπραγματευόμαστε την ασφαλή πτήση ελληνικών C130, ενώ το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη Λιβύη.
Ετσι, με προσωπική παρουσία καταφέρνουμε να μεταφέρουμε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες Ελληνες αλλά και Ευρωπαίους και πολίτες τρίτων χωρών που είχαν απομείνει στη βομβαρδισμένη Λιβύη. Η τελευταία πράξη της απελευθέρωσης τριών Ολλανδών πεζοναυτών αιχμαλώτων πολέμου αναδεικνύει την Ελλάδα ως τη μόνη χώρα που μπορεί να δράσει στη Λιβύη.
Ως αποτέλεσμα αυτής της επιτυχίας, η Ελλάδα κέρδισε τη στήριξη της Ολλανδίας στις διαπραγματεύσεις για το χρέος και ο υπογράφων έναν Μεγαλόσταυρο... Με την πτώση του Καντάφι, οι Ελληνες είμαστε οι πρώτοι που πάνε στην ακόμα επικίνδυνη Λιβύη. Με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού πιάνουμε το νήμα που άφησε η κυρία Μπακογιάννη και προτείνουμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ. Οι συνθήκες για κάτι τέτοιο είναι άριστες. Αποχωρήσαμε και το γιατί δεν το πράξαμε πρέπει να απαντηθεί από τις επόμενες ηγεσίες του ΥΠΕΞ, όπως πρέπει να απαντηθεί η ερώτηση γιατί δεν σταματήσαμε την Τουρκία ενώ μπορούσαμε.
Γνωρίζαμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε εμπάργκο όπλων στη Λιβύη το 2011. Γνωρίζουμε ότι η Εκθεση των Επιθεωρητών της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρεται σε «συστηματική παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη» από την Τουρκία, την Ιορδανία και τα ΗΑΕ. Γιατί δεν διαμαρτυρηθήκαμε, γιατί δεν επιδώσαμε ρηματικές διακοινώσεις, γιατί δεν αναδείξαμε το θέμα στην ΕΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ή μήπως η αδράνεια για την οποία προειδοποιούσε ο πρέσβης Σαββαΐδης επανήλθε ως εθνική πολιτική; Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αλλά αναστρέψιμη, με ένα μείγμα συμβατικών και μη συμβατικών κινήσεων.
- Τι δείχνουν 4 δημοσκοπήσεις: Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ αλλά και καμπανάκια για την απόδοση της κυβέρνησης – Τι λένε για την εκλογή Κασσελάκη και τι πιστεύουν για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ
- Αποκάλυψη OPEN για δολοφονία Κατσουρή: Οι απολογίες των αξιωματικών της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια και την εισβολή των Κροατών
- Σοκ στην Ολλανδία: 4 οι νεκροί από το δολοφονικό αμόκ 32χρονου – Πυροβολούσε αδιακρίτως σε σπίτι και νοσοκομείο
- Επιδόματα: Κόφτες για τους ελεύθερους επαγγελματίες που εμφανίζονται... φτωχοί και νέα φορολογική κλίμακα
- Σούπερ μάρκετ: Η ακρίβεια και οι αυξήσεις οδηγούν την ανάπτυξη και τους τζίρους στα ύψη
- Καλύτερη απ’ τη «Μάγισσα»: Η ελληνική σειρά- έκπληξη της φετινής σεζόν που σε κάνει να κολλάς απ’ το πρώτο επεισόδιο
- Έως και 60% πάνω: Το νησί-απόλαυση που ήταν φέτος ο μεγάλος νικητής της καλοκαιρινής σεζόν κάνοντας ρεκόρ εισπράξεων

Gowise.gr, Κάνε σύγκριση ανμέσα απο 27 ασφαλιστικές εταιρίεςΑκολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr