• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Σοκ στο Χόλιγουντ: Νεκροί ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του - Τους σκότωσε με μαχαίρι ο γιος τουςΜαρουσάκης: Έρχονται διαδοχικές κακοκαιρίες μέχρι τα Χριστούγεννα - Πότε αλλάζει ο καιρός«Ξαφνικά άκουσα κραυγές»: Νεκρός ο οδηγός και 16 μαθητές από την πτώση λεωφορείου σε χαράδρα στην ΚολομβίαΒίντεο ντοκουμέντο από τον ξυλοδαρμό διανομέα στον Πειραιά - Τον έστειλαν στο νοσοκομείοΣτο «κόκκινο» ο Κηφισός - Διακοπή κυκλοφορίας στα διόδια Αφιδνών μετά από φωτιά σε φορτηγό
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Απόψεις   ┋   24.03.2020 14:22
Σπύρος Σεραφείμ
Σπύρος Σεραφείμ

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Για όσους δεν παίρνουν μυρωδιά

Κάποιοι όντως «δεν έχουν πάρει μυρωδιά» -κατά το κοινώς λεγόμενον- για το τι έχει συμβεί με την πανδημία. Και ζουν ανάμεσά μας

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Πεταμένο γάντι σε δρόμο της Αθήνας. Πόση ανευθυνότητα... (Eurokinissi)
Πεταμένο γάντι σε δρόμο της Αθήνας. Πόση ανευθυνότητα... (Eurokinissi)

Στην «καθιερωμένη ενημέρωση των 18:00», τη Δευτέρα, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ρωτήθηκε σχετικά με τα συμπτώματα που εμφανίζει η ασθένεια του κορονοϊού.

Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε πως «πολλά είναι τα άγνωστα για τον ιό και πολλές οι εκπλήξεις», αναφερόμενος στη διαπίστωση που έγινε ότι ασθενείς παρουσιάζουν ανοσμία, δηλαδή απώλεια οσμής, απώλεια όσφρησης. Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε το εύρημα σημαντικό.. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως αυτή είναι μια νόσος με πολλά άγνωστα επιστημονικά δεδομένα ... Υπάρχει και άλλο χαρακτηριστικό, το οποίο αναφέρεται παγκοσμίως, πως κάποιοι εμφανίζουν ανοσμία, δεν μπορούν να μυρίσουν καλά. Δεν λειτουργεί καλά η όσφρηση», σημείωσε ο ίδιος. Στη συνέχεια ο ίδιος υπογράμμισε: «Είναι κάτι που δεν το περιμέναμε και το είδαμε και σε περιστατικά στην πατρίδα μας και στο εξωτερικό. Έχουμε μια επαγρύπνηση για να ανιχνεύσουμε συμπτώματα τέτοια. Η προσβολή της όσφρησης ήταν μια έκπληξη», όπως σχολίασε.

Μένοντας αποκλειστικά και μόνο στην ιατρική πλευρά του θέματος, αυτή η παρατήρηση όντως προκαλεί έκπληξη. Αντίστοιχα, η έκπληξη δεν μένει εδώ, στην προέκτασή του, ότι κάποιοι όντως «δεν έχουν πάρει μυρωδιά» -κατά το κοινώς λεγόμενον- για το τι έχει συμβεί με την πανδημία.

Έτσι, υπάρχουν πολλοί ακόμα που επιμένουν να κυκλοφορούν χωρίς λόγο στους δρόμους, χωρίς την απαραίτητη, πια, έγκριση και να τρώνε 150άρια πρόστιμα στο κεφάλι.

Είναι πολλοί εκείνοι που επιμένουν ότι ο ιός είναι δημιούργημα «κάποιων» για να πλουτίσουν, τη στιγμή που οι παγκόσμιες οικονομίες καταποντίζονται και αναζητούνται μέτρα ανάσχεσης της κατρακύλας. Αυτοί οι ίδιοι δεν βλέπουν ειδήσεις επειδή πιστεύουν ότι οι εικόνες -από την Ιταλία, για παράδειγμα- είναι σκηνοθετημένες για να τρομάξουν τον κόσμο. Είναι οι ίδιοι που δεν πρέπει να τους ρωτήσεις «για ποιον λόγο συμβαίνουν όλα αυτά;», επειδή θα ακούσεις συγκεντρωμένες όλες τις θεωρίες συνωμοσίας – και θα χάσεις τον χρόνο σου.

Πολλοί είναι εκείνοι που ακόμα δεν έχουν πάρει μυρωδιά ότι πρέπει να προφυλάσσονται αλλά και να προφυλάσσουν την υγεία του κοινωνικού συνόλου. Είναι οι ίδιοι που βήχουν και φτερνίζονται χωρίς να βάζουν το χέρι τους στο πρόσωπό τους, αποτελούν τα ίδια μιάσματα τα οποία πετάνε μάσκες και γάντια έξω από τους κάδους σκουπιδιών.

Ίσως μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπους που σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, κατά τις οποίες ο κοινωνικός ιστός πρέπει να παραμείνει αρραγής, προσπαθούν να σου φάνε τη σειρά στο σούπερ μάρκετ. Το κάνουν μπας και πάρουν κάνα αντισηπτικό παραπάνω και σωθούν, όπως το έχουν στο κεφάλι τους, αλλά η ψυχή τους δεν καθαρίζει με καμιά δραστική ουσία. Άλλωστε, ο Βρετανός συγγραφέας Τζωρτζ Όργουελ, εξαιρετικά επίκαιρος στις ημέρες μας, είχε γράψει: «Μια από τις πιο έντονες εμπειρίες του πολέμου είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να ξεφύγεις από την αηδιαστική μυρωδιά ανθρώπινης προέλευσης». Και, φυσικά, δεν εννοούσε, μόνο, την οσμή των πτωμάτων.

Σε αυτόν τον πόλεμο με τον κορονοϊό, κύριε καθηγητά, κύριε Τσιόδρα, έχετε δίκιο: ο κορονοϊός χτυπά όσους δεν έχουν πάρει μυρωδιά για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Διαβάστε ακόμη

Το χρίσμα που έδωσε ο Μητσοτάκης στον Πιερρακάκη, η ευεργεσία στους 15 συλληφθέντες του ΟΠΕΚΕΠΕ επί Αυγενάκη και ο Χιλετζάκης που δεν ανανέωσε την κομματική του ιδιότητα

Σίδνεϊ: Όλα όσα γνωρίζουμε για το μακελειό - Οι δράστες, τα εκρηκτικά και το νεαρότερο θύμα ηλικίας 10 ετών

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο αγροτικό - Ξεκινά κρίσιμη εβδομάδα

Σοκ στο Χόλιγουντ: Νεκροί ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του - Τους σκότωσε με μαχαίρι ο γιος τους

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Κορονοϊός
  • συμπτώματα
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr