Πανελλήνιες 2025: Οι απαντήσεις στα Αρχαία
Δείτε τις απαντήσεις στα θέματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Δεύτερη ημέρα των πανελλήνιων 2025 για τα ΓΕΛ με τους μαθητές να εξετάζονται στα Αρχαία Ελληνικά, στα μαθηματικά και την Βιολογία.
Πανελλήνιες 2025: Οι απαντήσεις στα Αρχαία
Δείτε εδώ τις απαντήσεις στα Αρχαία
Θέματα Πανελληνίων: Ο σχολιασμός στα Αρχαία
Σύμφωνα με το Νέο Φροντιστήριο:
Στο διδαγμένο κείμενο, οι υποψήφιοι/–ες εξετάστηκαν στην 8η διδακτική ενότητα από την Πλατωνική «Πολιτεία».
Η ερώτηση Α1 (κατανόησης) ήταν πολύ απλή και έδινε εύκολες μονάδες, ενώ δεν ζητήθηκαν χωρία στα πολλαπλής επιλογής του Α1α. Η ερμηνευτική ερώτηση παρέπεμπε σαφώς σε σχόλια του σχολικού βιβλίου και απαιτούσε καλή γνώση αυτών, αλλά και του ίδιου του κειμένου.
Το Β2 ενδεχομένως δυσκόλεψε τους μαθητές, καθώς απαιτούσε σφαιρική και κριτική προσέγγιση του νοήματος και των δύο κειμένων, αν και η εκφώνηση ήταν διευκολυντική.
Το Β3 σε ορισμένα σημεία χρειαζόταν καλή γνώση ετυμολογίας, αλλά και λεξιλογικό πλούτο, ενώ το Β4 ήταν πολύ εύκολο.
Στο αδίδακτο δόθηκε στους μαθητές/μαθήτριες απόσπασμα από τα «Απομνημονεύματα» του Ξενοφώντα, ο οποίος, γενικά, δεν ανήκει στους πιο απαιτητικούς συγγραφείς. Η μετάφραση παρουσίαζε σε ορισμένα σημεία δυσκολίες, ενώ η ερώτηση κατανόησης (για την οποία δόθηκε συγκεκριμένο απόσπασμα) ήταν σαφής.
Η Γραμματική και το Συντακτικό εξέταζαν μεγάλο εύρος της ύλης και δεν θα προβλημάτιζαν τον καλά προετοιμασμένο υποψήφιο, ενώ το Γ4β ήταν ευκολότερο από το περσινό, αφού ζητήθηκε αναγνώριση δευτερεύουσας και όχι κάποιος μετασχηματισμός. Σε γενικές γραμμές, τα θέματα ήταν σαφή και βατά, ώστε ο καλά προετοιμασμένος υποψήφιος να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά, ενώ ορισμένα σημεία κρίνονται ως πιο απαιτητικά, ώστε να ξεχωρίσουν οι μαθητές που διαθέτουν κριτική σκέψη και έχουν εμβαθύνει στην διδαχθείσα ύλη.
Το ethnos.gr. σε συνεργασία με το Νέο Φροντιστήριο θα σας παρέχουν έγκυρα και έγκαιρα τα θέματα και τις απαντήσεις

Το πρόγραμμα για τις πανελλήνιες 2025 στα ΓΕΛ
- Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής): Τετάρτη 4 Ιουνίου
- Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής): Παρασκευή 6 Ιουνίου
Σε θέσεις «μάχης» οι αγρότες: Νέα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα - Κλείνουν λιμάνια και αεροδρόμια
Μετά την κλοπή και πλημμύρα στο Λούβρο: Ζημιές σε πάνω από 300 σπάνια βιβλία στην αίθουσα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων
Η Ελλάδα μπαίνει στο κλίμα των Χριστουγέννων: Τα δημοφιλή θεματικά πάρκα της χώρας και πιο οι hot προορισμοί
Απόλυτο αφεντικό στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ο ΠΑΟΚ, που κοιτάζει μόνο την κορυφή!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



