• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Ιμανόλ Αλγκουαθίλ: Ποιος είναι ο νέος προπονητής του ΟλυμπιακούΓιώργος Μαζωνάκης: Το ιατρικό παρελθόν και η πλασμαφαίρεση «στο μικροσκόπιο» της ΑστυνομίαςΤι συζήτησαν Μητσοτάκης-Μακρόν; Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην περιοχή αλλά και η διασύνδεση Ελλάδας-ΚύπρουΤσίπρας στη ΔΕΘ: Αντίπαλος η ΝΔ, «ανταγωνιστής» το ΠΑΣΟΚ - Η επιχείρηση αποστασιοποίησης από τη μάχη της δεύτερης θέσης
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Παιδεία   ┋   10.09.2026 09:50
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Αναβάθμιση των υποδομών

Σχολεία: Αύριο το πρώτο κουδούνι - Οι αλλαγές που υποδέχονται τη νέα σχολική χρονιά

Πρώτη μέρα σχολείο, πρώτη μέρα σχολείο

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Σχολεία - Αγιασμός (TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)
Σχολεία - Αγιασμός (TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Με τον καθιερωμένο αγιασμό θα αρχίσει αύριο (11/9) η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές και τις μαθήτριες των νηπιαγωγείων, των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων της επικράτειας. Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα βρεθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Το «πρώτο κουδούνι» της χρονιάς βρίσκει τα σχολεία με επιπλέον 5.259 νέους εκπαιδευτικούς Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, καθώς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών, με τον αριθμό προσλήψεων να φτάνει τις 29.948, ενώ η δεύτερη φάση προσλήψεων αναμένεται μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παιδεία | 09.09.2026 18:37
Τα παιδιά στα Σφακιά ζωγράφισαν το σχολείο των ονείρων τους και ο δήμος το έκανε πράξη
Food & Drink | 10.09.2026 06:30
Επιστροφή στα θρανία και στην …κουζίνα: 4 αγαπημένα παιδικά φαγητά για μετά το σχολείο

Κατά τη νέα σχολική χρονιά, θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά το πρόγραμμα του Διεθνούς Απολυτηρίου (ΙΒ) σε 11 δημόσια σχολεία της επικράτειας, καθώς τα πρότυπα ΓΕΛ Αναβρύτων, Αγ. Αναργύρων, Βαρβακείου, Ιωνιδείου, Ηρακλείου Κρήτης, το 1ο Πρότυπο Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και το Πειραματικό ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τα Μουσικά σχολεία Αθήνας, Παλλήνης, Βόλου και το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα θα προσφέρουν στους μαθητές τους τη δυνατότητα να ακολουθήσουν την κατεύθυνση για την απόκτηση του ΙΒ.

Ακόμη, το 2026-27 θα τεθούν σε εφαρμογή 51 νέα και επικαιροποιημένα σπουδών, θα εισαχθεί το μάθημα της Ηθικής από τη Γ' Δημοτικού έως τη Γ' Λυκείου, για τους μαθητές και τις μαθήτριες που απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα για δωρεάν ηλεκτρονική εξέταση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας στη Γ' Γυμνασίου στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά και τα Ιταλικά.

Επιπλέον, στον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, είναι η διεύρυνση του προγράμματος ζωντανών μαθημάτων του Ψηφιακού Φροντιστηρίου - που φέτος θα λειτουργήσει για τρίτη χρονιά - και στην Α' και Β' τάξη του λυκείου, πέραν της Γ'.

Αναβάθμιση των υποδομών

Στο κομμάτι των υποδομών, σε 238 σχολικές μονάδες της επικράτειας, το «πρώτο κουδούνι» θα χτυπήσει ξανά με εκσυγχρονισμένες υποδομές, μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου». Παράλληλα, «πρεμιέρα» θα κάνουν 8 νέα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία (γυμνάσια και λύκεια) σε Αιγάλεω, Ρόδο, Ηράκλειο και Πύργο.

Ως προς τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων, μέσα στη χρονιά προγραμματίζεται η εγκατάσταση 7.900 διαδραστικών πινάκων, η παράδοση νέου αθλητικού εξοπλισμού για 4.550 σχολεία, καθώς επίσης και η λειτουργία και αναβάθμιση σχολικών βιβλιοθηκών.

Τέλος, μία από τις καινοτομίες που θα φέρει η νέα σχολική χρονιά, είναι η ανάπτυξη του EduPlan.AI, ενός ψηφιακού συστήματος σχεδιασμού της στελέχωσης στην Εκπαίδευση, το οποίο θα εισαχθεί με στόχο την ακριβέστερη πρόβλεψη αναγκών ανά περιοχή για τα επόμενα χρόνια. Το σύστημα θα συνδυάζει δεδομένα οργανικών θέσεων, λειτουργικών αναγκών, δημογραφικών μεταβολών και τα χαρακτηριστικά των σχολικών μονάδων, προκειμένου να προχωρεί σε εκτιμήσεις.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Αστυνομία, εισαγγελείς και ο Ιατρικός Σύλλογος στο ιατρείο όπου υπέστη ανακοπή ο Γιώργος Μαζωνάκης - Τι ερευνάται

Κυψέλη: Καθιζήσεις έως 4 φορές πάνω από το όριο λόγω Μετρό - Αποκαλυπτική έκθεση για τις ρωγμές

Το κόλπο των 240 εκατ. δολαρίων: 22χρονος προσποιήθηκε την Google και έκλεψε Bitcoin - Τον «έδωσε» το όργιο σπατάλης

Μικρό όσο το διαβατήριο: Η Apple σε νέα εποχή με το νέο αναδιπλούμενο iPhone - Πόσο θα κοστίζει στην Ελλάδα

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ειδήσεις τώρα
  • σχολεία
  • υπουργείο Παιδείας
  • εκπαίδευση
  • σχολείο
  • Σόφια Ζαχαράκη
  • σχολική χρονιά
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr