copyright: eurokinissi , APimages

Σχολεία και εκκλησίες: Ημερομηνίες της τελευταίας στιγμής στα χέρια Μητσοτάκη

Τελευταία Ενημέρωση
Μόλις λίγες ώρες πριν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού, οι επικρατέστερες ημερομηνίες για σχολεία και εκκλησίες

Ενα θρίλερ σε εξέλιξη για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία καθώς μέχρι και την ύστατη ώρα υπήρχαν συζητήσεις και ενστάσεις. Σχεδόν, δύο ώρες πριν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις εξελίξεις στη χώρα μας, τα μέτρα περιορισμού και την άρση των περιοριστικών μέτρων, φαίνεται πως η κυβέρνηση, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, έχει αποφασίσει το άνοιγμα των σχολείων και μάλιστα έχει καθορίσει το χρονοδιάγραμμα που θα εφαρμόσει. 

Μάλιστα, οι επικρατέστερες ημερομηνίες που όλα δείχνουν ότι έχει καταλήξει το επιτελείο του πρωθυπουργού και μένει και να ανακοινωθούν επίσημα, είναι οι εξής: 

  • 11 Μαΐου επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Γ' Λυκείου
  • 18 Μαΐου γυρίζουν στις τάξεις οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων
  • Η επιστροφή για τους μαθητές του Δημοτικού στα θρανία πιθανόν να γίνει την 1η Ιουνίου, αλλά αυτό παραμένει ακόμη ανοιχτό
  • Στις 18 Μαΐου ανοίγουν και οι εκκλησίες αλλά με αυστηρούς κανόνες

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι τις επίσημες ανακοινώσεις θα τις κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πιθανότατα στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό. Ακόμη, όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Ελλάδα έχει περάσει σχεδόν με «άριστα» την πανδημία του κορονοϊού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα απευθυνθεί στους πολίτες της χώρας σήμερα (28/4) στις 18:00 ανακοινώνοντας την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους Ελληνες να μην... χύσουν την καρδάρα με το γάλα, γκρεμίζοντας ό,τι χτίσαμε τον τελευταίο ενάμιση μήνα, αναμένοντας από τον καθένα μας ξεχωριστά να επιδείξει υπευθυνότητα κι ωριμότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει τους κυριότερους σταθμούς εξόδου από κρίση. Θα αναφέρει τις ημερομηνίες-κλειδιά που θα επαναρχίσουν τα μαθήματα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με γνώμονα την δημόσια υγεία, ωστόσο, παραμένει γρίφος για δυνατούς λύτες το πότε και υπό ποιο καθεστώς θα επιστρέψουν μαθητές και φοιτητές σε αίθουσες κι αμφιθέατρα.

Ακόμη, θα αναφερθεί στην σταδιακή άρση των περιορισμών στις εκκλησίες, ενώ θα κάνει εκτενή αναφορά στην Οικονομία στο «αύριο» επιχειρήσεων, εργαζόμενων, αλλά και στην αναμενόμενη κι αναπόφευκτη ύφεση που επίκειται. Θα τονίσει ότι η κυβέρνηση θα θέσει στέρεες βάσεις για την άμεση επανεκίννηση της Οικονομίας.

Μετά τον πρωθυπουργό, το σχέδιο της κυβέρνησης θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού Εργου Ακη Σκέρτσο. Ο κ. Σκέρτσος θα αναλύσει το χρονοδιάγραμμα με τι και πότε σηκώνει ρολά, ενώ εν συνεχεία, το πλάνο της κυβέρνησης θα εξειδικευτεί ανά τομέα, από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκο Παπαθανάση, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών Θοδωρή Λιβάνιο και τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για Θέματα Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη. Την παρουσίαση θα συντονίσει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Το σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Θα ακολουθήσουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού.

Οι ανακοινώσεις Τσιόδρα - Κεραμέως

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχωρούν το απόγευμα της Τετάρτης, 29 Απριλίου, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με την επανέναρξη των σχολείων και όσα θα πρέπει να γίνουν στο εξής. 

Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στις 18:00, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, παρόντος και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά

Ήδη, τη Δευτέρα 27/4 ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε πως η χρήση των μασκών θα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους με τη σταδιακή άρση των μέτρων, κάτι που περιλαμβάνει και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. 

Κεραμέως: Προτεραιότητά μας οι μαθητές της Γ' Λυκείου

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι μαθητές της Γ’ Λυκείου ως προς το άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυρία Κεραμέως σημείωσε το περασμένο Σάββατο ότι αναμένεται άμεσα η εισήγηση των ειδικών και ότι θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση των οργανωτικών μέτρων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το υπουργείο, μαζί με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του υπουργείου Υγείας, επεξεργάζονται τις ακριβείς οδηγίες για τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να ληφθούν κατά την επιστροφή στις αίθουσες, αλλά και τον τρόπο υιοθέτησής τους από εκπαιδευτικούς και μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές.

Ενδέχεται τα σχολεία να ανοίξουν νωρίτερα τον Σεπτέμβριο 

Η υπουργός έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα σχολεία τον Σεπτέμβριο, για τη νέα σχολική χρονιά, προκειμένου να καλυφθεί το έδαφος που χάθηκε εξαιτίας του κορονοϊού.  

Όταν ρωτήθηκε για το σενάριο αυτό, για έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς νωρίτερα, η κυρία Κεραμέως απάντησε στον ΑΝΤ1: «Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Έχουμε ζητήσει αναλυτικές εισηγήσεις από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την ύλη που θα πρέπει να έχει καλυφθεί, τα εφόδια που θα πρέπει να έχει αποκτήσει ένας μαθητής για να είναι ομαλή η μετάβασή του στην επόμενη τάξη». 

Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ

Αλλο η επανεκκίνηση της οικονομίας και άλλο η λειτουργία των σχολείων λέει ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας σοβαρότατες επιφυλάξεις ως προς την δρομολογούμενη από την κυβέρνηση, προοπτική της επιστροφής των μαθητών στις τάξεις. Ως εκ τούτου ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση συμφώνησε σε απόλυτο βαθμό ως προς το θέμα της λήψης περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, τάσσεται κατά του κυβερνητικού σχεδιασμού για το άνοιγμα των σχολείων με εξαίρεση την Γ’ Λυκείου και τους τελειόφοιτους των πανεπιστημίων.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας που είχε τη Δευτέρα, 27 Απριλίου, τηλεφωνική επικοινωνία με καθηγητές και επιδημιολόγους για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για την επαναλειτουργία των σχολείων λαμβάνοντας υπόψη του και τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται από γονείς όσο και από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας δημοσίως. Ως εκ τούτου η Κουμουνδούρου νωρίτερα με ανακοίνωσή της κάλεσε ευθέως την κυβέρνηση να επανεξετάσει τον σχεδιασμό της και να μην θέσει σε διακινδύνευση για πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες τα επιτεύγματα που συλλογικά κέρδισε η ελληνική κοινωνία με υπομονή και προσπάθεια.

Στις επαφές που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τους ειδικούς τόνισε ότι η περίπτωση της τρίτης Λυκείου και των τελειόφοιτων φοιτητών είναι διαφορετική, καθώς οι συγκεκριμένοι σπουδαστές θα δώσουν πανελλαδικές ή εξετάσεις για να πάρουν το πτυχίο τους και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Επίσης, ανέφερε ότι το άνοιγμα των σχολείων για είκοσι ημέρες δεν  μπορεί να συγχέεται με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, σχολιάζοντας πως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες σημειωτέον κάνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό δεν προχωρούν στην επαναλειτουργία τους.

Μάλιστα, την Τρίτη η εκπρόσωπος Τύπου, Εφη Αχτσιόγλου, υποστήριξε: ««Έχουμε πολύ μεγάλη επιφύλαξη για το βιαστικό άνοιγμα των σχολείων», τονίζοντας ότι όταν υπάρχει τόσο μεγάλη διάσταση απόψεων από πλευράς των επιστημόνων, η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί πολύ πιο προσεκτικά. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ