• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Πανελλήνιες 2026: Όλο το πρόγραμμα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛΑίθριος και σήμερα ο καιρός: Στους 33 η θερμοκρασία - Πού μπορεί να βρέξει«Σκοντάφτει» ξανά στον Ευαγγελισμό η Γραμμή 4 του Μετρό - Απειλείται με νέες καθυστερήσεις το έργοΟι ΗΠΑ βομβάρδισαν εγκαταστάσεις στο Ιράν - «Τους έχει μείνει μόνο το 21%-22% των πυραύλων τους», λέει ο Τραμπ
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   22.05.2020 23:50
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να ενημερώσει για τα γεγονότα στον Εβρο

Εβρος: «Αρπαγή» ελληνικής γης από Τούρκους - Διάβημα ΥΠΕΞ

Τι καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και τι ο Νίκος Κοτζιάς

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

copyright: APimages
copyright: APimages
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Όλα ξεκίνησαν προ εβδομάδων, στο νότιο Εβρο, στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες, με τη μετάβαση εκεί τουρκικών στρατιωτικών-αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες αρνούνται, όμως, να αποχωρήσουν από το σημείο.  Η συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία οι Τούρκοι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας εμφανίζονται να έχουν στήσει μια σκηνή και να αλλάζουν βάρδιες, ανήκει στην Ελλάδα.

Με τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί, ωστόσο, στην κοίτη του ποταμού Έβρου η οποία μετακινείται, η εν λόγω περιοχή κάθε χειμώνα πλημμυρίζει. Εκμεταλλευόμενη τώρα την υποχώρηση της στάθμης του νερού λόγω καλοκαιρινής περιόδου και τη μετακίνηση της κοίτης, η Τουρκία σπεύδει να πατήσει πόδι στη συγκεκριμένη έκταση παρουσιάζοντάς την ως δική της, δηλαδή τουρκική.  Στο θέμα αναφέρθηκε μάλιστα ακόμη και η βρετανική εφημερίδα Sun, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον τίτλο «Τουρκικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ελλάδα και καταλαμβάνουν μικρό κομμάτι γης πάνω στο διαφιλονικούμενο σύνορο». 

Μιλώντας προ ημερών στον ρ/σ «Α’ Πρόγραμμα» της ΕΡΑ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει το θέμα. «Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση (σ.σ. με την Τουρκία). Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού (…) Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες, οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα», είχε δηλώσει στις 20 Μαΐου ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα για το οποίο ωστόσο η ελληνική πλευρά δεν είχε ως φαίνεται πια άλλα περιθώρια παρά να προχωρήσει σε διάβημα. 

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να ενημερώσει για τα γεγονότα στον Εβρο 

Να ενημερώσει άμεσα η κυβέρνηση τα κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Εβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει, ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Εθνικής Αμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στη δήλωσή τους αναφέρουν: «Χθες ο υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή» και ακολούθως ρωτούν τον υπουργό: «Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του υπουργείου Άμυνας για το θέμα;». Κλείνοντας υπογραμμίζουν ότι τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα και προειδοποιούν ότι «έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής του «Πράττω» και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφέροντας στο Twitter τα εξής: «Κατέλαβαν Τούρκοι 16 στρέμματα ελληνικού εδάφους. Εγκαταστήσαν σημαία τους. Η κυβέρνηση μιλά υποτιμητικά για ελληνική γη. Προωθεί τη θεωρία της «ολίγον εγκύου» σε θέματα κυριαρχίας και εδαφική ακεραιότητας. Χρειάζεται πανστρατιά. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή Ελλάδας». 

Κατέλαβαν Τούρκοι 16 στρέμματα ελληνικού εδάφους. Εγκαταστήσαν σημαία τους. Η κυβέρνηση μιλά υποτιμητικά για ελληνική γη. Προωθεί τη θεωρία της «ολίγον εγκύου» σε θέματα κυριαρχίας και εδαφική ακεραιότητας. Χρειάζεται πανστρατιά. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή Ελλάδας

— Nikos Kotzias (@NikosKotzias) May 22, 2020

Διαβάστε ακόμη

«Σκοντάφτει» ξανά στον Ευαγγελισμό η Γραμμή 4 του Μετρό - Απειλείται με νέες καθυστερήσεις το έργο

Στο… γαλάζιο DNA στοχεύει η κυβέρνηση: Γιατί φούντωσαν τα σενάρια πρόωρων εκλογών - Τι θα κάνει ο Σαμαράς

Πώς ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ στέρησε από το Ιράν σχεδόν 6 δισ. δολάρια

Πάντα ορεκτικό, προσοχή στα πιάτα ημέρας - 14 συμβουλές κριτικών εστιατορίων για το τέλειο γεύμα έξω

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Τουρκία
  • ΥΠΕΞ
  • Έβρος
  • Νίκος Δένδιας
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr