Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

Τσαβούσογλου: Δεν μπορεί κάθε νησί να έχει υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα ζει σε όνειρο

Τελευταία Ενημέρωση
Αναφορικά με το Καστελόριζο, συμπλήρωσε, πως αυτό είναι ορατό 2 χιλιόμετρα από την Τουρκία, ενώ από την Ελλάδα είναι 570 χλμ. μακριά

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNNTürk έδωσε χθες το βράδυ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανοίγοντας όλη τη «βεντάλια» με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Από το Αιγαίο, τη Λιβύη και την ανατ. Μεσόγειο μέχρι τους S-400, τη Συρία, το Ιράκ και τις… τουριστικές σχέσεις με τη Γερμανία.

Για το Αιγαίο

«Η Ελλάδα λέει ότι κάθε νησί έχει υφαλοκρηπίδα. Εμείς λέμε ότι κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Ειδικά όταν ένα νησί είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Προσπαθούν να μας αφήσουν μόνο αυτή την κόκκινη ζώνη. Αυτός είναι ο χάρτης της Σεβίλλης. Κι ενώ λέμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα τέτοιο όνειρο», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών και αναφορικά με το Καστελόριζο, συμπλήρωσε, πως αυτό είναι ορατό 2 χιλιόμετρα από την Τουρκία, ενώ από την Ελλάδα είναι 570 χλμ. μακριά.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δείχνει και πάλι τους γνωστούς χάρτες με τη λεγόμενη «τουρκική υφαλοκρηπίδα», η οποία εκτείνεται από τα Κατεχόμενα της Κύπρου μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο, κι εξηγεί ότι τα ελληνικά νησιά πήραν αυτό που τους αναλογεί από το διεθνές δίκαιο, δηλ. μόνο 6 ν.μ. χωρικά ύδατα.

«Αν προσέξετε, κοιτάξτε αυτή τη γραμμή, ακριβώς δίπλα στα ελληνικά νησιά, εμείς σε αυτά τα νησιά δώσαμε 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων. Τα νησιά έχουν χωρικά ύδατα, αλλά όχι υφαλοκρηπίδα. Όπως λέει και το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα παλαιότερα ήθελε να τα επεκτείνει στα 12 (ν.μ.), όπως ξέρετε, προσπαθούσε να αποδείξει ότι αποτελούν κι αυτά ηπειρωτική χώρα. Δεν το έκανε βασικά μόνο με εμάς, το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Ο λόγος που δεν έχει συμφωνήσει με την Αίγυπτο είναι αυτός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρός μας τι λέει διαρκώς στην Ελλάδα. «Έλα, να μιλήσουμε για την ανατ. Μεσόγειο και να συνεργαστούμε σε κοινές έρευνες».

Αλλά η Ελλάδα δεν θέλει, ισχυρίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, γιατί προσπαθεί να κάνει ανώφελες συμμαχίες με την Ευρώπη και άλλες χώρες.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξήγησε στη συνέχεια τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία στο Ιόνιο για να επαναλάβει ότι ούτε η Ελλάδα αναγνώρισε υφαλοκρηπίδα στα νησιά του Ιονίου, μια θέση που επικροτεί ουσιαστικά τη θέση της Άγκυρας, όπως είπε.

Κυπριακή ΑΟΖ

«Το Ισραήλ αν θέλει να κάνει μία συμφωνία, όπως αυτή που υπογράψαμε με τη Λιβύη, θα πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία με την ελληνο-κυπριακή πλευρά. Τι λέγαμε; Χωρίς την Τουρκία, καμία φόρμουλα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό το αποδείξαμε με τις γεωτρήσεις και τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Το δείξαμε τόσο στην πράξη όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Λιβύη

Αναφορικά με την αιφνίδια επίσκεψη στη Λιβύη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν «έκπληξη» και ότι ήταν λογικό να βρεθούν εκεί, προκειμένου να συζητήσουν με την κυβέρνηση της Τρίπολης μία σειρά θεμάτων.

«Πήγαμε να δείξουμε ότι στηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε άλλες σχέσεις με τη Λιβύη. Έχουμε μια συμφωνία για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Συζητήσαμε πώς μπορούμε να μοιραστούμε αυτόν τον πλούτο. Έχουμε οικονομική συνεργασία – Συζητήσαμε το κατά πόσο οι εταιρείες μας μπορούν να επιστρέψουν στις περιοχές που έχουν σταθεροποιηθεί. Συζητήσαμε όλες τις πτυχές της οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και συνέχισε:

«Είναι κακό για τις εταιρείες μας να αναλάβουν έργα στη Λιβύη στη βάση του win win; Υπάρχουν πολλές πετρελαιοπηγές στη Λιβύη.Για ποιον είναι επιβλαβές εάν οι εταιρείες μας συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας, προς όφελος του λαού της Λιβύης εκεί; Δεν είμαστε αποικιοκράτες, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε. Η τήρηση των συμφερόντων μας εκεί δεν πρέπει να ερμηνεύεται διαφορετικά. Μιλήσαμε για όλα τα θέματα μέσα σε 1 ημέρα. Πραγματοποιήσαμε εκτενείς και παραγωγικές συζητήσεις».

Ερντογάν - Τραμπ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε ξανά στη συμφωνία μεταξύ Τούρκου προέδρου Ερντογάν και Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ώστε αντιπροσωπείες των δύο χωρών να συνεργαστούν σε τεχνικό επίπεδο για τη Λιβύη. «Αυτή τη στιγμή γίνονται συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο. Στο προσεχές μέλλον θέλουμε να γίνουν και σε επίπεδο υπουργών», ανέφερε.

Ρώσοι υπουργοί - Επίσκεψη

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι η επίσκεψη του ρωσικού κλιμακίου με επικεφαλής τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι τελικά θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Όπως είπε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν δύο φορές με το Ρώσο ομόλογό του την ημέρα της αναβολής της επίσκεψης, συμφώνησαν ότι πρέπει να καλυφτεί λίγη ακόμη απόσταση μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών και μετά να επισκεφθεί την Τουρκία ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Επίσκεψη Ιταλού ΥΠΕΞ

Τέλος αναφορικά με το μέτωπο της Ιταλίας ο ίδιος ανέφερε, «ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών θα ερχόταν την Τετάρτη, αλλά πήγαμε στη Λιβύη και το αναβάλαμε. Θα είμαστε μαζί αύριο. Θα μιλήσουμε για το χαρτοφυλάκιο της Λιβύης. Τα τεκταινόμενα στα βόρεια της Λιβύης επηρεάζουν πολύ περισσότερο την Ιταλία και τη Μάλτα. Βλέπουμε την αρνητική στάση της Γαλλίας, αλλά η Ιταλία συναντά όλες τις πλευρές κρατώντας ισορροπίες. Δεν σκέφτεται διαφορετικά από εμάς σχετικά με την πολιτική ενοποίηση της Λιβύης. Πρέπει επίσης να αναθερμάνουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Η οικονομία όλων επηρεάστηκε από κορονοϊό».

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ