• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα - Ποιες κινήσεις εξετάζει η κυβέρνησηΚακοκαιρία Byron: Πλημμύρες και 112 σε Μάνδρα και Μέγαρα – Απίστευτες εικόνες κατέγραψε το ethnos.grΚακοκαιρία Byron: Κλειστή η Αθηνών - Κορίνθου - Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορίαΚακοκαιρία Byron: Κλειστά όλα τα σχολεία στην Αττική - Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   12.07.2020 17:30
Μαρία Ζαχαράκη
Μαρία Ζαχαράκη

Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Δεν αλλάζει όνομα η Αγία Σοφία

Αγία Σοφία: Κόκκινο χαλί 14.000 τ.μ., κοράνι όλο το 24ωρο και μεταφορά των συμβόλων

Η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Κωνσταντινούπολη γράφει για το πώς θα είναι η Αγία Σοφία βάσει των τουρκικών σχεδιασμών

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
(AP)
(AP)

Την Αγία Σοφία επισκέφτηκε σήμερα το μεσημέρι ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, μαζί με το νομάρχη της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια, προκειμένου να επιθεωρήσουν το χώρο ενόψει της μετατροπής του σε τζαμί. Οι δύο αξιωματούχοι εισήλθαν στο χώρο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Την ίδια ώρα, νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις αλλαγές που θα γίνουν μέσα στην Αγία Σοφία, προκειμένου να μετατραπεί σε τζαμί.

  1. To 14 χιλιάδων τ.μ. χαλί είναι έτοιμο – Η παραγγελία είχε δοθεί από τον Ιούνιο και το πλήρωσε η ίδια η τουρκική προεδρία.
  2. Σύμβολα που δεν πρέπει να βρίσκονται εντός της Αγίας Σοφίας επειδή δεν θα συνάδουν με την λειτουργία της ως τζαμί θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν αλλού.
  3. Θα διοριστούν 2 ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες – Βασικό κριτήριο η… καλή φωνή.
  4. Επί 24 ώρες θα ακούγονται στίχοι από το κοράνι μέσα στο μνημείο
  5. Η Αγία Σοφία θα είναι κάθε μέρα ανοιχτή και για τις 5 προσευχές.
  6. Τα ψηφιδωτά θα μπορούν να τα βλέπουν συγκεκριμένες ώρες οι τουρίστες, οι οποίοι θα μπαίνουν ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο.
  7. Για τους επισκέπτες θα υπάρξουν ειδικές διευθετήσεις ώστε να μην μπορούν να πλησιάζουν το σημείο που θα γίνεται η μουσουλμανική προσευχή.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 12.07.2020 17:07
Διαπρεπείς Τούρκοι νομικοί, Θεολόγοι: Αντίθετη με το Ισλάμ η μετατροπή ναού σε τζαμί
Διαπρεπείς Τούρκοι νομικοί, Θεολόγοι: Αντίθετη με το Ισλάμ η μετατροπή ναού σε τζαμί

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξαντληθεί σχεδόν όλα τα εισιτήρια από τις μουσουλμανικές χώρες προκειμένου να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Ιουλίου για την πρώτη προσευχή. Κατά εκατοντάδες συρρέουν από όλη την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να δουν και να φωτογραφηθούν μπροστά στην Αγία Σοφία, μετά την απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί και να προσευχηθούν έστω στον προαύλιο χώρο της.

Δεν αλλάζει όνομα η Αγία Σοφία

Σε συνέντευξή του στο κανάλι «Α Χαμπέρ», ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, διαβεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της Αγίας Σοφίας, καθώς και το 1453 αποκαλείτο «Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσκλήσεις για άτομα VIP στην πρώτη προσευχή που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου. Υποστήριξε ακόμη ότι με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα σταματήσει και η κατάρα του Μωάμεθ του Πορθητή, σύμφωνα με την οποία όσοι χρησιμοποιούν την Αγία Σοφία πέρα του σκοπού για τον οποίο ετάχθη είναι καταραμένοι.

«Μακάρι αυτή η απόφαση να σταματήσει αυτή την κατάρα που βαραίνει αυτό το έθνος» ανέφερε ο Αλί Ερμπάς. Όσον αφορά στο κατά πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού στις 24 Ιουλίου, που όλοι θα σπεύσουν να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία, διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί η κοινωνική απόσταση και η χρήση μάσκας εντός του μνημείου.

Διαβάστε ακόμη

Ο αντίκτυπος της ομιλίας Τσίπρα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η απάντηση Φάμελλου για τα περί ιδιοτέλειας και ο υπερ-γουρλής Μαγειρίας που πήρε δώρο μια Ferrari

Από το Καστέλι μέχρι τον ΒΟΑΚ και το μετρό: Αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ απειλούν μέχρι και να διπλασιάσουν το κόστος των μεγάλων έργων

Κακοκαιρία Byron: «Βροχή» τα 112 όλη τη νύχτα - Πώς θα κινηθούν οι καταιγίδες τις επόμενες ώρες

Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα - Ποιες κινήσεις εξετάζει η κυβέρνηση

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Αγία Σοφία
  • Τουρκία
  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr