Αγία Σοφία
(copyright: Associated Press)

Le Figaro κατά Ερντογάν: Υλοποιεί το εθνικιστικό του όνειρο - Επίδειξη δύναμης η Αγία Σοφία

Τελευταία Ενημέρωση
Ο Ερντογάν «ο κατακτητής» με την κίνησή του αυτή εξασφάλισε για τον εαυτό του ένα θεαματικό χτύπημα που θα μείνει στην Ιστορία, σημειώνει το δημοσίευμα

Η κοσμική χώρα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, που μετέτρεψε το τζαμί σε μουσείο το 1934, πέρασε, σημειώνει σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, της οποίας το σημερινό πρωτοσέλιδο έχει τίτλο «Στην Αγία Σοφία επίδειξη ισλαμικής δύναμης του Ερντογάν» και συνοδεύεται από φωτογραφία με τη χθεσινή προσευχή παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως επισημαίνει το άρθρο με τίτλο «Το τέλος του Ατατούρκ», ο Ερντογάν «ο κατακτητής» με την κίνησή του αυτή εξασφάλισε για τον εαυτό του ένα θεαματικό χτύπημα που θα μείνει στην ιστορία. «Η βασιλική είναι το σύμβολο του χριστιανικού παρελθόντος της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς. Ο νέος σουλτάνος έχει χτυπήσει διπλά: δημιουργεί μια πολιτική εκτροπή και, πάνω απ' όλα, βλέπει την ολοκλήρωση, μετά από δεκαοκτώ χρόνια βασιλείας, του ισλαμο-εθνικιστικού του ονείρου».

Παράλληλα παρομοιάζει τον Τούρκο πρόεδρο, με τον Μεχμέτ Β', ο οποίος το βράδυ της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης το 1453, περπάτησε προς τη χριστιανική βασιλική για να την μετατρέψει στο μουσουλμανικό τελετουργικό. «Το μήνυμα είναι σαφές: η Οθωμανική Αυτοκρατορία θα είναι το νέο μοντέλο για τη σύγχρονη Τουρκία. Η κοσμική χώρα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, που μετέτρεψε το τζαμί σε μουσείο το 1934, πέρασε», αναφέρει.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως με την πάροδο του χρόνου, η Αγία Σοφία είχε γίνει ζωντανή μαρτυρία για την αναζήτηση της συμφιλίωσης μεταξύ του χριστιανικού και μουσουλμανικού μονοθεϊσμού. «Αυτό το εντυπωσιακό βήμα οπισθοδρόμησης είναι ένα καρφί στο φέρετρο του Ατατούρκ, του οποίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν σταματά να αποδομεί τα αγάλματα. Δυσφημισμένος για την κοσμική του πολιτική, εκπροσωπεί μια Τουρκία που στερείται οποιασδήποτε αυτοκρατορικής φιλοδοξίας» τονίζεται χαρακτηριστικά.

«Ο νέος σουλτάνος μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει επανακτήσει πλήρως την Κωνσταντινούπολη και έτσι κολακεύει το τουρκικό εθνικιστικό πνεύμα... και τους απαραίτητους ακροδεξιούς συμμάχους του. Αφού μετέτρεψε το κοινοβουλευτικό καθεστώς σε μια αυταρχική Προεδρία, ολοκλήρωσε με τη δημιουργία μιας χώρας του χεριού του» προσθέτει το δημοσίευμα.

Αναφέρει δε πως ο Ερντογάν με τον τρόπο αυτό αποσπά την προσοχή από την οικονομική κρίση και την εξασθενημένη υποστήριξη προς το κόμμα του, το AKP, το οποίο έχασε την Κωνσταντινούπολη, την 'Αγκυρα και άλλες μεγάλες πόλεις στις δημοτικές εκλογές.

«Λέει δυνατά και ξεκάθαρα ότι δεν θα εμποδίζεται πλέον από δυτικές αξίες όπως η Δημοκρατία. Υπονομεύει την εικόνα μιας σχετικά ανοιχτής μουσουλμανικής κοινωνίας. Αυτός ο ενοχλητικός σύμμαχος ανοίγει μια ανεπανόρθωτη ρήξη με τη Δύση», τονίζει ακόμη η Le Figaro.

Η Ελλάδα απαντά στις προκλήσεις της Τουρκίας

ε μία σκληρή ανακοίνωση απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για τις αντιδράσεις της Ελλάδας στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας. Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν» αναφέρει η λιτή αλλά αιχμηρή ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Της Μαρίας Ζαχαράκη

Την έντονη καταδίκη του εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στα γεγονότα που συνέβησαν χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη με το κάψιμο της τουρκικής σημαίας.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Ελλάδα δείχνει για άλλη μια φορά την εχθρική της στάση κατά του Ισλάμ και της Τουρκίας. «Καταδικάζουμε έντονα την ελληνική κυβέρνηση και τα μέλη του κοινοβουλίου της, που με τις εχθρικές δηλώσεις τους υποκίνησαν το λαό και επέτρεψαν να καεί η ένδοξη σημαία μας στη Θεσσαλονίκη. Τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης, επειδή δεν μπόρεσαν να χωνέψουν το προσκύνημα στην Αγία Σοφία, έπαθαν ξανά παραλήρημα. Αυτά τα ρατσιστικά κεφάλια δεν έχουν πάρει το μάθημα που έπρεπε από την ιστορία. Όσοι δεν σέβονται την ένδοξη σημαία μας, πρέπει να ξαναθυμηθούν τη μοίρα τους στο Αιγαίο. Η Ελλάδα θα πρέπει να ξυπνήσει πια από το βυζαντινό όνειρο, από το οποίο δεν έχει καταφέρει να ξυπνήσει εδώ και 567 χρόνια, και να απαλλαγεί από αυτό το κόμπλεξ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, το οποίο ανακινεί πάλι θέμα «τουρκικής μειονότητας».

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που το ΕΔΑΔ έχει καταδικάσει για καταπίεση ενάντια στις μουσουλμανικές τουρκικές μειονότητες, η οποία παραβλέπει την κατεδάφιση ιστορικών τζαμιών στο έδαφός της και που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της», σημειώνει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, ο οποίος χαρακτηρίζει και πάλι το θέμα της Αγίας Σοφίας θέμα «εθνικής κυριαρχίας».

«Καμιά χώρα δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Τουρκία για το πως θα κάνει χρήση της εθνικής της κυριαρχίας. Η Αγία Σοφία, η οποία άνοιξε για μουσουλμανική προσευχή με την βούληση του τουρκικού έθνους, όπως και η υπόλοιπη πολιτιστική περιουσία μας, ανήκουν στην Τουρκία και θα αποτελεί πάντα ιδιοκτησία μας και θα τελεί υπό την προστασία μας. Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για λατρεία έγινε με βάση τα κριτήρια και το πνεύμα της Σύμβασης για τη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ του 1972. Στο πλαίσιο του σεβασμού της Τουρκίας απέναντι στο δικαίωμα της λατρείας, το τέμενος της Αγίας Σοφίας, το οποίο αγκάλιασε όλες τις θρησκείες, θα συνεχίσει να είναι ανοιχτό και από δω και πέρα για όλους», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Ενωσης: Διχασμό δημιουργεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί «δημιουργεί αναμφισβήτητα δυσπιστία, προωθεί νέο διχασμό μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και υπονομεύει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για διάλογο και συνεργασία», αναφέρει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, θύμισε ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης στις 13 Ιουλίου «υπήρξε ευρεία συναίνεση μεταξύ των υπουργών να ζητηθεί από τις τουρκικές αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους». Επιπλέον, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρώπης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής καλείται «να διερευνήσει νέα μονοπάτια, τα οποία θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς και να προετοιμάσει «περαιτέρω μέτρα που μπορούν να ληφθούν», προσθέτοντας ότι «αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη».

«Υπάρχει ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης»

Επεσήμανε ακόμη την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, με τον υπουργό Εξωτερικών της ΤουρκίαςΜεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την οποία συμφώνησαν ότι «υπάρχει ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης», καθώς και να «συνεργαστούν για την εκεχειρία στη Λιβύη στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου».

Κατέληξε λέγοντας ότι «ο κ. Μπορέλ θα ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ κατά το Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στα τέλη Αυγούστου στο Βερολίνο, στην ατζέντα του οποίου είναι και η Τουρκία»

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ