Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Turkish Presidency via AP, Pool)

Ερντογάν: Η Τουρκία κινείται προς τους στόχους της - Οχι εκεί που τη σπρώχνουν οι άλλοι

Τελευταία Ενημέρωση
Ο Τούρκος πρόεδρος «βάφτισε» εχθρό, όποιον προσπαθήσει να κινηθεί με λόγια ή πράξεις εναντίον της χώρας του

Την εθνική ομοψυχία προσπάθησε να τονώσει για άλλη μια φορά σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο 7ο τακτικό επαρχιακό συνέδριο του κόμματός του στην επαρχία Σιρνάκ, που βρίσκεται στα σύνορα Ιράκ-Συρίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «βάφτισε» εχθρό, όποιον προσπαθήσει να κινηθεί με λόγια ή πράξεις εναντίον της Τουρκίας. «Όποιος με λόγια, πράξεις και στάση προσπαθήσει να διχάσει το έθνος μας, να διαμελίσει τη χώρα μας και να καταλύσει το κράτος μας, να ξέρει ότι είναι όλων μας ο μεγαλύτερος εχθρός», δήλωσε, προσθέτοντας ότι έχει χαλάσει τα παιχνίδια όλων στην περιοχή και κινείται πλέον σύμφωνα με τους στόχους του κι όχι με την κατεύθυνση που θέλουν οι άλλες δυνάμεις να έχει η Τουρκία. «Ματαιώνουμε ένα-ένα αυτά τα σενάρια και τα παιχνίδια τους. Τα χαλάσαμε στο Ιράκ, στη Συρία, στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, σε κάθε διεθνή πλατφόρμα. Τώρα αυτή η χώρα, μαζί με το έθνος της και το κράτος της, κινείται σύμφωνα με τους στόχους της κι όχι προς την κατεύθυνση που οι άλλοι την σπρώχνουν».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι όσο και να λένε τι δουλειά έχει η Τουρκία σε κάθε χώρα, εκείνος θα είναι παρών όπου υπάρχει καταπίεση, ενώ παραπονέθηκε που ενώ έχουν ως έθνος υποστεί τα μεγαλύτερα δεινά της ιστορίας, νικητές βγαίνουν… άλλοι.

«Τι μας λένε; Τι δουλειά έχετε εσείς εκεί; Εμείς όπου υπάρχει καταπίεση, είμαστε εκεί. Όπου υπάρχει κατοχή, εμείς δεν θα σώσουμε τα αδέλφια μας εκεί από αυτήν την κατοχή; Ή εμείς δεν θα εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας; Γιατί κάποιοι ενοχλούνται; Να μας συμπαθάνε. Είμαστε εκεί και θα είμαστε. Είμαστε εκείνοι που έχουν πονέσει, είμαστε εκείνοι που έχουμε χύσει αίμα, είμαστε εκείνοι που έχουμε χάσει παιδιά, αλλά νικητές είναι άλλοι. Πώς μπορούμε να ανεχτούμε κάτι τόσο στρεβλό;», αναρωτήθηκε.

Τρεις χώρες εξοπλίζουν την Αρμενία

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον των τριών χωρών που απαρτίζουν την Τριμερή του Μινσκ, λέγοντας ότι αντί να βρουν λύση, υποστηρίζουν και εξοπλίζουν ανοιχτά την Αρμενία.

«Στο Ιράκ, στη Συρία, στα Βαλκάνια στο παρελθόν, τώρα στη Λιβύη και το Καραμπάχ μας έχουν αποδείξει πως οι διακρίσεις, οι αποσχιστικές τάσεις και οι μικρο-υπολογισμών δεν φέρνουν άλλο αποτέλεσμα παρά αίμα και δάκρυα. Γιατί είμαστε στο Αζερμπαϊτζάν; Γιατί είμαστε δίπλα στα αδέρφια μας στο Αζερμπαϊτζάν; Προσέξτε. Πώς ονομάζεται; Τριμερής του Μινσκ. Ποιοι αποτελούν την τριμερή του Μινσκ; Η Αμερική, η Ρωσία, η Γαλλία ... Ποιους υποστηρίζουν; Πήραν θέση δίπλα στην Αρμενία. Και παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη σε όπλα στους Αρμένιους; Παρέχουν», δήλωσε, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «ενώ όλα αυτά γίνονται, οι Αζέροι αδελφοί μας βρίσκονται σε πολύ σοβαρό αγώνα ενάντια στους Αρμένιους. Γιατί δίνουν αυτόν τον αγώνα; Κάνουν αυτόν τον αγώνα για να σώσουν τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν από τους Αρμένιους. Τι πιο φυσικό από αυτό; Επί 30 χρόνια, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γαλλία δεν τελείωσαν τις διαπραγματεύσεις, δεν τους έδωσαν τη γη των αδερφών μας των Αζέρων. Τώρα αγωνίζονται να σώσουν αυτά τα εδάφη από την κατοχή. Στη Λιβύη το ίδιο. Υπάρχουν επίσης Ρώσοι μισθοφόροι που ονομάζονται Wagner. Με αυτούς τους μισθοφόρους, υποστηρίζουν τον Χαφτάρ εναντίον των Λίβυων αδελφών μας στη Λιβύη. Λένε τι κάνετε στη Συρία; Έχουμε σύνορα 911 χλμ. Γιατί αυτό ενοχλεί κάποιους; Είμαστε εκεί, θα είμαστε εκεί. Οι ΗΠΑ έχουν 24 βάσεις στη Συρία. Ποιο είναι το νόημα του να έρχεσαι από 11 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και να δημιουργείς μια βάση; Περισσότερα από 3 χιλιάδες φορτηγά φέρνουν όπλα και εξοπλισμό. Τι κάνετε εδώ; Όμως ο κόσμος, η Δύση δεν βρίσκεται τώρα στο Αζερμπαϊτζάν. Κηρύχθηκε εκεχειρία, αλλά οι Αρμένιοι την αθέτησαν και πάλι. Ενώ όλα αυτά τα γεγονότα είναι πασιφανή, η Δύση δεν ακούγεται πουθενά. Η Τουρκία μιλάει, λένε, ‘δεν μένει σιωπηλή’. Δεν θα σταματήσουμε».

Εξαγγελία 591 έργων σε 81 νομούς

Ο Τούρκος πρόεδρος εξήγγειλε και πάλι μία σειρά από έργα, που θα εκτελεστούν και στους 81 νομούς της χώρας.

«Δεν ήρθαμε στο Σιρνάκ με άδεια χέρια σήμερα. Μετά το συνέδριό μας, θα εγκαινιάσουμε επίσημα 591 έργα, τα οποία ξεπερνούν τα 3,5 δισεκατομμύρια λίρες. Θα παρουσιάσουμε επίσης μια συνοπτική λίστα των επενδύσεών μας. Εύχομαι τα έργα και οι υπηρεσίες να είναι ήδη ευεργετικά. Πραγματοποιούμε το πρώτο από τα επαρχιακά συνέδρια του AKΡ, στο Σιρνάκ. θα επισκεφθώ και τις 81 επαρχίες όπου θα γίνουν τα επαρχιακά συνέδρια του κόμματός μας. Θα αγκαλιάσουμε τους πολίτες μας όσο μπορούμε. Τα τελευταία 19 χρόνια, ως πρόεδρος, πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος του AK, έχω επισκεφτεί πολλές φορές και τις 81 επαρχίες. Ακούμε το έθνος μας σχετικά με τα θέματα της χώρας και του κόσμου. Δουλεύουμε μέρα και νύχτα για να κάνουμε ό,τι μας ζητάτε, αυτό που περιμένετε. Παρά το βάρος και τον πολλαπλασιασμό των ευθυνών μας, διατηρούμε τη στενή επικοινωνία με το λαό μας, ενώ η αντιπολίτευση έχει αποστασιοποιηθεί από το έθνος μας. Είναι εύκολο να κάνεις πολιτική πίσω από κλειστές πόρτες. Όσοι λένε ότι ασκώ πολιτική χωρίς να αγκαλιάζω το έθνος μας, χωρίς να νιώθω τη ζεστασιά των ανθρώπων μας, κάνουν λάθος. Δεν μπορεί να είναι κανείς πολιτικός, εάν δεν μπορεί να παρουσιάσει τη θέση του σε κάθε θέμα που αφορά σε αυτή τη χώρα. Ο λόγος για τον οποίο αυτοί που ασκούν πολιτική με ψέματα και συκοφαντίες παραμένουν μακριά από τους ανθρώπους είναι ότι γνωρίζουν ότι αυτό το ρηχό ύφος φαίνεται στα πρόσωπά τους. Το μεγαλύτερο κίνητρό μας είναι η ειλικρίνεια των ανθρώπων μας σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αυτή δεν είναι μια μονόπλευρη, αλλά μια αμφίδρομη συνομιλία».

 

«Προκαλούμε όλη την ανθρωπότητα με τη δύναμή μας»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήρε το έθνος του, λέγοντας ότι τη δύναμή του για ό,τι κάνει την αντλεί από αυτό, ενώ παράλληλα δόξασε και τον Αλλάχ που τον έκανε ηγέτη ενός τέτοιου λαού.

«Έχουμε αφιερώσει όλη μας τη ζωή στην υπηρεσία του έθνους μας. Το έθνος μας δεν μας άφησε μόνο του σε κανένα αγώνα που ξεκινήσαμε. Το έθνος μας ήταν μαζί μας σε κάθε βήμα που κάναμε. Το έθνος μας ήταν μαζί μας, αντισταθήκαμε στην κηδεμονία. Το έθνος μας ήταν μαζί μας καθώς επιτεθήκαμε σε τρομοκρατικές οργανώσεις και τους υποστηρικτές τους. Το έθνος μας ήταν μαζί μας την ώρα που οι συνωμότες που οργάνωσαν το πραξικόπημα κινήθηκαν εναντίον μας. Το έθνος μας ήταν μαζί μας όταν υπερασπιστήκαμε τα δικαιώματα, τους νόμους και τα συμφέροντά μας με θάρρος. Δεν διστάσαμε να προκαλέσουμε ολόκληρη την ανθρωπότητα με τη δύναμη που αντλούμε από το έθνος μας. Ξεπεράσαμε τα εμπόδια, που συναντήσαμε, ξανά με το έθνος μας. Σήμερα αν υπάρχει μια Τουρκία με αυτοπεποίθηση σε κάθε πεδίο, οφείλεται στην ευφυΐα και την υπομονή του έθνους μας. Εδώ επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά. Δοξάζω τον Κύριό μου, ο οποίος με έκανε αδελφό των κατοίκων του Σιρνάκ, της Αδριανούπολης και του Καρς. Δεν γνωρίζω μεγαλύτερο πλούτο, ευτυχία, δύναμη, φήμη στον κόσμο. Γνωρίζω ότι ο καθένας που είναι περήφανος, που δεν ντρέπεται για τη χώρα και το έθνος του, έχει το ίδιο συναίσθημα. Καμία πολιτική, ιδεολογική, κοινωνική ή πολιτιστική διαφορά δεν είναι πιο σημαντική και πιο πάνω από την αλληλεγγύη και την αδελφικότητα των 83 εκατομμυρίων συμπολιτών μας. Όσο οι καρδιές μας χτυπούν συλλογικά και απέχουμε από κάθε είδους διακρίσεις, δεν υπάρχει δύναμη που μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε αυτόν τον πλούτο. Σήμερα, η Τουρκία βρίσκεται σε ένα σημείο που δεν μπορεί να συγκριθεί ως προς τη δημοκρατία και τη ανάπτυξη», δήλωσε.

 «Το αέριο δεν το στέλνουμε στην Ευρώπη, αλλά στους πολίτες μας»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο νέο επίτευγμα της χώρας του, της ανακάλυψη του φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, υποσχόμενος να χρησιμοποιήσει τον πλούτο αυτό για την ευημερία της χώρας του κι όχι να τον πουλήσει στο εξωτερικό.

«Χθες, ήμασταν στη γεώτρηση του πρώτου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Το φυσικό αέριο 405 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στο τεμάχιο του Σαγγάριου είναι αρκετά μεγάλη ποσότητα για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μας για χρόνια. Το πλοίο μας, το Φατίχ, θα ξεκινήσει γεωτρήσεις σε ένα νέο οικόπεδο. Τί θα κάνει η Τουρκία με αυτόν τον πλούτο; Δεν πρόκειται να τον δώσουμε στην Ευρώπη και την Αμερική, όπως κάποιες χώρες στην περιοχή μας. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον πλούτο για την ευημερία και το μέλλον των 83 εκατομμυρίων μας. Η Τουρκία δεν έφτασε εύκολα εδώ. Η ζωή των παππούδων μας ήταν μέσα στους πολέμους, οι πατέρες μας ζούσαν μέσα στη φτώχεια. Τα παιδιά μας, που είναι μεσήλικες σήμερα, ζουν μια σχετικά καλύτερη ζωή. Η Τουρκία θα αφήσει μια ισχυρή κληρονομιά για τα εγγόνια μας. Βλέπω αυτόν τον ενθουσιασμό στα μάτια των νέων μας. Θα κοιτάξουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν πετύχουμε τους αγώνες που διεξάγουμε αυτήν τη στιγμή», σημείωσε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ