Νέα Δημοκρατία
Φωτογραφία αρχείου (Eurokinissi)

Η ΝΔ σε κατάσταση... εορταστικής επιφυλακής

Τελευταία Ενημέρωση
Η Πειραιώς µελετά όλα τα σενάρια γύρω από την πιθανή ηµεροµηνία των εθνικών εκλογών, ενώ αµέσως µετά τις γιορτές ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα ανακοινώσει δεκάδες νέους υποψηφίους για τα εθνικά ψηφοδέλτια

Η εικόνα φαινοµενικής χαλάρωσης του κοµµατικού µηχανισµού της Νέας ∆ηµοκρατίας λόγω της εορταστικής ραστώνης µαρτυρά τη µισή αλήθεια. Η άλλη µισή κρύβεται στις ντιρεκτίβες που έδωσε προ ηµερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους επιτελείς του και συµπυκνώνονται στη φράση: απόλυτη εκλογική ετοιµότητα. Οι αντικρουόµενες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αναφορικά µε το χρονοδιάγραµµά και τις προθέσεις αλλήλων στο Σκοπιανό, αλλά και οι επικίνδυνες προκλήσεις που αντιµετωπίζει εν συνόλω η ελληνική οικονοµία, παρά τις περί του αντιθέτου έως και πανηγυρικές κορώνες κυβερνητικών παραγόντων, υποχρεώνουν την Πειραιώς να βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής. Τα «εισερχόµενα», που επεξεργάζεται η Πειραιώς, κατατείνουν πως στο Μέγαρο Μαξίµου µελετώνται όλα τα σενάρια γύρω από την πιθανή ηµεροµηνία των εθνικών εκλογών, χωρίς ακόµη να έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Κυρίαρχη παραµένει η 
εκτίµηση πως ο κυβερνητικός µηχανισµός προετοιµάζεται κατ’ αρχάς για ταυτόχρονες εκλογές τον Μάιο, ωστόσο η «γαλάζια» προσοµοίωση έχει ενσωµατώσει και την πιθανολογούµενη απόπειρα αιφνιδιασµού µε προκήρυξη εκλογών σε προγενέστερο χρόνο από το ορόσηµο των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Κατά την πρώτη σύσκεψη µετά τις γιορτές, πιθανότατα την προσεχή Πέµπτη, πρόκειται, κατά πληροφορίες, να οριστικοποιηθεί ο προγραµµατισµός των πρώτων µηνών του 2019, ο οποίος είναι προσαρµοσµένος στις ανάγκες της άτυπης προεκλογικής περιόδου. Η προαναγγελθείσα ανακοίνωση δεκάδων ίσως και 100 νέων υποψηφίων για τα εθνικά ψηφοδέλτια στις 10 Ιανουαρίου ανήµερα της συµπλήρωσης τριών χρόνων από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν∆ αφενός µαρτυρά τον προχωρηµένο βαθµό ωρίµανσης της εδώ και πολλούς µήνες ακτινογράφησης της ανθρωπογεωγραφίας του Μητρώου Στελεχών και αφετέρου αποστέλλει το µήνυµα της ολοκλήρωσης της «γαλάζιας» εκλογικής προπαρασκευής. 

Η Πολιτική Επιτροπή

Λίγες ηµέρες αργότερα θα συνέλθει σε σώµα η νεοεκλεγείσα από το πρόσφατο  Συνέδριο του κόµµατος Πολιτική Επιτροπή, η οποία θα θέσει το κόµµα σε διάταξη µάχης, παρουσιάζοντας, ανάµεσα σε άλλα, τον… κώδικα δεοντολογίας για τις πολλαπλές εκλογικές αναµετρήσεις του 2019. Επ’ αυτού, έχουν ήδη γίνει συστάσεις προς… αντάρτικα ψηφοδέλτια σε Περιφέρειες και ∆ήµους ότι το κοµµατικό συµφέρον προηγείται του προσωπικού και πως επ’ ουδενί λόγω δεν πρέπει η Ν∆ να παρουσιάσει µία εικόνα ενδοκοµµατικής έχθρας. 

Παρά το γεγονός πως στο Μοσχάτο αποφεύγουν να µιλήσουν για πειθαρχικά µέτρα κατά όλων όσοι αψήφησαν την επίσηµη γραµµή, «γαλάζιοι» επιτελείς επισηµαίνουν µε νόηµα πως σε τόσο κρίσιµες στιγµές η στάση του καθενός ξεχωριστά έχει διαφορετική βαρύτητα και σε κάθε περίπτωση προσµετράται. Όπως είναι εύλογο, ο εκλογικός προγραµµατισµός περιστρέφεται γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως συνηγορούν όλα τα δηµοσκοπικά ευρήµατα, αποτελεί το βαρύ χαρτί του κόµµατος. Ως εκ τούτου, αναβαθµισµένος θα είναι ο ρόλος των περιοδειών του ανά την επικράτεια, των αιφνιδιαστικών του επισκέψεων σε γειτονιές και χώρους εργασίας, καθώς και οι επαφές του µε ειδικές οµάδες πληθυσµού, οι οποίες, κατά την Πειραιώς, αποκαθιστούν τη σχέση του κόµµατος µε οµάδες ψηφοφόρων, που στις τελευταίες εκλογικές αναµετρήσεις δεν εµπιστεύθηκαν το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Είναι σαφές πως κορωνίδα της υψηλής στρατηγικής της αξιωµατικής αντιπολίτευσης παραµένουν η προβολή της θετικού προγραµµατικού λόγου της Ν∆ και η απόρριψη της τακτικής πόλωσης, που συνειδητά, όπως λέγεται, ακολουθεί ο πρωθυπουργός. Τούτο, πάντως, δεν συνεπάγεται, όπως επισηµαίνουν «γαλάζιοι» επιτελείς, ότι το Μοσχάτο θα αφήνει αναπάντητες τις πάσης φύσεως προκλήσεις που επιστρατεύει καθηµερινά πλέον η προπαγανδιστική µηχανή του Μεγάρου Μαξίµου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Πειραιώς θα αποδοµεί µε συνέπεια το ψεύτικο, όπως χαρακτηρίζεται, αφήγηµα, που φιλοτεχνεί το κυβερνών κόµµα και το οποίο εξελίσσεται σε δύο άξονες: τη διαστρέβλωση πεπραγµένων και θέσεων της Νκαι την απόκρυψη των καταστροφικών επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ µε αιχµή τα θέµατα οικονοµίας.

Του ψέµατος… το ανάγνωσµα ήταν, κατά τη Ν∆, και η πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στον προϋπολογισµό, όπου, σύµφωνα µε το Μοσχάτο, ο πρωθυπουργός παρουσίασε εκ νέου µια εικονική πραγµατικότητα για τα πεπραγµένα της κυβέρνησης της Ν∆ υπό τον Αντώνη Σαµαρά: υποστήριξε ότι παρέλαβε την ανεργία στο 28%, αποκρύβοντας ότι ο συγκεκριµένος δείκτης ήταν στο 25,4% µε ισχυρές τάσεις περαιτέρω αποκλιµάκωσης, ισχυρίστηκε ότι βρήκε άδεια ταµεία, ενώ η κυβέρνηση της Ν∆ τού κληροδότησε θετικό ρυθµό ανάπτυξης και πρωτογενή πλεονάσµατα που θα ήταν µεγαλύτερα εάν ο ίδιος δεν καλούσε τους πολίτες να µην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, υποσχόµενος σεισάχθεια και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, και είπε ψέµατα ότι βρήκε άδεια ασφαλιστικά ταµεία, όταν οι ληξιπρόθεσµες οφειλές σε αυτά έφθασαν το Σεπτέµβριο να είναι 2,5 φορές υψηλότερες σε σύγκριση µε το 2014.

Υψηλόβαθµες κοµµατικές πηγές εγκαλούν, εξάλλου, τον κ. Τσίπρα ότι επιστράτευσε ψευδολογία και στην κριτική του κ. Μητσοτάκη ότι, προκαλώντας εκλογές στα τέλη του 2014, ανέστειλε την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, επιβάλλοντας δύο νέα αχρείαστα µνηµόνια και εντέλει διαλύοντας τη µεσαία τάξη και πλήττοντας βάναυσα τους κοινωνικά ασθενέστερους. Τα ίδια πρόσωπα επιµένουν πως ο πρωθυπουργός κατέφυγε και σε ένα κρεσέντο ψεµάτων σε ό,τι αφορά τις «γαλάζιες» προεκλογικές δεσµεύσεις, ισχυριζόµενος πως η Ν∆ σκοπεύει να επαναφέρει το Ÿευρω στα νοσοκοµεία και ότι θα συρρικνώσει τους µισθούς, επαναφέροντας την απορρύθµιση στην αγορά εργασίας, όταν η κυβέρνησή του αύξησε τις εισφορές υγείας για όλους από το 4% στο 6%. Η Πειραιώς έχει ξεκαθαρίσει, τέλος, ότι θα καταργηθεί άµεσα ο υποκατώτατος µισθός και ότι ο κατώτατος θα αυξάνεται ετησίως µε διπλάσιο ρυθµό της αύξησης του ΑΕΠ, ενώ θα επεκταθεί και ο θεσµός του Ελάχιστου Εγγυηµένου Εισοδήµατος, ώστε να καλύπτει 800.000 συµπολίτες µας. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ