Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
copyright: eurokinissi

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Στα σκαριά 15.500 προσλήψεις

Τελευταία Ενημέρωση
Η υπουργός ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης προαναγγέλλει σε ποιους τοµείς θα καλυφθούν τα κενά στο ∆ηµόσιο, αλλά και το σχέδιο «ψηφιακά ΚΕΠ». Τι λέει για τη σχέση της µε τη Φώφη Γεννηµατά και τον Νίκο Κοτζιά.

Την ενδυνάμωση του ∆ηµοσίου µε το αναγκαίο ανθρώπινο δυναµικό, τις 15.500 προσλήψεις σε ευαίσθητους τοµείς (Παιδεία, Υγεία, Κοινωνικό Κράτος, Βοήθεια στο σπίτι και Ειδική Αγωγή) και την κάλυψη των κενών στα ΚΕΠ «ξεκλειδώνει» µε τη συνέντευξή της στο «Εθνος της Κυριακής» η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Συγκεκριµένα, µιλά για τον προγραµµατισµό δράσεων εντός του 2019, δηλώνει ότι το σχέδιο που παρουσιάζει η Ν∆ αποβλέπει σε απολύσεις και στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του ∆ηµοσίου, ενώ απαντά για τις σχέσεις της µε τη Φώφη Γεννηµατά, την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά και τις πιθανές συνεργασίες την Κεντροαριστερά.

Κυρία υπουργέ, η παραίτηση Κοτζιά είναι µια ακατανόητη πράξη;

Λυπήθηκα µε την παραίτησή του. Τον Νίκο Κοτζιά τον γνωρίζω πολλά χρόνια και τον εκτιµώ. Ηταν ένας πολύ καλός και αποτελεσµατικός υπουργός Εξωτερικών. Σε κάθε περίπτωση, η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι σταθερή και η υλοποίηση της Συµφωνίας των Πρεσπών αποτελεί προτεραιότητα. Η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό έδωσε µε σαφήνεια αυτό το µήνυµα.

Η συµµαχία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι ισχυρή, παρά την κορυφαία διαφωνία για το «Μακεδονικό»;

Η κοινή δέσµευση είναι ότι η κυβέρνηση προχωρά µε ενότητα, υλοποιώντας τις µεγάλες προτεραιότητες για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και των µεσαίων και χαµηλών εισοδηµάτων.

Αποκλείεται εν πλω αλλαγή κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας µε κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η κυβέρνηση έχει δεδοµένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και υλοποιεί απρόσκοπτα το πρόγραµµά της. Εσείς έχετε µιλήσει για την ανάγκη ενός προοδευτικού µετώπου.

Μετεκλογικά; Και ποιες πολιτικές δυνάµεις αφορά;

Αποτελεί πολιτική και κοινωνική ανάγκη απέναντι στην ακροδεξιά και στον νεοφιλελευθερισµό. Στην Ευρώπη στόχος είναι η αλλαγή των συσχετισµών στα κέντρα αποφάσεων. Στη χώρα µας έχει σηµασία η νέα περίοδος που διανύουµε να έχει προοδευτικό πρόσηµο, χωρίς πισωγυρίσµατα. ∆εν περιορίζεται στους πολιτικούς φορείς. Αφορά στις κοινωνικές δυνάµεις και στους προοδευτικούς πολίτες, πολλοί από τους οποίους είναι άστεγοι κοµµατικά.

Εχετε συνεργαστεί µε τη Φώφη Γεννηµατά, όντας εσείς υπουργός και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υφυπουργός Υγείας. Θα µπορούσατε να συνεργαστείτε και στο µέλλον;

Μας συνδέει παλιά φιλία και είχαµε πάντα εξαιρετική συνεργασία. Το ζήτηµα, όµως, δεν είναι προσωπικό, αλλά αφορά στον πολιτικό προσανατολισµό του ΚΙΝΑΛ και του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου. Ενα µέρος των κεντροαριστερών δυνάµεων έχει κεντροδεξιά κατεύθυνση και επιδίωξη συµπόρευσης µε τη Ν∆. Αλλες δυνάµεις του χώρου είναι εγκλωβισµένες στον ισοπεδωτικό αντικυβερνητισµό. Αυτή η στρατηγική είναι άγονη, δεν πείθει ούτε τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ούτε τους προοδευτικούς πολίτες.

Αναστολή ή ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις: ποια απόφαση θεωρείτε θα λάβουν τελικά οι δανειστές;

Τα δηµοσιονοµικά µεγέθη της οικονοµίας µας και η διεθνής αναγνώρισή τους συνηγορούν µε την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις. Η κατ’ αρχήν αποδοχή του σχεδίου προϋπολογισµού χωρίς παρατηρήσεις έχει πολλές σηµασίες. Σηµατοδοτεί την έξοδο από τα µνηµόνια και την επιστροφή στην κανονικότητα της Ευρωζώνης. Επιβεβαιώνει την ανάκτηση των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης, που αποτυπώνεται µε το αναπτυξιακό και κοινωνικό µείγµα πολιτικής, και διασφαλίζει τη δηµοσιονοµική υλοποίηση των µέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Ποιο είναι, κατά την άποψή σας, το στοίχηµα της κυβέρνησης προς το φινάλε της τετραετίας;

Η υλοποίηση του προοδευτικού σχεδίου παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας µας. ∆είγµα γραφής είναι τα µέτρα που αφορούν τους πολίτες και την πραγµατική οικονοµία.

Αν «µονοµαχούσατε» δηµοσίως µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πού θα εστιάζατε την κριτική σας;

Στην καιροσκοπική και µικροπολιτική αντιµετώπιση των εθνικών θεµάτων, και ιδιαίτερα της Συµφωνίας των Πρεσπών. Στη δεξιά διολίσθηση της Ν∆ µε νεοφιλελεύθερο πρόγραµµα.

Ο κ. Κοτζιάς επιλέγει την αυτόνοµη πορεία από τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα στηρίξει τον Παύλο Γερουλάνο και άλλα στελέχη στους δήµους και τις περιφέρειες.

Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί στην ανάγκη προοδευτικών συνεργασιών στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαδικασίες µε τις οποίες αξιολογεί τις επιµέρους υποψηφιότητες.

Η Ν∆ κατηγορεί την κυβέρνηση για διόγκωση και κοµµατικοποίηση του κράτους. Ο αρχηγός της Ν∆ πέρασε από το υπουργείο σας. Εκανε απολύσεις π.χ. καταργώντας δοµές του ∆ηµοσίου; Πώς απαντάτε;

Ταυτίστηκε µε 3.000 απολύσεις εργαζοµένων, τους οποίους επανέφερε η σηµερινή κυβέρνηση, το 2015. Από το 2009 µέχρι σήµερα η ∆ηµόσια ∆ιοίκηση έχει µειωθεί κατά 20% και, βέβαια, οι περιορισµένες προσλήψεις τακτικών υπαλλήλων και συµβασιούχων γίνονται όλες µέσω ΑΣΕΠ! Η Ν∆ παρουσιάζει ένα σχέδιο που αποβλέπει σε απολύσεις και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του ∆ηµοσίου µε την «οικειοθελή» επιστροφή στην πιο σκληρή µνηµονιακή περίοδο.

Σκοπεύει η κυβέρνηση, και συγκεκριµένα εσείς, ως πολιτική ηγεσία του αρµόδιου υπουργείου, να προχωρήσετε σε προσλήψεις; Πότε και σε ποιους τοµείς;

Ο κανόνας µία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση που κατοχύρωσε η κυβέρνηση να ισχύσει από το 2019 εκτιµούµε ότι δίνει τη δυνατότητα προσλήψεων 8.000 δηµοσίων υπαλλήλων µε προτεραιότητα στους τοµείς της Παιδείας, της Υγείας και του κοινωνικού κράτους. Προχωρά, επίσης, η διαδικασία για την πρόσληψη 3.000 στο Πρόγραµµα Βοήθεια στο σπίτι και 4.5000 στην Ειδική Αγωγή.

Και µε την κινητικότητα τι γίνεται;

Επιταχύνουµε τις διαδικασίες. Εγκρίθηκαν η κάλυψη 5.481 θέσεων µέσω µετατάξεων και αποσπάσεων δηµοσίων υπαλλήλων, καθώς και η ενίσχυση του ΑΣΕΠ µε προσωπικό, λόγω µεγάλου φόρτου εργασίας.

Ποια είναι η βασική προτεραιότητά σας;

Η ∆ηµόσια ∆ιοίκηση αποτελεί βασικό πυλώνα της δηµοκρατικής λειτουργίας, της δίκαιης ανάπτυξης και του κοινωνικού κράτους. Στόχος µας είναι η επιτάχυνση των θεσµικών αλλαγών για την αποτελεσµατικότητα, την ανεξαρτησία, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στη λειτουργία της. Επιδιώκουµε την ενδυνάµωσή της µε το αναγκαίο ανθρώπινο δυναµικό, την ποιοτική της αναβάθµιση και τον ψηφιακό µετασχηµατισµό της.

Τα ΚΕΠ όλοι αναγνωρίζουν ότι έχουν συµβάλει από την πρώτη ηµέρα λειτουργία τους υπέρ της αποτελεσµατικής εξυπηρέτησης των πολιτών.

Σκέφτεστε να ενισχύσετε τη λειτουργία τους;

Η ενίσχυση των ΚΕΠ αποτελεί µεγάλη µας προτεραιότητα. Προχωράµε το πρόγραµµα για τα «ψηφιακά ΚΕΠ» για την ψηφιακή τους αναβάθµιση, τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών λειτουργιών τους και την υλοποίηση του σχεδίου εντός του 2019

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ