Σεργκέι Λαβρόφ
Σεργκέι Λαβρόφ/Copyright: AP Images

Λαβρόφ απαντά στο OPEN για Οικουμενικό Πατριάρχη, 12 ναυτικά μίλια και ελληνοτουρκικά

Τελευταία Ενημέρωση
Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε στις ερωτήσεις του Θανάση Αυγερινού για όλα τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μίλησε OPEN TV και τον δημοσιογράφο Θανάση Αυγερινό, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων το Σχίσμα στην Ορθοδοξία, τις ΑΟΖ και τα ελληνοτουρκικά. Παράλληλα, έκανε αναφορά στις πιέσεις που δέχονται Ελλάδα και Κύπρος ώστε να διακόψουν σχέσεις με τη Ρωσία.

Αναλυτικότερα: 

Για Αμερικανούς διπλωμάτες και πιέσεις να διακόψουν Ελλάδα και Κύπρο τις σχέσεις με Ρωσία

Eίπατε ότι στην Ελλάδα και την Κύπρο όλο και συχνότερα λένε ότι η Ρωσία παίζει έναν, ας πούμε απειλητικό ρόλο στην περιοχή και προσθέσατε ότι μιλούν γι’ αυτό οι Αμερικανοί διπλωμάτες. Εάν μιλούν γι’ αυτό οι Αμερικανοί διπλωμάτες στην Ελλάδα και την Κύπρο, έτσι μιλούν και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Επομένως δεν χρειάζεται να εκπλήσσεστε. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες ανοιχτά, κάτι ανάλογο δεν θυμάμαι, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες, όλες τις αρχές, σε οποιαδήποτε χώρα, δεν ντρέπονται να βγαίνουν στα μικρόφωνα και να δηλώνουν ότι η χώρα, στην οποία π.χ. υπηρετούν ως πρέσβεις πρέπει να πάψει να συνεργάζεται με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Καμιά φορά προσθέτουν και την Κίνα, όπως έκανε ο Πομπέο, ο οποίος όταν περιόδευε στην Αφρική απαιτούσε μεγαλοφώνως από τους Αφρικανούς να μην έχουν εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, διότι όλοι τους, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι έχουν κάποιες υποχθόνιες σκέψεις, ενώ οι ΗΠΑ θα συναλλάσσονται με την Αφρική ανιδιοτελώς. Είναι απλουστευτικό, αλλά αυτή είναι τώρα η «διπλωματική» μανιέρα. Επισκέφθηκα πρόσφατα την Ελλάδα και στην Κύπρο δεν πάει πολύς καιρός, που ήμουν, συνομίλησα τηλεφωνικά πρόσφατα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου. Δεν βλέπω λόγους, για τους οποίους οι χώρες αυτές θα ήταν δυνατόν να πειστούν ότι η Ρωσία είναι αντίπαλός τους ή ότι ακολουθεί μη φιλική προς αυτές πολιτική. Προσπαθούν να τις πείσουν, αλλά οι λογικά σκεπτόμενοι πολιτικοί βλέπουν όλη την κρυφή ατζέντα, η οποία έγκειται στο να δημιουργούνται προβλήματα και ένας εχθρός στο πρόσωπο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δηλώνοντας ότι η ρωσική παρουσία στα Βαλκάνια εμποδίζει την κίνηση όλων αυτών των χωρών το ΝΑΤΟ, εμποδίζει την ευρω-ατλαντική τους ενσωμάτωση.

Θα επαναλάβω ότι εδώ ήδη δεν υπάρχει καμία διπλωματία. Εδώ υπάρχει δημόσια, χοντροκομμένη πίεση. Και όταν είσαι χώρα όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, δεν είναι όλοι σε θέση δημόσια να δοθεί απάντησε σε τέτοιου είδους εκκλήσεις από φόβο μήπως ενοχληθεί ο «μεγάλος αδελφός». Αυτό είναι όλο. Εδώ δεν υπάρχει καμιά βαθιά αντιπάθεια οποιουδήποτε στη Ρωσία, την Ελλάδα ή την Κύπρο. Έχουμε πάρα πολύ θερμές, στενές σχέσεις.

Για τον αμερικανικό ρόλο στο Σχίσμα στην Ορθοδοξία

Έχουμε πνευματικό δεσμό, τον οποίον προσπαθούν με πολύ δραστήριο τρόπο να υπονομεύσουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί μας συνάδελφοι, οι οποίοι εξανάγκασαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη να οδεύσει στην κατεύθυνση του σχίσματος, της υπονόμευσης μακραίωνων παραδόσεων της ορθόδοξης χριστιανοσύνης, να ακολουθήσει τη γραμμή, που ονομάζουν στην Ορθοδοξία «παπισμό», έναν νέο παπισμό, τον οποίο πάντοτε για χίλια και πλέον χρόνια απέκρουαν στην ανατολική Ορθοδοξία. Δεν είναι τυχαίο, που στον ορθόδοξο κόσμο δεν υπάρχει το ανάλογο του Πάπα της Ρώμης.

Υπάρχει Οικουμενικός Πατριάρχης, στον οποίο έως πρόσφατα αποδίδονταν τιμές πρώτου μεταξύ ίσων. Ωστόσο αφότου μετά από βάναυση, κακώς κρυπτόμενη ή μάλλον καθόλου κρυπτόμενη πίεση της Ουάσιγκτον, ακολούθησε την οδό του σχίσματος στην Ουκρανία, δημιούργησε μια Εκκλησία-μαριονέτα, δήθεν καλούμενη της Ουκρανίας, μάλιστα εξαπάτησε αυτήν την «Εκκλησία» ψαλιδίζοντας τα δικαιώματα, που της είχε υποσχεθεί και τώρα μαζί με τους Αμερικανούς δραστήρια προσπαθούν να επηρεάσουν τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες, μεταξύ άλλων την Ελλαδική Ορθόδοξη Εκκλησία, τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, ώστε να προχωρήσουν και άλλο στην κατεύθυνση αυτών των υπονομευτικών, αντικανονικών ενεργειών ως προς την Ανατολική Ορθοδοξία.

Νομίζω ότι το «κουτί της Πανδώρας», που άνοιξε ο Βαρθολομαίος, ήδη οδήγησε σε σχίσμα στην Κυπριακή Εκκλησία, σε αναβρασμό σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, η «αποστολή» που ετοίμασαν οι Αμερικανοί στον Βαρθολομαίο και δεν κρύβουν ότι εργάζονται ενεργά μαζί του υπό το σύνθημα της «ελευθερίας του θρησκεύεσθαι ή της πίστης», η αποστολή του Βαρθολομαίου είναι να θαφτεί η επιρροή της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο. Άλλη εξήγηση των ενεργειών αυτού του ανθρώπου δεν μπορώ να δω.

Για τα 12 μίλια, τις ΑΟΖ, τα ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες, στις οποίες εμμέσως αναφερθήκατε ρωτώντας για το ότι η Ρωσία αναγνώρισε τη ζώνη 12 μιλίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, δεν είναι τόσο ότι η Ρωσία αναγνώρισε, αλλά ότι αυτό προκύπτει από την γενικής ισχύος Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Είναι μια Συνθήκη, την οποία όλοι υπογράψαμε, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορίζει ότι κάθε κράτος έχει δικαίωμα να ανακηρύξει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως τα 12 μίλια. Και όταν η Ελλάδα το ανακοίνωσε αυτό, είπαμε ακριβώς ότι τώρα μόλις διατύπωσα. Ότι είναι μια απολύτως νόμιμη απόφαση. Άλλη υπόθεση όταν τα χωρικά ύδατα, που ανακηρύχθηκαν από ένα κράτος έρχονται σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα ενός γειτονικού κράτους.

Εάν προσδιοριστεί ότι αυτά τα συμφέροντα είναι νόμιμα από την άποψη της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τότε είναι απαραίτητο να αναζητηθεί λύση μέσω του διαλόγου και της ισορροπίας των συμφερόντων. Και δραστήρια καλούμε όλα τα προβλήματα, που συνδέονται με τις ΑΟΖ και της Ελλάδας και της Κύπρου να επιλυθούν μέσω του διαλόγου.

Άκουσα ότι ο υπουργός σας των Εξωτερικών, ο συνάδελφός μου Νίκος Δένδιας, συμφώνησε να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα τέλη Ιανουαρίου. Εκτιμώ ότι αυτό είναι πολύ ορθό πλαίσιο, εντός του οποίου πρέπει να συζητώνται και να επιλύονται παρόμοια ζητήματα. Και φυσικά κανείς δεν επιθυμεί οποιεσδήποτε βίαιες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε ό,τι αφορά εμάς, τη Ρωσία, εάν μπορούμε σε κάτι να είμαστε ωφέλιμοι, εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις καλές μας σχέσεις με τις εμπλεκόμενες σ’ αυτές τις διαφωνίες χώρες, θα είμαστε έτοιμοι, θα το επαναλάβω, εάν τέτοιο αίτημα υπάρξει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ