Πάνος Σκουρλέτης
Πάνος Σκουρλέτης (Eurokinissi/αρχείο)

Σκουρλέτης στο Έθνος: Κοιτάµε και προς τον χώρο της διάσπαρτης ανένταχτης Αριστεράς

Τελευταία Ενημέρωση
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός αριστερού-προοδευτικού πόλου, που ως στόχο έχει τη διαµόρφωση µιας νέας προγραµµατικής πρότασης για τη µεταµνηµονιακή Ελλάδα, τονίζει ο γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ

Μήνας διεργασιών και ανακοινώσεων για την Κεντροαριστερά ο Μάρτιος, προαναγγέλλει ο γραµµατέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι το άνοιγµα γίνεται και προς τα αριστερά του κόµµατός του.

Κύριε Σκουρλέτη, στις εκλογές (ευρωεκλογές/εθνικές) ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει όπως τον ξέρουµε ή θα εµφανιστεί µε νέο «πρόσωπο» ή τίτλο για να υπηρετήσει τη συµπόρευση µε τις προοδευτικές δυνάµεις;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός αριστερού-προοδευτικού πόλου, που ως στόχο έχει τη διαµόρφωση µιας νέας προγραµµατικής πρότασης για τη µεταµνηµονιακή Ελλάδα. Η πρωτοβουλία αυτή απευθύνεται σε δυνάµεις της ανένταχτης Αριστεράς, της οικολογίας αλλά και της Κεντροαριστεράς, που συνειδητοποιούν την ανάγκη οριοθέτησης από τον νεοφιλελευθερισµό. Με δυο λόγια δεν κοιτάµε µόνο προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά και προς τον χώρο της διάσπαρτης ανένταχτης Αριστεράς.

Άλλωστε αυτή η συζήτηση γίνεται παράλληλα και στην Ευρώπη σήµερα. Είναι προφανές λοιπόν πως δεν πρόκειται για µια πρόταση ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου ούτε βέβαια υποκατάστασής του, µε µια νέα εκδοχή του. Μιλάµε για έναν πολύχρωµο πόλο, µε απόλυτο σεβασµό στην ιδιαιτερότητα της κάθε δύναµης, σε ισότιµη βάση. Η δυναµική αυτής της προσπάθειας θα κριθεί από τις προτάσεις της και από το κατά ποσό αυτές θα πείσουν τη µεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Το νέο µεταµνηµονιακό σκηνικό θα σφραγιστεί από την προγραµµατική αντιπαλότητα των δυο νέων πόλων. Του αριστερού-προοδευτικού έναντι του συντηρητικού- νεοφιλελεύθερου πόλου που θα έχει ως κορµό τη ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγµάτων είναι η καρδιά του νέου αριστερού-προοδευτικού πόλου. Αυτό σε γενικές γραµµές είναι το πλαίσιο που διαµορφώνεται για τις επόµενες εκλογικές αναµετρήσεις. Οσον αφορά στενά το θέµα του τίτλου δεν υπάρχει κάποια σκέψη αλλαγής του. 

Είστε ικανοποιηµένος από τον τρόπο µε τον οποίο προχωράει η κεντροαριστερή διεύρυνση; Να περιµένουµε κάποιες πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό κι από εσάς;

Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2010 και µετά κατόρθωσε να διευρύνει τα όρια της αριστερής παράταξης. Οι συνθήκες της βαθιάς οικονοµικής και πολύπλευρης κρίσης των τελευταίων ετών επέφεραν µεγάλες ανακατατάξεις σε όλα τα επίπεδα, διαµορφώθηκε ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Σήµερα βρισκόµαστε σε µια νέα φάση. Θα µπορούσαµε βάσιµα να ισχυρισθούµε πως ό,τι µετακινήσεις γίνονται σήµερα στην κεντρική πολιτική σκηνή έρχονται να ακολουθήσουν αυτό που συνέβη τα προηγούµενα χρόνια µέσα στην ιδία την κοινωνία. Σας είπα και πριν πως τώρα µορφοποιείται στο πολιτικό επίπεδο ένας νέος αριστερός-προοδευτικός πόλος, άρα είναι λογικό να δούµε µια σειρά πρωτοβουλιών.

Ο µίνι ανασχηµατισµός ανέδειξε κάποιες ενστάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο µε τον οποίο «ανοίγει» προς τις προοδευτικές δυνάµεις. Εχουν άδικο όσοι γκρινιάζουν;

Σε µια ζωντανή ανοιχτή διεργασία είναι γόνιµο να διατυπώνονται σκέψεις και επισηµάνσεις, µας βοηθάει όλους να κάνουµε λιγότερα λάθη και να γινόµαστε καλύτεροι. Η φερεγγυότητα των προσώπων προσδίδει αξιοπιστία στα εγχειρήµατα ή τα αποδυναµώνει όταν αυτή δεν υπάρχει. Αυτή είναι µια πολύ παλιά αλήθεια.

Πότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινώσει το ευρωψηφοδέλτιό του; Τα άλλα πολιτικά κόµµατα έχουν δώσει στη δηµοσιότητα τα ονόµατα ορισµένων υποψηφίων.

Ο µήνας Μάρτιος θα είναι µήνας διεργασιών και ανακοινώσεων.

Με ποιον τρόπο θα αποτυπώνεται το νέο αφήγηµα του ΣΥΡΙΖΑ στα ψηφοδέλτιά του;

Μα φυσικά µέσα από τη συµµετοχή στα ψηφοδέλτια προσώπων που θα µορφοποιούν αυτό που θέλουµε να κάνουµε. Πρόσωπα καταξιωµένα που θα αποτυπώνουν το εύρος της συσπείρωσης που επιχειρούµε, µε συγκεκριµένα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Ξέρετε ο ψηφοφόρος του προοδευτικού χώρου δεν µπορεί να κατανοήσει τι ακριβώς σας χωρίζει µε το Κίνηµα Αλλαγής...

Αλήθεια; Αυτό το ακούω για πρώτη φορά! ∆εν νοµίζω πως υπάρχουν πολίτες που δεν κατανοούν πως στο όνοµα των ίσων αποστάσεων ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν∆, όπως υποστηρίζει η σηµερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, υποκρύπτεται ένα κλείσιµο του µατιού της κ. Γεννηµατά προς τη Ν∆. Αλλωστε όλοι θυµούνται τις βαριές ευθύνες του παλαιού δικοµµατισµού για την κοινωνική και οικονοµική χρεοκοπία της χώρας µας. Οι διαφορές είναι µεγάλες µε τη σηµερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και όσο αυτός ο χώρος δεν επαναπροσδιορίζεται στρατηγικά, θα βιώνει µια διαρκή κρίση ταυτότητας. Είµαστε δυο διακριτοί πολιτικοί χώροι µε διαφορετικές ιστορικές διαδροµές, µε σχέσεις αντιπαλότητας τα προηγούµενα χρόνια, που όµως οφείλουν να αναζητήσουν τη δυνατότητα της προγραµµατικής σύγκλισής τους στη νέα περίοδο. Όµως κάτι τέτοιο προϋποθέτει διάθεση και από τις δυο πλευρές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτήν τη φάση έχει πολιτικές επαφές µε τους πρώην συντρόφους του που βρίσκονται στη ΔΗΜΑΡ;

Με αρκετές και αρκετούς που βρέθηκαν στη ∆ΗΜΑΡ τα τελευταία χρόνια και όχι µόνο µε αυτούς. Η επίσηµη βέβαια ΔΗΜΑΡ παραµένει ένα µικρό αλλά συγκροτηµένο κόµµα και ως τέτοιο το αντιµετωπίζουµε.

Οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν ότι η απόσταση που χωρίζει το κόµµα σας από τη Ν∆ είναι τέτοια που δεν µπορεί να καλυφθεί µέχρι τις εκλογές. Τι θα κάνετε για να την περιορίσετε τουλάχιστον;

Δεν συµφωνώ µε την εκτίµησή σας. Τους τελευταίους µήνες η ψαλίδα κλείνει διαρκώς και η επόµενη εκλογική αναµέτρηση θα δοθεί επί ίσοις όροις. ∆εν µένει αδιάφορος ο κόσµος της εργασίας βλέποντας την αύξηση του κατώτατου µισθού και την επαναφορά των συλλογικών συµβάσεων. Ούτε όσοι θα λάβουν την επιδότηση του ενοικίου τους ή όσοι ελευθεροεπαγγελµατίες δουν την ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών τους, αλλά και χιλιάδες µικροϊδιοκτήτες που για πρώτη φόρα έπειτα από χρόνια θα δουν µείωση στον ΕΝΦΙΑ που καταβάλλουν.

Στελέχη της ΝΔ οµιλούν για τέταρτο µνηµόνιο σε περίπτωση που το κόµµα τους αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Αν ισχύει, δεν είναι αυτό µία έντιµη προσέγγιση του εκλογικού σώµατος;

Πρώτα απ’ όλα να συµφωνήσουµε πως η κατάσταση της οικονοµίας σήµερα είναι τέτοια ώστε να µπορούµε βάσιµα να ισχυρισθούµε πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόµενο. Τώρα όσοι το λένε από τη Ν∆ ή θεωρούν ότι έτσι αποδοµούν τα επιτεύγµατα της σηµερινής κυβέρνησης στον οικονοµικό τοµέα ή απλά αποκαλύπτουν ότι το λεγόµενο µεταρρυθµιστικό πρόγραµµα της Ν∆ συνιστά έναν καταιγισµό µέτρων µνηµονιακής νεοφιλελεύθερης λογικής µε µεγάλο κοινωνικό κόστος.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ