Νίκος Κοτζιάς
Νίκος Κοτζιάς (Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης)

Στην Εισαγγελία Διαφθοράς η μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Κοτζιά

Τελευταία Ενημέρωση
Διαβάστε αποσπάσματα από τη μηνυτήρια αναφορά του πρώην υπουργού Εξωτερικών

Έρευνα γύρω από την υπόθεση παραίτησης του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και τα όσα λέχθηκαν ή δημοσιεύθηκαν γύρω από αυτή διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αφορμή αποτέλεσε η μήνυση κατά παντός υπευθύνου για συκοφαντική δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων που κατέθεσε ο κ. Κοτζιάς, αλλά και η προ ολίγων ημερών επίσκεψη του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ, ο οποίος κατέθεσε μεταξύ άλλων στην Εισαγγελία του ΑΠ κασέτες από την συνέντευξη Κοτζιά στην Κρήτη.

Μετά τη μήνυση του πρώην υπουργού, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου διέταξε προκαταρκτική εξέταση την οποία ανέθεσε στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση. Στη δικογραφία συσχετίζεται και το βίντεο με τη συνέντευξη του κ. Κοτζιά σε τηλεοπτικό σταθμό της Κρήτης στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ο κ. Καμμένος κατήγγειλε χρηματισμούς υπουργών από τον Τζορτζ Σόρος. Την επίμαχη τηλεοπτική εμφάνιση προσκόμισε στη Δικαιοσύνη, η ΝΔ μέσω του αναπληρωτή τομεάρχη Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνη.

Η αναφορά Κοτζιά

Στη μηνυτήρια αναφορά, που υποβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Κοτζιάς, στρέφεται κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης και διασποράς ψευδών ειδήσεων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη μήνυση επισυνάπτονται έξι πρόσφατα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο και τέσσερα σε εβδομαδιαία εφημερίδα, με τον κ. Κοτζιά να αξιολογεί, ως συνέχεια της εκστρατείας απειλών, ακόμα και σε βάρος της σωματικής ακεραιότητάς του και της οικογένειάς του, για τη συμφωνία των Πρεσπών, τα όσα αναφέρονται περί δήθεν σχέσεων με Σόρος και την υπόθεση διεθνούς διαγωνισμού στο υπουργείο για υπηρεσίες έκδοσης βιζών.

Στο δικόγραφο, αναφέρει ότι στόχος των απειλών και των εκβιασμών ήταν να τον αναγκάσουν να μην ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια. Μάλιστα, όπως αναφέρει, αφού «δεν πέρασαν οι ακραίοι εκβιασμοί, συνεχίστηκαν οι παράνομες μεθοδεύσεις, αλλά με διαφορετικούς τρόπους». Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, οι πολέμιοι της πολιτικής του, «διαδίδουν ότι πήρε και διακίνησε 50 εκατομμύρια από τον Σόρος, αλλά και ότι «έκλεψε από τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών ποσό μεταξύ 28 και 35 εκ ευρώ». 

Μήνυση σε βάρος Κοτζιά

Στο μεταξύ, στην υποβολή μιας ακόμη μήνυσης, αυτή τη φορά κατά του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, προχώρησε ο απόστρατος πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Σταμάτης. Η μήνυση αν ευδοκιμήσει ίσως φέρει τον πρόεδρο της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ αντιμέτωπο με το αδίκημα της παράδοσης κρατικών μυστικών-απορρήτων και της έκθεσης της χώρας σε κίνδυνο αντιποίνων. Αφορμή για τη μήνυση ήταν -κατά τον μηνυτή- η αποκάλυψη των κυβερνητικών σχεδίων για ανακήρυξη της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια μετά το υπουργικό συμβούλιο που οδήγησε σε παραίτηση τον κ. Κοτζιά.

Κατά τον μηνυτή, η ανακοίνωση αυτή του κ. Κοτζιά προκάλεσε διαδοχικές έντονες   αντιδράσεις της Τουρκικής κυβέρνησης, ενώ  η Άγκυρα έκανε λόγο για casus belli. Όπως αναφέρει στη μήνυση του, ο κ. Σταμάτης, «ο τέως ΥΠΕΞ παραβίασε τα άρθρα 141 και 146 του Ποινικού Κώδικα, τα οποία εντάσσονται στο κεφάλαιο «περί προδοσίας της χώρας».

Όσα αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά του ο Νίκος Κοτζιάς

Στη μήνυσή του, ο κ. Κοτζιάς:

-Τονίζει ότι στα σχεδόν τέσσερα χρόνια της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών, η Ελλάδα ανέπτυξε μια πολυδιάστατη δημοκρατική και ενεργητική εξωτερική πολιτική, ενώ εγκαταλείφθηκε η πολιτική της αδράνειας που έχει μεγάλο κόστος για τη χώρα, αλλά όχι για όσους προτιμούν να υποχωρεί η Ελλάδα
εξαιτίας της αδράνειάς τους.

-Αναφέρεται στο πρόβλημα του ονοματολογικού με τη FYROM, σημειώνοντας ότι:

1.Εγινε προσπάθεια να κοπούν οι επιρροές της Τουρκίας και του αναπτυσσόμενου ισλαμικού φανατισμού στην γείτονα.

2.Προωθήθηκαν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) προς όφελος των πολιτών, της κοινωνίας και της οικονομίας των δύο κρατών, αλλά και όλης της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

3.Καταβλήθηκε συστηματική προσπάθεια να λυθεί ένα θεμελιακό πρόβλημα, αυτό του ονόματος της γείτονάς και του αλυτρωτισμού της.

4.Ολα αυτά επιτεύχθηκαν με τη συμφωνία των Πρεσπών.

-Επισημαίνει, ότι παράλληλα με τις αντιδράσεις των δυνάμεων της αδράνειας, που πάντως, επιτρέπονται και αποτελούν στοιχείο της ελευθερίας των Ελλήνων και της ελληνικών δημοκρατίας (εκδηλώσεις, πορείες, ομιλίες, προκηρύξεις, αυτοτελή κείμενα, αρθρογραφία, Κ.Ο.Κ.), εκδηλώθηκαν και ανοικτά παράνομες πρακτικές.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα 

«Εκδηλώσεις ελληνικού αλυτρωτισμού που υπονόμευαν σταθερά τη διαπραγματευτική γραμμή της χώρας, καθώς και τη διεθνή της θέση. Ενδεικτικές ήταν οι κατάρες ιερωμένων (ευτυχώς των ολίγων και ουσιαστικά αμόρφωτων) σε βάρος του κ. Κοτζιά προσωπικά, και της κυβέρνησης συνολικά. Ακόμα χειρότερα, τα συνθήματα που ακούστηκαν σε σειρά εκδηλώσεων (χωρίς να αντιμετωπιστούν από την δικαιοσύνη), όπως «φέρτε τα όπλα να μπούμε στα Σκόπια». Πρόκειται για αλυτρωτικά συνθήματα που
καμιά σχέση δεν έχουν με την αντιπαράθεση ως προς το ονοματολογικό και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, αλλά και της Συνθήκης του Βουκουρεστίου του 1913 με την οποία αποκτήσαμε τη Μακεδονία μας».

«Απαράδεκτες ενέργειες, για τις οποίες έχει επέμβει ήδη ο εισαγγελέας, που συνοδεύονταν από - δήθεν- “αποκαλύψεις” οι οποίες αποσκοπούσαν να εμφανίσουν το ελληνικό κράτος ότι δρα παράνομα έναντι τρίτων χωρών. Προς αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιήθηκαν “αποκαλύψεις” ότι η χώρα μας χρηματοδοτεί δράσεις στα Σκόπια και στα Τίρανα. Στόχος ήταν, αφενός, να παρεμποδιστούν με παράνομες μεθόδους σειρά δράσεων του ελληνικού κράτους και, αφετέρου, το κυριότερο, να
υπονομευτεί στις γειτονικές χώρες η θέση των δυνάμεων που υποστηρίζουν την φιλία με την Ελλάδα».

«Ανοικτοί εκβιασμοί και απειλές προσωπικά στον κ. Κοτζιά και στην οικογένειά του. Εκατοντάδες γράμματα, τηλεφωνικά μηνύματα, ηλεκτρονικά μηνύματα, μηνύματα στο τηλέφωνο, στον ίδιον, αλλά και στη γραμματεία του υπουργού. Αποστολή σφαιρών. Οι απειλές συνοδεύτηκαν από αίμα και χώμα όπου «θα θαβόταν η οικογένειά μου».

   Ο κ. Κοτζιάς, στη μήνυσή του, φέρεται να αναφέρει ότι ουδέποτε γνωρίστηκε με τον Σόρος, ούτε είχε καμιά σχέση μαζί του, ενώ τονίζει ότι όλο το “σύστημα Σόρος” καταπολέμησε μετά μανίας τον υπουργό Εξωτερικών στα δύο χρόνια (2016-2017) που γινόταν προσπάθεια να λυθεί το Κυπριακό, καθότι είχε προτάξει το ορθό αίτημα - απαίτηση να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων για τη Μεγαλόνησο και να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα από τη μεγαλόνησο προκειμένου να γίνει επιτέλους η Κύπρος ένα κανονικό κράτος. Πρόκειται για μια θεμελιακή θέση που υιοθετήθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, που αποτελεί μέγιστη τιμή για τον κ. Κοτζιά, όπως ο ίδιος φέρεται να γράφει στη μήνυσή του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ