Σπύρος Δανέλλης
Σπύρος Δανέλλης/Eurokinissi

Δανέλλης στο Έθνος της Κυριακής: Οι ευρωεκλογές θα είναι η αρχή των συγκλίσεων

Ο ανεξάρτητος βουλευτής δηλώνει πεπεισµένος πως ο Αλέξης Τσίπρας το εννοεί και πως οι ευρωεκλογές είναι η αρχή και όχι το τέλος του δρόµου των συγκλίσεων

«Οι Ευρωεκλογές είναι η αρχή και όχι το τέλος των συγκλίσεων» τονίζει ο Σπύρος ∆ανέλλης, ο οποίος πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσµατος, θα συνεχίσει µετά τις κάλπες στον µονόδροµο των προγραµµατικών συγκλίσεων. Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής -η κάθοδος του οποίου µε τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή θα ανακοινωθεί εκτός απροόπτου στη συνάντηση της Προοδευτικής Συµµαχίας στην Αθήνα, µε οµιλητή τον Αλέξη Τσίπρα- περιγράφει το βασικό κίνητρο για το πέρασµά του από το Ποτάµι στις «όχθες» του ΣΥΡΙΖΑ, ως συνεργαζόµενος και µέλος της «Γέφυρας».

Ο κ. ∆ανέλλης λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι ο σταυρός προτίµησης στέλνει στην Ευρώπη τις τηλεπερσόνες και καταγγέλλει την κυβέρνηση Σαµαρά - Βενιζέλου για την αλλαγή του εκλογικού συστήµατος 40 ηµέρες πριν από τις προηγούµενες εκλογές. Κάνει δηκτικά σχόλια για τη Φώφη Γεννηµατά, ενώ εκφράζει εκτίµηση και σεβασµό στον Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας µάλιστα ότι υπήρξε εκ των έσω ανατροπή του. 

Κύριε ∆ανέλλη, είχατε από το 2014 εκφράσει τη διαφωνία σας τόσο για τον «σταυρό» για την εκλογή ευρωβουλευτών όσο και για το ασυµβίβαστο µεταξύ βουλευτή και υποψηφίου ευρωβουλευτή, που τώρα καταργήθηκε – και κάποιοι λένε ότι αποφασίστηκε για να κατέλθετε εσείς στις ευρωεκλογές. Το ζητήσατε από τον κ. Τσίπρα;

Θα ήταν τουλάχιστον αστεία µια τέτοια απαίτηση. Και πράγµατι, ήµουν υπέρ της άρσης του παράλογου ασυµβίβαστου µεταξύ βουλευτή και υποψηφίου ευρωβουλευτή που είχε επιχειρηθεί και το 2014, γιατί όχι µόνο δεν ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά δεν ισχύει για υποψήφιους δηµάρχους ή περιφερειάρχες. ∆υστυχώς, η τότε κυβέρνηση Σαµαρά - Βενιζέλου «µάζεψε» τη συγκεκριµένη αλλαγή, έπειτα από εσωκοµµατικές αντιδράσεις. Βέβαια η συζήτηση τότε δεν ήταν µόνο περί ασυµβίβαστου. Μας αρέσει να ξεχνάµε, αλλά η τότε κυβέρνηση δεν δίστασε, µόλις 40 µέρες πριν από τις εκλογές, να αλλάξει πλήρως το εκλογικό σύστηµα. Καθιέρωσε τον σταυρό προτίµησης, τον οποίο µάλιστα «πούλησε» ως δηµοκρατικοποίηση, επιβάλλοντας ταυτόχρονα µία και µοναδική εκλογική περιφέρεια για το σύνολο της χώρας! Και δεν σταµάτησε εκεί.

Αύξησε παράλληλα τον αριθµό των υποψηφίων σε 42, προκειµένου να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους «ψηφο-µαγνήτες» στο κυνήγι των ψήφων. Και είναι αστείο και υποκριτικό να µιλούν σήµερα για «µεθοδεύσεις», γιατί οι σοβαρές αλλαγές που έγιναν τότε ήταν προφανώς καρπός µιας περιστασιακής σκοπιµότητας, που όµως τελικά επέβαλε την παθογένεια του πελατειακού συστήµατος και στις ευρωεκλογές. Ο σταυρός προτίµησης διαιωνίζει τη σχέση πολιτικής αντιπαροχής βουλευτή-ψηφοφόρου, ενώ η τερατώδης εκλογική περιφέρεια-εθνική επικράτεια στέλνει στην Ευρώπη τις τηλεπερσόνες και το star system και όχι αυτούς που µπορούν να «κάνουν τη δουλειά». Στην κρισιµότερη µάλιστα συγκυρία από ύπαρξης Ευρωκοινοβουλίου. Βλέπετε η πολιτική συγκρότηση, η γνώση και η εµπειρία δεν συνοδεύονται συνήθως από την αναγνωρισιµότητα.

Το πέρασµά σας από το Ποτάµι στις «όχθες» του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόµενος ήταν µια απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις. Ποιο ήταν το βασικό σας κίνητρο;

Μιλούσα πάντα για την ανάγκη µιας µεγάλης προοδευτικής συµµαχίας. Από το µακρινό 1998 ως βουλευτής τότε του ΣΥΝ. Τον Ιανουάριο του 2018 µε την εµφάνιση του «Μακεδονικού» διατύπωσα την «αιρετική» πρόταση για δηµιουργία κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ - ΠΟΤΑΜΙΟΥ, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Το κίνητρό µου ήταν και είναι σαφές. Απέναντι στον συντηρητισµό, τον νεολαϊκισµό, τον εθνικισµό αλλά και την εµµονή σε νεοφιλελεύθερες οικονοµικές πολιτικές που διευρύνουν τις ανισότητες, θεωρώ µονόδροµο τη σύγκλιση, τη συνεννόηση και την κοινή δράση των προοδευτικών-ευρωπαϊστικών δυνάµεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύετε ότι είναι αποφασισµένος να συνεχίσει τον διάλογο για προγραµµατικές συγκλίσεις µετεκλογικά, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσµατος;

Είµαι πεπεισµένος ότι ο Αλέξης Τσίπρας το εννοεί και πως οι ευρωεκλογές είναι η αρχή και όχι το τέλος του δρόµου των συγκλίσεων. Συγκλίσεις που είναι απαραίτητες για το ασφαλές και βιώσιµο πέρασµα της χώρας στη µεταµνηµονιακή εποχή, προς όφελος των πολλών. 

Αρα, να υποθέσω ότι είναι θέµα ηµερών η επίσηµη κάθοδός σας στην Ευρωβουλή µε τον ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτό δεν εξαρτάται µόνο από µένα, θα φανεί...

Ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης, λέει η κυρία Γεννηµατά. Είναι πιθανή εξέλιξη µια κυβέρνηση συνεργασίας µε άλλον πρωθυπουργό;

Το να αγνοείς τις κλίµακες και τα µεγέθη στην πολιτική σε οδηγεί εκτός πραγµατικότητας. Και ας µην κρυβόµαστε, µια συµπόρευση µε τη Ν∆, που διακαώς ονειρεύεται και προωθεί µέρος της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, θεωρώ ότι δεν µπορεί να είναι ανεκτή από την πλειοψηφία της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ.

Το κάλεσµα της «Γέφυρας» έχει αποδώσει;

Οπου ανά την Ελλάδα οι οµάδες πρωτοβουλίας έχουν οργανώσει εκδηλώσεις, τα αποτελέσµατα είναι εντυπωσιακά. Oχι µόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά σε ό,τι αφορά την ανθρωπογεωγραφία των πολιτών που συµµετέχουν

Eκανε λάθος ο κ. Τσίπρας στους χειρισµούς για το «Μακεδονικό», µε αποτέλεσµα να ενεργοποιήσει τα αρνητικά αντανακλαστικά του ΚΙΝΑΛ;

Προφάσεις εν αµαρτίαις. Οσο και αν µπορούσαν να είχαν γίνει καλύτεροι χειρισµοί, το µείζον δεν παύει να είναι το κλείσιµο ενός χρόνιου εθνικού άγους µε τον καλύτερο για τα εθνικά συµφέροντα τρόπο.

Eχετε επικοινωνήσει τελευταίως µε τον Γ. Παπανδρέου;

Το θεώρησα υποχρέωσή µου, έπειτα από µια φραστική απρέπειά µου, που υπερκάλυψε την ουσία των λεγοµένων µου σε µια πρόσφατη ραδιοφωνική µου συνέντευξη. Τον Γιώργο Παπανδρέου δεν έχω πάψει ποτέ να εκτιµώ και να σέβοµαι. Μπορεί να προσδοκούσα µια αµεσότερη στάση του στα διλήµµατα των ηµερών, όµως δεν θα πάψω ποτέ να αναφέροµαι στην εκ των έσω ανατροπή του και στη βολική για κάποιους, αλλά άδικη επίρριψη ευθυνών για το πρώτο µνηµόνιο.

Πολλοί είναι, πάντως, εκείνοι που αναγνωρίζουν τη συνεπή σας στάση στο «Μακεδονικό». Κάποιοι, βέβαια, σας χαρακτηρίζουν «δογµατικό». Eχετε αλλάξει άποψη σε κάποιο άλλο κορυφαίο ζήτηµα µε την πάροδο του πολιτικού χρόνου;

Για όσους δεν είναι «όπου φυσάει ο άνεµος», η θέση στα κορυφαία ζητήµατα δεν µπορεί να αλλάζει µε την πάροδο του χρόνου, γιατί τα κορυφαία ζητήµατα είναι αυτά που συγκροτούν την πολιτική µας ταυτότητα. Στο δε «Μακεδονικό», αυτά που κάποιοι υποστηρίζαµε από το 1992, όχι ως «δόγµα», αλλά ως θέση αρχής και ορθού λόγου, δικαιώθηκαν έπειτα από 30 χρόνια. Και µε την ευκαιρία, για όσους βγάζουν σπυριά µε την «κλοπή» της ιστορίας της Αρχαίας Μακεδονίας, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Αριστοτέλη, του Βουκεφάλα και της Βεργίνας από τους Βόρειους γείτονές µας, ας ενηµερωθούν πως από την περασµένη εβδοµάδα αφαιρείται κάθε αναφορά από τα σχολικά βιβλία και συγγράµµατά τους, ως απόρροια της Συµφωνίας των Πρεσπών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ