Ρόμπερτ Μενέντεζ
Φωτογραφία: AP Photo/Craig Ruttle

Ρόµπερτ Μενέντεζ στο Έθνος: «Δεν θα δεχθούµε την επιθετικότητα της Τουρκίας κατά Ελλάδας-Κύπρου»

Τελευταία Ενημέρωση
Ο γερουσιαστής που εισήγαγε το νοµοσχέδιο-µαµούθ για την Ανατολική Μεσόγειο στέλνει σαφές µήνυµα στην Τουρκία μέσω του «Εθνους»

Καταστήσαμε σαφές ότι δεν θα δεχθούµε πλέον την επιθετικότητα της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τη δήλωση αυτή έκανε ο γερουσιαστής Ρόµπερτ Μενέντεζ (∆ηµοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ), ο οποίος εισήγαγε και το νοµοσχέδιο-µαµούθ για την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο καλύπτει τις ανησυχίες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Ο γερουσιαστής, που είναι επικεφαλής της δηµοκρατικής οµάδας στην πανίσχυρη Επιτροπή ∆ιεθνών Σχέσεων, τόνισε ότι οι Αµερικανοί «πρέπει να κάνουµε περισσότερα. Πρέπει να αυξήσουµε την υποστήριξη που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσµεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Επειτα από όλα αυτά που συµβαίνουν µε την Τουρκία, ειδικά µε τη στενή στρατηγική της σχέση µε τη Ρωσία, νοµίζετε ότι έχει µια θέση στη Δύση;

Εχω βαθιές ανησυχίες για την ευθυγράµµιση της Τουρκίας µε τη Ρωσική Οµοσπονδία, ειδικά υπό το πρίσµα της συµπεριφοράς του Κρεµλίνου τα τελευταία χρόνια. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η εµπλοκή της στις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ και η δηλητηρίαση των πολιτικών αντιπάλων της στο ευρωπαϊκό έδαφος πρέπει να θυµώσουν τα µέλη του ΝΑΤΟ. Οι εταίροι µας θα πρέπει να συνεργάζονται για να επιβάλουν κυρώσεις (στη Ρωσία) και να προσπαθήσουν να αλλάξουν τη συµπεριφορά του Κρεµλίνου και να µη συνεργάζονται µε αυτό σε θέµατα ασφάλειας.

Εάν η Τουρκία ακυρώσει το σύστηµα S-400, είστε σίγουρος ότι θα αποτελέσει πιστή σύµµαχο της Αµερικής και του ΝΑΤΟ ή ο Ερντογάν θα παίξει ένα στρατηγικό παιχνίδι για τον Πούτιν;

Είναι ειλικρινής ελπίδα ότι η Τουρκία θα λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις µας και θα ακυρώσει τη συµφωνία για τους S-400, ώστε να επανέλθει στη ∆ύση. Είναι επικίνδυνο να έχει κάποιος σύµµαχο του ΝΑΤΟ τόσο στενά συνδεδεµένο µε τη Ρωσία σε θέµατα ασφάλειας. Σε αυτό το σηµείο, ωστόσο, δεν έχω µεγάλη πίστη σε έναν τέτοιο αναπροσανατολισµό, µε βάση τα ιστορικά στοιχεία των τελευταίων δύο ετών. Η πορεία της Τουρκίας προς µια πιο αυταρχική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των ετών υπήρξε ισχυρός δείκτης για τη συµπεριφορά της στην παγκόσµια σκηνή. Η αυξανόµενη επιθετικότητά της προς την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ είναι εξαιρετικά ανησυχητική και δεν αποτελεί καλό σηµάδι για το µέλλον της σχέσης της µε τις Ηνωµένες Πολιτείες.

Μπορούν η Ελλάδα και η Κύπρος, σε συνεργασία µε το Ισραήλ και την Αίγυπτο, να καλύψουν το κενό της Τουρκίας, αν επιλέξει τη Ρωσία και αποµακρυνθεί από την Αµερική;

Εχω πει από καιρό ότι οι Ηνωµένες Πολιτείες πρέπει να εµβαθύνουν τις εταιρικές τους σχέσεις στον τοµέα της ασφάλειας και της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η νοµοθεσία που εισήγαγα την περασµένη εβδοµάδα, ο νόµος για την ασφάλεια και την εταιρική σχέση της Ανατολικής Μεσογείου, στέλνει σαφές µήνυµα ότι οι Ηνωµένες Πολιτείες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις σχέσεις µας µε άλλα δηµοκρατικά κράτη στην περιοχή. Το νοµοσχέδιο προτείνει την άρση του εµπάργκο όπλων στην Κύπρο και εγκρίνει κεφάλαια για στρατιωτικές ανταλλαγές και χρηµατοδότηση. Ενθαρρύνει τις βαθύτερες ενεργειακές εταιρικές σχέσεις και πιο ενεργή διπλωµατική δέσµευση στην περιοχή.

Η Ελλάδα είναι ίσως η µοναδική χώρα στο ΝΑΤΟ η οποία αντιµετωπίζει απειλή για την ασφάλειά της από µια σύµµαχο χώρα. Είναι η Τουρκία το προβληµατικό «παιδί» της Ουάσιγκτον; Μήπως η αµερικανική «αµερόληπτη» πολιτική σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις στρέφει αλλού τα µάτια της, παρά στις αξίες και στο διεθνές δίκαιο, ενθαρρύνει τις επιθετικές τάσεις και την αποσταθεροποιητική συµπεριφορά της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο;

Τα τελευταία χρόνια έχει σηµειωθεί αξιοσηµείωτη πρόοδος στην αµυντική µας σχέση µε την Ελλάδα. Πρέπει όµως να κάνουµε περισσότερα. Πρέπει να αυξησουµε την υποστήριξη που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσµεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πρέπει να διατηρήσουµε ισχυρές επενδύσεις στον κόλπο της Σούδας. Και όσον αφορά την Κύπρο, πρέπει να άρουµε το εµπάργκο όπλων και να εµπλακούµε σε µια αµυντική σχέση που να αντικατοπτρίζει µε ακρίβεια τις προκλήσεις της περιοχής και των εθνικών συµφερόντων ασφαλείας των Ηνωµένων Πολιτειών.

Πώς θα πρέπει να αντιµετωπίσει η Αµερική προβληµατικούς συµµάχους οι οποίοι καταφεύγουν στη «διπλωµατία» των πολυβόλων και παραβιάζουν την κυριαρχία άλλων, βασικών περιφερειακών εταίρων; Μήπως πρέπει να δούµε περισσότερη δράση και συγκεκριµένες προτάσεις πολιτικής για την αντιµετώπιση αυτού του ζητήµατος;

Η Γερουσία κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεχθεί άλλο την επιθετικότητα της Τουρκίας στην περιοχή. ∆ηµοσιεύσαµε ένα κείµενο µε τους ηγέτες των Επιτροπών ∆ιεθνών Σχέσεων και Ενόπλων ∆υνάµεων την περασµένη εβδοµάδα, που κατέστησε σαφές το ότι η Τουρκία δεν µπορεί να έχει και τους S-400 και τα F-35. Εχουµε ξεκαθαρίσει ότι η παράδοση των S-400 θα προκαλούσε υποχρεωτικές κυρώσεις, σύµφωνα µε τους νόµους των ΗΠΑ. Εάν η Τουρκία προχωρήσει µε τους S-400, αυτό θα οδηγήσει σε συγκεκριµένες ενέργειες. Η απογοήτευση στη Γερουσία είναι υψηλή. Από την τροµακτική µεταχείριση του πάστορα Μπράνσον, στη συνεχιζόµενη κράτηση µέρους του τοπικού απασχολούµενου προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ, θα αρχίσετε να βλέπετε ολοένα και περισσότερο την ανάµειξη της Γερουσίας. Καταλήξαµε, λοιπόν, στο συµπέρασµα ότι αυτό είναι απλά απαράδεκτο.

Γιατί βλέπουµε την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για τη Μεσόγειο και γιατί η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αναδειχθεί σε σηµαντικούς πρωταγωνιστές στον αµερικανικό στρατηγικό σχεδιασµό για την περιοχή αυτή;

Νοµίζω ότι αυτή η αναζωπύρωση οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αποδειχθεί αξιόπιστοι εταίροι. Και οι δύο είναι δηµοκρατίες. Και οι δύο έχουν συµφέροντα που ευθυγραµµίζονται µε τις Ηνωµένες Πολιτείες για θέµατα ασφάλειας και ενέργειας. Πρέπει να αξιοποιήσουµε αυτήν τη δυναµική. Αυτή ήταν η κύρια κινητήρια δύναµη της νοµοθεσίας µας.

Βλέπουµε µια γεωπολιτική δυναµική στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναδροµικά ποια είναι τα λάθη της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή και ποιες αλλαγές θα θέλατε να δείτε;

Ισως το µεγαλύτερο λάθος µέχρι σήµερα στην περιοχή ήταν το εµπάργκο όπλων στη ∆ηµοκρατία της Κύπρου. Η νοµοθεσία µας θα επιδιώξει να το διορθώσει και ελπίζω ότι θα βρούµε πρόθυµο εταίρο την αµερικανική κυβέρνηση για το θέµα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ