Τσίπρας για συμφωνία με Εκκλησία: Ιστορικό βήμα προς τα εμπρός

Τελευταία Ενημέρωση
«Σήμερα ερχόμαστε και κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω» είπε ο Πρωθυπουργός

«Αλλάζουν πολλά, ενδεχόμενως όχι όλα. Είναι ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός, ερχόμαστε να επιλύσουμε εκκρεμότητες που είναι ανοιχτές από τη δεκαετία του '20. Σήμερα ερχόμαστε και κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. 

«Δεν υπάρχει κανένα καταγεγραμμένο βήμα μπροστά χωρίς αντιδράσεις. Υπάρχουν φωνές εκατέρωθεν. Αυτό που θα μείνει στην ιστορία είναι το βήμα προς τα εμπρός και όχι οι φωνές» είπε ο Πρωθυπουργός.

«Σήμερα κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω. Πήραμε εκκλησιαστική περιουσία χαμηλότερη και λέμε ότι για να αποκαταστήσουμε τη βλάβη θα δίνουμε το επίδομα που αντιστοιχεί στη μισθοδοσία. Η Εκκλησία θα αναγνωρίσει ότι δεν έχει καμία απαίτηση στην περιουσία αυτή».

'Αμεσα, εντός του 2019 θα γίνει η προκήρυξη 10.000 προσλήψεων για να καλύπτονται από το 2020 και μετά, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ συμπλήρωσε ότι κατοχυρώνεται η ρήτρα 1:1 στις προσλήψεις "και έχουμε και 10.000 επιπλέον".

Στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας η αμφισβητούμενη περιουσία και η μη αμφισβητούμενη εθελοντικά

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μπαίνει μέσα όλη η αμφισβητούμενη περιουσία αλλά και η μη αμφισβητούμενη εθελοντικά. Σημείωσε ότι από αυτή την αξιοποίηση που θα προχωρήσει άμεσα, υπολογίζεται ότι έως περίπου το 2030 το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος ή το όλον της επιδότησης για τη μισθοδοσία των κληρικών.

Αμοιβαία επωφελής συμφωνία και για την Εκκλησία και για το κράτος

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για αμοιβαία επωφελή συμφωνία και για την Εκκλησία και για το κράτος, που θα έχει πολλαπλά οφέλη και οικονομικά.

Δίνουμε παραπάνω από όσα είπαμε στη ΔΕΘ

«Παρά την καταστροφολογία που μας καταλόγιζαν, εμείς φέραμε αντίμετρα χωρίς μέτρα», είπε ο Πρωθυπουργός ενώ συμπλήρωσε πως «δίνουμε όχι όσα είπα στη ΔΕΘ, αλλά παραπάνω»

«Ακόμα κι αν κάποιος είναι άθρησκος, στα θαύματα της βούλησης μπορεί να πιστεύει» 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον «ουσιαστικό και επίμονο» διάλογο που είχε τόσο ο ίδιος με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όσο και η Πολιτεία με την Εκκλησία γενικότερα είπε χαρακτηριστικά πως «ακόμα κι αν κάποιος είναι άθρησκος, στα θαύματα της βούλησης μπορεί να πιστεύει. Εδώ είχαμε το θαύμα μιας κοινής βούλησης και πολύ καλής θέλησης».

Μετά από 79 χρόνια επιλύεται μια εκκρεμότητα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο κ. Τσίπρας τόνισε πως μετά από 79 χρόνια επιλύεται μια εκκρεμότητα, που κανείς άλλος δεν κατάφερε να επιλύσει, τότε πρόκειται για ένα "θαύμα". Παράλληλα αποκάλυψε ότι για να γίνει αυτό χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια προεργασίας και συζητήσεων.

Για την προεδρική εκλογή

Ο Πρωθυπουργός απαντώντας σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ανέφερε πως «στόχος μας είναι να "εκβιάσουμε" τη συναίνεση», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι ο στόχος μας δεν είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν είναι ώριμο. Θέλουμε να μείνουμε στο μοντέλο της προεδρευόμενης δημοκρατίας, όπου οι εξουσίες είναι στο Κοινοβούλιο. Βασική μας σκέψη είναι να αποσυνδέσουμε την εκλογή του Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την κοινοβουλευτική περίοδο.

Συναινέσεις

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων στο σημερινό πολιτικό σύστημα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι απαιτούνται συγκλίσεις, ποτέ δεν μπορούν να γίνουν μεταξύ όλων.

«Ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις και δύο πόλοι, σήμερα είναι Αριστερά-Δεξιά» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά για να φτιάξουν μια επίπλαστη συναίνεση", ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό έγινε μία φορά, στην περίοδο των μνημονίων, "για να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα τους».

Λαϊκή απαίτηση μετά την ύβρι να υπάρχει και η νέμεσις

Σχετικά με τα σκάνδαλα ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως λαϊκή απαίτηση μετά την ύβρι είναι να υπάρχει και η νέμεσις, ενώ απαντώντας σχετικά με τις δηλώσεις Πολάκη  είπε πως αυτό που είπε ο υπουργός απομονώθηκε και πως αποτύπωσε το κοινό αίσθημα ότι πέρα από την οικονομική ανάκαμψη ο κόσμος θέλει να δει και τη δικαιοσύνη να λειτουργεί. Οι κυβερνήσεις δεν βάζουν κανέναν φυλακή, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουν και το κάνει η δική μας είναι να διαμορφώνει κλίμα ελευθερίας στους δικαστικούς προκειμένου να πράξουν το καθήκον τους.

«Αν το "δόγμα Πολάκη" είναι η εφαρμογή του νόμου, τότε εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα. Αν το δόγμα της άλλης πλευράς είναι η ατιμωρησία, τότε ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό", σημείωσε.

Σημείωσε ότι η πολιτική ευθύνη έχει αποδοθεί για πολλά σκάνδαλα και πως γι' αυτό είναι στα έδρανα της αντιπολίτευσης και «θα μείνουν για πολύ ακόμα», «πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι κανείς από δω και στο εξής δεν θα έχει τη δυνατότητα να στερεί δημόσιους πόρους από τους πολίτες».

Για τη στάση της αντιπολίτευσης στην επιστροφή των αναδρομικών 

«Αντί να κάτσουν ήρεμα και ήσυχα και να πουν μπράβο, τα καταφέρατε, κάνουν και κριτική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί καθυστέρησης για την επιστροφή των αναδρομικών. Η κριτική της αντιπολίτευσης στο θέμα της επιστροφής των αναδρομικών θυμίζει τον εμπρηστή που βάζει φωτιά στο δάσος και μετά βγαίνει στα κανάλια και κατηγορεί την Πυροσβεστική ότι άργησε να σβήσει τη φωτιά, είπε ακόμα.

Η κυβέρνηση ματώνει όλα αυτά τα χρόνια για να ενισχύσει τους αδύναμους και να αποκαταστήσει αδικίες

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η κυβέρνηση ματώνει όλα αυτά τα χρόνια για να ενισχύσει τους αδύναμους και να αποκαταστήσει αδικίες.

Αν εκλεγεί ο Μητσοτάκης θα εφαρμόσει ασφαλιστικό Πινοσέτ

Η μόνη περίπτωση να μην αποκατασταθεί η αδικία στους συνταξιούχους είναι να εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης στις βουλευτικές εκλογές του 2019, διότι θα εφαρμόσει Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ και μέτρα ΔΝΤ, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Θα κερδίσουμε και τις Ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2019 ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και τις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές. «Αυτός είναι ο στόχος μου, αυτό επιθυμώ και θα το πετύχω» είπε ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα εκτίμησε ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ για τον κ. Μητσοτάκη η δημοσκοπική πρωτιά της Ν.Δ. όταν θα διαπιστώσει μετά τις ευρωεκλογές ότι πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από τη Βουλή 

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε πως θα κυρωθεί από τη Βουλή. «Η Συμφωνία θα περάσει για έναν λόγο. Γιατί και ο τελευταίος πολίτης καταλαβαίνει ότι παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα, αυτή η Συμφωνία ωφελεί τη χώρα και ιδίως τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης 

Η ανακοίνωση της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης έγινε με "άτσαλο τρόπο" στη τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς θα έπρεπε να ενημερωθούν πρώτα τα κόμματα, είπε ο Πρωθυπουργός.

Τόνισε πως αλλάζει την τακτική, όχι τη στρατηγική, γι αυτό θα προχωρήσει σε ενημέρωση των κομμάτων και δεν θα γίνει η επέκταση με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, αλλά με ψηφοφορία στη Βουλή και τα κόμματα θα κληθούν να πάρουν θέση.

Δεν θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση

"Ο κ. Καμμένος θα κληθεί να πάρει μια κρίσιμη, δεν ξέρω αν θα φύγει ή δεν θα φύγει από την κυβέρνηση, αλλά δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την ομαλή πορεία της χώρας προς την κανονικότητα", ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού στο ερώτημα για τη στάση που θα κρατήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας όταν έρθει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, καθώς ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να στηρίξει πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ