(eurokinissi/Στέλιος Μίσινας)

Ποια είναι η πρόβλεψη για τις 120 δόσεις - Τι περιλαμβάνει και ποιους αφορά (vid)

Τελευταία Ενημέρωση
Ανακοινώθηκε το σχέδιο σε συνέντευξη Τύπου από τους αρμόδιους υπουργούς - Τι περιλαμβάνει, ποιους αφορά και μέχρι πότε ισχύει

Τη Δευτέρα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία και στους δήμους με τις 120 δόσεις.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο υπουργείο Οικονομικών και πήραν μέρος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, πρόκειται να ανακοινωθεί και το πακέτο ευνοϊκών μέτρων για τους οφειλέτες –με το οποίο θα εξειδικεύεται η διάθεση του δημοσιονομικού χώρου για την περίοδο μέχρι και το 2022 ή το 2023 από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ακόμη ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρώτα να περάσει από τη Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και έπειτα να πραγματοποιηθεί η συζήτηση σχετικά με την πρόταση μομφής που θέλει να καταθέσει η ΝΔ κατά του Παύλου Πολάκη.

Επιπλέον υποστήριξε ότι μέριμνα της ρύθμισης για τις οφειλές είναι να βοηθηθούν όσοι θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν έχουν την δυνατότητα και να μην βοηθηθούν οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν άμεσα μέτρα για όσους είναι συνεπείς την τήρηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Αναλυτικά όσα προβλέπει το νομοσχέδιο

Μη μισθωτοί

Για τις οφειλές από τις ατομικές εισφορές των μη μισθωτών σε πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ η ρύθμιση προβλέπει:

  • Εθελοντικό επανυπολογισμό οφειλών της περιόδου 2002 -2016 με βάση τα ποσοστιαία ασφάλιστρα για κύρια, επικουρική σύνταξη, υγεία και πρόνοια του νόμου Κατρούγκαλου. Ως βάση υπολογισμού υιοθετείται ο κατώτατος μισθός του 2018 (586,08 ευρώ) με αποτέλεσμα να πέσουν όλοι στην ελάχιστη εισφορά (157 ευρώ ανά οφειλόμενο μήνα για πρώην ΟΑΕΕ, 222 ευρώ ανά οφειλόμενο μήνα για δικηγόρους, μηχανικούς, 181 ευρώ ανά οφειλόμενο μήνα για γιατρούς).
  • Ο επανυπολογισμός θα γίνεται μετά από αίτηση και συναίνεση του οφειλέτη καθώς θα συνεπάγεται και μείωση συντάξιμου μισθού. Ο οφειλέτης θα μπορεί να ενταχθεί στην ρύθμιση και χωρίς επανυπολογισμό, ώστε να επωφεληθεί από τις δόσεις.
  • Οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2001, όπως και όσες ανήκουν στην διετία 2017 – 2018 δεν επανυπολογίζονται.
  • Αυτόματο κούρεμα του συνόλου των προσαυξήσεων κατά 85%. Για τα χρέη της περιόδου 2002- 2016 θα επανυπολογίζονται και οι προσαυξήσεις με βάση την νέα οφειλή ενώ η έκπτωση θα αποδίδεται στα νέα πρόστιμα.
  • Αποπληρωμή του νέου ποσού σε έως 120 δόσεις. Ο οφειλέτης επιλέγει μόνος του το πλήθος των δόσεων, με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ. Οι δόσεις θα έχουν τόκο 5% ετησίως υπολογισμένο.

Αγρότες

Οι αγρότες θα ρυθμίζουν τις οφειλές τους από απλήρωτες εισφορές στον πρώην ΟΓΑ με κούρεμα του συνόλου των προσαυξήσεων στο 100% αλλά δεν θα επανυπολογίζουν την βασική οφειλή τους καθώς καθώς σε κάποιες κλάσεις πριν το 2007 είχαν μικρότερες εισφορές από την ελάχιστη του νόμου Κατρούγκαλου. Έπειτα από την διαγραφή των προσαυξήσεων θα αποπληρώνουν την βασική οφειλή σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ.

Εργοδότες

Για τους εργοδότες που οφείλουν εισφορές στο πρώην ΙΚΑ προβλέπεται να ισχύει η αποπληρωμή σε 120 δόσεις, με 50% έκπτωση στα πρόστιμα. Εναλλακτικά θα δίδεται 100% έκπτωση στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα αν γίνει ολοσχερής εφάπαξ εξόφληση της βασικής οφειλής. Θα εντάσσονται οφειλές εργοδοτών έως και το 2018 με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

Συνταξιοδότηση

Περίπου 80.000 μη μισθωτοί, ηλικίας άνω των 62 ετών αναμένεται να απεγκλωβιστούν και να συνταξιοδοτηθούν μέσα από την ρύθμιση, καθώς έχουν οφειλές που δεν επιτρέπουν την συνταξιοδότηση (άνω των 20.000€ στον πρ. ΟΑΕΕ, 4.000€ στον πρ. ΟΓΑ, 15.000€ στο πρ. ΕΤΑΑ). Ειδικά για τους αγρότες το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση του ορίου οφειλών που ξεκλειδώνει την πόρτα της συνταξιοδότησης, από τις 4.000 στις 6.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι περίπου 30.000 «εγκλωβισμένοι» αγρότες θα απεγκλωβιστούν με ευνοικούς όρους. Δεδομένου ότι οι προσαυξήσεις θα κουρεύονται κατά 100% για τους αγρότες, όσοι έχουν αρχική βασική οφειλή έως 6.000 ευρώ θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης αμέσως μετά την ένταξη στην ρύθμιση. Οι αγρότες συνταξιοδοτούνται με :

  • · Όριο ηλικίας 67 ετών και τουλάχιστον15ετία ασφάλισης(συμπεριλαμβανομένου του χρόνου στον Κλάδο Πρόσθετης) ή
  • · Όριο ηλικίας 62 ετών με τουλάχιστον 40ετία ασφάλισης.

Η διαδικασία είναι ίδια για όλους: Εφόσον η νέα οφειλή πέφτει κάτω από τα προβλεπόμενα όρια (20.000€ για ΟΑΕΕ, 15.000€ για ΕΤΑΑ και 6.000€ για ΟΓΑ) - είτε άµεσα είτε κατά τη διάρκεια της ρύθµισης – οι οφειλέτες θα µπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Εφόσον η αίτηση δεν µπορεί να υποβληθεί άµεσα, ο οφειλέτης καταβάλλει τις δόσεις κάθε µήνα (έως 120) και µέχρι να αποπληρωθεί το υπερβάλλον ποσό. Από την υποβολή της αίτησης αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των δόσεων. Οι δόσεις που αντιστοιχούν στο µεσοδιάστηµα παρακρατούνται αθροιστικά από το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται αναδροµικά.

Συντάξεις Χηρείας

Με το ίδιο νομοσχέδιο έρχεται ολικό “λίφτινγκ” στο πλαίσιο για τις συντάξεις χηρείας. Συγκεκριμένα καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών και οι συντάξεις χηρείας θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Την ίδια ώρα προωθείται διπλή αύξηση για τις 45.000 ήδη εκδοθείσες συντάξεις χηρείας που έχουν υπολογιστεί με τον νόμο Κατρούγκαλου όπως και για όλες τις μελλοντικές. Η χήρα / ο χήρος θα δικαιούται πλέον το 70% της σύνταξης του θανόντα αντί για το 50% (αύξηση 40% του δικαιούμενου ποσού), ενώ καταργείται και το «ψαλίδι» που επιβάλλονταν με τον επανυπολογισμό της σύνταξης του θανόντα. Με τη συγκεκριμένη διάταξη που προωθείται, οι χήρες που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου θα μπορούν να διατηρήσουν, από τώρα και στο εξής, «προσωπική διαφορά». Επίσης διατηρείται η σύνταξη λόγω θανάτου που δικαιούνται τα άγαμα παιδιά μέχρι την ηλικία των 24 ετών ανεξάρτητα από το αν σπουδάζουν ή όχι.

Βαρέα και ανθυγιεινά

Ακόμη το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρύθμιση για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Συγκεκριμένα η διάταξη επιμηκύνει από 13 σε 17 χρόνια το χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να έχουν συμπληρωθεί τα 1.000 εκ των 3.600 απαιτούμενων ενσήμων ΒΑΕ από συνολικό χρόνο ασφάλισης 4.500 ημερών ή 15 ετών, για ασφαλισμένους μέχρι 31.12.1992, προκειμένου να δικαιούνται σύνταξης. Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα συγκέντρωσης των απαιτούμενων προϋποθέσεων σε ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα μέχρι και την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.

Εργασιακά

Εμβληματικές είναι οι εργασιακές ρυθμίσεις. Κορυφαία διάταξη είναι η θέσπιση του καθολικού δικαιώματος των μισθωτών αορίστου χρόνου να μην απολύονται χωρίς βάσιμο λόγο. Ο εκάστοτε εργοδότης οφείλει να έχει τεκμηριωμένο λόγο, προκειμένου να προχωρήσει στη καταγγελία της σύμβασης, ο οποίος θα συνδέεται με τη συμπεριφορά, τις ικανότητες του εργαζομένου ή με τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης. Υψώνεται έτσι ασπίδα προστασίας στις αναιτιολόγητες απολύσεις και μετατοπίζεται η λύση της εργασιακής σχέσης από την απόλυτη πρωτοβουλία του εργοδότη («αναιτιώδης» καταγγελία) στην ανάγκη αιτιολόγησής της. Οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν επανόρθωση σε περίπτωση απόλυσης δίχως βάσιμο λόγο, ενώ αποκτούν το δικαίωμα επαναπασχόλησης και μισθών υπερημερίας.

Με άλλη ρύθμιση επιχειρείται να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας που εμφανίζεται ως ψευδώς δηλωμένη μερική απασχόληση και βασίζεται στην κατάχρηση ευέλικτων μορφών εργασίας, με την αυστηροποίηση του πλαισίου προστίμων. Παράλληλα θεσπίζεται σειρά μέτρων για την θωράκιση της υγείας και της ασφάλειας των μεταφορέων και διανομέων όπως η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει 15% επί του κατώτατου μισθού στον εργαζόμενο, προκειμένου να συντηρεί το μηχανάκι του κάθε μήνα.

Στην ίδια κατεύθυνση θεσπίζεται η υποχρεωτική καταβολή μέσω τράπεζας της αποζημίωσης απόλυσης, η αναστολή των προθεσμιών που αφορούν στην προσβολή του κύρους της καταγγελίας ή στην καταβολή αποζημίωσης απόλυσης σε περίπτωση προσφυγής του εργαζομένου στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που:

  • Ενιαιοποιούν τις διαφορετικές προϋποθέσεις χορήγησης και πράξεις για τις οποίες απαιτούνταν η προσκόμιση της ασφαλιστικής ενημερότητας για μισθωτούς και μη μισθωτούς ασφαλισμένους.
  • Θεσμοθετείται ενιαίο ποσό εξόδων κηδείας για όλους στα 850 ευρώ.
https://www.facebook.com/e.achtsioglou/videos/446085149534262/

Αμέσως μετά την ψήφιση και δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις υπαγωγής στην ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. «Έχουμε φροντίσει ώστε η πλατφόρμα να μπορέσει να ανοίξει την αμέσως επόμενη ημέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το πολυνομοσχέδιο.

Όπως η ίδια διαβεβαίωσε η διαδικασία υπαγωγής στην ρύθμιση θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Αναφορικά με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της ρύθμισης, η κ. Αχτσιόγλου είπε πως παρά την μαζική έξοδο σε σύνταξη χιλιάδων “εγκλωβισμένων” ασφαλισμένων – κάτι που θα αυξήσει την συνταξιοδοτική δαπάνη – το τελικό αποτέλεσμα από την αναμενόμενη αύξηση εσόδων θα είναι θετικό και θα βελτιώνει τα οικονομικά του ΕΦΚΑ κατά 50 εκ. το 2019 και σωρευτικά 160 εκ. το 2020.  

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ