Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρόεδρος της ΝΔ στο βήμα της Ολομέλειας (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Μητσοτάκης: Έκανα λάθος, ξέφυγα (vid)

Τελευταία Ενημέρωση
Έκανε λόγο για ένταση στη συζήτηση της Τετάρτης

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή είπε: «Καταθέσαμε την πρόταση δυσπιστίας κατά του Παύλου Πολάκη την οποία ο κύριος Τσίπρας έσπευσε να μετατρέψει σε πρόταση εμπιστοσύνης για να αλλάξει το θέμα. Ταυτίζεται με εσάς και εν τέλει με τη φασιστική συμπεριφορά. Είναι αλήθεια ότι τηνη Τετάρτη καταλήξαμε σε μία εφ όλης της ύλης αντιπαράθεση και η συζήτηση εκτραχύνθηκε. Όλοι με ξέρουν και όλοι ξέρουν ότι αυτό δεν είναι το δικό μου ήθος. Έκανα λάθος όμως. Ο κ. Τσίπρας μην νομίζει ότι η ευγένεια με την οποία επιλέγω να πολιτεύομαι είναι έκφραση αδυναμίας». 

«Το είπα προχθές και το ξαναλέω σήμερα: δεν θα δεχθώ καμία άλλη χυδαία αναφορά στην οικογένειά μου. Θα απαντάω – γιατί η κοινή γνώμη οφείλει να έχει ακριβή αντίληψη για το ποιόν των προσώπων που συμμετέχουν  στη δημόσια ζωή. Καλό θα είναι ο κ.Τσίπρας να είναι πιο προσεκτικός – ή μάλλον να έχει πολιτική και προσωπική συνείδηση – όταν έχει την έμπνευση να απαντά με στίχους. Ο Ανέστης Αναγνωστάκης, γιος του μεγάλου ποιητή της Αριστεράς, δήλωσε πως ο στίχος που επικαλεστήκατε
προχθές, κ.Τσίπρα, «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε…», γράφτηκε από τον πατέρα του για κάποιους σαν εσάς. Συνεπώς, σας τον επιστρέφω. Και μάλιστα στα σωστά του συμφραζόμενα. 

Και σας αφιερώνω με τη σειρά μου ένα άλλο δίστιχο του Μανώλη Αναγνωστάκη από το ποίημα του «Φοβάμαι»: «Φοβάμαι τους ανθρώπους που με καταλερωμένη τη φωλιά πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου.Αυτή είναι η αλήθεια». «Κακώς βουλευτής μας χρησιμοποίησε ψεύτικες φωτογραφίες« είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπόθεση Κεφαλογιάννη, τονίζοντας πως μια συγγνώμη από τον κύριο Πολάκη θα αρκούσε για τα όσα έγιναν με τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Αναλυτικά, τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ: 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά σε «τέσσερις αλήθειες» που προέκυψαν στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση:

Αλήθεια πρώτη

«Τσίπρας ίσον Πολάκης και Πολάκης ίσον Τσίπρας. ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει Τσίπρας, συνεπώς και ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει Πολάκης. Όλα αυτά είναι απόφαση του Πρωθυπουργού. Γιατί θα μπορούσε από την αρχή να ζητήσει από τον υπουργό του να ανασκευάσει, όταν επιτέθηκε άνανδρα σε έναν ήρωα της ζωής. Να τον ανακαλέσει στην τάξη γιατί μείωσε έναν άξιο επιστήμονα με αναπηρία. Ή ακόμη και να τον αποπέμψει.

Αν το είχε κάνει, τίποτε από αυτά που έγιναν την τελευταία εβδομάδα δεν θα είχαν συμβεί.   Και πάντα η ειλικρινής συγγνώμη είναι ένδειξη γενναιότητας και όχι αδυναμίας. Όπως εγώ έχω το θάρρος να πω δημόσια ότι κακώς ευρωβουλευτής μας χρησιμοποίησε στη δημόσια αντιπαράθεση συγκεκριμένες φωτογραφίες που δεν είναι αληθινές.

Όμως, ο κ. Τσίπρας διάλεξε άλλον δρόμο: Πήρε την ευθύνη να καλύψει τον κ. Πολάκη -και μάλιστα να τον κρύψει πίσω από ένα ολόκληρο κόμμα. Αυτή η πρωθυπουργική επιλογή, βέβαια, δυσκολεύει τη θέση των βουλευτών του. Είναι αυτοί που καλούνται, τώρα, να καταπιούν τα όσα οι ίδιοι είπαν -ακόμη και από αυτό το βήμα- για τις αθλιότητες Πολάκη. Που θα αναμετρηθούν με την αξιοπρέπειά τους και με το δίλημμα που τους θέτει ο κ. Τσίπρας: «Ή με τον Πολάκη ως το τέλος ή εξουσία τέλος». Είναι αυτοί που το βράδυ θα ψηφίσουν αν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ των Πολάκηδων ή στην Ελλάδα των πολλών. Η ελληνική κοινωνία βλέπει και κρίνει».

Αλήθεια δεύτερη 

«Ο κ. Τσίπρας πήγε να γενικεύσει τη συζήτηση για να διασπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την υπόθεση Πολάκη. Αυτό όμως έγινε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. "‘Αρχή άνδρα δείκνυσι". Στην πίεση φαίνεται ο χαρακτήρας των πρωταγωνιστών. Φαίνεται αν υπάρχει κουράγιο στην ψυχή τους. Μπρος στις αποκαλύψεις για τις σκαφάτες διακοπές, ο κ.Τσίπρας έβγαλε τον Πολάκη που έχει μέσα του.

Μίλησε με ύφος ανοίκειο και απαράδεκτο για αντιπαράθεση πολιτικών αρχηγών. Δεν θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν -ακόμη και σε ταραγμένες εποχές- κανέναν πρωθυπουργό να απευθύνεται με τέτοιο ύφος στον οποιοδήποτε πολιτικό του αντίπαλο. Είναι και αυτό ένα από τα ήθη του ΣΥΡΙΖΑ που έφερε μαζί του και ευτυχώς θα φύγουν μαζί του. Για να το καταλάβετε κύριε Τσίπρα, όταν μου μιλάτε στον ενικό σε αυτήν την αίθουσα δεν θίγετε εμένα, αλλά το αξίωμά σας.

Και όταν εγώ σας μιλάω στον πληθυντικό δεν το κάνω μόνο από ευγένεια, αλλά γιατί σέβομαι το θεσμικό ρόλο και των δυο μας.     Ακόμα χειρότερο όμως από τους χαρακτηρισμούς καφενείου, ήταν η εντελώς αχαρακτήριστη – προκαλεί θλίψη και ντροπή - επιλογή σας να αποκαλέσετε «περιφερόμενη γλάστρα» τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Ο Στέλιος απάντησε απλά και νηφάλια: «Είναι άδικο αυτό που είπατε για μένα», είπε. Γιατί το ύφος είναι ο ίδιος ο άνθρωπος.   Και όλη αυτή η ασχήμια των αντιδράσεων Τσίπρα και Πολάκη προήλθε γιατί ο Στέλιος ζήτησε ίσες ευκαιρίες. Αλλά και γιατί σας ενοχλεί βαθιά που είναι δικός μας υποψήφιος. Τόσα mea culpa έχουν ακουστεί σε αυτήν αίθουσα. Πείτε κι εσείς ένα – για τον Στέλιο».  

Αλήθεια τρίτη

«Η συζήτηση για τα σκάφη και τις διακοπές δεν είναι παραπολιτικό κουτσομπολιό.  Είναι βαθιά πολιτική. Για δύο λόγους: Πρώτον, διότι ο πολιτικός, και δη ο πρωθυπουργός ουσιαστικά δεν έχει ιδιωτική ζωή. Και οι διακοπές του πρωθυπουργού σε μια δημοκρατία οφείλουν να είναι δημόσια γνωστές.  Αφού, όπως μας είπατε, το ζήτημα ήταν ασήμαντο, γιατί δεν το δημοσιοποιήσατε. Στο κάτω-κάτω το πρώτο αίτημα για την προοδευτική άσκηση της εξουσίας σε μια Δημοκρατία είναι η διαφάνεια.

Δεύτερον, όταν έχεις κάνει καριέρα ενοχοποιώντας τους πολιτικούς αντιπάλους για σχέσεις με την ελίτ και τους επιχειρηματίες και αποκαλύπτεται ότι κάνεις στα κρυφά διακοπές σε πανάκριβα κότερα, λίγες εβδομάδες μετά από μια εθνική τραγωδία, πρέπει να είσαι έτοιμος να υποστείς τις συνέπειες. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες συναλλαγής.

Σας είπα στη δευτερολογία μου προχθές ότι διεκδικώ να κρινόμαστε με τα ίδια μέτρα και με τα ίδια σταθμά. Ηθική ανωτερότητα δεν έχει εξ ορισμού καμία παράταξη. Και η κατάρρευση του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλέον μια πραγματικότητα. Και είναι μια μεγάλη νίκη, όχι μόνο της παράταξης που έχω την τιμή να ηγούμαι αλλά και όσων υπέστησαν αυτό το ιδιότυπο ιδεολογικό bullying εδώ και δεκαετίες».   

Αλήθεια τέταρτη

«Μίλησα για τον Πολακισμό, που έχει γίνει πια επίσημο κυβερνητικό δόγμα, ως μια μορφή φασισμού. Και «πριν αλέκτορα φωνήσαι», ήρθε ο κ. Πολάκης να με δικαιώσει λέγοντας επί λέξει: "Είμαι επικίνδυνος για τη δικιά σας δημοκρατία – αυτή που είχατε χρόνια και αυτή που θέλετε να ξαναφέρετε – και όχι για τη δημοκρατία των λαϊκών αναγκών".

Η Δημοκρατία είναι μία. Το Σύνταγμα στο οποίο όλοι έχουμε ορκιστεί πίστη είναι ένα. Και στην Ελληνική Δημοκρατία μας ανεχόμαστε τη διαφορετική άποψη. Σεβόμαστε τη διάκριση των εξουσιών. Λογοδοτούμε για τα πεπραγμένα μας. Δεν απειλούμε δημοσιογράφους ότι θα τους θάψουμε 3 μέτρα κάτω από γη. Ούτε ελπίζουμε να βάλουμε κάποιον φυλακή μπας και κερδίσουμε τις εκλογές. Και, κυρίως, δεν προάγουμε τη μισαλλοδοξία, το διχασμό και το μίσος. Οι διαφορετικές εκδοχές της δημοκρατίας έχουν αποτελέσει τη βάση των περισσότερων ολοκληρωτικών καθεστώτων της ιστορίας.

Ακούγοντας τον κ. Πολάκη στη Βουλή το επαναλαμβάνω σήμερα με ακόμα περισσότερη βεβαιότητα. Ξέρουμε πού οδηγούν όλα αυτά. Είναι εντελώς φασιστικά».

Για το ζήτημα της ασφάλειας, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε:

«Δεν κοροϊδέψατε μόνο, δεν ταπεινώσατε μόνο και δεν φτωχύνατε μόνο τους Έλληνες. Τους καταστήσατε και ομήρους της βίας των κουκουλοφόρων σας παντού: στα μαγαζιά τους, στα πανεπιστήμια, μέσα στις περιουσίες τους, στους δρόμους που περπατούν. Ως εδώ! Και θεωρώ τουλάχιστον παρεξηγήσιμη τη  σπουδή που επέδειξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να δημοσιοποιήσει την απόφασή της να διερευνήσει την υπόθεση της μη χορήγησης άδειας στον δολοφόνο Κουφοντίνα».

Για τη φορολογία και την παροχή 13ης σύνταξης:

«Απέναντι σε όλα αυτά δεν άκουσα παρά τη "συνταγή" των 29 νέων φόρων του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαρκή αφαίμαξη, ώστε -κάποια στιγμή- να δίνεται ένα επίδομα σε κάποιους ψηφοφόρους. Γιατί αυτό που δίνετε δεν είναι 13η σύνταξη. Πάλι ψέματα λέτε. Ένα προεκλογικό επίδομα είναι, που δίνετε χωρίς να ντρέπεστε λίγο πριν τις εκλογές, μήπως και καταφέρετε να ανακόψετε τον πορεία προς τη συντριβή.  

Οι Έλληνες, όμως, και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι είναι υπερήφανοι και αξιοπρεπείς. Προσβάλλονται όταν τους αντιμετωπίζουν έτσι. Είναι μαθημένοι να απαιτούν και όχι να επαιτούν, όπως τους θέλει ο κ. Τσίπρας. Και θα το αποδείξουν σε 16 μέρες. Έπαθαν από εσάς και έμαθαν. Έχουν δικαίωμα σε καλύτερες συντάξεις, σε δουλειές για τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Και αυτά μόνον οι δικές μας πολιτικές απελευθέρωσης της οικονομίας μπορούν να εγγυηθούν».

Κλείνοντας, τόνισε:

«Δική μου φιλοδοξία είναι μία αυριανή κυβέρνηση όλων των Ελλήνων με τους πιο άξιους των Ελλήνων. Σε 16 μέρες θα μιλήσει ο λαός. Και τότε τα ψέματα θα τελειώσουν πραγματικά. Θα τα σκεπάσει η ίδια η φωνή των πολιτών. Που με την ψήφο τους θα φωνάξουν «Ως εδώ» στην κυβέρνηση της ανικανότητας, των φόρων και των εθνικών πληγών. Και θα στείλουν το μήνυμα της φωτεινής Ελλάδας. Αυτής που μας αξίζει. Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε καλύτερα.

Είναι στο χέρι των πολιτών με την ψήφο τους να κάνουν πράξη το πρώτο βήμα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Και όταν αυτή ολοκληρωθεί μας περιμένει πολλή δουλειά. Αλλά με την εμπιστοσύνη μιας κοινωνίας που διψά για ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον θα τα καταφέρουμε. Μπορούμε. Μαζί μπορούμε!».

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ