εκλογές
(Eurokinissi)

Δημοτικές Εκλογές 2019: Σε ποιους δήµους το παιχνίδι σκληραίνει

Τελευταία Ενημέρωση
Η αντίστροφη µέτρηση ξεκίνησε - Η Πάτρα φαίνεται να έχει «ξεκαθαρίσει» µε τον Πελετίδη του ΚΚΕ

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για πολλούς δήµους στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σε κάποιους τα αποτελέσµατα της πρώτης Κυριακής δίνουν µε σαφήνεια τον τόνο για την τελική έκβαση, ενώ σε κάποιους άλλους το παιχνίδι µοιάζει να παραµένει ανοιχτό. Πολύ κοντά στην επικράτηση εµφανίζεται ο δήµαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, προσφέροντας έτσι και πολλή χαρά στο ΚΚΕ το οποίο τον έχει καταστήσει «σηµαία» του.

Ο κ. Πελετίδης, παρά την ύπαρξη συνολικά δώδεκα υποψηφίων την πρώτη Κυριακή, κατάφερε να εξασφαλίσει πολύ µεγάλο ποσοστό 40,6% και τεράστια απόσταση από τον δεύτερο Γρηγόρη Αλεξόπουλο (16,01%), υποψήφιο προερχόµενο από το ΚΙΝΑΛ. Σηµειώνεται ότι ο κ. Πελετίδης όταν πρωτοδιεκδίκησε το 2014 τον ∆ήµο Πατρέων είχε πάλι στον πρώτο γύρο κατακτήσει την πρώτη θέση, αλλά µε πολύ χαµηλότερο ποσοστό (25,06%) και ελάχιστη απόσταση από τον τότε δεύτερο Κ. Χριστόπουλο (23,94%).

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - Αντιγραφή του 2014

Επειτα από µια ιδιαίτερα ταραχώδη προεκλογική περίοδο που έδειχνε να οδηγεί σε ανατροπές, τα αποτελέσµατα του πρώτου γύρου στη µεγαλούπολη της Κρήτης ήταν σχεδόν αντίγραφο εκείνων του 2014. Πρώτος ο πρώην και επί πολλές θητείες δήµαρχος (και υπουργός επί ΠΑΣΟΚ) Γιάννης Κουράκης (αριστερά) µε 36,71% (έναντι 40,92% το 2014), δεύτερος ο εν ενεργεία δήµαρχος Βασίλης Λαµπρινός (δεξιά) µε 24,12% (28,27%) και τρίτος ο Ηλίας Λυγερός µε 12,16% (20,81%). Εµφανείς είναι από τα αποτελέσµατα για τον µεν Λαµπρινό η φθορά της θητείας αλλά και η σύγκρουση µε τη Ν∆ και για τον Ηλ. Λυγερό οι διαµάχες µε την τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ο ίδιος ήταν ο στηριζόµενος από το κόµµα το 2014. Τότε, ο κ. Λαµπρινός κατάφερε να ανατρέψει τη διαφορά και να κερδίσει τον Γ. Κουράκη, αλλά τώρα δεν θα είναι το ίδιο εύκολο.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Αµφίρροπη µάχη

Στον ∆ήµο Καλαµάτας η µάχη κρίνεται αρκετά αµφίρροπη, ενώ την ίδια στιγµή η Νέα ∆ηµοκρατία είναι προφανές πως θα ήθελε την επικράτηση του δικού της υποψηφίου Θανάση Βασιλόπουλου (αριστερά), όχι µόνο γιατί θεωρεί τη Μεσσηνία «κάστρο» της, αλλά και διότι συνδυάζεται µε τον αµφίβολης έκβασης αγώνα που δίνει ο δήµαρχος Καλαµάτας Παναγιώτης Νίκας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου απέναντι στον Πέτρο Τατούλη. Ο Θ. Βασιλόπουλος έλαβε στον πρώτο γύρο 22,53%, έναντι 14,99% του Βασίλη Κοσµόπουλου (δεξιά) που προέρχεται από την Ανανεωτική Αριστερά, χωρίς όµως κοµµατική στήριξη. Το ερώτηµα είναι πού θα κατευθυνθούν οι υπόλοιπες ψήφοι, τις οποίες µοιράστηκαν οκτώ ακόµη υποψήφιοι.

ΧΑΝΙΑ - Σε θολό τοπίο

Αν και η εκλογική περιφέρεια Χανίων ήταν µία από τις λιγοστές στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να επικρατήσει της Νέας ∆ηµοκρατίας στις ευρωεκλογές, στον ∆ήµο Χανίων το πρώτο ηµίχρονο οδηγεί σε ντέρµπι ανάµεσα στον πρώτο Αρη Παπαδογιάννη (αριστερά), που έλαβε 26,94% στηριζόµενος από τη Νέα ∆ηµοκρατία, και στον δεύτερο Παναγιώτη Σηµανδηράκη (δεξιά) (19,09%). Ο επίσηµος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρρής βγήκε έκτος µεταξύ οκτώ υποψηφίων µε 5,59% και ο νυν δήµαρχος Τάσος Βάµβουκας πέµπτος µε 13,8% (είχε εκλεγεί το 2014 µε στήριξη της ∆ΗΜΑΡ). Το τοπίο είναι µάλλον θολό και όλα θα εξαρτηθούν από τις ψήφους που απελευθερώνονται µετά τον πρώτο γύρο, καθώς ο κ. Σηµανδηράκης συνδέεται µε τον περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, ενώ και ο τρίτος των υποψηφίων Ευτύχης ∆αµιανάκης (14,59%) προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΛΑΜΙΑ - Μεγάλη η ψαλίδα

Λίγο έλειψε να κερδίσει από τον πρώτο γύρο ο υποψήφιος της Νέας ∆ηµοκρατίας Θύµιος Καραΐσκος (αριστερά), που έλαβε το 49,42% των ψήφων την περασµένη Κυριακή. Ο κ. Καραΐσκος, που ήταν στενός συνεργάτης -ως αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας- του Κώστα Μπακογιάννη, έµεινε σε απόσταση 250 ψήφων από την επικράτηση έναντι του νυν δηµάρχου Νίκου Σταυρογιάννη (δεξιά), που συγκέντρωσε ποσοστό 30,04%. Ο κ. Σταυρογιάννης, πρώην βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας που διεγράφη διότι δεν ψήφισε το µνηµόνιο του 2012, βρίσκεται σε µεγάλη απόσταση, την οποία θεωρείται δύσκολο να καλύψει µε δεδοµένη και την περιρρέουσα πολιτική ατµόσφαιρα.

Αναµετρήσεις στήθος µε στήθος

Προερχόµενος από τη Νέα ∆ηµοκρατία είναι ο Αντώνης Καµπουράκης, που στη Ρόδο επικράτησε στον πρώτο γύρο µε 41,56% έναντι του νυν δηµάρχου και προερχόµενου από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Φώτη Χατζηδιάκου, που έµεινε στο 30,76%. Πρόκειται για απόσταση που θεωρείται δύσκολο να ανατραπεί, µε δεδοµένο το γενικότερο πολιτικό κλίµα. Αµφίρροπες µάχες δίνονται και σε άλλες πρωτεύουσες της περιφέρειας, όπως στη Χαλκίδα, όπου ο νυν δήµαρχος Χρήστος Παγώνης (28,06%), στηριζόµενος από το ΚΙΝΑΛ, έµεινε πίσω από την προερχόµενη από τη Ν∆ Ελένη Βάκα, που έλαβε 34,34%. Στον Πύργο, µε εννέα συνδυασµούς που εξασφαλίζουν όλοι θέση στο δηµοτικό συµβούλιο, µονοµαχούν οι Π. Αντωνακόπουλος (27,69%) και Κ. Νικολούτσος (17,13%), µε πολλά περιθώρια µετακίνησης ψήφ ων. Στο Μεσολόγγι ο διπολισµός επικράτησε, µε τον νυν δήµαρχο Ν. Καραπάνο (Ν∆) να προηγείται µε βραχεία κεφαλή (43,4%) έναντι του Κ. Λύρου (42,31%), ενώ στη Σαντορίνη ο δήµαρχος Νίκος Ζώρζος εξασφάλισε µεν την πρωτιά µε 29,6%, χωρίς όµως να κερδίσει το 50,57% του 2014 (α’ γύρος). Πάντως, ο κ. Ζώρζος συγκρούεται και πάλι στον δεύτερο γύρο µε τον ίδιο αντίπαλο, τον Αντώνη Σιγάλα, που έλαβε τώρα 22,88%, από 25,11% του 2014.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ