Αποχώρησε ο Βενιζέλος από το ΚΙΝΑΛ - Τα αίτια και το παρασκήνιο της σύγκρουσης
Φώφη Γεννηματά - Ευάγγελος Βενιζέλος/Eurokinissi

Αποχώρησε ο Βενιζέλος από το ΚΙΝΑΛ - Τα αίτια και το παρασκήνιο της σύγκρουσης

Τελευταία Ενημέρωση
Ουδέποτε στο πρόσφατο παρελθόν η κυρία Γεννηματά δεσμεύτηκε σε κατ' ιδίαν συνάντηση στον κ. Βενιζέλο ότι τον προορίζει για επικεφαλής του Επικρατείας

Μια κίνηση υψηλού ρίσκου στην αφετηρία της πλέον κρίσιμης προεκλογικής περιόδου αποτελεί εκ των πραγμάτων η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να ορίσει επικεφαλής στο Επικρατείας- αντί του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως εκτιμούσαν αρκετοί- τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Γιώργο Καμίνη.

Η βεβαιωμένη ρήξη με την απόφαση του κ. Βενιζέλου να αποχωρήσει από το Κίνημα Αλλαγής προκαλεί έντονες συζητήσεις, εντός και εκτός κόμματος- την στιγμή δε, που μαίνεται ο προεκλογικός πόλεμος με τον ΣΥΡΙΖΑ για την επικράτηση στον χώρο της κεντροαριστεράς. Το παρασκήνιο που προηγήθηκε αναδεικνύει τα διλήμματα του ΚΙΝΑΛ τους τελευταίους μήνες και παραπέμπει αναμφισβήτητα σε αρκετά σενάρια για τις εξελίξεις από την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών.

Το σίγουρο είναι -σύμφωνα με έμπειρα στελέχη του κεντροαριστερού χώρου- ότι πρώτον η κυρία Γεννηματά έχει ελαχιστοποιήσει τα περιθώρια του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί το ΚΙΝΑΛ για παρακολούθημα της ΝΔ και δεύτερον αποδεικνύει την σταθερή της επιλογή να στηρίξει την επιχείρηση διεύρυνσης του ΚΙΝΑΛ με την αξιοποίηση στελεχών εκτός ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Καμίνης. Άλλα στελέχη ωστόσο τονίζουν ότι η ρήξη Γεννηματά- Βενιζέλου θα οδηγήσει ενδεχομένως στην έξοδο όλους όσοι (από τον κορμό του κόμματος) θεωρούσαν αυτονόητη την τοποθέτηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη και εκλόγιμη θέση του Επικρατείας.

Σε κάθε περίπτωση το στοίχημα της προέδρου της ΚΙΝΑΛ εφεξής είναι να συγκεντρώσει γύρω από την κίνησή της υποστηρικτές από την ομάδα των κορυφαίων στελεχών. Η Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζει ότι η κυρία Γεννηματά εξήγησε στον κ. Βενιζέλο ότι με τον ορισμό Καμίνη στην κορυφή του Επικρατείας θέλει να ενισχύσει το μήνυμα διεύρυνσης του χώρου που όπως αποφάσισε στο Συνέδριο θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία.

Στελέχη κοντά στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζουν επίσης ότι ο κ. Βενιζέλος αν ήθελε να στηρίξει το δύσκολο εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ μπροστά στις εθνικές κάλπες θα δεχόταν και θα θεωρούσε τιμητική την 12η θέση του Επικρατείας- κάτι που είχε κάνει στο παρελθόν το κορυφαίο στέλεχος, Κώστας Λαλιώτης.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ουδέποτε στο πρόσφατο παρελθόν η κυρία Γεννηματά δεσμεύτηκε σε κατ' ιδίαν συνάντηση στον κ. Βενιζέλο ότι τον προορίζει για επικεφαλής του Επικρατείας. Να σημειωθεί δε ότι την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου στην Αχαϊα (που ακουγόταν επί μήνες) ανακοίνωσε λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές- και συγκεκριμένα από το βήμα της εκδήλωσης του ΚΙΝΑΛ, όπου την υποδέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός.

Το γεγονός ότι ξεκινά η προεκλογική περίοδος εκτιμάται από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ότι θα λειτουργήσει υπέρ της διατήρησης του κλίματος ενότητας κι ότι ο αναταράξεις θα περάσουν σε δεύτερο πλάνο. Η πρώτη αντίδραση-δήλωση όμως του Ευάγγελου Βενιζέλου δείχνει ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα περάσει στην αντεπίθεση κι ότι η σύγκρουση με την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα έχει διάρκεια. Ο κ. Βενιζέλος δεσμεύτηκε για την ανάδειξη με δυναμικό τρόπο των θέσεών του, λέγοντας χαρακτηριστικά μετά την συνάντησή τους:

«Η κυρία Φώφη Γεννηματά ζήτησε να συναντηθούμε σήμερα. Στη συνάντηση μας μου είπε πως θεωρεί ότι έχουμε διαφορές ως προς τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ, ότι είχε υποθέσει  πως επιθυμώ να διαδραματίζω ένα ευρύτερο ρόλο και ότι σε κάθε περίπτωση έχει δεσμευθεί να τοποθετήσει στη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΙΝΑΛ άλλο πρόσωπο. Μου είπε επίσης ότι δεν θα ήθελε να φανεί ότι δεν στηρίζω εκλογικά το ΚΙΝΑΛ και ως εκ τούτου η τελευταία θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας θα μπορούσε να καλυφθεί από εμένα.

Ευχαρίστησα την κυρία Γεννηματά γιατί αντιλαμβάνεται το ρόλο μου ως ευρύτερο, αυτό όμως αντιφάσκει με την πρόταση της για τη συμμετοχή μου στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας. Εξέφρασα τη βεβαιότητα μου ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις πολιτικές συνέπειες της επιλογής της. Δεν της  ευχήθηκα καλή επιτυχία σε ένα σχέδιο που καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ευχαρίστησα γιατί θα έχω πλέον τη δυνατότητα, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, να υπερασπιστώ δυναμικά τις θέσεις μου για το μέλλον της Πατρίδας». 

Η κυρία Φώφη Γεννηματά ζήτησε να συναντηθούμε σήμερα. Στη συνάντηση μας μου είπε πως θεωρεί ότι έχουμε διαφορές ως προς...

Gepostet von Evaggelos Venizelos am Samstag, 1. Juni 2019

Ο Γιώργος Καμίνης έστειλε από την πλευρά του, μήνυμα διεύρυνσης της παράταξης: «Ευχαριστώ την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά για τη μεγάλη τιμή να με προτείνει για τη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η ευθύνη που επωμίζομαι είναι μεγάλη. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την ενίσχυση και διεύρυνση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, ώστε σύντομα να ξαναγίνει κυρίαρχη».

Αποχώρησε και ο Μάνος Επιτροπάκης από το ΚΙΝΑΛ

Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σύγκρουση Φώφης Γεννηματά - Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς μετά την προαναγγελία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ για αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ, τη σκυτάλη παίρνει ο Μάνος Επιτροπάκης, στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής που βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου, ανακοινώνοντας και τη δική του αποχώρηση από το κόμμα. 

«Μετά την αισχρή απόφαση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να μην τοποθετήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο επικεφαλής του Επικρατείας, είναι αυτονόητο πως όχι μόνο ΑΠΟΣΥΡΩ ΑΜΕΣΑ την υποψηφιότητα μου, αλλά θα δώσω και αγώνα για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα με κάθε μέσο», αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook. 

Μετά την αισχρή απόφαση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να μην τοποθετήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο επικεφαλής του Επικρατείας, είναι...

Gepostet von Manos Epitropakis am Samstag, 1. Juni 2019

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ