Δένδιας στο Εθνος: «Η κυβέρνηση ζητά συναίνεση στην παρανοµία»

Δένδιας στο Εθνος: «Η κυβέρνηση ζητά συναίνεση στην παρανοµία»

Τελευταία Ενημέρωση
Η πρωτοφανής εµµονή της στην προσπάθεια αλλαγής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης συνιστά καταδολίευση του Συντάγµατος, τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την υπόθεση επιλογής των ανώτατων δικαστών εκφράζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας ∆ηµοκρατίας, Νίκος ∆ένδιας, τονίζοντας ότι η εµµονή της «συνιστά καταδολίευση του Συντάγµατος». Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εθνος» ο κ. ∆ένδιας υπογραµµίζει ότι ο στόχος της αυτοδυναµίας δεν αποκλείει ευρύτερες συγκλίσεις, µιλά για τη στρατηγική του µεσαίου χώρου και σχολιάζει τις εκλογικές επιδόσεις του κόµµατος του Κυριάκου Βελόπουλου.

Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι επιχειρείτε να χειραγωγήσετε τη ∆ικαιοσύνη µέσω της αντίδρασής σας στην κυβερνητική πρόθεση να αλλάξει προ των εκλογών η ηγεσία της. Προς τι η «γαλάζια» αντίδραση, όταν η διαδικασία της προεπιλογής έχει ήδη ολοκληρωθεί; Και γιατί αποκλείσατε τη συναινετική επιλογή όπως πρότεινε η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στερείται πλέον του τεκµηρίου της λαϊκής κυριαρχίας και είναι προφανές ότι δεν µπορεί να επιλέξει την ηγεσία της ∆ικαιοσύνης. Είναι µια απερχόµενη κυβέρνηση, η οποία µπορεί απλώς να διαχειρίζεται τα τρέχοντα ζητήµατα. Η πρωτοφανής εµµονή της σε αυτή την προσπάθεια συνιστά καταδολίευση του Συντάγµατος, όπως ήδη έχουν αναφέρει έγκριτοι νοµικοί, οι οποίοι δεν προέρχονται από τον χώρο της Νέας ∆ηµοκρατίας. Οφείλω επίσης να σας υπενθυµίσω ότι η διαδικασία για το πρόσωπο του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έγινε σε προγενέστερο χρόνο, πριν από την έκφραση της λαϊκής ετυµηγορίας αλλά και πριν από τη δήλωση του πρωθυπουργού για προσφυγή σε εκλογές. Να σας υπενθυµίσω, επίσης, ότι η ίδια διαδικασία διεκόπη στη ∆ιάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τα υπόλοιπα πρόσωπα, ακριβώς γιατί µεσολάβησαν το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών και η ανακοίνωση της προκήρυξης βουλευτικών εκλογών. Οσον αφορά την υποτιθέµενη «συναινετική» πρόταση, είναι προφανές πως επρόκειτο για ένα προσχηµατικό τέχνασµα, µε το οποίο εζητείτο ουσιαστικά η συναίνεση στην παρανοµία από τη Νέα ∆ηµοκρατία.

Αποτελεί η αυτοδυναµία τον υπ’ αριθµόν ένα εκλογικό στόχο της Ν∆; Και εάν ναι, ποιο το νόηµα της πρόθεσης Μητσοτάκη να επιδιώξει µετεκλογικά τις ευρύτερες δυνατές πολιτικές και κοινοβουλευτικές συγκλίσεις;

Επιτρέψτε µου να παρατηρήσω ότι το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Η επίτευξη της αυτοδυναµίας εκ των πραγµάτων αποτελεί στόχο της Νέας ∆ηµοκρατίας, µετά το αποτέλεσµα της προηγούµενης Κυριακής, προκειµένου ως κυβέρνηση να εφαρµόσει απρόσκοπτα το µεταρρυθµιστικό της πρόγραµµα και να οδηγήσει τη χώρα στην πραγµατική έξοδο από την κρίση. Είναι ευνόητο ότι οι αναγκαίοι συµβιβασµοί µεταξύ διαφορετικών κοµµάτων για τη διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ενδέχεται να υπονοµεύσουν αυτή την προσπάθεια, όπως αποδεικνύεται και από συγκεκριµένα ιστορικά παραδείγµατα. Από την άλλη πλευρά, χωρίς τη δαµόκλειο σπάθη της πτώσης µιας κυβέρνησης είναι σαφώς πιο εύκολο η Νέα ∆ηµοκρατία να συνεργαστεί µε όσους θέλουν και µπορούν να βοηθήσουν στην πραγµατική έξοδο από την κρίση.

Μία εβδοµάδα µετά το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών, εκτιµάτε ότι πρέπει να αλλάξει κάτι στην πολιτική στρατηγική της Ν∆ εν όψει των εθνικών εκλογών;

Η τακτική της Νέας ∆ηµοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη κρίθηκε εκ του αποτελέσµατος απολύτως επιτυχηµένη. Είναι προφανές ότι στην ίδια κατεύθυνση θα πρέπει να συνεχίσουµε την προσπάθειά µας, προκειµένου να πείσουµε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, χωρίς κραυγές και οξύτητα, όπως επιθυµεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς σκέφτεστε να προσεγγίσετε µετά τις εκλογές τα κόµµατα του ενδιάµεσου πολιτικού χώρου, όταν προ των εκλογών ο πρόεδρος της Ν∆ χαρακτήριζε την ψήφο σε αυτά χαµένη;

Η Νέα Δηµοκρατία από την ίδρυσή της από τον Κωνσταντίνο Καραµανλή µέχρι σήµερα εκτείνεται από τα όρια της συνταγµατικής ∆εξιάς µέχρι τα όρια της Κεντροαριστεράς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε δικαίωµα να απευθύνεται σε όλον αυτόν τον χώρο. Ουδείς έχει «ιδιοκτησία» επί των πολιτών και ουδείς µπορεί να απαγορεύσει στη Νέα ∆ηµοκρατία να απευθύνεται σε ψηφοφόρους από ένα ευρύ ιδεολογικό φάσµα. Ας µη βλέπουµε το δέντρο, όµως, και χάνουµε το δάσος. Επειτα από 4,5 χρόνια τοξικότητας και διχαστικού πολιτικού λόγου εκ µέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η επόµενη κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξη µιας ευρύτερης πλειοψηφίας σε επίπεδο κοινωνίας, προκειµένου να επανέλθει η οµαλότητα στον πολιτικό βίο και να υπάρξει ένα στοιχειώδες κλίµα εθνικής ενότητας. Ολες οι πολιτικές δυνάµεις, ειδικά όσες συµφωνούν µε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, θα πρέπει να αναλογιστούν την πρόκληση της συγκυρίας και να στηρίξουν αυτήν τη µεταρρυθµιστική προσπάθεια, πέρα από «εγωισµούς» και «πείσµατα» και ανεξάρτητα από το αν θα είναι µέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ανησυχείτε από την κυοφορούµενη δηµιουργία ενός υπερσυντηρητικού πόλου, όπως φαίνεται να είναι το κόµµα του Κυριάκου Βελόπουλου; Πώς σκέφτεστε να το αντιµετωπίσετε; Υπάρχει πεδίο συνεργασίας ανάµεσα στη Ν∆ και σε πολιτικούς σχηµατισµούς, στα δεξιά του κόµµατος;

Για να είµαι ειλικρινής το γεγονός ότι µειώθηκαν σε σηµαντικό βαθµό τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής είναι κατ’ αρχάς ένα εξαιρετικά θετικό γεγονός. Είναι διαφορετικό ένα ναζιστικό µόρφωµα -που χρησιµοποιεί τη βία ως πρακτική και κατηγορείται για φόνο και σύσταση εγκληµατικής οργάνωσης- από ένα υπερδεξιό κόµµα. ∆εν σας κρύβω, βεβαίως, ότι κάποιες από τις θέσεις του κ. Βελόπουλου µε βρίσκουν παντελώς αντίθετο και προκαλούν εύλογο προβληµατισµό. Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, από τη στιγµή που διεκδικούµε την αυτοδυναµία, δεν τίθεται θέµα συνεργασίας. Ας µην ξεχνούµε, επίσης, ότι το διακύβευµα των ευρωεκλογών ήταν διαφορετικό και ευνοούσε µέχρι ενός σηµείου την αποκαλούµενη «ψήφο διαµαρτυρίας», ενώ στις κοινοβουλευτικές εκλογές το κυρίαρχο ερώτηµα θα είναι διαφορετικό.

Από ποια θέση θεωρείτε ότι θα µπορούσατε να υπηρετήσετε καλύτερα την επόµενη κυβέρνηση της Ν∆;

Το ζήτηµα αυτό αποτελεί αποκλειστική προνοµία του προέδρου του κόµµατος Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ίδιος θα επιλέξει ποιοι και από ποια θέση θα προσφέρουν στην περίπτωση που εκλεγούµε κυβέρνηση. Ο στόχος µας όµως αυτήν τη στιγµή δεν είναι να «ράψουµε κοστούµια», αλλά µε σεµνότητα και σοβαρότητα να πείσουµε την ελληνική κοινωνία να εµπιστευθεί το κυβερνητικό µας πρόγραµµα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ