Σωκράτης Φάμελλος
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος (Eurokinissi/ Τατιάνα Μπόλαρη)

Διαβεβαιώσεις για αποκατάσταση πυροπλήκτων κατοικιών

Τελευταία Ενημέρωση
Με fast track διαδικασίες οι βεβαιώσεις για αποκατάσταση πυρόπληκτων κατοικιών και την ανάρτηση δασικών χαρτών, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο.

Διαδικασία fast track για τη χορήγηση της απαραίτητης βεβαίωσης για την αποκατάσταση των κατοικιών που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού σε Μάτι και Νέο Βουτζά προβλέπει νομοθετική ρύθμιση, την οποία υπέγραψε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Όπως ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, η βεβαίωση, την οποία θα μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν οι πολίτες πολύ πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αφορά τις κατοικίες με νόμιμη οικοδομική άδεια που βρίσκονται σε μη δασική περιοχή ή σε παλιά δάση που άλλαξαν χρήση.


«Δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος»

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «ο σχεδιασμός της αποκατάστασης στην ανατολική Αττική θα γίνει έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος».

Ο κ. Φάμελλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο διάστημα των 2,5 μηνών που χρειάστηκε για να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις, «σε αντίθεση με το παρελθόν, οπότε χρειάζονταν χρόνια για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας».

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε πως στην ανατολική Αττική κηρύχθηκαν αναδασωτέα δημόσια, δημόσια διακατεχόμενα, ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 5.808 στρ. (1.449,13 στρέμματα είναι εκτάσεις που κάηκαν πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2018 και 4.359,10 στρέμματα εκτάσεις που ήταν κηρυγμένες αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς και κάηκαν ξανά τον περασμένο Ιούλιο), επί συνόλου 14.313 στρεμμάτων στα οποία εξαπλώθηκε η πυρκαγιά. Τα υπόλοιπα 8.504,77 είναι εκτάσεις που κάηκαν, αλλά δεν κηρύσσονται αναδασωτέες.

Αντίστοιχα, στη δυτική Αττική (Κινέττα) η πυρκαγιά εξελίχθηκε σε έκταση 52,909,16 στρεμμάτων, εκ των οποίων αναδασωτέα κηρύχθηκαν τα 49.065 (46.214,54 στρέμματα ήταν εκτάσεις που κάηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2018 και 2.850,53 στρέμματα ήταν εκτάσεις, κηρυγμένες αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς και κάηκαν ξανά τον Ιούλιο του 2018). Τα υπόλοιπα 3.844,08 στρέμματα είναι εκτάσεις που κάηκαν, αλλά δεν κηρύσσονται αναδασωτέες.

 

Τι θα γίνει με τους δασικούς χάρτες

Σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες, ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου, αναρτώνται νέοι χάρτες ως εξής:

- Στη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής για τις περιοχές των προκαποδιστριακών ΟΤΑ Ραφήνας, Ν. Μάκρης, Πικερμίου, Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής, Νέας Ιωνίας, Αμαρουσίου, Μελισσίων και Φιλοθέης.

- Στη Διεύθυνση Δασών Δυτικής Αττικής για τον προκαποδιστριακό ΟΤΑ Μεγαρέων.

- Στη Διεύθυνση Δασών Δράμας για το σύνολο της περιοχής αρμοδιότητάς της, πλην των προκαποδιστριακών ΟΤΑ Δράμας, Καλαμπακίου, Κεφαλαρίου, Αγίου Αθανασίου, Καλαμώνος και Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι έχουν ήδη αναρτηθεί.

- Στη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ Αδάμαντος (Μήλος), Ανάφης (Ανάφη), Άνω Μεράς (Μύκονος), Βόθωνος, Βουρβούλου, Έξω Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Θήρας, Θηρασίας, Καρτεράδου, Μεσαριάς, Οίας (Θήρα), Σικίνου (Σίκινος), Άνω Μεριάς, Φολεγάνδρου (Φολέγανδρος).

- Στη Διεύθυνση Δασών Κοζάνης για χορτολιβαδικές εκτάσεις προκαποδιστριακού ΟΤΑ Κοζάνης.

Ειδικά για τους δασικούς χάρτες Ραφήνας και Ν. Μάκρης, από τις δηλώσεις των ΟΤΑ προέκυψε ότι:

Στη Ραφήνα η κατανομή της γης έχει ως εξής:
- Ανέκαθεν δασικές εκτάσεις (με πράξη χαρακτηρισμού) είναι 4.448 στρ.

- Παλιά δάση που έχουν αλλάξει χρήση είναι 1.504 στρ.

- Δασωμένοι αγροί είναι 149 στρ.

- Ανέκαθεν μη δασικές εκτάσεις είναι 3.220 στρ.

- Παλιές χορτολιβαδικές εκτάσεις που άλλαξαν χρήση είναι 6 στρ.

- Εκτάσεις σε εγκεκριμένο σχέδιο πόλης είναι 3.502 στρ.

- Εκτάσεις σε υπό έγκριση σχέδιο πόλης είναι 2.762 στρ.

- Οικιστικές πυκνώσεις καλύπτουν 3.631 στρ.

Στη Ν. Μάκρη η κατανομή της γης έχει ως εξής:
- Ανέκαθεν δασικές εκτάσεις (με πράξη χαρακτηρισμού) είναι 17.704 στρ.

- Παλιά δάση που έχουν αλλάξει χρήση είναι 937 στρ.

- Δασωμένοι αγροί είναι 23 στρ.

- Ανέκαθεν μη δασικές εκτάσεις είναι 494 στρ.

- Ανέκαθεν χορτολιβαδικές εκτάσεις είναι 4 στρ.

- Παλιά χορτολίβαδα που άλλαξαν χρήση είναι ένα στρέμμα.

- Εκτάσεις σε εγκεκριμένο σχέδιο πόλης είναι 8.621 στρ.

- Εκτάσεις σε υπό έγκριση σχέδιο πόλης είναι 8.294 στρ.

Ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε ότι δεν δηλώθηκαν οικιστικές πυκνώσεις από τον συγκεκριμένο ΟΤΑ, υπενθυμίζοντας πως δόθηκε στους δήμους η δυνατότητα να καταθέσουν στοιχεία οικιστικών πυκνώσεων μέσα στα όριά τους, αλλά περίπου 10% επί του συνόλου των ΟΤΑ δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΥΠΕΝ. «Αυτοί οι ΟΤΑ αναλαμβάνουν και την ευθύνη να μην αξιοποιηθούν από τους πολίτες τα εργαλεία των οικιστικών πυκνώσεων» τόνισε, σημειώνοντας ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν μιλάμε για οικιστική πύκνωση, εννοούμε ειδική εφαρμογή της νομοθεσίας των δασικών χαρτών».

Σε σχέση με τους δασικούς χάρτες των δύο ευαίσθητων περιοχών Ραφήνας και Ν. Μάκρης, διευκρινίστηκε ότι οι υπό κήρυξη αναδασωτέες εκτάσεις είναι 488 στρέμματα στη Ραφήνα και 962 στη Ν. Μάκρη, ενώ οι υπό επανακήρυξη 1.884 στρέμματα στη Ραφήνα και 1.943 στη Ν. Μάκρη.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ δήλωσε ότι τον Νοέμβριο θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες των Γλυκών Νερών, της Παιανίας, του Χαλανδρίου, του Χολαργού, της Αρτέμιδος, των Σπάτων και Λούτσας, της Ν. Ερυθραίας και της Εκάλης. Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο θα αναρτηθούν οι χάρτες του Αγίου Στεφάνου, του Διονύσου, της Ροδοπόλεως, της Ανοίξεως, της Σταμάτας, της Κρωπίας και της Κερατέας.

Κλιμακωτά, από τις αρχές του 2019 θα αναρτώνται οι δασικοί χάρτες των Αγ. Κωνσταντίνου, Καλυβίων-Θορικού, Αναβύσσου, Κουβαρά, Λαυρεωτικής, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας, Άνω Λιοσίων, Αυλώνος, Αφιδνών, Αχαρνών, Ζεφυρίου, Θρακομακεδόνων, Κρυονερίου, Λυκόβρυσης, Μαλακάσας, Μεταμορφώσεως, Παπάγου, Πεύκης, Πολυδενδρίου και Μαρκοπούλου Μεσογαίας.

Παράταση χρόνου

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Φάμελλος, έως τις 15 Ιανουαρίου 2019 παρατείνεται ο χρόνος για υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών στις Διευθύνσεις Δασών Τρικάλων (για το σύνολο των περιοχών αρμοδιότητάς της), Καβάλας (για το δήμο Νέστου), δυτικής Αττικής (για τους ΟΤΑ Ελευσίνας, Μαγούλας, Ν. Περάμου, Οινόης, Ερυθρών, Βιλίων ΠΕ Δυτ. Αττικής και Κορυδαλλού ΠΕ Πειραιώς) και ανατολικής Αττικής (για τους ΟΤΑ Αγ. Παρασκευής, Βριλησσίων, Ηρακλείου Αττικής, Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης δήμου Παλλήνης και Ν. Ψυχικού δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού).

Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός, φορείς και υπηρεσίες που σχετίζονται με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να ενισχυθούν με προσωπικό - τουλάχιστον 550 άτομα - το οποίο θα προέλθει από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 5.500 επιστήμονες, από 22 έως 29 ετών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ