Θανάσης Θεοχαρόπουλος
Θανάσης Θεοχαρόπουλος με Αλέξη Τσίπρα (Eurokinissi)

Θεοχαρόπουλος στο Έθνος: Η Προοδευτική Συµµαχία είναι η Αριστερά του µέλλοντός µας

Τελευταία Ενημέρωση
Ο υπουργός Τουρισµού και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τοµέα της Β' Αθηνών µιλά για το δίληµµα της κάλπης και απαντά στις επιθέσεις που δέχεται

Σ' αυτές τις εκλογές οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν µεταξύ της ∆εξιάς και της οικογενειοκρατίας ή της Αριστεράς και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο υπουργός Τουρισµού, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αναρωτιέται πώς όσοι ανήκουν στην Κεντροαριστερά µπορούν και υποστηρίζουν συντηρητικές πολιτικές.

Κύριε υπουργέ, οι εξελίξεις µε την Τουρκία µπορούν να επηρεάσουν την τουριστική περίοδο;

Η χώρα µας αποτελεί µία από τις ασφαλείς γειτονιές στην ευρύτερη περιοχή. Είναι από τα πλεονεκτήµατά µας σε σχέση µε ανταγωνίστριες χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος. Αυτό δεν σηµαίνει βέβαια εφησυχασµό, αλλά εγρήγορση, για να συνεχίσει να κυλά οµαλά και στα σηµερινά υψηλά επίπεδα η τουριστική σεζόν. Οσον αφορά το θέµα που έχει ανακύψει µε την Τουρκία, απαιτείται ψυχραιµία και αποφασιστικότητα. Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να διεθνοποιήσει το πρόβληµα, ενώ η αντίδραση της ΕΕ αποτελεί το ισχυρότερο διπλωµατικό όπλο της χώρας µας απέναντι στην προκλητική συµπεριφορά της Τουρκίας.

Πώς αισθάνεστε που κατεβαίνετε υποψήφιος µε τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία στις εκλογές; ∆έχεστε επιθέσεις από πολλές πλευρές...

Οι επιθέσεις όχι µόνο µας δυναµώνουν, αλλά αποδεικνύουν ότι η επιλογή της Προοδευτικής Συµµαχίας ενόχλησε πολλούς γιατί είναι στρατηγικής σηµασίας. Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καµµένου έθεσε τις βάσεις για την προώθηση από τον Αλέξη Τσίπρα της Προοδευτικής Συµµαχίας. Προσωπικά έχω επιµείνει, σταθερά προοδευτικά και αριστερά, σε κορυφαία ζητήµατα πολιτικής, όπως η απλή αναλογική, η διεύρυνση ατοµικών δικαιωµάτων, η Συµφωνία των Πρεσπών. Οι ιδέες, οι αρχές και οι αξίες που διαχρονικά υποστηρίζει ο χώρος της ανανεωτικής Αριστεράς εκφράζονται από τον ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συµµαχία. Το ερώτηµα συνεπώς είναι πώς αισθάνονται όσοι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και παραµένουν εγκλωβισµένοι σε σχήµατα που υποστηρίζουν συντηρητικές πολιτικές.

Μπορεί αυτό το σχήµα που συγκροτήθηκε αρχές της άνοιξης να αποτελέσει τη µεγάλη προοδευτική παράταξη;

Η Προοδευτική Συµµαχία είναι η Αριστερά του µέλλοντός µας και θα εκφράσει το µεγάλο προοδευτικό πλειοψηφικό ρεύµα της ελληνικής κοινωνίας. Ενεργοποιεί και συσπειρώνει κοινωνικές και πολιτικές δυνάµεις απέναντι στον νεοφιλελευθερισµό και στην ακροδεξιά. Πρόκειται για µία απαίτηση της κοινωνίας όχι µόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Η µεγάλη αριστερή προοδευτική παράταξη στη χώρα µας µε τον Αλέξη Τσίπρα είναι εκείνη που θα δώσει τις λύσεις στα προβλήµατα της κοινωνίας. Για να επουλώσουµε οριστικά τις πληγές που άφησε η κρίση και να αλλάξουµε ριζικά την Ελλάδα.

Ποιο είναι το δίληµµα που πρέπει να προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία στον δρόµο προς τις κάλπες;

Το δίληµµα είναι προγραµµατικό και αφορά τις ζωές των ανθρώπων. Τώρα που η χώρα βγήκε από τα µνηµόνια, ποιος µπορεί να αλλάξει την Ελλάδα προχωρώντας σε τοµές και προοδευτικές αλλαγές, η Ν∆ που οδήγησε στην κρίση και στα µνηµόνια τη χώρα ή ο ΣΥΡΙΖΑ που την έβγαλε από αυτά; Το διακύβευµα είναι αν στη χ ώ ρ α θ α εφαρµοσθεί ένα προοδευτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης ή ένα συντηρητικό νεοφιλελεύθερο σχέδιο. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν µεταξύ της ∆εξιάς και της οικογενειοκρατίας ή της Αριστεράς και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι η βιώσιµη ανάπτυξη µε αρµονική συνύπαρξη δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα ή η άναρχη ανάπτυξη µε µία κρατικοδίαιτη επιχειρηµατικότητα; Να υπάρξει ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, που ρίχνει το βάρος στην παιδεία, την υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη ή να έχουµε αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους;

Η Ν∆ υπόσχεται φοροελαφρύνσεις κι εσείς λέτε ότι έχει κρυφό πρόγραµµα. Τι σας ενοχλεί στην αξιωµατική αντιπολίτευση;

Οτι κρύβεται για να µην αποκαλυφθεί το σχέδιό της. Η Ν∆ έχει ταξική πολιτική εναντίον των φτωχών και µεσαίων κοινωνικών στρωµάτων. Αυτή την πολιτική δεν θέλουν να αποκαλύψουν. Ως φοροελαφρύνσεις εννοούν µόνο το µεγάλο κεφάλαιο. Εµείς θα προχωρήσουµε σε µειώσεις φόρων χωρίς µείωση µισθών, συντάξεων και επιδοµάτων, αντίθετα µε τη Ν∆, που µιλάει καθαρά για µείωση των κοινωνικών δαπανών. Επίσης, ακόµη και αυτές τις φοροελαφρύνσεις που είχε ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης προσφάτως, είπε ότι δεν θα τις κάνει το 2019 και από το 2020 τις συνάρτησε µε τη µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων. ∆εν πρόκειται δηλαδή να εφαρµόσει αν εκλεγεί ούτε καν τη µείωση φόρων που εξαγγέλλει, µε τη δικαιολογία των πρωτογενών πλεονασµάτων.

Βλέποντας από σχετική απόσταση τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, εκτιµάτε ότι θα µπορούσε να συγκυβερνήσει µε τη Νέα ∆ηµοκρατία;

Μα, ουσιαστικά το ανακοίνωσε ήδη η κ. Γεννηµατά σε πρόσφατη συνέντευξή της. ∆υστυχώς το ΚΙΝΑΛ δεν επιλέγει να συνεισφέρει σε µία ευρεία προοδευτική συµµαχία. Βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Εφυγαν από το ΚΙΝΑΛ τα κόµµατα όπως η ∆ηµοκρατική Αριστερά και το Ποτάµι, παίρνουν τη θέση τους η Βάνα Μπάρµπα και ο Στάθης Παναγούλης, ο οποίος µάλιστα τους απειλούσε µε κρεµάλες. ∆ιώχνει τον κ. Βενιζέλο για να κάνει δήθεν στροφή προς τα αριστερά και λίγες ηµέρες µετά ανακοινώνει ότι επιδιώκει να συγκυβερνήσει µε τη Ν∆. Βρίσκονται σε αναντιστοιχία µε τον προοδευτικό κόσµο της χώρας, που δεν επιθυµεί σύµπλευση µε τη ∆εξιά, αλλά συµµαχία των αριστερών προοδευτικών δυνάµεων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ