Αποστολάκης-Ακάρ

Αποστολάκης για συνάντηση με Ακάρ: Επιδιώκουμε την αποφυγή έντασης (pics)

Τελευταία Ενημέρωση
Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν όλα τα διμερή θέματα

Σε καλό κλίμα ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 ώρα Ελλάδας η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Η συνάντηση των δυο υπουργών Άμυνας πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και κράτησε περίπου 40 λεπτά.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν όλα τα διμερή θέματα, από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και το Αιγαίο, μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και τις τελευταίες εξελίξεις.

«Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται στο πλαίσιο των σχέσεων της καλής γειτονίας και να αποφεύγονται προκλητικές συμπεριφορές και δηλώσεις», φέρεται να είπε στον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, ο Χουλουσί Ακάρ, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δεν έκρυψε την επιθυμία του να επισκεφθεί την Ελλάδα. Μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους, δήλωσε ότι έχει περάσει ωραίες διακοπές στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Λάρισα. Μάλιστα αστειευόμενος απευθύνθηκε στον Έλληνα υπουργό Άμυνας λέγοντας ότι «αν δεν με καλέσεις εσύ, θα με καλέσουν εκείνοι», εννοώντας τους δημοσιογράφους. 

Στη δήλωση που έκανε ο κ. Αποστολάκης μετά τη συνάντηση ανέφερε: «Είμαι σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. κατά τη Σύνοδο θα συζητήσουμε θέματα αναφορικά με:
- τη συνθήκη για το μέλλον του καθεστώτος ελέγχου εξοπλισμών στην Ευρώπη,
- για τις τεχνολογικές εξελίξεις στον αμυντικό τομέα,
- για την πρόοδο υλοποίησης του επιτελικού έργου για την ενίσχυση της διάταξης ʼμυνας και Αποτροπής της Συμμαχίας και
-  την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν 

Και βέβαια έχω την ευκαιρία να προβάλλω τις εθνικές θέσεις μιλώντας με τους ομολόγους μου.

» Ήδη συνάντησα τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, κύριο Χουλούσι Ακάρ. Συζητήσαμε διάφορα θέματα όπως κάνουμε συχνότατα, καθώς είναι γνωστό ότι έχουμε ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας. Του έθεσα βέβαια τις απόψεις μας όπως και εκείνος τις δικές τους. Του εξέφρασα τις αντιρρήσεις μας για τις κινήσεις τους στο Αιγαίο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Επανέλαβα ότι εμείς επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

» Θέλουμε την αποφυγή έντασης. Αυτόν το σκοπό έχουν εξάλλου οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών ομάδων γύρω από δράσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Για τις οποίες συζητήσεις έγινε, κακώς κατά την άποψή μου, κάποια φασαρία. Είναι πάντα προτιμότερο να συζητάς και να έχεις ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Αυτές οι ομάδες λοιπόν συζήτησαν σε θετικό κλίμα και έχουν καταλήξει σε μια σειρά δράσεων για το 2019 και το 2020, στο πλαίσιο των ήδη συμφωνηθέντων ΜΟΕ. Καλό είναι, στο μέλλον και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στην υλοποίηση αυτών των δράσεων.  

» Εξήγησα στον ομόλογό μου ότι η συμφωνία αυτή είναι δουλειά της καινούριας Κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές, καθώς εγώ τώρα δεν μπορώ να δεσμευθώ. Πιστεύω όμως ότι με τον κύριο Ακάρ έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας. Δεν έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα βέβαια αλλά είναι ένα πολύ καλό υπόστρωμα για να χτίσουμε μια σχέση στην οποία δε θα προκύπτουν αδικαιολόγητες εντάσεις».

apostolakhs-akar-2.jpg

Μπρα ντε φερ Τσίπρα - Ερντογάν

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, από την Κύπρο όπου βρέθηκε για την κηδεία του Δηµήτρη Χριστόφια, απάντησε µε σκληρή γλώσσα στον Τούρκο πρόεδρο και στις απαξιωτικές αναφορές του για τον ίδιο, µε τις οποίες εµµέσως πλην σαφώς καυχιέται ότι ο Αλ. Τσίπρας µπορεί να λέει τα δικά του, αλλά εκείνος τον αγνοεί. Ο Ερντογάν τέντωσε το σχοινί και µιλώντας στην κοινοβουλευτική οµάδα του κόµµατός του θέλησε προφανώς να σχολιάσει όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας για πιθανές έρευνες στο Καστελόριζο από τουρκικής πλευράς.

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός λέει κάτι δικά του εκεί. Ας λέει ό,τι θέλει. Εµείς µια φορά εκεί έχουµε δικαιώµατα και στο όνοµα της προστασίας αυτών των δικαιωµάτων µας και τα ερευνητικά µας πλοία και τα γεωτρύπανά µας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Και από κοντά και οι ένοπλες δυνάµεις µας έχουν πάρει, παίρνουν και θα πάρουν τα απαραίτητα µέτρα» είπε, φανερώνοντας και την πίεση που αισθάνεται µετά τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Αλ. Τσίπρας, από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ (Ελληνικής ∆ύναµης Κύπρου) στη Λευκωσία, δεν άφησε να πέσουν κάτω οι δηλώσεις Ερντογάν και ανέβασε τους τόνους στέλνοντας σαφή µηνύµατα: «Απευθύνοµαι σε όλους και το µήνυµα είναι σαφές. ∆εν έχει κανένα νόηµα µία τακτική κλιµάκωσης αδιέξοδης και ατελέσφορης. ∆εν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά ένδειξη αδυναµίας… Το γνωρίζουν όλοι. ∆ιότι, όπως προείπα, θα υπάρξει τίµηµα σοβαρό και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και σε ό,τι αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα, τη συνεργασία, που είναι στόχος και επιδίωξή µας στην ευρύτερη περιοχή».

Μπαχτσελί: «Τσίπρα, θα σας πετάξουμε πάλι στη θάλασσα»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο ηγέτης των εθνικιστών στην Τουρκία, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κατά του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον έναν πρωθυπουργό χωρίς εξουσίες πλέον, που λέει ανοησίες, και απειλώντας τον ότι η Τουρκία θα πετάξει στη θάλασσα πάλι τους Έλληνες που την προκαλούν και της κουνούν το δάχτυλο.

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Η Ελλάδα ειδικά παίζει με τη φωτιά. Ο πρωθυπουργός της χώρας ο Τσίπρας δήλωσε θρασύτατα ότι αν επιμείνουμε στις γεωτρήσεις στην ανατ. Μεσόγειο θα υπάρξει τίμημα. Η ‘κουτσή πάπια’ ο Τσίπρας, (ο χωρίς εξουσίες πλέον) κάνοντας λόγο για κίνδυνο πολέμου στην ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο, παραδέχτηκε ότι θα εμποδίσει την Τουρκία. Επιπλέον, έφτασαν ταβάνι οι ανοησίες του κάνοντας έκκληση να μπει τέλος στις εγγυήσεις μας στην Κύπρο. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι δεν έχει γεννηθεί ακόμη από την κοιλιά της μάνας του ο πειρατής που θα ανακόψει την πορεία μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Συνέστησε στον Έλληνα πρωθυπουργό να διαβάσει ιστορία, γιατί διαφορετικά θα βρεθεί κι ο ίδιος στο βυθό της θάλασσας όπως οι πρόγονοί του στη Σμύρνη.

«Ο Τσίπρας να σταματήσει να προκαλεί και να διαβάσει ιστορία. Θα πρέπει να πάρει μαθήματα από τους παππούδες του στη Σμύρνη που τους ρίξαμε στη θάλασσα. Αν δεν τα πάρει, τότε πρέπει να είναι από τώρα έτοιμος να γκρεμοτσακιστεί και να θαφτεί μέσα στη θάλασσα, να τον καταπιεί η θάλασσα».

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί απείλησε τους Έλληνες ότι θα τους συντρίψουν αν βρεθούν στο δρόμο τους και ότι θα κόψουν το δάχτυλο σε όποιον τους προκαλεί.

«Δεν γνωρίζουμε εμείς Έλληνες, Ξε-Έλληνες. Όπου είναι να πάμε, θα πάμε. Θα συντρίψουμε όποιον μπαίνει στον δρόμο μας. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε κάτω από καμία συνθήκη τους στόχους μας. Όσοι μας κουνάνε το δάχτυλο, θα τους κόψουμε και το πετάξουμε. Το τουρκικό έθνος ποτέ δεν μπορεί κανείς να το σταματήσει με απειλές, η νόμιμη πορεία του δεν μπορεί να ανακοπεί με το ζόρι».

Προκάλεσε μάλιστα τον Έλληνα πρωθυπουργό αν έχει τα κότσια να βγει στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και τότε ‘θα δει τι θα πάθει’, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ιδού η Ρόδος, Ιδού και το πήδημα! Ας βγει ο Τσίπρας μπροστά μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, να δει πού θα φτάσουν και πού θα βρεθεί το κεφάλι του. Τα γεωτρύπανά μας στη Μεσόγειο πρέπει να συνεχίσουν τις ενέργειές τους με θάρρος και εξασφαλίσουν τα δικαιώματά μας κάνοντας αυτό που πρέπει με ηρωισμό και αυτοθυσία».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ