Χρήστος Σταϊκούρας
Χρήστος Σταϊκούρας (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Εκλογές 2019: Νέος υπουργός Οικονομικών ο Σταϊκούρας;

Τελευταία Ενημέρωση
Ποιο θα είναι το «µείγµα» των στελεχών του υπουργικού συμβουλίου με το οποίο θα κυβερνήσει για την επόμενη τετραετία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Αποτελέσματα εκλογών: Οι εκλογές της 7ηςΙουλίου ανέδειξαν ξεκάθαρο νικητή και μετά τα φλας, τις δηλώσεις και την παράσταση νίκης, έρχεται η ώρα τού σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, με το νέο υπουργικό συμβούλιο. Ήδη στην Πειραιώς έχει αποφασιστεί η επόμενη ημέρα, έχουν οριστεί τα υπουργεία τα οποία θα συγχωνευτούν, οι αρµοδιότητες οι οποίες θα κατανεµηθούν από την αρχή, προκειμένου να μπει σε άμεση εφαρμογή το τολµηρό σχέδιο µεταρρυθµίσεων, όπως έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Singular Γιάννη Θεοδωρόπουλου με καταμετρημένο περίπου το 10%, στη Βουλή μπαίνουν έξι κόμματα ενώ η Χρυσή Αυγή δεν περνάει το 3% (2,9%) και μένει εκτός Βουλής. Η νίκη της ΝΔ στις εκλογές έχει ξεκαθαρίσει και αυτό που περιμένουν όλοι είναι τα ονόματα της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλες οι ενδείξεις μιλούν για τον Χρήστο Σταϊκούρα στην θέση του νέου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος μαζί με ένα μεγάλο επιτελείο θα επιχειρήσουν να κάνουν πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί την Δευτέρα αφού πρώτα ορκιστεί πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόσο ο ίδιος όσο και όλο το επιτελείο θεωρούν την οικονομία το βασικό στοίχημα της νέας κυβέρνησης.

Για την επόμενη ημέρα -και τα όσα αυτή φέρνει- έχουν ήδη συσκεφθεί στη Νέα Δημοκρατία και οι τελικές αποφάσεις λήφθησαν το µεσηµέρι της προηγούµενης Τετάρτης, στα κεντρικά γραφεία του κόµµατος. Εκεί, όπως έγραψε το Έθνος της Κυριακής, συντάχθηκε το πρώτο και -σε µεγάλο βαθµό- τελικό σχέδιο των προεδρικών διαταγµάτων για την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, τις συγχωνεύσεις των υπουργείων, τον διορισµό των υπουργών, τον ορισµό των γραµµατειών, αλλά και αποφάσεις που αφορούν στον προσδιορισµό των αρµοδιοτήτων µεταξύ των υπουργείων. Ταυτόχρονα, ανανέωση, πείρα και γνώση του αντικειµένου φαίνεται πως είναι τα βασικά κριτήρια του προέδρου της Ν∆ για τη συγκρότηση του νέου Υπουργικού Συµβουλίου.

Διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου αναµένεται να είναι ο Γρηγόρης ∆ηµητριάδης, εξ απορρήτων σύµβουλος του σηµερινού προέδρου της Ν∆ και άνθρωπος των ειδικών αποστολών. Γενικός γραµµατέας της κυβέρνησης και µε σηµαντικές αρµοδιότητες συντονισµού του κυβερνητικού έργου θα αναλάβει, κατά πληροφορίες, ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Ακης Σκέρτσος.

Κοµβικό ρόλο αναλαµβάνει, όπως όλα δείχνουν, ο µέχρι σήµερα αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, που τοποθετείται, σύµφωνα µε τις έως τώρα πληροφορίες, στο ενισχυµένο µε αρµοδιότητες αναφορικά µε τα επενδυτικά πρότζεκτ υπουργείο Ανάπτυξης. Τον σηµερινό διευθυντή του γραφείου του προέδρου της Ν∆, Στέλιο Πέτσα, φέρουν οι πληροφορίες να αναλαµβάνει αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, µολονότι το όνοµά του έχει ακουστεί και για επιτελική θέση στο Μέγαρο Μαξίµου. Στο υπουργείο Υποδοµών φαίνεται πως κατευθύνεται ο Κώστας Αχ. Καραµανλής, ενώ στο νέο υπουργείο Επικρατείας (πρώην Ψηφιακής Πολιτικής) τοποθετείται ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η εκκρεµότητα της συγχώνευσης ή µη του υπουργείου Πολιτισµού µε το Τουρισµούαποµένει για να αποσαφηνιστεί το χαρτοφυλάκιο της Ολγας Κεφαλογιάννη. Κοντά στο υπουργείο Αµυνας βρισκόταν όλο το προηγούµενο χρονικό διάστηµα ο Βασίλης Κικίλιας, το όνοµα του οποίου, µαζί µε αυτό του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πάντως έχει ακουστεί και για το αναβαθµισµένο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εντός κυβερνητικού σχήµατος αναµένεται να βρεθεί ο Νίκος Δένδιας, που είχε ακουστεί προ εβδοµάδων για το υπουργείο Εξωτερικών.

Στο υπουργείο Παιδείας φαίνεται πως οδεύει ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν∆ Κωστής Χατζηδάκης, ενώ µένει να αποσαφηνιστεί και ο ρόλος που θα έχει ο Μάκης Βορίδης. Το τελευταίο χρονικό διάστηµα πύκνωσαν, εξάλλου, οι πληροφορίες ότι υπουργικό θώκο καταλαµβάνει και ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Για τη θέση του προέδρου της Βουλής, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Έθνους, έχει ακουστεί το όνοµα του Κώστα Τασούλα και, εσχάτως, του Κώστα Τζαβάρα.

Σύµφωνα, επίσης, µε τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο Εσωτερικών συγχωνεύεται µε το ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη µε το Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ ασαφές παραμένει αυτή την ώρα κατά πόσον θα συγχωνευθεί το υπουργείο Πολιτισµού µε αυτό του Τουρισµού. Βάσει των ίδιων πληροφοριών, στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής -που µετονοµάζεται σε «Επικρατείας», µε έδρα το Μέγαρο Μαξίµου- µεταβιβάζονται όλες οι αρµοδιότητες που αφορούν στον ψηφιακό µετασχηµατισµό του κράτους και των συναφών δράσεων της δηµόσιας διοίκησης, που µέχρι πρότινος υπάγονταν στο υπουργείο ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης. Επιπλέον, στο υπουργείο Ανάπτυξης συγκεντρώνεται η ευθύνη όλων των επενδυτικών πρότζεκτ, για το ξεµπλοκάρισµα των οποίων θα επιλαµβάνεται, χάριν της ταχείας δροµολόγησής τους, και το ενισχυµένο από άποψη αρµοδιοτήτων και παρεµβατικότητας Μέγαρο Μαξίµου.

Σε κάθε περίπτωση, στις 8 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του πρωθυπουργού και θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις για το νέο υπουργικό συμβούλιο και για το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου της Βουλής. Την επόμενη ημέρα το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ορκιστεί, για να ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η Βουλή θα ανοίξει στις 17 Ιουλίου.

Θα ακολουθήσει η εκλογή του προέδρου και των αντιπροέδρων, για να πάρει σειρά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Από τις 21 Ιουλίου και μετά, θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ