Νίκος Κοτζιάς: Δεν ήξερα ότι ο Καμμένος είναι το «εμείς»
(EUROKINISSI/ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ)

Νίκος Κοτζιάς: Δεν ήξερα ότι ο Καμμένος είναι το «εμείς»

Τελευταία Ενημέρωση
«Προσωπικά, ούτε εκβιάζω ούτε εκβιάζομαι», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση, μετά την παραίτησή του.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ξεκίνησε την ομιλία του, κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της θητείας του. Ανέφερε ότι η Δύση βρίσκεται σε τάση παρακμής και ότι με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται η Κίνα, η οποία σήμερα έχει τα 2/5 της παγκόσμιας παραγωγής. 

«Σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων υπάρχει αναταραχή, ανασφάλεια και αυτό συμβαίνει και στην περιοχή μας. Χρειάζεται μια ενεργητική εξωτερική πολιτική. Στον κόσμο που αλλάζει ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η αδράνεια», τόνισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Απαιτείται μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρώην ΥΠΕΞ ανέφερε: «Η επόμενη διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση. Έχει μπει το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και πλέον η Κύπρος έχει αναβαθμίσει την θέση της». «Στην ίδια κατεύθυνση δουλεύουμε και για την Αλβανία. Έχουμε κάνει μια συνεννόηση πακέτο με την Αλβανία και κάναμε ήδη μετά από 77 χρόνια βρήκαμε τα λείψανα των ηρώων μας και τα ενταφιάσαμε», συμπλήρωσε. 

Σχετικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, ανέφερε: «Μεγαλώνουμε την Ελλάδα, γι' αυτό σκούζουν. Προσθέτουμε μια έκταση σαν τη Θεσσαλία... Ασκούμε κλιμακωτά τα δικαιώματά μας». Για το θέμα της ΠΓΔΜ διερωτήθηκε: «Θέλουμε διαμελισμό της γειτονικής χώρας, όπως θέλουν κάποιοι - και θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα - ή ειρηνική συμβίωση και ανάπτυξη στα Βαλκάνια;».

«Θέλουμε ο γείτονάς μας να είναι υπό την επιρροή της Τουρκίας; Θέλουμε διαμελισμό της και να πάει η μισή στην Τουρκία και η άλλη μισή στην Αλβανία; Πρέπει να απομακρύνουμε την τούρκικη δαγκάνα», υποστήριξε.
 
Ο Νίκος Κοτζιάς απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι η Αθήνα παραχωρεί τη γλώσσα και την ταυτότητα στους Σκοπιανούς, λέγοντας μάλιστα ότι ο πρώτος που έκανε λόγο για μακεδονική γλώσσα ήταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ότι ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο Μακεδονία για τους Σκοπιανούς ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.

Είπε, επίσης, ότι πετύχαμε να αλλάξουν το όνομά τους από «Μακεδονία» σε «Βόρεια Μακεδονία» και κατεβάζουν όλα τα σύμβολα του αλυτρωτισμού και τα βιβλία τους. 

«Δεν είναι όλη η Μακεδονία ελληνική», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και διευκρίνισε: «Δεν μπορούμε να αγνοούμε τις διεθνείς συνθήκες. Με τη συνθήκη του 1913 μοιράστηκε ουσιαστικά σε τέσσερα κομμάτια», είπε και τόνισε ότι απαιτείται η χώρα να επενδύσει στη γνώση και την Παιδεία. 

Πολιτική κατευνασμού με την Τουρκία

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Ν. Κοτζιάς προανήγγειλε ότι θα μιλήσει εκτενώς στην Κομοτηνή τις επόμενες ημέρες, αλλά έδωσε το περίγραμμα της τακτικής που άσκησε: «Προσπαθούμε να κρατάμε το θηρίο που λέγεται Τουρκία, ώστε να μην βγάλει τα εσωτερικά του επάνω μας, αλλά αυτό να μην εκλαμβάνεται ως ένδειξη αδυναμίας». 

«Στις αρχές του επόμενου χρόνου σχεδιάζαμε την αιγιαλίτιδα ζώνη για την Κρήτη. Είμαστε σε συνομιλίες με τους Αιγύπτιους για να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ».

Για τη Συνταγματική Αλλαγή είπε ότι στο «Πράττω» είμαστε ενάντια στην ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου.  

«Το δικό μου στόμα δεν κλείνει»

«Το Πράττω θα απαιτήσει όπως υπάρχει μια υπηρεσιακή επιτροπή για το ΥΠΕΞ για τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων από την ίδια επιτροπή να περνάνε και τα άλλα υπουργεία», είπε για το επίμαχο θέμα των μυστικών κονδυλίων που οδήγησε στην παραίτηση του. 

«Εμείς στείλαμε 93 υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Κάποιοι πήγαν φυλακή. Όταν κάποιοι πουλάνε βίζες στην Κωνσταντινούπολη είναι εγκληματίες», είπε και αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Πάνο Καμμένο πρόσθεσε: «Η Δημοκρατία υπονομεύεται όταν δεν παλεύεις ενάντια στην διαφθορά. Υπονομεύεται όταν ανοίγεις το στόμα σου για να πουλήσεις ομορφιά και εξυπνάδα. Ο πατριωτισμός, όμως, απαιτεί υπευθυνότητα και σοβαρότητα και χρειάζεται ένα κίνημα ενάντια στον εκφυλισμό και σε όσους απειλούν και εκβιάζουν.. «Το δικό μου στόμα και το στόμα του Πράττω δεν κλείνει. Οι απειλές ζωής, οι σφαίρες και οι σακούλες με αίματα δεν είναι Δημοκρατία. Προσωπικά ούτε εκβιάζω ούτε εκβιάζομαι», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Δεν ήξερα ότι ο Καμμένος είναι το «εμείς»

Απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους της παραίτησής του, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε ευθέως στον Πάνο Καμμένο, λέγοντας ότι υπονόμευσε την εξωτερική πολιτική με την στάση του.

«Υπερασπίστηκα την αξιοπρέπεια τη δική μου και της κυβέρνησης. Λένε κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Κοτζιάς έβαλε πάνω από το εμείς το εγώ. Και τους απαντώ: Δεν ήξερα ότι ο Καμμένος είναι το εμείς. Μόνο σε σταλινικό καθεστώς δεν μετράνε η αξιοπρέπεια και η τιμή».

Εγώ αποποιήθηκα την περιουσία της οικογένειάς μου

Φανερά συγκινημένος δήλωσε ότι είναι καθαρός άνθρωπος, καθαρό παιδί, όπως χαρακτηριστικά είπε και αριστερός που αποποιήθηκε την περιουσία του πατέρα του, της μητέρας του και του θείου του, όταν στην επιχείρηση της οικογένειάς του δούλευε και ο Κώστας Σημίτης και ως εκπαιδευόμενος ο Σωκράτης Κόκκαλης και άλλοι. 
«Εγώ ζω», ανέφερε «από το μισθό το δικό μου και της συζύγου μου που είναι καθηγήτρια Πανεπιστημίου και είμαι περήφανος για αυτό. Δεν με αγγίζει τίποτα γιατί είμαι καθαρός», είπε μέσα σε έντονο φορτισμένο κλίμα, δηλώνοντας αρκετές φορές ότι στην περίοδο που βρέθηκε στη θέση του υπουργού Εξωτερικώ,ν υπερασπίστηκε τόσο την αξιοπρέπεια τη δική του όσο και της κυβέρνησης.

Για την επιστολή παραίτησης

Ως προς την επιστολή παραίτησής του ο Ν. Κοτζιάς τόνισε: «Εγώ δεν θα είχα πει καν ότι υπάρχει επιστολή. Όμως την περασμένη Πέμπτη, βγαίνοντας από την Πολιτική Γραμματεία του ΠΡΑΤΤΩ, μαθαίνω ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η παραίτηση Κοτζιά είναι ακατανόητη όπως και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης –ένα πολύ έξυπνο παιδί – ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε το ίδιο.

Και όταν με ρώτησαν οι δημοσιογράφοι, απάντησα πως αν με προκαλούν δημοσίως ότι δεν έχω λόγο να παραιτηθώ, διαβάστε την επιστολή μου. Στην ουσία τους είπα πως “αφού δεν την έχετε διαβάσει πώς ξέρετε ότι δεν έχει πολιτική αιτιολόγηση;”», επεσήμανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ