Νίκος Δένδιας
(Eurokinissi)

Κοινό μέτωπο Ελλάδας – Αιγύπτου ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις

Τελευταία Ενημέρωση
Κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αθήνα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, και της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να καταδικάζει τις «παράνομες» ενέργειες της Τουρκίας και τον Αιγύπτιο ομολόγό του να ζητά «να σταματήσουν οι προκλήσεις»

Μόλις λίγα 24ωρα έπειτα από τις δικές του διαδοχικές επισκέψεις σε Ισραήλ και Κύπρο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, υποδέχτηκε σήμερα στην Αθήνα τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης, από το βήμα της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αιγύπτιο αξιωματούχο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη συνάντηση που προηγήθηκε «ιδιαιτέρως εποικοδομητική». Έκανε λόγο για μια «πολύ χρήσιμη» ανταλλαγή απόψεων που περιστράφηκε γύρω από θέματα διμερούς αλλά και τριμερούς ενδιαφέροντος, με τις δύο πλευρές να αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία και έμφαση «στην ενίσχυση της ήδη πολύ καλής μεταξύ τους συνεργασίας, που αποτελεί άλλωστε βάση και για το μέλλον» αλλά και «στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων» μέσα από τη δημιουργία «των καλύτερων προϋποθέσεων» προς μια τέτοια κατεύθυνση.

«Απολύτως καταδικαστέες» οι τουρκικές ενέργειες

«Στο περιφερειακό επίπεδο, συζητήσαμε φυσικά και για την κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που συντελείται από την Τουρκία», συνέχισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αναφερόμενος στις «απολύτως καταδικαστέες» και «παράνομες» ενέργειες της Τουρκίας που «αψηφούν το Διεθνές Δίκαιο» και «θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής».

«Ζούμε σε μια πολύ ασταθή περιοχή και η συστηματική παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των αρχών καλής γειτονίας από την Τουρκία επιτείνει τις προκλήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ, εκφράζοντας μάλιστα «την ικανοποίηση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την υπεύθυνη και σαφή στάση που έχει τηρήσει η Αίγυπτος σε αυτό το ζήτημα».

Με την ευκαιρία, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των Εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από τη νήσο».

«Σταματήστε τις προκλήσεις» το μήνυμα της Αιγύπτου προς την Τουρκία

Αλλά και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, υπογράμμισε από την πλευρά του σήμερα από την Αθήνα την ανάγκη «να υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο» και «να σταματήσουν οι προκλήσεις», αναγνωρίζοντας ως στόχο «την ενίσχυση της σταθερότητας»  στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Σούκρι, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο μεταβαίνει στη Λευκωσία όπου θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξη που εκείνη παρέχει στην Αίγυπτο όχι μόνο σε διμερές αλλά και σε διεθνές-ευρωπαϊκό επίπεδο, αναγνωρίζοντας και λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις και της ανησυχίες της αιγυπτιακής πλευράς.

Πρόσκληση και σε Μητσοτάκη από τον Σίσι

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι η χώρα του στοχεύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών, στρατιωτικών και ενεργειακών σχέσεων με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η χώρα του πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη, κατά σειρά έβδομη, Σύνοδο της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Εκείνος δεν παρέλειψε, επίσης, να προσκαλέσει τον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί άμεσα το Κάιρο. Ο ίδιος ανακοίνωσε μάλιστα ότι πρόκειται να επιδώσει σχετική πρόσκληση και προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.   

Σημειώνεται ότι μέσα σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων, ο νέος Έλληνας ΥΠΕΞ έχει βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες (17-18 Ιουλίου), στο Ισραήλ (28 Ιουλίου) και στην Κύπρο (29 Ιουλίου), ενώ παράλληλα έχει υποδεχτεί στην Αθήνα τον αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, και σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι.

Τριμερείς και Αν. Μεσόγειος ψηλά στην ελληνική ατζέντα

Είναι σαφές ότι η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται αυτήν την περίοδο στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας, με την Αθήνα να προσπαθεί να θωρακίσει έτι περαιτέρω τη θέση της «χτίζοντας» πάνω στα θεμέλια ήδη διαμορφωμένων σχημάτων συνεργασίας που βαθύνονται αλλά και διευρύνονται, όπως είναι οι τριμερείς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (στην οποία σχεδιάζεται να ενταχθεί και η Γαλλία, σε ένα σχήμα τύπου 3+1) και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (στην οποία ήδη έχουν γίνει βήματα ώστε να ενταχθούν και οι ΗΠΑ, επίσης σε μια λογική τύπου 3+1).

Οι επαφές που είχε ο κ. Δένδιας το τελευταίο διάστημα όλες κινούνται προς ακριβώς αυτήν την κατεύθυνση, της θωράκισης των ελληνικών θέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από επαφές και συνεργασίες.

Όπως δήλωσε, άλλωστε, και ο ίδιος ο Έλληνας ΥΠΕΞ την περασμένη Κυριακή, 28 Ιουλίου, από τα Ιεροσόλυμα, «για εμάς έχει μεγάλη σημασία» να ενημερώνονται από πρώτο χέρι οι γείτονες για όσα… πειρατικά διαπράττει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο το τελευταίο διάστημα την κυπριακή ΑΟΖ.

Έπεται ραντεβού και με τον Ιταλό ΥΠΕΞ

Στο ίδιο πνεύμα, εκείνος θα δήλωνε σήμερα από το βήμα του υπουργείου Εξωτερικών, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ότι «η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία μεταξύ όλων των ομονοούντων κρατών» στην περιοχή της Μεσογείου.  

Το ελληνικό ΥΠΕΞ προσανατολίζεται, μάλιστα, και σε μια νέα συνάντηση μάλλον στην Αθήνα με τον Ιταλό ΥΠΕΞ, Έντσο Μοαβέρο Μιλανέζι (με τον οποίο ο κ. Δένδιας είχε διμερείς επαφές στο περιθώριο του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 15 Ιουλίου), μια συνάντηση στο επίκεντρο της οποίας αναμένεται να βρεθούν τα ενεργειακά (οι προοπτικές γύρω από τον προτεινόμενο αγωγό φυσικού αερίου East Med κ.ά.).

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ