Συνέδριο επανίδρυσης την άνοιξη του 2020 και εκλογή αρχηγού από τη βάση προβλέπει το επικρατέστερο σενάριο (eurokinissi)

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός - Συνέδριο επανίδρυσης την άνοιξη του 2020

Τελευταία Ενημέρωση
Εκλογή αρχηγού από τα μέλη του κόμματος -ίσως και ταυτόχρονα με την εκλογή των συνέδρων προβλέπει το ισχυρότερο σενάριο

Συνέδριο του νέου διευρυμένου ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο τρίμηνο του 2020 και εκλογή του προέδρου του κόμματος από τη βάση, σε μια παράλληλη διαδικασία με την ανάδειξη των σύνεδρων, προβλέπει ένα από τα σχέδια που προκρίνει η ηγεσία του κόμματος, στην προσπάθεια συγκρότησης της μεγάλης αριστερής και προοδευτικής παράταξης. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν βιάζεται να εξαγγείλει την πραγματοποίηση του συνεδρίου εντός του φθινοπώρου -το τακτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με βάση το καταστατικό προβλέπεται ανά τριετία-, αλλά επιλέγει τη διενέργειά του σε μια περίοδο κατά την οποία θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για το άνοιγμα του κόμματος και την εγγραφή νέων μελών.

Το restart

Αυτό επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που επιμένουν ότι η διαδικασία που αξιολογείται ως καταλληλότερη προβλέπει «πρώτα άνοιγμα και έπειτα συνέδριο», ώστε τους επόμενους μήνες να γίνει η κατάλληλη προεργασία που θα οδηγήσει στο συνέδριο επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, αμέσως μετά τις εκλογές είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «restart» για να περιγράψει την αναγκαιότητα μετασχηματισμού του κόμματος σε μια ευρύτερη αριστερή παράταξη με προοδευτικά χαρακτηριστικά. Στην παρούσα φάση φαίνεται πως προκρίνεται και η ιδέα για εκλογή του προέδρου του κόμματος από τη βάση. Βεβαίως, το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την εκλογή του προέδρου του κόμματος από το συνέδριο, και αυτό είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να επιλυθεί το επόμενο διάστημα για να μην υπάρξουν προσκόμματα.

Επίσης, προβλέπει πως στο συνέδριο μπορούν να συμμετάσχουν μέλη τα οποία έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δίμηνο από την εγγραφή τους στο κόμμα. Εάν προχωρήσει η επιλογή για ανάδειξη της ηγεσίας από ένα ευρύτερο σώμα, δεν αποκλείεται αυτό να γίνει παράλληλα με τις διαδικασίες για εκλογή συνέδρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχουν προηγηθεί πολλές συνδιασκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιούνται και οι εγγραφές νέων μελών.

Ολη η διαδικασία θα συνοδευτεί από ανοίγματα σε χώρους δουλειάς, συνδικαλιστικούς φορείς και, φυσικά, στη νεολαία, η οποία θα προχωρήσει παράλληλα στη δική της ανασυγκρότηση.

Ψηλά ο πήχης

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη για την εγγραφή νέων μελών, λέγοντας ότι θα μπορούσε ο αριθμός τους να φθάσει τις 180.000 – αριθμός που αντιστοιχεί στο 1/10 των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί το εξαπλάσιο των σημερινών εγγεγραμμένων μελών.

Πρόταση να συμβάλει στην επεξεργασία του προγράμματος έχει δεχτεί ο Γ. Σταθάκης. Ειδικός ρόλος αναμένεται να ανατεθεί σε Γ. Χουλιαράκη, Δ. Λιάκο

Ολες αυτές οι σκέψεις θα συζητηθούν ασφαλώς από τον Σεπτέμβριο στα συλλογικά όργανα, με τον Αλέξη Τσίπρα να γνωρίζει πως στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν στελέχη που υποστηρίζουν ένα ελεγχόμενο άνοιγμα προς την κοινωνία και επιθυμούν την πραγματοποίηση του συνεδρίου τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. «Είναι θέμα το πώς ερμηνεύει κανείς την “πληθυντική Aριστερά”» αναφέρουν στελέχη του κόμματος που πιστεύουν στην πιο συντεταγμένη διεύρυνση για να μην αλλοιωθούν τα αριστερά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Oπως και να έχει, οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα τα κομματικά στελέχη θα έχουν «γεμίσει τις μπαταρίες τους» έπειτα από ολιγοήμερες διακοπές. Ο Αλέξης Τσίπρας ενδιαφέρεται έντονα και για το προγραμματικό κομμάτι που συνδέεται με τον μετασχηματισμό του κόμματος. Mάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει γίνει ήδη μια πρώτη κρούση στον Γιώργο Σταθάκη να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή. Γενικώς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να αξιοποιήσει όλα τα στελέχη του στην πορεία προς την ανασυγκρότηση και εξ αυτού του λόγου ρόλο αναμένεται να αποκτήσουν και οι πρώην υπουργοί Γ. Χουλιαράκης και Δ. Λιάκος.

Πρώτο δείγμα (αντιπολιτευτικής) γραφής - Ανεβάζει ταχύτητα ο Τσίπρας

Δύο αποχωρήσεις από την Ολομέλεια της Βουλής μέσα σε διάστημα μικρότερο των 10 ημερών δεν είναι καθόλου τυχαίες. Η αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ εντός του Κοινοβουλίου υποδηλώνει πως η ηγεσία του κόμματος είναι αποφασισμένη να κάνει σκληρή προγραμματική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση. Σαφή δείγματα γραφής έδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση για την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, όταν αποχώρησε από την ψηφοφορία καταγγέλλοντας ως αντισυνταγματική την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής.

Το ίδιο συνέβη και το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την Ολομέλεια, μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογιών που ξηλώνουν εμβληματικά για την Κουμουνδούρου εργασιακά δικαιώματα. Ειδικά την τελευταία εβδομάδα στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι έχει αρχίσει να βρίσκει τον αντιπολιτευτικό βηματισμό του, αποκτώντας καλύτερα αντανακλαστικά συγκριτικά με τη διαδικασία συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων. Σε αυτό βοήθησαν και οι δύο ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα στα νομοσχέδια για το επιτελικό κράτος και το πολυνομοσχέδιο, που περιελάμβανε και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, καθώς ο ίδιος εξέπεμψε το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σηκώνει το γάντι σε κάθε «πρόκληση» της νέας διακυβέρνησης.

Εξ αυτού του λόγου επέμεινε στο θέμα των τυπικών προσόντων του νέου διοικητή της ΕΥΠ, αλλά και στην απομάκρυνση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλικής Θάνου, με «φωτογραφική» διάταξη που είχε επιπλέον και αναδρομική ισχύ. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ανάγκασε και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιδράσουν στις πρακτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δημιουργώντας ένα αντικυβερνητικό μέτωπο, που, μολονότι δεν είχε συντονιστεί, άφησε την κυβέρνηση μόνη και εκτεθειμένη να ψηφίζει αντεργατικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ