(EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

ΚΙΝΑΛ: Επιχείρηση «εξωστρέφεια» από τη Φώφη Γεννηματά - Με ορίζοντα το συνέδριο

Τελευταία Ενημέρωση
Μολονότι «σιγοβράζει» η συζήτηση για τις κόντρες, η επικεφαλής του κόµµατος επιχειρεί µε συνδυαστικά βήµατα να προσπεράσει τα µηνύµατα αµφισβήτησης αφοπλίζοντας εν δυνάµει εσωκοµµατικούς της αντιπάλους

Στρατηγική και τακτικές κινήσεις που θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη πορεία του ΚΙΝΑΛ µέχρι το 2021 -έτος εκλογής ηγεσίας από τη βάση, σύµφωνα µε το καταστατικό του κόµµατος- αναπτύσσει η Φώφη Γεννηµατά. Η επιχείρηση ευνοείται από την επίκληση της «εξωστρέφειας» για την αντιµετώπιση των «εκτός τειχών» πολιτικών αντιπάλων του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο ελάχιστοι δέχονται να προβλέψουν µε ακρίβεια το πώς θα εξελιχθεί η πρώτη κρίσιµη συνάντηση του φθινοπώρου, όταν, εκτός από την κυρία Γεννηµατά, θα ανέβουν στο βήµα της Κεντρικής Επιτροπής και άλλα κορυφαία στελέχη για να καταθέσουν τις απόψεις τους.

«Οποιος θέλει να θέσει θέµα ηγεσίας, να το θέσει στην Κεντρική Επιτροπή» λέει χωρίς περιστροφές ο στενός συνεργάτης της κυρίας Γεννηµατά και γραµµατέας της ΚΕ του Κινήµατος Αλλαγής. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, υπενθυµίζοντας το «ραντεβού» στην ΚΕ για το προσεχές Σάββατο, σπεύδει να αµφισβητήσει επί της ουσίας τη δυναµική των αντιδράσεων που δηµόσια εκφράζονται από στελέχη του κόµµατος όλο το τελευταίο διάστηµα. Η Χαριλάου Τρικούπη, πετώντας µάλιστα το γάντι στους πιθανούς αµφισβητίες, σχεδόν στοιχηµατίζει ότι οι «εικόνες Βαβέλ» γρήγορα θα υποχωρήσουν, καθώς οι έχοντες αξιοσηµείωτη επιρροή στα κοµµατικά όργανα διατηρούν τη ρεαλιστική αντίληψη για την ανάλυση των δεδοµένων. Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η πρόσφατη αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στη δική του υποψηφιότητα για την ηγεσία το 2017. «Ηταν σαν να αποδέχεται πλήρως ότι η επόµενη σκληρή αναµέτρηση σε επίπεδο κορυφής θα γίνει όχι νωρίτερα από το 2021, όταν θα στηθούν ξανά κάλπες για αρχηγό στο ΚΙΝΑΛ» επισηµαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» έµπειρο στέλεχος που αντιµετωπίζει χαλαρά το ζήτηµα «επιστροφής» στο ΠΑΣΟΚ που θέτει επίµονα ο Παύλος Γερουλάνος.

Οι καλά γνωρίζοντες σηµειώνουν, άλλωστε, ότι ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης, τον οποίο στήριξε το... µισό ΚΙΝΑΛ για να µονοµαχήσει µε την κυρία Γεννηµατά, δείχνει αποφασισµένος να κινητοποιήσει εναντίον της Χαριλάου Τρικούπη τις δυνάµεις του, ούτε κάποιος άλλος φαίνεται έτοιµος να οδηγήσει την αναµενόµενη αντιπαράθεση στα άκρα.

Καχυποψία

Οι «προβολείς» εστιάζουν στον Γιώργο Παπανδρέου, η στάση του οποίου επηρεάζει αναµφίβολα την εσωκοµµατική λειτουργία. Η απουσία του από την προχθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας δεν πέρασε ασχολίαστη, παρότι στελέχη κοντά στον πρώην πρωθυπουργό επαναλάµβαναν ότι βρισκόταν στην Πάτρα, όπου εκπροσωπούσε το ΚΙΝΑΛ στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, φροντίζει να διαµηνύει µε κάθε ευκαιρία ότι ο ίδιος κάνει πράξη την απόφαση για «ενότητα και δράση», οι άσπονδοι φίλοι του όµως αναρωτιούνται µε νόηµα αν θα παραστεί στην Κεντρική Επιτροπή, καθώς σήµερα θα αναχωρούσε µε την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής ∆ιεθνούς για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις ΗΠΑ.

Είναι πασιφανές ότι ουκ ολίγοι στο ΚΙΝΑΛ εξακολουθούν να «βλέπουν» µε καχύποπτο µάτι τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού. Και κάποιοι από αυτούς τις συνδέουν µε τη δηµόσια πρόσκληση του Νίκου Παπανδρέου να «επιστρέψει» το ΚΙΝΑΛ στο ΠΑΣΟΚ. Στον υποψήφιο ευρωβουλευτή θέλησε να απαντήσει σε άκρως επιθετικούς τόνους ο επικεφαλής της ανανεωτικής πτέρυγας του ΚΙΝΑΛ, Θόδωρος Μαργαρίτης, ο οποίος στηρίζει σθεναρά τη «γραµµή» της Φώφης Γεννηµατά για την ενδυνάµωση και τη µετεξέλιξη του ΚΙΝΑΛ σε ένα σύγχρονο σοσιαλδηµοκρατικό κόµµα. Αντιθέτως, «ναι» στη συζήτηση για τον σηµερινό ρόλο του ΠΑΣΟΚ λένε στελέχη που είχαν στο πρόσφατο παρελθόν συγκρουστεί µε τους «γεννηµατικούς», όπως ο πρώην γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, εκ των βασικών υποστηρικτών του Νίκου Ανδρουλάκη στη µάχη για την ηγεσία. Ο κ. Ξεκαλάκης, για παράδειγµα, φαίνεται ότι «ξεστρατίζει», «χαράζει» και δική του γραµµή και επιµένει στην εκλογή νέων οργάνων και ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Πολιτικό συμβούλιο

Τα απολογιστικά στοιχεία για την πρόσφατη και τις προηγούµενες εκλογικές αναµετρήσεις από τον Γενάρη του 2015 θα παρουσιάσει η Φώφη Γεννηµατά στην αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συµβουλίου του ΚΙΝΑΛ. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε και έχει στα χέρια της αναλυτικό κείµενο από την αρµόδια επιτροπή, µε επικεφαλής την πρώην βουλευτή Εύη Χριστοφιλοπούλου. Στόχος της ηγεσίας είναι, µε αφορµή τον απολογισµό, να τροφοδοτήσει µε «ντοκουµέντα» τη συζήτηση στα κοµµατικά όργανα για το προφίλ της «εντολής» που έδωσαν στο ΚΙΝΑΛ οι ψηφοφόροι του, τόσο στις 7 Ιουλίου όσο και στις διπλές εκλογές του 2015. Σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες, τα στοιχεία ανάλυσης του εκλογικού µείγµατος αφορούν το επάγγελµα, το φύλο, την ηλικία και τη γεωγραφική κατανοµή. Ως «πηγή» αξιοποιήθηκε ο επίσηµος εκλογικός χάρτης αλλά και τα exit polls, που δείχνουν, µεταξύ άλλων, ότι το ΚΙΝΑΛ:

  • Σηµειώνει µεγαλύτερα ή διψήφια ποσοστά στην περιφέρεια και κυρίως στις ηµιαστικές και αγροτικές περιοχές.
  • «Είναι στα κάτω» του στο Λεκανοπέδιο Αττικής, αφού σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες συγκέντρωσε πολύ µικρότερα ποσοστά από το πανελλαδικό (της τάξεως του 5+).
  • Εξασφαλίζει σηµαντικές δυνάµεις και διψήφια ποσοστά στις µεγαλύτερες ηλικίες και στη «ζώνη» των συνταξιούχων µε πασοκογενές προφίλ. Οι ίδιες πληροφορίες υπογραµµίζουν ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα ποντάρει στην τεκµηριωµένη ανάλυση της διαδροµής του κόµµατος από το 2015 – τη στιγµή που ανέλαβε η κυρία Γεννηµατά την ηγεσία και το κοντέρ έγραφε εκλογικό ποσοστό 4,6% (από τις εκλογές επί Βενιζέλου τον Γενάρη του ίδιου έτους και µε αντίπαλο το κόµµα του Γ. Παπανδρέου).

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ