Ο Κώστας Σκανδαλίδης (Eurokinissi)

Σκανδαλίδης στο Έθνος: Να υπάρξει συναίνεση για την ψήφο των αποδήµων

Τελευταία Ενημέρωση
«Όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι η περιοχή μας γίνεται ξανά επίκεντρο στην παγκόσμια σκακιέρα εθελοτυφλεί. Δυστυχώς η κυβέρνηση δείχνει να υποβαθμίζει τους κινδύνους», τονίζει το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία απαιτούν εθνική επαγρύπνηση, σθεναρή στάση και επανακαθορισμό των στόχων που επιβάλλονται σε συνθήκες εθνικού μετώπου. Το κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι δείχνει να υποβαθμίζει τους κινδύνους αλλά και ότι «ο κ. Μητσοτάκης βαδίζει στα χνάρια του Αλ. Τσίπρα, αποδεχόμενος πλήρως τις δεσμεύσεις με τις οποίες φόρτωσε τη χώρα». Ο Κώστας Σκανδαλίδης αποκαλύπτει ποια πρόταση αποκλείει το ΚΙΝΑΛ για τον νέο εκλογικό νόμο και καλεί την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της.

Κύριε Σκανδαλίδη, σας ανησυχούν οι εξελίξεις στη Συρία; Η στάση της Τουρκίας μπορεί να επηρεάσει τα εθνικά μας συμφέροντα;

Οποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι η περιοχή μας γίνεται ξανά επίκεντρο στην παγκόσμια σκακιέρα εθελοτυφλεί. Η παρουσία του Tραμπ στην ηγεσία της υπερδύναμης και οι αλλοπρόσαλλες επιλογές του μοιάζουν με κινούμενη βόμβα. Προφανώς η επίθεση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία πήρε «πράσινο φως». Με ανοιχτά τα εθνικά μας θέματα, στην Κύπρο, στην οικονομική αξιοποίηση των ΑΟΖ, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στον επεκτατικό «αναθεωρητισμό» της Αγκυρας και τη δραματική τροπή του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού, με ουσιαστικά αμέτοχη την Ευρωπαϊκή Ενωση, απαιτείται όχι μόνο εθνική επαγρύπνηση και σοβαρή και σθεναρή στάση, αλλά επανακαθορισμός στόχων που επιβάλλονται σε συνθήκες εθνικού μετώπου. Δυστυχώς η κυβέρνηση δείχνει να υποβαθμίζει τους κινδύνους…

Μήπως είστε αυστηρός; Δεν σας ικανοποιεί, όπως άλλους, η αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ;

Ο πρωθυπουργός, δυστυχώς, αντιγράφει τον Αλ. Τσίπρα στην πολιτική του. Παραχωρεί βάσεις, συμφωνεί για ενίσχυση της εθνικής άμυνας από την Αμερική. Δεν μπορεί κανείς να είναι αρνητικός απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, το ερώτημα όμως είναι τι κερδίσαμε στρατηγικά στην περιοχή από τους Αμερικανούς. Ποιες πραγματικές εγγυήσεις πήραμε για τη στάση τους στα δικά μας εθνικά θέματα και τον ρόλο μας στην περιοχή. Μην ξεχνάτε ότι η στροφή του Τραμπ στη σχέση με την Τουρκία έγινε λίγο μετά την αναχώρηση του Ελληνα πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ.

Υπάρχει πραγματική δυνατότητα άμεσων διευκολύνσεων στο Μεταναστευτικό- Προσφυγικό χωρίς τη δυναμική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

Ασφαλώς όχι. Γι’ αυτό και η Φώφη Γεννηματά έθεσε ως πρώτο στόχο μιας εθνικής στρατηγικής σε σχέση με το θέμα την αλλαγή της κοινής δήλωσης ΕΕ και Τουρκίας. Ο κίνδυνος να μετατραπεί η χώρα μας από χώρα εισόδου σε χώρα μόνιμης εγκατάστασης, όταν ήδη στην Ευρώπη καλλιεργείται εχθρικό κλίμα για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, είναι τεράστιος. Σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές προϋποθέσεις, η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την αποτροπή και την αποφόρτιση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Αντί να στοιβάζει στο πρωθυπουργικό γραφείο τους εκατοντάδες μετακλητούς υπαλλήλους, ας τους στείλει να στελεχώσουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες καταγραφής και κατάταξης.

Ως υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών, ασκείτε ήδη κριτική στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών. Πού διαφωνείτε;

Η διαφωνία μου είναι συνολική. Ο προϋπολογισμός δείχνει ότι άλλαξε μεν η κυβέρνηση, αλλά δεν άλλαξε ούτε κατά κεραία η πολιτική. Ο Κ. Μητσοτάκης βαδίζει στα χνάρια του Αλ. Τσίπρα αποδεχόμενος πλήρως τις δεσμεύσεις με τις οποίες φόρτωσε τη χώρα. Προσθαφαιρέσεις αριθμών και αριθμητικών στόχων, κατά κανόνα υπεραισιόδοξων, για να χωρέσουν και οι παροχές στο ισοζύγιο εσόδων - εξόδων και στη δημιουργία του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Στο προσκήνιο βρίσκεται και η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, για την οποία απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή. Υπάρχουν περιθώρια συναινετικής λύσης;

Εύχομαι να υπάρξουν και νομίζω ότι το πλαίσιο που θέσαμε μπορεί να γίνει κοινός τόπος. Δηλαδή, να προσμετράται η ψήφος στο εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα, να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, να εκπροσωπούνται οι ομογενείς με τρόπο που μπορούμε να συμφωνήσουμε, να έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι όσοι είναι Ελληνες πολίτες εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια. Ετσι διασφαλίζονται και το αναφαίρετο δικαίωμα και η γνησιότητα της ψήφου και οι συνταγματικές διατάξεις.

Με την ευκαιρία, κ. Σκανδαλίδη, θα συμφωνούσατε σε εκλογικό νόμο αν η ΝΔ προέβλεπε μπόνους για το πρώτο κόμμα ώστε να σχηματίζει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με ποσοστό 37%;

Με κανέναν τρόπο σε τόσο χαμηλό ποσοστό. Αυτό το διασφαλίζει και ο προηγούμενος εκλογικός νόμος. Επειτα, εμείς καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα μπορούσε να τεθεί ως βάση συζήτησης για τον εκλογικό νόμο. Εν πάση περιπτώσει, αντί η κυβέρνηση να επιδίδεται σε διάφορες εικοτολογίες ψαρεύοντας σε θολά νερά, ας καταθέσει υπεύθυνα την πρότασή της. Εμείς εδώ είμαστε και είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε.

Η Φ. Γεννηματά πρότεινε ήδη στον πρωθυπουργό ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Εχει λόγο ο κ. Μητσοτάκης να αποδεχθεί στη δεδομένη συγκυρία την πρόταση;

Κατ’ αρχάς, ο Αλ. Τσίπρας με τη συνταγματική αναθεώρηση έκανε μποναμά στον πρωθυπουργό την απόφαση να επιλέξει μονομερώς τον νέο Πρόεδρο. Η πρόταση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στηρίζεται στην ανάγκη, αντί να καταφεύγουμε στα κουκιά, να διασφαλίζουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και αποδοχή που συμβάλλει ταυτόχρονα στην ισορροπία του πολιτικού συστήματος. Εξάλλου, αυτήν την παράδοση εγκαινίασε ο Ανδρέας Παπανδρέου προτείνοντας τον Στεφανόπουλο και τη συνέχισαν ο Κ. Καραμανλής με τον Παπούλια και ο Αλ. Τσίπρας με τον Παυλόπουλο. Μην ακυρώσουμε μια από τις λίγες κατακτήσεις του πολιτικού μας συστήματος που υλοποιεί στο ακέραιο τη συνταγματική επιταγή.

Το Κίνημα Αλλαγής…

Δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να απεμπολήσει την αυτόνομη πορεία και την αυτοδύναμη στρατηγική του. Οφείλει στους κρίσιμους μήνες που έρχονται να επανασυσπειρώσει τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις που βρέθηκαν συγκυριακά είτε στον συντηρητικό πόλο, στο όνομα της αναγκαίας ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, στο όνομα της αντιδεξιάς τους συνείδησης. Είμαι βέβαιος ότι το τοπίο, αργά αλλά σταθερά, θα ξεκαθαρίσει, γιατί εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε τόσο την προοδευτική διακυβέρνηση όσο και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ