Δημήτρης Παπαδημούλης
Δημήτρης Παπαδημούλης/Eurokinissi

Παπαδημούλης στο Εθνος: Προσφυγή στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά

Τελευταία Ενημέρωση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο «Έθνος της Κυριακής»

Η προσφυγή στη Χάγη μέσω ενός συνυποσχετικού υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα, λέει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά του κόμματός του, αναφέρει ότι δεν τον φοβίζουν οι διαφορετικές απόψεις, ζητώντας ανάπτυξη μεγαλύτερης ταχύτητας εν όψει συνεδρίου.

Κύριε Παπαδημούλη, η προσφυγή στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά που προτείνετε δεν θα πρέπει να ακολουθήσει την εξάντληση της προσπάθειας διαλόγου μεταξύ των δύο μερών; Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η αντιπαράθεση με την Τουρκία;

Αυτήν τη στιγμή προέχουν η ενίσχυση των διεθνών ερεισμάτων της Ελλάδας και η πίεση για κυρώσεις κατά των νεο-οθωμανικών σχεδίων του Ερντογάν, ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Η προσφυγή στη Χάγη μέσω ενός συνυποσχετικού με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας ανήκει στην εθνική μας φαρέτρα από την περίοδο 1975-1976 και υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Τότε δεν προχώρησε γιατί έκανε πίσω την τελευταία στιγμή η τουρκική ηγεσία.

Η επανενεργοποίησή της, με ελληνική πρωτοβουλία, υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα. Απαιτεί ασφαλώς στρατηγικό σχέδιο, προσεκτική προετοιμασία, εθνική συνεννόηση, πρώτιστα μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη, και φυσικά διάλογο. Ας μην εθελοτυφλούμε. Η Ευρωπαϊκή Ενωση μας στηρίζει, αλλά δεν προωθεί τις κυρώσεις που πρέπει. Το ΝΑΤΟ το παίζει Πόντιος Πιλάτος και ο Τραμπ κάνει πλάτες στον Ερντογάν. Η πατριωτική ευθύνη επιβάλλει την απόρριψη της στρατιωτικής αναμέτρησης και την αποφυγή μιας επιδιαιτησίας, ερήμην του διεθνούς δικαίου, υπό την πίεση μιας στρατιωτικής εμπλοκής. Η αναβλητικότητα διευκολύνει τα σχέδια του Ερντογάν. Και ας μην ξεχνά κανείς ότι η πατριδοκαπηλία οδήγησε στις μεγαλύτερες εθνικές καταστροφές: Το 1897, το 1922 με τη Μικρασιατική Καταστροφή και το 1974 με την προδοσία της Κύπρου.

Θεωρείτε ότι όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν την ίδια προσέγγιση με εσάς;

Σας παραπέμπω στην τελευταία ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και στα όσα είπε για τη Χάγη. Αυτή είναι η πολιτική μας. Το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Τσίπρας κρατούν σταθερά και ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση, μια στάση εθνικής και πατριωτικής ευθύνης και όχι μικροπολιτικής πατριδοκαπηλίας. Δεν μπορώ, δυστυχώς, να πω το ίδιο για τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη.

Ποια η πρότασή σας για τα κόκκινα δάνεια; Θεωρείτε ότι η προστασία πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας;

Σε τέσσερις μήνες η ΝΔ καταργεί την προστασία των δανειοληπτών που έχουν στεγαστικά δάνεια για πρώτη κατοικία που ίσχυσε για όλη τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Τσίπρα. Αυτό θα φέρει ένα μαζικό κύμα πλειστηριασμών και εξώσεων και στην πρώτη κατοικία. Οι τράπεζες και τα σχετικά funds προετοιμάζονται ήδη από τώρα γι’ αυτό. Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται είναι η πληρέστερη δυνατή προστασία και ρύθμιση των στεγαστικών δανείων για την πρώτη κατοικία, ιδιαίτερα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Ο προϋπολογισμός για το 2020 ψηφίστηκε και το κόμμα σας επιμένει ότι αγνοεί τη μεσαία τάξη. Από πού φαίνεται αυτό;

Για το 2020 οκτώ στους 10 από όσους πήραν κοινωνικό μέρισμα θα πάρουν φέτος τις... ευχές του κ. Μητσοτάκη και ούτε ένα ευρώ! Οι προεκλογικές υποσχέσεις για φοροελάφρυνση της μεσαίας τάξης παραπέμφθηκαν στις καλένδες. Περίπου το 75% των φοροελαφρύνσεων πήγε στους οικονομικά ισχυρούς. Στις επόμενες εκλογές η ΝΔ θα εισπράξει την πολιτική τιμωρία από τη μεσαία τάξη που ήδη άρχισε να δυσφορεί με τα «είπα-ξείπα».

Τελικώς τα βιογραφικά των μελών της κυβέρνησης πρέπει να περνούν από κόσκινο; Ή είναι απλώς μια αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην αριστεία;

Δεν προλαβαίνουμε να μετράμε πια τα κρούσματα fake «αριστείας» μεταξύ των εκλεκτών του κ. Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο και τη στελέχωση του Δημοσίου. Κομματισμός, αναξιοκρατία και άγιος ο Θεός! Σίγουρα τους αξίζει διδακτορικό στην εξαπάτηση των πολιτών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπονόησε ότι κάποιοι αστυνομικοί υπερβαίνουν τα καθήκοντά τους. Με αυτήν τη διαπίστωση λύνεται το θέμα της αστυνομοκρατίας;

Είναι θλιβερό ένας πρώην γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ να πρωτοστατεί στη συγκάλυψη της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε πει με θράσος ότι ψήφισε το μνημόνιο χωρίς να το διαβάσει. Καιρός είναι να διαβάσει τουλάχιστον το Σύνταγμα και κυρίως να το σέβεται! Πριν από 30 χρόνια ο πατέρας Μητσοτάκης έλεγε στα ΜΑΤ: «Εσείς είστε το κράτος», ενθαρρύνοντας τους ακραίους. Δουλειά της Αστυνομίας και του κ. Χρυσοχοΐδη είναι η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του εγκλήματος. Οχι να ξυλοφορτώνει και να ταπεινώνει νέους ανθρώπους και οικογενειάρχες, όπως στο Κουκάκι, για να χορτάσει με τηλεοπτικό θέαμα καταστολής αυτούς που τους έκοψαν το κοινωνικό μέρισμα και περιμένουν ακόμα τις φοροαπαλλαγές, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη που τους έταξαν.

Η επιστολή-καταγγελία του Νίκου Αλιβιζάτου προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι ένα ηχηρό ράπισμα κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας και ένα καμπανάκι κινδύνου. Καταγγέλλει «απαράδεκτα περιστατικά βίας», τονίζει ότι αυτά αυξήθηκαν μετά τον ορισμό του ίδιου από τον κ. Χρυσοχοΐδη ως επικεφαλής της σχετικής επιτροπής και αρνείται «να γίνει άλλοθι» ζητώντας να μπει φρένο στα κρούσματα αστυνομικής αγριότητας. Ελπίζω να μην τον καταγγείλουν και αυτόν ως συριζαίο!

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετασχηματίζεται ικανοποιητικά για εσάς;

Χρειάζεται να ανεβάσουμε ταχύτητα, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα το πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης, με το οποίο θα διεκδικήσουμε να είμαστε ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης της χώρας. Για να πετύχει η διεύρυνση απαιτείται ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα του 32%. Κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς του 21ου αιώνα, ικανό να συγκροτήσει, γύρω από στόχους και πρόγραμμα, ευρύτερες συμμαχίες. Πιο γερά ριζωμένο στην κοινωνία, τη νεολαία, την Αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τα κινήματα. Κόμμα δημοκρατικό, πιο ελκυστικό και μοντέρνο στις λειτουργίες του. Πιο ανοιχτό στο μέλλον, στις νέες ιδέες και στις νέες γενιές. Ικανό να εκφράζει και να «χωράει» ισότιμα τον αριστερό, τον σοσιαλιστή, τον οικολόγο και τη φεμινίστρια, το παλιό και το καινούργιο μέλος.

Εχουμε ήδη δρομολογήσει συλλογικά την πορεία μας. Δεν με φοβίζουν ο διάλογος και οι διαφορετικές απόψεις. Εχω εμπιστοσύνη στη δύναμη της δημοκρατίας και της σύνθεσης. Θα συζητήσουμε τα πάντα δημοκρατικά, με συλλογικότητα και ευθύνη. Και για όλα θα αποφασίσει το συνέδριο.

Πώς και καταφέρατε να αναδείξετε ως εσωτερικό σας πρόβλημα το θέμα Σημίτη;

Η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ δύο αποτυχημένων πρώην πρωθυπουργών είναι επιζήμια. Το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει τη δική του πολιτική και στρατηγική. Δεν ετεροπροσδιορίζεται. Προτείνει εθνική συνεννόηση των «νυν», αντί για τον πόλεμο των «πρώην». Η απάντηση στη νεο-οθωμανική μεγαλομανία του Ερντογάν απαιτεί ενεργητική εξωτερική πολιτική, σχέδιο και πατριωτική ευθύνη, μακριά από τη μικροπολιτική.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ