Χάρης Μαμουλάκης στο Έθνος: Τα μαθηματικά διαψεύδουν την κυβέρνηση

Τελευταία Ενημέρωση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η ταξική μεροληψία της ΝΔ και η νεοφιλελεύθερη πολιτική, που μας γυρνάει ξανά πίσω στα προμνημονιακά και μνημονιακά χρόνια, θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ μιλούσε προεκλογικά για μπουλντόζες από τον πρώτο μήνα στο Ελληνικό και για άμεσες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, αυτό που βλέπουμε είναι κορυφαίους υπουργούς να κόβουν κορδέλες σε καταστήματα που κάνουν ανακαίνιση. Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης μιλάει στο «Εθνος της Κυριακής».

Κύριε Μαμουλάκη, η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά με ταχείες διαδικασίες. Τι γίνεται στη δική σας εκλογική περιφέρεια;

Στον ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουμε, δυναμώνουμε και προχωράμε μπροστά. Και όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στο Ηράκλειο οι συμπολίτες μας ανταποκρίνονται στο κάλεσμα, έρχονται ακόμα πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι έτοιμοι να ενισχύσουν ποικιλοτρόπως τη μεγάλη προοδευτική παράταξη. Μέρα με τη μέρα, μάλιστα, βδομάδα με τη βδομάδα, αυτό το κύμα ανταπόκρισης γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό. Και ο στόχος της δημιουργίας ενός μεγάλου, ανοιχτού, ριζοσπαστικού και δημοκρατικού κόμματος της σύγχρονης Αριστεράς έρχεται πιο κοντά.

Τι πρέπει να προσέξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς το συνέδριο του Μαΐου;

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αφουγκραστεί την κοινωνία και να ανταποκριθεί σε μια πολιτική αναγκαιότητα. Δομικά, οργανωτικά και ουσιαστικά, να βάλει τις βάσεις και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις δημιουργίας μιας μεγάλης, ανοικτής προοδευτικής παράταξης. Παράλληλα, όμως, οφείλει να ανταποκριθεί και στον ρόλο που έχει ως αξιωματική αντιπολίτευση. Να προστατέψει την πλειοψηφία των πολιτών, έναντι της ακραίας και χωρίς ενδοιασμούς νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζει ο κ. Μητσοτάκης. Να αναδείξει την ανακολουθία και την πολιτική εξαπάτηση της ΝΔ, να προτείνει αξιόπιστες και ρεαλιστικές λύσεις, να λειτουργήσει ως η φωνή των πολλών μέσα στο Κοινοβούλιο. Και το να δημιουργήσουμε ένα δημοκρατικό ανάχωμα στην αντικοινωνική πολιτική της ΝΔ δεν είναι απλά κάτι παραπάνω από υποχρέωση. Είναι ιστορικό καθήκον.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι στηρίζει τη μεσαία τάξη. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλη άποψη;

Την κυβέρνηση τη διαψεύδουν τα μαθηματικά. Τα οποία είναι αμείλικτα και πεισματάρικα. Το είδαμε με το δήθεν «νέο» ασφαλιστικό μοντέλο, το είδαμε στο σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, το είδαμε στον προϋπολογισμό του 2020, το είδαμε με τον τρόπο αξιοποίησης του 1,2 δισ. ευρώ του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Οι ωφελημένοι της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ είναι το 2,5% των επιχειρήσεων και το 1% των φορολογουμένων. Και σίγουρα δεν ανήκουν στη μεσαία τάξη

Γιατί καταψηφίσατε το νομοσχέδιο «Ηρακλής»; Δεν πρέπει να λυθεί το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια;

Η εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούσε προϋπόθεση για την εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και άρα και της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε μια πολύπλευρη πολιτική σε αυτόν τον τομέα, μέρος της οποίας ήταν και η μεταφορά των κόκκινων δανείων σε ένα όχημα ειδικού σκοπού. Στον δικό μας σχεδιασμό, ωστόσο, αυτό θα γινόταν με ισχυρές μέριμνες για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και βεβαίως με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η ΝΔ στο νομοσχέδιο που κατέθεσε -στο οποίο ήμουν εισηγητής από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης- συνέχισε μεν την υλοποίηση του δικού μας σχεδίου, καταργώντας όμως το βασικό εργαλείο προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών: την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Επικρίνετε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν κάνει κάτι σημαντικό στον τομέα των επενδύσεων. Μήπως είστε λίγο βιαστικοί ως προς τα αποτελέσματα;

Η κυβέρνηση της ΝΔ μιλούσε προεκλογικά για μπουλντόζες από τον πρώτο μήνα στο Ελληνικό, για κύμα επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, για στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αντ’ αυτού, βλέπουμε κορυφαίους υπουργούς να κόβουν κορδέλες σε καταστήματα που κάνουν ανακαίνιση. Διαπιστώνουμε, επίσης, από τον προϋπολογισμό ότι η οικονομική πολιτική που χαράσσει η κυβέρνηση μόνο αναπτυξιακή δεν είναι. Δυστυχώς, η ΝΔ χαρακτηρίζει ως φιλοεπενδυτική πολιτική την άνευ όρων υποταγή στα ειδικά οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετεί.

Φοβάστε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χειριζόταν τις τελευταίες εξελίξεις διαφορετικά;

Δυστυχώς, διαπιστώνουμε αδυναμία της κυβέρνησης της ΝΔ να χαράξει μια σταθερή εξωτερική πολιτική σε αυτήν τη δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη φαίνεται να ακολουθεί ασθμαίνουσα τις κινήσεις Ερντογάν. Οπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση της «συμφωνίας» με τη Λιβύη, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο καθυστέρησε να αναλάβει πρωτοβουλίες, αλλά απέφυγε να θέσει θέμα κυρώσεων στην Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο κ. Μητσοτάκης επένδυσε στον λαϊκισμό ακόμα και στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα. Τον καλούμε σε αυτές τις δύσκολες ώρες να αφήσει κατά μέρος τη μικροπολιτική και να ακολουθήσει τις διπλωματικές γραμμές που χάραξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες είχαν καταστήσει τη χώρα παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη τη διαφορά που σας χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία. Σας ανησυχεί ή είναι νωρίς για ανατροπές;

Κάθε κυβέρνηση διαθέτει μια περίοδο χάριτος. Ας μη βιαστούμε, όμως, να βγάλουμε συμπεράσματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, μόλις στους πρώτους έξι μήνες της, έχει καταφέρει να διαψεύσει πολλές προσδοκίες που η ίδια καλλιέργησε προεκλογικά. Η αντεργατική της πολιτική, οι κυβιστήσεις της σε καίρια ζητήματα, όπως το ζήτημα των πλεονασμάτων, το Μακεδονικό, το Προσφυγικό κ.ά., η δημιουργία ενός σκληρά κομματικού κράτους με διορισμούς ημετέρων, η γενικότερη νοοτροπία της που ευνοεί τους λίγους και ισχυρούς, εις βάρος των πολλών, δεν περνούν απαρατήρητα από την κοινωνία. Αυτή η ταξική μεροληψία της ΝΔ και η νεοφιλελεύθερη πολιτική, που μας γυρνάει ξανά πίσω στα προμνημονιακά και μνημονιακά χρόνια, η υπεροψία με την οποία αντιμετωπίζονται πολλά ζητήματα, αλλά και η εξάντληση της όποιας πολιτικής φαντασίας σε επικοινωνιακά τερτίπια, θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τα φαινόμενα αυθαιρεσίας στην Αστυνομία προκαλούν εγρήγορση στον προοδευτικό κόσμο; Τι εισπράττετε;

Τα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας προκαλούν ανησυχία όχι μόνο στον προοδευτικό κόσμο, αλλά σε κάθε υγιές κύτταρο της κοινωνίας μας. Σε κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο. Οι εικόνες δημόσιας διαπόμπευσης και εξευτελισμού πολιτών -ακόμα και ΑμεΑ!-, η τακτική της καταστρατήγησης κατοχυρωμένων συνταγματικών ελευθεριών, παραβίασης του οικογενειακού ασύλου όπως στο Κουκάκι, ωμής βίας και καταστολής, δεν μας τιμούν ως πολιτισμένη χώρα και σαφέστατα δεν εδραιώνουν το αίσθημα της δημόσιας ασφάλειας. Το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης Μητσοτάκη θυμίζει ολοένα και περισσότερο «κανονικότητα» ακροδεξιάς. Και αυτό δεν είναι μόνο ανησυχητικό, δεν είναι μόνο κατακριτέο, είναι και επικίνδυνο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ