copyright: eurokinissi

Live streaming σε συνεργασία με το OPEN: Η συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ

Τελευταία Ενημέρωση
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στον Λευκό Οίκο - Μεταδίδουν με έκτακτα δελτία από την Ουάσινγκτον οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Ιγνατίου και Σπύρος Μουρελάτος

To OPEN με τον ανταποκριτή στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου και τον απεσταλμένο του Σπύρο Μουρελάτο βρίσκεται στον Λευκό Οίκο και καταγράφει λεπτό προς λεπτό την κρίσιμη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με έκτακτα δελτία ειδήσεων ενημέρωσε για τις εξελίξεις, ενώ το ethnos.gr σας προσφέρει LIVE την εικόνα του OPEN για να μάθετε πρώτοι όσα έγιναν πριν και μετά τη συνάντηση.

Λίγο μετά τις 21:10 έφτασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Λευκό Οίκο και συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Αφού έβγαλαν τις αναμνηστικές φωτογραφίες ο Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του, Μελάνια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, Μαρέβα, ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Ελληνα πρωθυπουργό κινήθηκαν στο οβάλ γραφείο. Η συνάντησή τους ολοκληρώθηκε δέκα λεπτά πριν από τις 23:00.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο Ιράν παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε της βομβιστικής επίθεσης στο αεροδρόμιο του Ιράκ που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Ιρανός στρατηγός, Κασέμ Σουλεϊμανί. Mάλιστα έκανε ειδική αναφορά στα μνημεία του Ιράν Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους για την επίθεση στο Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος ερωτήθηκε και για την κατάσταση στη Λιβύη αλλά και για τον αγωγό East Med. 

Αφού επέμεινε στην άποψη που έχει υπέρ της επίθεσης στο αεροδρόμιο του Ιράκ, αναφέρθηκε και στην παρουσία Ελλήνων ομογενών στις ΗΠΑ. Μετά το τέλος της συνάντησης στο οβάλ γραφείο, ακολουθεί διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών όπου θα συζητηθεί το θέμα της απόκτησης των νέων μαχητικών.

«Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστηριξη των ΗΠΑ. Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν.

Στη γεωστρατηγική σημασία και την ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ξεκινώντας τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη, ο Τραμπ ανέφερε: «Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσαστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε».

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώπιον του Ντόναλντ Τραμπ, για ακόμα μια φορά εξέθεσε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς F-35.

Στο καλύτερο δυνατό σημείο οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

«Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο», τόνισε μιλώντας με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων σε ό,τι αφορά «το γεωπολιτικό μας κομμάτι, το πεδίο της άμυνας στο οποίο έχουμε προοδεύσει πάρα πολύ, ιδιαιτέρως ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».

Εστιάζοντας στην οικονομική πτυχή των διμερών σχέσεων, σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει, έχουμε μειώσει τους φόρους». «Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά» προσέθεσε.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».

Επισήμανε πως πάντοτε οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο. Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο Ντόναλαντ Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αυτή και τα έδωσε συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά».

Η προγραμματισμένη συνάντηση στον Λευκό Οίκο πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για τη Μέση Ανατολή μετά την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί, αλλά και στην σκιά της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, από το κόκκινο χαλί ο Ντόναλντ Τραμπ μαζί με τη Μελάνια υποδέχθηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη σύζυγό του, Μαρέβα. Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι όταν βρίσκεται στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου η Μελάνια, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πιο ήρεμος. 

Στην ατζέντα του πρωθυπουργού βρίσκονται οι τουρκικές προκλήσεις και οι επενδύσεις. Μένει, μόνο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να αποδειχθεί εάν ο Αμερικανός πρόεδρος θα είναι θετικός απέναντι σε αυτά που θα ζητήσει η ελληνική πλευρά. 

Γιατί, όμως, δεν θα γίνουν δηλώσεις από την πλευρά του Τραμπ; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κάνει συνεχώς δηλώσεις. Το βασικό θέμα είναι αυτό της καθαίρεσής του, κάτι για το οποίο ξέρει ότι θα ερωτηθεί. Οπότε, θέλει να αποφύγει να τοποθετηθεί για το θέμα. Αναφορικά, δε, με το θέμα του Ιράν και τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, κανείς δεν ξέρει αν ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να πάρει δημόσια θέση. 

Πάντως, η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, έγινε με μία μικρή καθυστέρηση περίπου 10 λεπτών, καθώς ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 21:00 ώρα Ελλάδος. 

Στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Για την ιστορία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο έβδομος πρωθυπουργός που συναντάται με Αμερικανό πρόεδρο μετά την Μεταπολίτευση. Ο πρώτος πρωθυπουργός που πήγε στον Λευκό Οίκο μετά την Μεταπολίτευση ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. 

 

Παρακολουθήστε live την συνάντηση στον Λευκό Οίκο από OPEN:

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να ακούσετε την ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου στον Αμερικανό πρόεδρο, προτού οι δύο άνδρες έχουν κατ' ιδίαν επικοινωνία. 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ