• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Στο ΚΑΤ οδηγός λεωφορείου - Γρονθοκοπήθηκε από οδηγό ΙΧ για ένα φλαςΗ Google ξανά στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Παραβιάζει τους κανόνες με το AI;Η απόφαση για κλείσιμο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης διχάζει τους αγρότες - Τι λένε στο ethnos.grΦιλιππίδης: «Είμαι έξι μήνες άστεγος και έχω καταστραφεί οικονομικά» Τι λέει για το πόρισμα της Πυροσβεστικής
δημοφιλές τώρα: Καλλιστώ προς κατοίκους Ιπποκρατείου: «Οι λύκοι δεν φεύγουν από την Πάρνηθα» - Μόνη λύση η συνύπαρξη
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   08.01.2020 15:21
Newsroom
Newsroom

Μητσοτάκης στους Financial Times: Η Ελλάδα αφήνει πίσω της έναν φαύλο κύκλο

Ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος μπορεί να ανέλθει στο 3%, εκτιμά ο πρωθυπουργός

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Λευκό Οίκο (copyright: Eurokinissi)
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Λευκό Οίκο (copyright: Eurokinissi)

Μεγάλο αφιέρωμα στην ανάκαμψη και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δημοσιεύουν οι «Financial Times», με τίτλο «Η Ελληνική Οικονομία: Θα συγκρουστεί η πραγματικότητα με τη φρέσκια αισιοδοξία στην Αθήνα;». Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στη βρετανική εφημερίδα, τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει ξεπεράσει την κρίση, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των αγορών, καθώς επίσης και ότι θέλει να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων.

«Eχουμε αφήσει πίσω μας μια δύσκολη περίοδο και νομίζω ότι οι εκλογές συμβόλισαν το τέλος μίας εποχής, η οποία άρχισε με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2009. Η άποψή μου είναι ότι αυτή η κρίση διήρκεσε πολύ περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα αφήνει πίσω της έναν φαύλο κύκλο και μπαίνει σε έναν νέο ενάρετο κύκλο» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος μπορεί να ανέλθει στο 3%.

«Νομίζω πως αυτό που χρειαζόμαστε είναι ριζοσπαστικές αλλαγές ώστε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε πραγματικό success story. Δεν έχουμε το περιθώριο να προχωρήσουμε με αργούς ρυθμούς. Εχουμε ήδη χάσει πολύ χρόνο και πολύ μεγάλο μέρος του ΑΕΠ μας και πολλή ενέργεια ως χώρα» αναφέρει.

Η εφημερίδα σημειώνει την μεγάλη άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2019 και την σημαντική βελτίωση του κόστους δανεισμού, η οποία έχει πέσει κάτω από το αντίστοιχο επίπεδο της Ιταλίας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας πριν από έξι μήνες αποτελεί «σημείο καμπής» για την Ελλάδα, έπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Όπως σημειώνουν οι δημοσιογράφοι, το «ακροαριστερό» κόμμα οδήγησε την χώρα «στα πρόθυρα της εξόδου από το ευρώ προτού αποδεχτεί αλλά μισο-εφαρμόσει» τις συστάσεις των πιστωτών. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η προηγούμενη ακροαριστερή κυβέρνηση μπλόκαρε ή έβαλε φρένο σε μια σειρά από επενδύσεις όπως οι εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική, η επέκταση της επένδυσης της Cosco στον Πειραιά και η από καιρού αναμενόμενη ανάπλαση του πρώην διεθνούς αεροδρομίου του Ελληνικού.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τη σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος μετά τις κάλπες του Ιουλίου, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει λόγος» οι κινήσεις της κυβέρνησης για μέτρα ελάφρυνσης ύψους 1,2 δισ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 5% σε βάθος τετραετίας να μη μεταφραστούν σε τόνωση των επενδυτικών ροών και της ανάπτυξης. Προσέθεσε πως συναντά επενδυτές σχεδόν καθημερινά.

Η ενίσχυση της οικονομίας και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων είναι τα όπλα που θα επιστρατεύσει η Ελλάδα ώστε να διεκδικήσει χαλάρωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2021, παρά την έως τώρα διστακτική στάση των εταίρων. «Γνωρίζουμε ότι υπήρχε ένα κενό αξιοπιστίας που πρέπει να γεφυρωθεί, και αυτό ακριβώς κάνουμε», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμη

Ο «χάρτης των μπλόκων» σε όλη την Ελλάδα: Κλιμακώνουν την «εξέγερση» οι αγρότες - Ενισχύουν τις κινητοποιήσεις σε δρόμους, λιμάνια και τελωνεία

Στο ΚΑΤ οδηγός λεωφορείου - Γρονθοκοπήθηκε από οδηγό ΙΧ για ένα φλας

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών φέρνει το 2026 – Η κρίσιμη επιλογή του Ιανουαρίου

Ο Βαλάντης εκνευρίστηκε με τους μουσικούς του και τους «έφτυσε» επί σκηνής - Δείτε βίντεο

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Financial Times
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr