Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας (copyright: Eurokinissi)

Τσίπρας: Μητσοτάκης δεν θα γίνω - Λέω «ναι» στη Σακελλαροπούλου

Τελευταία Ενημέρωση
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδέχτηκε την πρόταση του πρωθυπουργού

Με τη φράση «εγώ Μητσοτάκης δεν θα γίνω», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας συμπύκνωσε πριν από λίγο την απόφασή του κόμματός του να συναινέσει στην εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως νέας Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας προέβη σε μία μακροσκελή δήλωση εξηγώντας ότι η θετική ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «συνειδητή επιλογή», θυμίζοντας ότι επρόκειτο για την επιλογή της κυβέρνησής του στην ηγεσία του ανώτατου δικαστηρίου, μία επιλογή που καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για «πολιτικά παιχνίδια» και αποφάσεις που έχουν ως αφετηρία τους την επικοινωνία, για να τονίσει ότι το κόμμα του θα χειριστεί με «ευθύνη» αυτό το κρίσιμο θέμα, σε αντίθεση με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, που ήταν ο μόνος από τη ΝΔ που καταψήφισε το 2015 τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Οι δηλώσεις του ήταν ιδιαίτερα επικριτικές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, καθώς μίλησε για «συμπεριφορά αβάσταχτης ελαφρότητας και ανευθυνότητας απέναντι στους θεσμούς, «μία στάση αμοραλισμού και υποταγής των πάντων στις ανάγκες της επικοινωνίας και όχι της ουσίας της πολιτικής».

Καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη πρόθεση να αλλάξει την ατζέντα που βάρυνε την κυβέρνησή του (Λιβυκό, προσφυγικό) και ανέφερε ότι «διέπραξε μέγα ατόπημα που επί μήνες διέσυρε τον θεσμό της Προεδρίας», μη επιλέγοντας να ανανεώσει την θητεία «ενός επιτυχημένου Προέδρου, σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα».

Η συνεδρίαση του διευρυμένου οργάνου το πρωί στην Κουμουνδούρου υπό τον Αλέξη Τσίπρα δεν είχε ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια σε σχέση με τη βαρύτητα του θέματος, καθώς υπήρξε ομοφωνία των συμμετεχόντων για την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Επί της ουσίας, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκαν να αποφασίσουν μεταξύ δύο επιλογών, έπειτα και από επικοινωνία με την Προεδρία της Δημοκρατίας, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η επιθυμία του κ. Παυλόπουλου να μην είναι υποψήφιος.

Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε να επιλέξει ανάμεσα στην πρόταση για την κυρία Σακελλαροπούλου και το «παρών» στην ψηφοφορία (δεν υπάρχει στην ψηφοφορία για την Προεδρική εκλογή επιλογή ψήφου «κατά») κι ως εκ τούτου όλα τα στελέχη τάχθηκαν υπέρ της προέδρου του ΣτΕ. Το σκεπτικό συμπυκνώνεται στην άποψη που διατυπώθηκε, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει την υποψήφια Πρόεδρο για την ηγεσία του ΣτΕ επομένως θα πρέπει, συνεπής ως προς τις επιλογές του, να υπερψηφίσει την κυρία Σακελλαροπούλου. Στην Κουμουνδούρου λένε ότι ο πρωθυπουργός κατέληξε σε μία επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για να απεγκλωβιστεί και πιθανές αναταράξεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ενώ επισημαίνουν με νόημα ότι η υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινήθηκε κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα αλλά και ζητήματα του περιβάλλοντος. Μάλιστα, η κυρία Σακελλαροπούλου διατηρεί προσωπικές σχέσεις και με προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αναλυτικά, ολόκληρη η δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

«Έξι μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ ήταν αρκετοί για να αναδειχθούν όλες οι αντιφάσεις, η υποκρισία και η πολιτική ένδεια του κ. Μητσοτάκη.  

Δεν είναι μόνο οι υψηλές προσδοκίες που μέρα με τη μέρα παταγωδώς διαψεύδονται, στην πραγματική οικονομία, στην καθημερινότητα, στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων εθνικής κλίμακας, όπως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και το προσφυγικό.

Αλλά είναι και μια συμπεριφορά αβάσταχτης ελαφρότητας και ανευθυνότητας απέναντι στους θεσμούς.

Μια στάση αμοραλισμού και υποταγής των πάντων στις ανάγκες της επικοινωνίας και όχι της ουσίας της πολιτικής.

Την ίδια ανεύθυνη στάση που είχε κρατήσει ο κος Μητσοτάκης απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα όσο ήταν στην αντιπολίτευση, συνεχίζει δυστυχώς και ως πρωθυπουργός.

Στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε την επιλογή να ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, ενός κατά γενική ομολογία επιτυχημένου Προέδρου που είχε εκλεγεί με ευρεία διακομματική συναίνεση πριν από 5 χρόνια.

Δεν το έπραξε, χωρίς ποτέ να εξηγήσει το λόγο.

Αντ’ αυτού προχώρησε συνειδητά σε μια μακρά και εξευτελιστική για τον θεσμό διαδικασία Προεδρικών καλλιστείων, αποφεύγοντας να ανακοινώσει την όποια επιλογή του για αρκετούς μήνες.

Και τελικά επέλεξε να την ανακοινώσει, πάλι για λόγους επικοινωνίας, έξω από το σχεδιασμό του, σε μια μέρα με βαριά και αρνητική πολιτική ατζέντα για τη κυβέρνηση, μήπως και καταφέρει να την αλλάξει.

Όμως στη πολιτική δεν υπάρχει μόνο η επικοινωνία.

Υπάρχει και η ουσία.

Και ειδικά σε θέματα κρίσιμα για το πολίτευμα και για τη θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας μας, οφείλουμε να ενεργούμε με υπευθυνότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης διέπραξε μέγα ατόπημα που επι μήνες διέσυρε το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και μέγα σφάλμα που επιλέγει να μην ανανεώσει τη θητεία ενός πετυχημένου Προέδρου, του Προκόπη Παυλόπουλου, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα.

Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δε πρόκειται να τον αντιγράψει ή να τον ακολουθήσει στον ολισθηρό αυτό δρόμο της ανευθυνότητας.

Έχω δηλώσει και από το βήμα της Βουλής ότι εγώ ως αρχηγός της αντιπολίτευσης,  Μητσοτάκης δε θα γίνω.

Δε θα κάνω δηλαδή αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.

Και σήμερα δε πρόκειται να κάνω ότι ακριβώς έκανε εκείνος το 2015, που μόνος καταψήφισε τη συναινετική επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για τη Προεδρία της Δημοκρατίας.

Παρά την απαράδεκτη διαχείριση της διαδικασίας της Προεδρικής εκλογής από πλευράς του.

Παρά το προφανές και μεγάλο του σφάλμα, να μην ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου,

Εμείς δε θα προσθέσουμε ένα ακόμη σφάλμα, δίπλα στα πολλά σφάλματα του κου Μητσοτάκη.

Θα κρατήσουμε και τώρα στάση ευθύνης, όπως έχουμε αποδείξει ότι κρατήσαμε πάντα σε κρίσιμες επιλογές.

Και θα δώσουμε τη δυνατότητα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία, καθώς έτσι αρμόζει για όποιον αναλαμβάνει τη βαριά ευθύνη – όπως το Σύνταγμα ορίζει-  να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διατελέσει η Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πρόταση η οποία τότε καταψηφίστηκε από τον κ. Μητσοτάκη και τους βουλευτές του.

Και δεν ήταν τυχαία επιλογή μας για τη θέση αυτή, αφού υπήρξε μια εξαίρετη δικαστής που υπηρέτησε με σθένος τη δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.

Και δεν δίστασε να συνταχθεί ακόμη και με τη μειοψηφία για να υπερασπιστεί το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο, να αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια.

Η εκλογή της λοιπόν στο Ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα δεν ακυρώνει απλά την άθλια προπαγάνδα επί 4,5 χρόνια  της ΝΔ, ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγούσε την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά επιβραβεύει και το περιεχόμενο των αξιών που η ίδια ως δικαστής υπερασπίστηκε.

Γνωρίζω, όπως γνωρίζουν όλοι, ότι ο κος Μητσοτάκης με τη πρόταση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν επιχειρεί μια υπέρβαση, αλλά μια ακόμη επικοινωνιακή ντρίμπλα.

Φοβάμαι όμως ότι στο τέλος, χωρίς να το καταλαβαίνει, ντριμπλάρει τον ίδιο του τον εαυτό, ακυρώνει το ίδιο του το κόμμα και τον πυρήνα των ιδεών που έχει υιοθετήσει.

Από τη μεριά μας η θετική μας ψήφος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν είναι μια επικοινωνιακή επιλογή αλλά μια συνειδητή επιλογή.

Γιατί είναι συνδεδεμένη όχι μόνο με τη στάση ευθύνης που επιλέγουμε πάντα απέναντι τους θεσμούς αλλά και με τις ιδέες και τις αξίες μας.

Με τη συνέπειά μας.

Και στην πολιτική, όπως και στη ζωή, έχει πάντα μεγαλύτερη αξία η συνέπεια από τα πολιτικά παιχνίδια», έκλεισε τη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ