Νίκη Κεραμέως
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως (copyright: Eurokinissi)

Κεραμέως στο Eθνος: Iδεολογικά υπερήφανοι για την τομή στην εκπαιδευτική πολιτική

Τελευταία Ενημέρωση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η υπουργός Παιδείας μιλά στο «Eθνος της Κυριακής» για τις καινοτομίες του νομοσχεδίου που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή

Είναι σαφές το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την εκτόνωση της έντασης στην περιοχή μας και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο κ. Πομπέο, δήλωσε ρητώς ότι η Αμερική εγγυάται την ασφάλεια της Ελλάδας, επισημαίνει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η οποία συμμετείχε στην ελληνική αποστολή κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Θα πρέπει να αναμένουμε χειροπιαστά αποτελέσματα στο μέτωπο των εθνικών μας θεμάτων μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον; Αποκομίσατε, ως μέλος της ελληνικής αποστολής στις ΗΠΑ, την εντύπωση ότι είναι επί θύραις αμερικανική διαμεσολαβητική πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο;

Οι συναντήσεις μας στην Ουάσιγκτον ήταν εξαιρετικά παραγωγικές. Θα έλεγα πως ήταν ένα άκρως επιτυχημένο ταξίδι, με την αμερικανική πλευρά να τείνει ευήκοα ώτα στις ελληνικές θέσεις. Και για να αναφερθώ σε μια από τις πιο πρόσφατες παρεμβάσεις, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε πολύ σαφείς και θετικές δηλώσεις για τη χώρα μας. Οι ΗΠΑ, διά του υπουργείου Εξωτερικών, είπαν ξεκάθαρα ότι τα νησιά μας έχουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, κάτι που ποτέ δεν είχαν πει στο παρελθόν, αλλά δήλωσαν μετά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ρητώς ότι η Αμερική εγγυάται την ασφάλεια της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την εκτόνωση της έντασης στην περιοχή μας.

Πώς σχολιάζετε την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως υποψηφίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας;

Την κυρία Σακελλαροπούλου τυχαίνει να τη γνωρίζω και ως νομικό -λόγω επαγγέλματος- και ως άνθρωπο. Είναι πραγματικά μια εξαιρετική επιστήμων, με λαμπρή πορεία στη διοικητική δικαιοσύνη, η οποία επιδεικνύει πάντοτε σεβασμό στους θεσμούς και στο κράτος δικαίου. Και ως άνθρωπος, όμως, είναι μια ενωτική φυσιογνωμία, μια δυναμική γυναίκα, μετριοπαθής, με προοδευτική προσέγγιση και με μια ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία. Είναι μεθοδική και αποτελεσματική και δεν σας κρύβω ότι και προσωπικά, ως γυναίκα πολιτικός, συγκινούμαι ιδιαίτερα που θα ψηφίσω την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σας εγκάλεσε ότι ανακοινώσατε το όνομα του υποψηφίου για την Προεδρία προκειμένου να αλλάξετε ατζέντα για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης;

Για ακόμα μία φορά η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να τοποθετηθεί σε μείζονα θέματα με αβάσταχτη ελαφρότητα. Συγχέει θεσμούς και εξωτερική πολιτική. Υποβαθμίζει μια συναινετική, προοδευτική και ενωτική πρόταση, εντάσσοντάς τη στο πλαίσιο ενός αντιπερισπασμού. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εθισμένος στη μικροπολιτική. Οσο για τη Διάσκεψη του Βερολίνου, είναι μια γερμανική πρωτοβουλία και η προετοιμασία της έχει ξεκινήσει πολύ πριν, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το να επιχαίρει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε σε μια διάσκεψη που οι ρίζες της χρονολογούνται από την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης είναι πέρα από κάθε λογική. Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους, καθώς τον Ιούνιο του 2015, οπότε η Γερμανία διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση υψηλών αξιωματούχων που μετεξελίχθηκε στη Διαδικασία του Βερολίνου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έθεσε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας! Θα έπρεπε, επίσης, να γνωρίζουν ότι η Διάσκεψη στο Παλέρμο, στην οποία συμμετείχε ο κ. Τσίπρας και την επικαλούνται, έγινε με ιταλική πρωτοβουλία και ήταν μια τελείως ξεχωριστή διαδικασία από αυτήν του Βερολίνου. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα, σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής, δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ καμία πολιτική λύση στη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση των μνημονίων με την Τουρκία. Η χώρα μας θα θέσει βέτο για το θέμα σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών.

Η πρόσφατη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ίδρυση αυτοτελούς υπουργείου Μετανάστευσης μπορεί να εκληφθεί και ως το πρώτο mea culpa της κυβέρνησης;

Μπορεί να εκληφθεί ως αποτέλεσμα διαρκούς αξιολόγησης του έργου της κυβέρνησης, που αναγνωρίζει τυχόν αστοχίες ή ελλείψεις και σπεύδει να τις αποκαταστήσει. O πρωθυπουργός έκρινε τελικά ότι η κατάργηση του υπουργείου δημιούργησε μια σειρά από επιχειρησιακές δυστοκίες, όχι λάθη στη χάραξη της πολιτικής. Επιμένουμε στο γεγονός ότι η πολιτική μας κινήθηκε στην απολύτως σωστή κατεύθυνση. Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι σε έναν βαθμό κάποιες καθυστερήσεις στην υλοποίησή της δημιούργησαν αμφιβολίες, ειδικά στους κατοίκους των νησιών. Κάνουμε, λοιπόν, αυτήν τη διορθωτική κίνηση. Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη να φυλάξουμε τα σύνορα, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες του ασύλου, να γίνονται επιστροφές, να έχουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά μας και ταυτόχρονα να κάνουμε αποσυμφόρηση των νησιών. Εχουμε χαρτογραφήσει τα ζητήματα και τις ανάγκες, έχουμε εκπονήσει τις πολιτικές στο επίπεδο των εμπλεκόμενων υπουργείων και τώρα προχωρούμε στην επόμενη φάση της υλοποίησης του συνεκτικού μας σχεδίου από έναν κεντρικό φορέα.

Ποιες καινοτομίες εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή;

Με το νομοσχέδιο αυτό εισάγουμε μια σημαντική τομή στην εκπαιδευτική πολιτική για την οποία είμαστε ιδεολογικά υπερήφανοι, μια αλλαγή νοοτροπίας. Για πρώτη φορά εφαρμόζουμε τη σύνδεση ακριβούς ποσοστού της κρατικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγησή τους, με κεντρικό στόχο τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας της λειτουργίας τους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι το 80% της κρατικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων θα δίνεται βάσει αντικειμενικών δεικτών, όπως ο αριθμός φοιτητών και η γεωγραφική διασπορά του Ιδρύματος. Το υπόλοιπο 20% θα εξαρτάται από την αξιολόγηση επί ποιοτικών κριτηρίων που τα ίδια τα πανεπιστήμια θα έχουν επιλέξει, όπως η εξωστρέφεια και η ερευνητική δραστηριότητα. Σήμερα ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας μπορεί να κατανείμει τις χρηματοδοτήσεις κατά το δοκούν, χωρίς κανένα κριτήριο. Εμείς ιδρύουμε την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε αντικατάσταση της περιορισμένης και προϋπάρχουσας ΑΔΙΠ. Εκσυγχρονίζουμε το πλαίσιο λειτουργίας της ανεξάρτητης Αρχής, ενισχύουμε τον ρόλο της, διευρύνουμε το πεδίο αρμοδιοτήτων της και θωρακίζουμε την ανεξαρτησία της. Η ΕΘΑΑΕ ανταποκρίνεται σε όλο το φάσμα των απαιτήσεων αξιολόγησης, ανεξαρτησίας, πιστοποίησης των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και εξασφαλίζει στους φοιτητές ένα υψηλότερης ποιότητας δημόσιο πανεπιστήμιο. Τα προγράμματα σπουδών θα πιστοποιούνται πριν από την έναρξη λειτουργίας τους. Θα εξετάζεται αν τα ΑΕΙ πληρούν ποιοτικές προϋποθέσεις για να οργανώνουν προγράμματα σπουδών α’, β’ και γ’ κύκλου. Εντάσσονται θεματικές και συγκριτικές αξιολογήσεις των Ιδρυμάτων σε κρίσιμα πεδία, π.χ. ισότητα των φύλων, πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, ηλεκτρονική μάθηση, εξωστρέφεια. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και αυτοτελής αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων των ΑΕΙ.

Πώς απελευθερώνεται η χρηματοδότηση της έρευνας;

Απαλείφουμε τις αγκυλώσεις του υφιστάμενου πλαισίου και προβλέπουμε μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ). Οι αλλαγές που προτείνουμε διαμορφώνουν ένα πιο ευέλικτο και ευπροσάρμοστο πλαίσιο για τους ΕΛΚΕ, που αποτελούν το κεντρικό εργαλείο χρηματοδότησης της έρευνας που διενεργείται στα πανεπιστήμια και στους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ