Πάνος Σκουρλέτης
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης (Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)

Σκουρλέτης: Συνεργασία στην Ευρώπη απέναντι στον ακροδεξιό εθνικισμό

Τελευταία Ενημέρωση
Συνέντευξη του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βούλα Κεχαγιά και στο «Έθνος της Κυριακής»

Ο Νίκος Μπελαβίλας και η Κατερίνα Νοτοπούλου με τις υποψηφιό-τητές τους στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη τιμούν την Αυτοδιοίκηση, αναφέρει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, συνιστώντας λίγη υπομονή έως ότου αποκαλυφθεί το πρόσωπο που θα στηριχθεί για τον Δήμο της Αθήνας.

Κύριε Σκουρλέτη, σε λίγες ημέρες θα ψηφιστεί από τη Βουλή ο νόμος με τον οποίο ακυρώνεται η περικοπή των συντάξεων. Είναι μία εξέλιξη που σας ικανοποιεί για τη σημειολογία της ή γιατί λειτουργεί υποστηρικτικά στους συνταξιούχους;

Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αισθάνονται ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι για πρώτη φορά ψηφίζονται μια σειρά από μέτρα που ανοίγουν έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που βαδίζαμε μέχρι τώρα. Μεγάλες κατηγορίες συμπολιτών μας θα δουν βελτίωση στη ζωή τους, ενώ η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας θα δώσει τη δυνατότητα στο ορατό μέλλον να διευρυνθούν τα περιθώρια άσκησης μιας πολιτικής που θα έχει πιο έντονα τα χαρακτηριστικά της ενίσχυσης των πιο αδύνατων αλλά και αποκατάστασης ενός μέρους των απωλειών που υπέστη το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Ασφαλώς το ζήτημα των συντάξεων υπήρξε κορυφαίο όλο το προηγούμενο διάστημα και ως τέτοιο έχει και σημειολογική σημασία πέρα από τη ζωτική σημασία για τους ίδιους τους συνταξιούχους.

Εντός του μήνα θα δοθούν τα αναδρομικά σε ένστολους, πανεπιστημιακούς κι άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως επίσης θα χορηγηθεί και το Κοινωνικό Μέρισμα. Μετά από αυτά τι; 

 Εχουν ήδη δρομολογηθεί τα μέτρα για την αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς και η κατάργηση του υποκατώτατου. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελευθεροεπαγγελματίες, η πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επίσης η επιδότηση ενοικίου και η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων. Ολα αυτά γίνονται χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι αντοχές της οικονομίας και χωρίς να υιοθετούμε μια πρακτική ασύστολης παρο-χολογίας. Το σημαντικό όμως είναι πως έχουμε μια ορατή βελτίωση όλων των βασικών δεικτών της οικονομίας. Εξαγωγές, άμεσες επενδύσεις, δείκτης χονδρικού και λιανικού εμπορίου και πάνω απ' όλα η πρόβλεψη πως φέτος η αύξηση του ΑΕΠ θα κυμανθεί γύρω στο 2% ενώ για το 2019 θα κινηθεί πάνω από 2,5%. Η φορά των πραγμάτων έχει αλλάξει και είναι απολύτως θετική. Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι διαρκής.

Θα μπορούσε η κυβέρνηση με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει να θεσμοθετήσει τη λεγόμενη «13η σύνταξη»;

Νομίζω πως βιάζεστε, δεν είναι λίγα αυτά που έχουν δρομολογηθεί και σε κάθε περίπτωση η οικονομία θα δείξει τις πραγματικές δυνατότητες. Μην ξεχνάτε πως μόλις τώρα βγήκαμε από τα μνημόνια και η ζημιά που πάθαμε ήταν μεγάλη.

Οι υποψηφιότητες του κ. Μπελαβίλα για τον Πειραιά και της κυρίας Νοτοπούλου για την Θεσσαλονίκη έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για ποιους λόγους θα μπορούσαν να αποκτήσουν δυναμική;

Συμφωνώ, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική όπως άλλωστε και οι ιδιομορφίες της κάθε πόλης. Ο Νίκος Μπελαβίλας είναι γέννημα-θρέμμα Πειραιώτης, με πλούσιο επιστημονικό έργο ως αρχιτέκτονας πολεοδόμος αλλά και πλούσια κινηματική δράση και ενασχόληση με τα δημοτικά πράγματα. Η περίπτωση της κυρίας Νοτοπούλου έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα. Νέα γυναίκα, δυναμική, γνωστής των τοπικών προβλημάτων με μεγάλη συμβολή, λόγω της μέχρι τώρα θέσης της, στην αντιμετώπισή τους. Είναι δυο πρόσωπα που με την υποψηφιότητά τους τιμούν την Αυτοδιοίκηση.

Με την Αθήνα τι γίνεται, υπάρχει δυστοκία; Κάντε λίγη υπομονή. Πάντως για την υποψηφιότητα για την Κεντρική Μακεδονία τηρείτε στάση αναμονής. Πραγματικά πιστεύετε ότι μπορεί να υποστηριχθεί υποψήφιος που θα υποδειχθεί από ένα ευρύτερο μέτωπο αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων;

Όπως ίσως γνωρίζετε είναι σε εξέλιξη μια ενδιαφέρουσα πολιτική ζύμωση ανάμεσα σε δυνάμεις που κινούνται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Νομίζω πως κάτι καλό θα προκύψει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται εντατικά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σε επίπεδο ευρωεκλογών τι προετοιμασία έχει γίνει;

Οι ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου είναι εκ των πραγμάτων από τις πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών για την Ευρώπη. Η εξάντληση των στρατηγικών επιλογών της προηγούμενης περιόδου είναι ολοφάνερη. Η ένταση της κοινωνικής πόλωσης, η κρίση συνοχής και ο ακροδεξιός ευρωσκεπτικισμός είναι φαινόμενα που χαρακτηρίζουν την παρούσα συγκύρια. Η διαμόρφωση ενός μετώπου ανάμεσα στην ευρωπαϊκή Αριστερά, την οικολογία και τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, που απαγκιστρώνονται από τον νεοφιλελευθερισμό, μπορεί να αποτελέσει το ανάχωμα απέναντι στον ακροδεξιό νε-οεθνικισμό. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η ΚΕ του κόμματός μας συζήτησε αναλυτικά πάνω σε όλα αυτά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε όλες διεργασίες που συντελούνται στον ευρωπαϊκό χώρο, όπως το Ευρωπαϊκό Φόρουμ που έγινε στο Μπιλμπάο. Με τον καινούργιο χρόνο παράλληλα με την προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μια σειρά δημόσιες εκδηλώσεις γύρω από αυτά τα θέματα.

Πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές; Ο χρόνος θα κριθεί από τις πολιτικές εξελίξεις ή από τις δημοσκοπήσεις;

Έχουμε βαρεθεί να απαντάμε σε αυτή την ερώτηση. Για άλλη μία φορά θα σας πω πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει την τετραετία.

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι ποι-νικοποιείτε την πολιτική ζωή για να εξοντώσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Τι απαντάτε;

Η αλλεργία της αντιπολίτευσης απέναντι στη Δικαιοσύνη την εκθέτει. Η ελληνική κοινωνία απαιτεί, εφόσον υπάρχουν ευθύνες, αυτές να καταλογίζονται. Η δημοκρατία μας έχει ανάγκη από κάθαρση και από πάταξη της διαφθοράς και η Δικαιοσύνη απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της. 

Το νέο μότο της Χαριλάου Τρικούπη για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ή θα τους εξοντώσουμε ή θα μας εξοντώσουν. Η επιλογή της εξόντωσης είναι μονόδρομος ή μπορεί να υπάρξουν σημεία συμπόρευσης;

Η συμπόρευση, η συνεργασία ανάμεσα σε δυο κομματικούς σχηματισμούς για να είναι πειστική και προωθητική πρέπει να βασίζεται σε πραγματικές συγκλίσεις. Αντίθετα το ΚΙΝΑΛ διακατέχεται από μια αντισυριζαίικη υστερία. Οσο η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ λοξοκοιτάει προς τα δεξιά, τόσο θα συρρικνώνεται η απήχησή του

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

600€ για 6 μέρες με αεροπορικά και διαμονή με πρωινό: Το ταξίδι- όνειρο στο εξωτερικό τα Χριστούγεννα που κοστίζει όσο 1 σαμπάνια στη Μύκονο (Pics)
600€ για 6 μέρες με αεροπορικά και διαμονή με πρωινό: Το ταξίδι- όνειρο στο εξωτερικό τα Χριστούγεννα που κοστίζει όσο 1 σαμπάνια στη Μύκονο (Pics)
600€ για 6 μέρες με αεροπορικά και διαμονή με πρωινό: Το ταξίδι- όνειρο στο εξωτερικό τα Χριστούγεννα που κοστίζει όσο 1 σαμπάνια στη Μύκονο (Pics)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ