Νοτοπούλου: Πυξίδα μας ένα ενιαίο μέτωπο για μια πόλη ανοιχτή και φωτεινή
Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης (Eurokinissi/MotionTeam Βασίλης Βερβερίδης)

Νοτοπούλου: Πυξίδα μας ένα ενιαίο μέτωπο για μια πόλη ανοιχτή και φωτεινή

Τελευταία Ενημέρωση
H υφυπουργός Εσωτερικών για Μακεδονία και Θράκη καλεί σε συστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου που θα σταματήσει όποιον καλλιεργεί το μίσος στη Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για τη συγκρότηση ενός μετώπου για μια πόλη ανοιχτή και φωτεινή κάνει μέσω του «Εθνους της Κυριακής» και στον Εύρη Τσουμή η υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία δηλώνει ανοιχτά πως γι' αυτόν τον στόχο η ίδια προσπαθεί με όλη της τη δύναμη. Επίσης, επισημαίνει πως απευθύνεται «στους πολίτες ανεξαρτήτως κομματικής ταύτισης», ενώ χαρακτηρίζει αδύναμο σημείο της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης το παλιό κατεστημένο.

Εδώ και λίγο καιρό έχετε αναλάβει υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη. Υπάρχεις λόγος ύπαρξης αυτού του υφυπουργείου; Εχει ουσιαστικό ρόλο ένας υφυπουργός σε αυτό;
 

Το υφυπουργείο Εσωτερικών-τομέας Μακεδονίας - Θράκης είναι ένα ιστορικό υπουργείο. Το τελευταίο που έχει και χωρικές αρμοδιότητες, και εδώ ακριβώς συνίσταται η ιδιαιτερότητά του. Οι πολιτικές που ασκήθηκαν κατά καιρούς διαμόρφωσαν αυτήν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του. Γνώρισε δόξα και καθόρισε την πολιτική ζωή στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά στην πορεία γνώρισε απαξιώσεις. Εγινε αφαίρεση αρμοδιοτήτων και κατέληξε να είναι, στην καλύτερη εκδοχή, ένας μεταφορέας αιτημάτων στην κεντρική διοίκηση. Στη χειρότερη λειτούργησε ως εργαλείο προπαγάνδας και μηχανισμός εξυπηρετήσεων.

Για δεκαετίες η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα ζουν με γυρισμένη την πλάτη στο φυσικό τους περιβάλλον, στους γείτονές της. Από την πρώτη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, εργαζόμαστε εντατικά! Εχουμε σηκώσει τα μανίκια για να κάνουμε πράξη ένα όραμα: η Βόρεια Ελλάδα να γίνει ηγέτιδα δύναμη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το γραφείο του πρωθυπουργού ήταν καταλύτης στην προσπάθεια αυτή. Το ΥΜΑΘ, από την άλλη, ηγείται της προσπάθειας και γίνεται εργαλείο ανάπτυξης. Εχει την ευθύνη για μια σειρά από φορείς όπως η ΕΥΑΘ  η ΔΕΘ και η ΑΖΚ. Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις. Πιστεύουμε πως ήδη γίνεται φανερό πως το απαξιωμένο ΥΜΑΘ έχει ατζέντα, στοχοθεσία και φέρνει αποτελέσματα. Ορατά στη ζωή όλων εμάς που ζούμε στην περιοχή.

Ποιο είναι το πρόγραμμα που μπορείτε να υλοποιήσετε μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας; Εσείς πώς θεωρείται ότι μπορείτε να δώσετε άλλο χαρακτήρα σε αυτό το υφυπουργείο; Ποιος είναι ο δικός σας στόχος;

Εάν νιώθω κάτι ασφυκτικό, αυτό θα ήταν το χρονοδιάγραμμα. Ως υφυπουργείο Εσωτερικών συνεργαζόμαστε στενά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παλεύουμε από κοινού για να λύσουμε χρόνια ζητήματα. Προωθούμε σπμαντικά έργα αναβάθμισπς των υποδομών τπς περιοχής, αλλά και τπς σύνδεσής τπς με τα Βαλκάνια. Αποκτάμε δίκτυο υποδομών και μεταφορών ενεργειακό και ψηφιακό. Κάνουμε περισσότερα από όσα μπορούμε. Κάνουμε όσα πρέπει να γίνουν. Εργαζόμαστε για τπ σύσφιξπ των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες μέσω forum και σύστασπς Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας. Είναι φανερό ότι π χώρα επιστρέφει ενεργά στπ βαλκανική γειτονιά, σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.

Υλοποιούμε τον αναπτυξιακό νόμο 4399/16. Πρόσφατα εγκρίθπκαν 32 επενδυτικά σχέδια επιλέξιμου ύψους 235-842·000 με 395 νέες θέσεις απασχόλπσπς. Στόχος μας είναι να αναδειχθεί π περιοχή σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Είναι πολλά όσα συμβαίνουν. Εργαζόμαστε ώστε π ΔΕΘ να γίνει ευρωπαϊκό εκθεσιακό hub, π ΑΖΚ να κρατά τους νέους επιστήμονες εδώ και να εξάγει καινοτομία, π ΕΥΑΘ να προχωρά σε μεγάλα υδροδοτικά έργα. Ήδη υλοποιούμε δράσεις κοινωνικής πολιτικής και αλλπ-λεγγύπς, και έτσι το ΥΜΑΘ θα υπάρχει ως εγγυπτής τπς κοινωνικής συνοχής. Υποστηρίζουμε πλέον δράσεις νεολαίας. Μέχρι τώρα το υπουργείο περιοριζόταν ασφυκτικά -ναι, εδώ ταιριάζει ο όρος ασφυκτικά στη συντήρηση ποικιλοτρόπως του εθνικού αφηγήματος για τη Μακεδονία ως περιοχή στη συντήρηση ποικιλοτρόπως του εθνικού αφηγήματος για την Μακεδονία ως περιοχή εν κινδύνω.  Ενα υπουργείο που καλλιεργούσε τον φόβο και τη συντήρηση σήμερα τολμά να μπει μπροστά στην προσπάθεια της χώρας για παραγωγική ανασυγκρότηση. Τολμά να μιλά και να πράττει αλλιώς.

Η θητεία σας στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης μέχρι τώρα, τι σας έδειξε για την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα; Ποιο μπορεί να είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής και ποιο το αδύναμο σημείο της;

Αδύναμο σημείο είναι το «παλιό»: το παλιό κατεστημένο. Η συντήρηση. Οι παλαιοκομματικές λογικές. Το σύστημα που έβγαλε ρίζες. Το σκοτεινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης που την έκανε ενοχική. Το κόμπλεξ της συμπρωτεύουσας. Ρόλοι που καθήλωσαν τη Θεσσαλονίκη. Το κυνήγι φαντασμάτων. Η κουλτούρα αποποίησης των ευθυνών.

Η Βόρεια Ελλάδα έχει ανάγκη να πιστέψει ότι μπορεί. Αυτό μας λείπει. Να σκεφτούμε μεγαλόπνοα και μακροπρόθεσμα. Η Θεσσαλονίκη μητρόπολη των Βαλκανίων, χιλιοειπωμένο όραμα, τόσο που έχασε την αξία του και έμοιαζε άπιαστο όνειρο ή δούλεμα. Να, όμως, που τα έργα τελειώνουν. Σχεδιάζεται και υλοποιείται η Σιδηροδρομική Εγνατία. Να που ζούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Να που η Τοπική Αυτοδιοίκηση στέκεται στα πόδια της. Η Θεσσαλονίκη έγινε διπλωματικός κόμβος. Αποκτά κοινωνικές δομές και υποδομές. Η δύναμη της Βόρειας Ελλάδας είναι οι άνθρωποί της. Το μυαλό και η ψυχή τους.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει πολλές φορές για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου στη Θεσσαλονίκη. Εσείς ποιες δυνάμεις της Θεσσαλονίκης που καταγράφονται σήμερα στον πολιτικό, αυτοδιοικητικό ή κοινωνικό χάρτη της πόλης θεωρείτε πως μπορούν να συμμετέχουν στη συγκρότηση αυτού του μετώπου;

Υπάρχουν χώρος και ρόλος για στελέχη από άλλα κόμματα ή άλλους πολιτικούς χώρους; Θα αναλάβετε πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση και ποια θα είναι αυτή;

Ο κίνδυνος εκφασισμού της κοινωνίας είναι υπαρκτός. Έχουν γίνει δολοφονίες, γίνονται δολοφονίες με πρόσημο φασιστικό. Η στρατολόγηση μαθητών από τη ΧΑ, οι χλαμύδες και τα άλογα που κυκλοφορούν στην πόλη, τα πανό «η δημοκρατία απειλεί τη Μακεδονία». Χρειάζεται συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να σταματήσουμε να δίνουμε δύναμη σε όποιον καλλιεργεί το μίσος. Εμείς είμαστε εδώ για να μην αφήσουμε τον κόσμο όπως τον βρήκαμε, «ανόητο, άδικο και κακό». Εμείς είμαστε εδώ για να φτιάξουμε τον κόσμο πιο δίκαιο. Γι' αυτό το κάλεσμα που κάνουμε απευθύνεται σε όλους τους δημοκρατικούς συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως κομματικής ταύτισης. Απευθύνεται σε όποιον και όποια αγωνιά για μια πόλη δημοκρατική, μια πόλη που σέβεται τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, μια πόλη που δεν κρύβει την Ιστορία της, αλλά μαθαίνει. Μια πόλη που με αυτοπεποίθηση σχεδιάζει την ανάπτυξή της. Αυτή είναι η προσπάθειά μας, η πυξίδα μας. Όλοι μας να συγκροτήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο για μια πόλη ανοιχτή και φωτεινή. Εργάζομαι γι' αυτό με όλη μου τη δύναμη. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ