• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Σεισμός τώρα: 4,2 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και ΑντικύθηραΕΛΑΣ: Εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που «ξάφριζε» κατοικίες σε όλη τη χώρα - 12 συλλήψειςΜαζική κλιμάκωση από τους αγρότες: Ένταση σε αεροδρόμια και τελωνεία - Νέα μπλόκα από Δευτέρα και κυβέρνηση σε… σκληρή γραμμήΆνω Λιόσια: Εγκατέλειψε τη 2χρονη ανιψιά του σε κλεμμένο ΙΧ ενώ τον καταδίωκε η ΕΛΑΣ
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   09.03.2020 21:27
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Μήνυμα σε Ερντογάν

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν

Να πάψει ο Τούρκος πρόεδρος να διασπείρει fake news, τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
copyright: APimages
copyright: APimages

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και η εξάπλωση του κοροναϊού αποτέλεσαν τα κεντρικά σημεία της συνέντευξης Τύπου που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, στο Βερολίνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύ σημαντική συμμετοχή σε αυτό το φόρουμ, σε δύσκολους καιρούς». Και σημείωσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι το ενδιαφέρον σας για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ισχυρότερο από τον φόβο σας για τον κοροναϊό. Δίπλα στα μέτωπο της οικονομίας αντιμετωπίζουμε και δύο προσκλήσεις: Την Τουρκία, που παραβιάζει με ωμό τρόπο τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και τον κοροναϊό».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε: «Μεταφέροντας την εικόνα από την πατρίδα μου, θέλω να είμαι ρεαλιστής. Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Η ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών αναδιατάσει τις προτεραιότητές μας. Θέλω να είμαι αισιόδοξος. Η Ευρώπη ξέρει να ξεπερνά εμπόδια, όπως και η χώρα μου. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζεται από κανέναν. Έχουμε τόσο τη βούληση όσο και την αποτελεσματικότητα να φυλάξουμε τα κοινά μας σύνορα».

Με τον πρωθυπουργό να συμπληρώνει: «Τα λόγια της προέδρου της Κομισιόν, ότι η Ελλάδα αποτελεί την ασπίδα της Ευρώπης, αποτελεί την πυξίδα μας. Η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές ευρωπαϊκής χώρες, αποτελεί έμπρακτη συμπαράσταση. Όταν χρειαστήκαμε τη βοήθεια, αυτοί μας στήριξαν. Όχι μόνο υλικά, αλλά και ηθικά».

Μήνυμα σε Ερντογάν

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως αν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό «που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη», τότε να προβεί σε κινήσεις:

  • «Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα.
  • Να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις, όπως πχ κοινές περιπολίες για τον έλεγχο των ροών, και στα τουρκικά σύνορα. Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα. Η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάσταστης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην Ευρώπη. «Καλώ τις χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή την έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης τόνισε.

Εάν ο κ. Ερντογάν επιθυμεί να αναθεωρηθεί η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, έχει την ευκαιρία να προβεί σε μία σειρά κινήσεων: να αποσύρει τους απελπισμένους που συγκέντρωσε στον Έβρο. Να πάψει να τους υποκινεί. Να δεχθεί πίσω με γρήγορες διαδικασίες όσους έχουν συλληφθεί σε ελληνικό έδαφος.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 9, 2020
Διαβάστε ακόμη

Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για γιαούρτι»

Δύσκολες ώρες για τον πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ - Ακρωτηριάστηκε το πόδι του και νοσηλεύεται στην εντατική

Κλήρωση Μουντιάλ 2026: Οι 12 όμιλοι για το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού του καλοκαιριού

«Η Τουρκία εγκαταλείπει τα S-400 και ξεκινάει να προμηθεύεται F-35», λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Τουρκία
  • πρόσφυγες
  • μετανάστες
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr