Copyright: Eurokinissi

ΣΥΡΙΖΑ: 4.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ - 26 δισ. € στην οικονομία τους επόμενους 6 μήνες

Τελευταία Ενημέρωση
Ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης με εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις ανέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας εν μέσω κορονοϊού

Εμπροσθοβαρές πρόγραμμα αποτροπής ενός νέου μνημονίου για την χώρα που αποσκοπεί στην στήριξη της οικονομίας για το επόμενο εξάμηνο ύψους 26 δισ. ευρώ, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κίνηση έγκαιρης πρόληψης στις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως δύναμη πολιτικής ευθύνης που δεν λειτουργεί με γνώμονα το κομματικό όφελος και την πολιτική σκοπιμότητα παρουσίασε σήμερα το κοστολογημένο πρόγραμμα σωτηρίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας με σαφήνεια πως «το ταμείο της κρίσης θα γίνει αργότερα». Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ξόρκισε» κάθε συζήτηση περί εκλογών σχολιάζοντας πως «μού είναι αδιανόητο την ώρα που μετράμε νεκρούς και συνανθρώπους μας στις ΜΕΘ οι σκέψεις των πολιτικών δυνάμεων να είναι σε οφέλη και εκλογικές αναμετρήσεις».

Ομοίως όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας μίλησε για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» θυμίζοντας πως η κυβέρνηση έχει λαϊκή ετυμηγορία». Αναλόγως είπε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για σχολιασμό «δημοσκοπήσεων και ψαλίδων» και επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει «παρεμβατική αντιπολίτευση» ως εκ τούτου ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευθύνη να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών εάν πιστεύει ότι οι δυσκολίες χρειάζονται συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. «Ο ίδιος θα κριθεί στο τέλος της ημέρας» είπε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα τιτλοφορείται «Μένουμε Όρθιοι» και με βάση τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πλαισιωμένος από τους τομεάρχες του κόμματος Νίκο Παππά, Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδη Τσακαλώτο στηρίζεται στο «υπερόπλο» που διαθέτει η χώρα μας, δηλαδή το μαξιλάρι ρευστότητας ύψους 37 δισ. ευρώ που δημιούργησε η δική του διακυβέρνηση.

Η αξιοποίηση του «μαξιλαριού» επιτρέπει στην χώρα να αποφύγει τον δανεισμό και ασφαλώς να μην αυξήσει το χρέος της, καθώς περίπου το 10% του ΑΕΠ της βρίσκεται στο απόθεμα ασφαλείας της. Ποσοτικά, εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας υπάρχουν άμεσα διαθέσιμοι πόροι περίπου 20 δις από το μαξιλάρι και άλλοι τόσοι από σειρά ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, ενώ στην διάθεση των τραπεζών βρίσκεται πρόγραμμα ρευστότητας ύψους 12 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ. Το «γενναίο, εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων στήριξης» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ύψους 26 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 14 δισ. αφορούν άμεσα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και τα 12 δισ. ενέσεις ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όπως εγγυήσεις δανείων.

Στα μέτρα αυτά δεν υπολογίζονται οι αναστολές πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, κάτι που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει πλασματικά το μέγεθος του πακέτου της.

Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι:

  1. Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δισ. επιπλέον χρηματοδότηση – 4000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού – επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής – κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων – ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού 
  2. Επέκταση της προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους. 
  3. Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκ ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του ΚΕΑ 
  4. Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος ύψους 1.5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας – τα γνωστά μπλοκάκια, εργόσημα κλπ – αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι, συνολικό μέγεθος 1,7 εκ δικαιούχοι 
  5. Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι τέλη Μαΐου και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου. Ύψος παρέμβασης 8,5 δισ. ευρώ. Μια παρέμβαση που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα, όταν βγούμε από τα σπίτια μας να ξαναξεκινήσουμε από εκεί που αφήσαμε τη ζωή μας όταν ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια 
  6. Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες 
  7. Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση 
  8. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο και τους απασχολούμενος 
  9. Επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων 
  10. Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο Ηρακλής, αντίστοιχο δηλαδή αυτού που ετοιμαζόταν για τις τράπεζες, για τις επιχειρήσεις, με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δισ. ευρώ, αντίστοιχο του προγράμματος της ΕΚΤ, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης. 

Στην παρέμβασή της η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει την πλήρη κάλυψη της εργασίας έως το τέλος Μαίου με απαγόρευση απολύσεων και διατήρηση των συμβάσεων εργασίας λέγοντας ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους είναι ύψους 9,7 δισ. ευρώ μαζί με το έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο Νίκος Παππάς έκανε λόγο για πρόγραμμα άμεσης ενίσχυσης των επιχειρήσεων ύψους 3 δισ. ευρώ εκ των οποίων ένα μεγάλο κομμάτι θα πρέπει να διατεθεί στον κλάδο του τουρισμού και κυρίως στον κοινωνικό τουρισμό.

Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενισχυθούν με κριτήριο τον περσινό τους τζίρο και τις θέσεις απασχόλησης, ζητώντας την δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τέλος, είπε ότι στο αυριανό Eurogroup θα πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα του ευρωομολόγου και ανέφερε ότι στόχος είναι ενισχυθούν ο κόσμος της εργασίας και οι επιχειρήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ