(Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)

Μηταράκης στο Έθνος: Το «Stay in Camps» εφαρµόζεται ως το αντίστοιχο του «Μένουµε Σπίτι»

Τελευταία Ενημέρωση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Δίνουµε µια διαρκή µάχη για την υγειονοµική θωράκιση των δοµών φιλοξενίας καθώς και των τοπικών κοινωνιών, τονίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και καλεί τους Ελληνες να µείνουν µακριά από τις οδικές αρτηρίες και τα εξοχικά τους

Για ταχεία εφαρµογή καλών πρακτικών διακυβέρνησης, αλλά και µέτρων πρόληψης και προστασίας από την πανδηµία, µιλά στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χίου της Νέας ∆ηµοκρατίας. Ο Νότης Μηταράκης περιγράφει τα µέτρα που έχουν παρθεί στις δοµές φιλοξενίας αλλά και την πρόοδο που έχει σηµειωθεί στη δηµιουργία κλειστών κέντρων και την αποσυµφόρηση των νησιών.

Όσο εισερχόµαστε στη Μεγάλη Εβδοµάδα εκτιµάτε πως είναι απαραίτητη η λήψη επιπρόσθετων µέτρων, προκειµένου να τηρηθεί ο περιορισµός της κυκλοφορίας, µια και βρισκόµαστε στην κορύφωση της καµπύλης της πανδηµίας του κορονοϊού;

Η αντιµετώπιση µιας κρίσης δηµόσιας υγείας τέτοιας εµβέλειας απαιτεί οξυµένα αντανακλαστικά από την κυβέρνηση, τις κρατικές υπηρεσίες αλλά και τους πολίτες. Σήµερα η χώρα µας βρίσκεται στο τέλος της µακάβριας λίστας θυµάτων και νεκρών πανευρωπαϊκά, και αυτό οφείλεται στην ταχεία εφαρµογή καλών πρακτικών διακυβέρνησης αλλά και των µέτρων πρόληψης και προστασίας από την πανδηµία. Το «Μένουµε Σπίτι» όσο δύσκολο και αν είναι στην πράξη, άλλο τόσο σωτήριο είναι. Η πλειονότητα του ελληνικού λαού αντιλαµβάνεται, σήµερα, αυτήν την ανάγκη και υλοποιεί µε υποδειγµατικό τρόπο τα µέτρα που έχουν ληφθεί. Οι µεµονωµένες περιπτώσεις κοινωνικής αδιαφορίας περιθωριοποιούνται άµεσα. Φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Ζητάµε από τους Ελληνες πολίτες να παραµερίσουν το παραδοσιακό εορταστικό κλίµα της πασχαλινής περιόδου και να ακολουθήσουν µε «θρησκευτική ευλάβεια» τις οδηγίες των ιατρών, της Γενικής Γραµµατείας Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟ∆Υ, και να µείνουν µακριά από τις οδικές αρτηρίες και τα εξοχικά τους, καθώς και να συµµορφωθούν µε την αποχή από τον χώρο των εκκλησιών. Εχουµε κάνει πολύ µεγάλη προσπάθεια µέχρι σήµερα. Και δεν µπορεί και δεν πρέπει να πάει χαµένη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το οικονοµικό πακέτο στήριξης που έχει εξαγγείλει είναι ανεπαρκές και αντιπροτείνει οικονοµική βοήθεια ύψους 26 δισ. ευρώ. Τι απαντάτε;

∆εν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τον δρόµο της αποµόνωσης και της στείρας αντιπολίτευσης. Την ώρα που η πανδηµία του κορονοϊού βρίσκεται στην πιο κρίσιµη καµπή της, µάλιστα, καταφεύγουν συνειδητά στον λαϊκισµό, παρουσιάζοντας ένα πακέτο µέτρων ανάλογης αξιοπιστίας µε το «Πρόγραµµα της Θεσσαλονίκης». Η χώρα µας έχει, σήµερα, ένα από τα πιο εύρωστα πακέτα οικονοµικής στήριξης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ενα πακέτο που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ µας, τη στιγµή που ο µέσος όρος των ευρωπαϊκών κρατών είναι µεταξύ 2% και 3%. Ενα πακέτο που απεµπλέκει έργα εθνικής εµβέλειας από τον κρατικό προϋπολογισµό και άλλες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, καθώς τα εντάσσει απευθείας σε καθεστώς ευρωπαϊκής χρηµατοδότησης. Που, τέλος, ρίχνει ζεστό χρήµα στην πραγµατική οικονοµία και αναµοχλεύει την οικονοµική δραστηριότητα σε κλάδους που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από αυτήν την κρίση. Ενα πρόγραµµα που ανταποκρίνεται στο σήµερα αλλά και σέβεται τις επόµενες γενιές.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για τις δοµές φιλοξενίας προσφύγων µετά και τα κρούσµατα στις αντίστοιχες της Ριτσώνας και της Μαλακάσας. Ποια είναι η στρατηγική σας για την προστασία των δοµών και ποια προληπτικά µέτρα εφαρµόζετε;

Το «Stay in Camps» εφαρµόζεται πλέον στην καθηµερινότητα των δοµών, ως το αντίστοιχο του «Μένουµε Σπίτι». ∆ίνουµε µια διαρκή µάχη για την υγειονοµική θωράκιση των δοµών φιλοξενίας, των όµορων περιοχών, καθώς και των τοπικών κοινωνιών. ∆ιαχωρίζουµε τις νέες αφίξεις, ώστε να µην αναµειγνύονται µε τον γενικό πληθυσµό των ΚΥΤ. ∆ηµιουργήσαµε µε ταχύτητα υγειονοµικούς σταθµούς και χώρους αποµόνωσης για πιθανά κρούσµατα του κορονοϊού σε όλες τις δοµές φιλοξενίας. Περιορίσαµε την κυκλοφορία από και προς τις δοµές. Αναστείλαµε το οικονοµικό βοήθηµα µέχρι την τοποθέτηση ΑΤΜ στο εσωτερικό των ΚΥΤ. Επίσης, ανοίξαµε τον δρόµο για τη λειτουργία πρατηρίων τροφοδοσίας ειδών πρώτης ανάγκης στην περίµετρό τους. Μέτρα που αποµονώνουν το µεταναστευτικό στοιχείο από τη ζωή των αστικών κέντρων και των τοπικών κοινωνιών. Η πολύγλωσση ενηµέρωση των διαµενόντων στα ΚΥΤ σε γλώσσες που κατανοούν διασφαλίζει την ενηµέρωσή τους για τους έκτακτους κανόνες. Αυτονόητα, το υπουργείο διαθέτει σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Ποια είναι η υγειονοµική αντιµετώπιση των µεταναστών και προσφύγων που έρχονται από την Τουρκία;

Κατ' αρχήν αποτελεί προτεραιότητά µας ο δραστικός περιορισµός κάθε παράνοµης εισόδου στη χώρα µας. Στις λίγες µέχρι στιγµής περιπτώσεις αφίξεων, υπάρχει υποχρεωτική καραντίνα 14 ηµερών για τη διαπίστωση τυχόν συµπτωµάτων. Στα νησιά, µε τη συνεργασία των περισσότερων δήµων, δηµιουργήσαµε ειδικούς χώρους αποµόνωσης γι’ αυτές τις νέες αφίξεις, οι οποίες είναι ελάχιστες. Μακριά από τις δοµές φιλοξενίας αλλά και τις νησιωτικές κοινωνίες. Παράλληλα, σε συνεργασία µε τον ΕΟ∆Υ, επανδρώσαµε ειδικούς χώρους µε κατάλληλο ιατρικό προσωπικό και εξοπλισµό. Παραµένουµε σε ετοιµότητα για κάθε ενδεχόµενο.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία δηµιουργίας κλειστών κέντρων στα νησιά πρώτης υποδοχής; Ποιο είναι το χρονοδιάγραµµα ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες σε Λέσβο και Χίο; Εν µέσω κορονοϊού πώς εξελίσσεται η αποσυµφόρηση των νησιών;

Η µετατροπή των ανοιχτών κέντρων σε κλειστά είναι αναγκαία, όπως φαίνεται σήµερα µε τη διπλή κρίση των συνόρων και της δηµόσιας υγείας. Σε Κω, Λέρο και Σάµο υπάρχει πρόοδος. Αναµένουµε προτάσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Χίο και τη Λέσβο. Οι νέες, κλειστές, ελεγχόµενες δοµές θα συµβάλουν στη σηµαντική αποσυµφόρηση των νησιών, η οποία ξεκίνησε και ήδη έχουµε για πρώτη φορά αισθητή µείωση των διαµενόντων στα ΚΥΤ, κατά 5,3% στο πρώτο τρίµηνο. Σηµαντική αρχή, λαµβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερα αυξηµένες ροές το πρώτο δίµηνο.

Στο φόντο και της κρίσης στην ελληνοτουρκική µεθόριο στον Εβρο, ποιος είναι ο ρυθµός των επιστροφών µεταναστών στην Τουρκία;

Υπήρξε σηµαντική αύξηση των επιστροφών το πρώτο δίµηνο, αλλά πλέον η Κοινή ∆ήλωση ΕΕ - Τουρκίας δεν εφαρµόζεται στην πράξη, µε ευθύνη της γείτονος χώρας. Η Τουρκία αρνείται να δεχθεί επιστροφές, µε πρόσχηµα τον κορονοϊό. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η αναθεώρησή της µε τρόπο που θα άρει τον γεωγραφικό περιορισµό στα νησιά µας και θα έχει δεσµευτικό χαρακτήρα ως προς τις τουρκικές υποχρεώσεις. Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για την αρχική συµφωνία και τη συµφόρηση των νησιών είναι απαράγραπτες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ