«Φιτίλι» στους δημιουργούς έβαλε η απάντηση Μενδώνη στην οικογένεια Μικρούτσικου

Τελευταία Ενημέρωση
Η αμετακίνητη στις θέσεις της, «αγέρωχη», απάντηση της υπουργού Πολιτισμού στην επιστολή της οικογένειας Μικρούτσικου, κλιμακώνει τον πόλεμο μεταξύ ΥΠΠΟΑ και συνθετών-στιχουργών καθώς και φορέων του ελληνικού τραγουδιού, που κατηγορούν την κα Μενδώνη για «κυνισμό και ψέματα» και «μακαρθική αντίληψη» και αναρωτιούνται αν «ο Πρωθυπουργός ακούει». Η «Αυτοδιαχείριση» προσφεύγει εν τω μεταξύ στο ΣτΕ κατά της «IP HUB Α.Ε.»

Φιτίλι στην ήδη κλιμακούμενη οργή των δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού εναντίον της, έβαλε η «αγέρωχη» όσο και αμετακίνητη στις θέσεις της απάντηση, με ύφος νουθεσίας, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην επιστολή της προς την οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου, η οποία κοινοποιήθηκε από το γραφείο Τύπου του υπουργείου, αργά χθες το βράδυ, με σπουδή που δεν είχε επιδείξει το ΥΠΠΟ ως τώρα στις εκκλήσεις τους. Ακόμα χειρότερα το σωματείο «Ασμα 450+» κατηγορεί με ανακοίνωσή του ευθέως την υπουργό για «κυνισμό και ψέματα» και «μακαρθική αντίληψη»  προτάσσοντας την διαβεβαίωσή της στην επιστολή προς την οικογένεια Μικρούτσικου ότι «το κόστος της μελέτης, που το υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε από τους δημιουργούς να εκπονήσουν, θα καλυφθεί από το υπουργείο δια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση για τους ίδιους, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες».

«Πρώτη φορά ακούμε ότι το ΥΠΠΟ θα πληρώσει το περίφημο business plan. Αν είναι έτσι γιατί ήδη ο ίδιος ο διαχειριστής που διόρισε η Υπουργός ενέκρινε ποσό προερχόμενο από τα χρήματά μας;», απαντά το σωματείο, στο δ.σ. του οποίου προεδρεύει ο Φοίβος Δεληβοριάς. Η αντίδραση απέναντι στο ΥΠΠΟ και τη στάση του κορυφώνεται καθώς δημιουργοί απευθύνονται και κατά μόνας στην κα Μενδωνη από τις σελίδες τους στο Facebook ζητώντας της να παραιτηθεί όπως έκαναν, με ανοιχτή επιστολή του ο Σταμάτης Κραουνάκης (που καταγγέλλει μάλιστα ότι νομικοί σύμβουλοι της υπουργού, «λεγανε κατ ιδίαν στους διάδρομους του ΥΠΠΟ «ΑΕΠΙ θα λέτε και θα κλαίτε»»), καθώς και ο Κώστας Καλδάρας (συνθέτης, κληρονόμος των δικαιωμάτων του πατέρα του Απόστολου Καλδάρα και μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων-ΕΥΕΔ, όπως και η νομικός και επίσης μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΥΕΔ Μαρία Φασουλάκη.  Κα Φασουλάκη έβαλε μάλιστα στο κάδρο της αντιπαράθεσης, κατηγορώντας τον για παρασκηνιακό ρόλο, και τον Κωνσταντίνο Πλατίτσα διευθυντή του γραφείου της υπουργού Πολιτισμού

 Την ίδια στιγμή ενδιαφέρον έχει και μία άλλη σημαντική εξέλιξη: ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) «Αυτοδιαχείριση» κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας την πρώτη αίτηση ακύρωσης της διαπιστωτικής πράξεως υποβολής των απαιτούμενων κατά νόμο στοιχείων της «IP HUB Α.Ε.» για την δραστηριοποίησή της στην ελληνική επικράτεια ως Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης (ΑΟΔ), υπό την αιγίδα των κ.κ. Μάρη και Νανόπουλου.

Η επιστολή της υπουργού Πολιτισμού προς την οικογένεια Μικρούτσικου

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2020

Προς: Την κ. Μαρία Παπαγιάννη, τις κ.κ. Σεσίλ, Κωνσταντίνα και Αλεξάνδρα Μικρούτσικου, τον κ. Στέργιο Μικρούτσικο.

Αξιότιμες κυρίες, Αξιότιμε κύριε,

Η πρωτοβουλία του Ελληνικού Δημοσίου να τελεστεί δημοσία δαπάνη η κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου ήταν η ελάχιστη τιμή σε έναν σπουδαίο δημιουργό. Σε έναν σημαντικό άνθρωπο. Σε μια προσωπικότητα που πρόσφερε πάρα πολλά στον ελληνικό πολιτισμό, όχι μόνον με το μοναδικό μουσικό του έργο, αλλά και με τη θητεία του ως Υπουργός Πολιτισμού.

Όλη η Ελλάδα, κι εγώ ως πολίτης, μοιράστηκα μαζί σας την απώλεια τον Θάνου και το πένθος της οικογένειάς σας. Γνωρίζετε ότι είχα μια ειλικρινή σχέση μαζί του. Μια σχέση εκτίμησης για το έργο του και τις επιλογές του στο Υπουργείο Πολιτισμού. Μια σχέση θαυμασμού για το μουσικό και καλλιτεχνικό του έργο.

Επέλεξα να απαντήσω στην επιστολή, που μου απευθύνατε, για να σας διαβεβαιώσω ότι θεωρώ ότι η μεγίστη τιμή στους δημιουργούς είναι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Και προφανώς οι καλλίτεροι εγγυητές της διασφάλισης αυτών των δικαιωμάτων είναι οι ίδιοι οι δημιουργοί. Η θέση μου ήταν σαφής και ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή: Η εναρμόνιση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, που σημαίνει ότι οι ίδιοι οι δημιουργοί πρέπει να διαχειρίζονται το θέμα των πνευματικών τους δικαιωμάτων μέσα από έναν ανεξάρτητο φορέα αυτοδιαχείρισης.

Μέσα στο πλήθος των απόψεων, έγκυρων ή μη, οι οποίες εκφράζονται τις μέρες αυτές, και τις εντυπώσεις, που σε πολλές περιπτώσεις επιχειρείται να δημιουργηθούν για πολιτικούς ή άλλους λόγους και από συγκεκριμένες πλευρές, μεταφέρονται επιλεκτικά πληροφορίες μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα παραπληροφόρησης. Σας βεβαιώ ότι ούτε στιγμή δεν παρέκκλινα της αρχικής άποψής μου. Ουδεμία πρόθεση υφίσταται εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει ιδιώτης την διαχείριση των δικαιωμάτων των στιχουργών και των συνθετών. Ο στόχος μας είναι η αδειοδότηση της ΕΔΕΜ με την τήρηση όμως των διαδικασιών, που υπαγορεύονται από το ισχύον θ εσμικό πλαίσιο.  

Προφανώς ενημερωθήκατε για την γνωστοποίηση -και όχι αδειοδότηση- μιας ιδιωτικής Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης. Η σύσταση των ΑΟΔ δεν εξαρτάται από την διακριτική ευχέρεια τον όποιου υπουργού ή της διοίκησης. Οι ΑΟΔ γνωστοποιούνται με βάση αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει για την σύστασή τους το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο, το ενωσιακό δίκαιο και η Οδηγία για την συλλογική διαχείριση. Δεν τίθεται επομένως θέμα επιλογής ή προτίμησης.

Βούλησή μας είναι οι δημιουργοί να έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα της αυτοδιαχείρισης της πνευματικής τους περιουσίας, αυτής που μοιράζονται με όλους εμάς. Γι' αυτό, πρέπει τα δικαιώματά τους να είναι εξασφαλισμένα μέσω ενός Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, που θα είναι πραγματικά ανεξάρτητος, βιώσιμος και ισχυρός, ώστε να εξασφαλίζει στους δημιουργούς την ασφάλεια και τον σεβασμό, που απαιτεί το έργο τους. Για να μην βρεθούν ξανά μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις, που απαξιώνουν το έργο τους και τους ίδιους, όπως συνέβη στο παρελθόν.

Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε από την ΕΔΕΜ να συντάξει μια έκθεση βιωσιμότητας, ώστε να διασφαλίζονται όλα τα παραπάνω. Προς επίρρωση των λεγομένων μου σας αναφέρω κάτι, το οποίο γνωρίζουν από τον περασμένο Οκτώβριο, οι εκπρόσωποι της ΕΔΕΜ. Το κόστος της μελέτης, που το Υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε από τους δημιουργούς να εκπονήσουν, θα καλυφθεί από το Υπουργείο δια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση για τους ίδιους, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Λυπάμαι ειλικρινά, αν τον φόρο τιμής που η Ελληνική Πολιτεία θέλησε να αποτίσει στον κοσμαγάπητο συνθέτη, στον δικό σας πολυαγαπημένο Θάνο, τον εκλαμβάνετε ως φιλανθρωπία. Στους ανθρώπους «που ένωσαν με τα τραγούδια τούς αυτή τη χώρα, που απογείωσαν το λαό» μόνον σεβασμός, αγάπη και τιμή προσήκει.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού  

Η αντίδραση του σωματείου «Άσμα 450+»

ΚΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Στη μεταμεσονύκτια απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Μενδώνη στην οικογένεια Μικρούτσικου λέγονται πολύ μεγάλα ψεύδη και συντηρείται μια μακαρθική αντίληψη ότι οι δημιουργοί τάχα ξεσηκώνονται για πολιτικούς λόγους.


Α. Πρώτη φορά ακούμε ότι το ΥΠΠΟ θα πληρώσει το περίφημο business plan. Αν είναι έτσι γιατί ήδη ο ίδιος ο διαχειριστής που διόρισε η Υπουργός ενέκρινε ποσό προερχόμενο από τα χρήματά μας;


Β. Business plan κάνουμε και θα κάναμε σε κάθε περίπτωση αφού φτιάχνουμε έναν οργανισμό ανεξάρτητο από το Κράτος. Αυτό όμως δεν αφορά την Υπουργό. Η Υπουργός άδεια χρειάζεται να δώσει. Της το ζητήσαμε όλα τα ρεπερτόρια του ελληνικού τραγουδιού. Πιστεύει πως δεν είμαστε βιώσιμοι; Αλλά και να το πιστεύει, πώς ακριβώς την αφορά; Δεν θα ανήκουμε και δεν θέλουμε να ανήκουμε στο Κράτος.


Γ. Κανείς δεν την κατηγόρησε ότι δεν δεσμεύτηκε να μας δώσει την άδεια. Την κατηγορούμε γιατί το Μάϊο κλείνει η ΕΥΕΔ και ακόμα άδεια δεν έχουμε, ενώ η ίδια δεσμεύτηκε από τον περασμένο Ιούλιο. Χίλιες φορές της στείλαμε τον οδικό χάρτη της μετάβασης από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ και δεν απάντησε ΠΟΤΕ γραπτώς, ώστε να συνεργαστούμε και να φύγουμε γρήγορα προς τον οργανισμό της.


Δ. Πριν ανακοινώσει τον ΑΟΔ του κου Μάρη δεν έπρεπε να μας ενημερώσει; Δεν ήξερε πόσο αυτός δημιουργεί συνθήκες ανταγωνισμού και ανωμαλίας στο χώρο μας, όσο δεν μας δίνει άδεια;

Είναι απόλυτη ντροπή όταν βλέπει όλα τα μεγάλα ονόματα μαζεμένα στο ΑΛΣΟΣ να λέει πως είμαστε πολιτικά κατευθυνόμενοι. Το ελληνικό τραγούδι είναι υπερκομματικό και το έχει αποδείξει με τις αντίστοιχες επιθέσεις σε Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ όταν δεν έκαναν γρήγορα το καθήκον τους απέναντι στη δραματική κατάσταση που είχε τότε περιέλθει η ΑΕΠΙ.

Ειδικά εμείς εδώ (σ.σ.Άσμα 450+) που έχουμε συναντήσει 7 υπουργούς (από τον Πάνο Παναγιωτόπουλο το 2012 ως τώρα) δεν έχουμε συναντήσει χειρότερη συμπεριφορά από αυτήν της κας Μενδώνη.

Ξέρει πολύ καλά η Υπουργός πως το Μάϊο είναι η τελευταία μας ευκαιρία να μεταβεί η ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ. Αν δεν έχουμε ακόμα την άδεια, η μετάβαση που είναι πολύ δυσκολότερο εγχείρημα πώς θα γίνει;

Να δώσει ΑΜΕΣΩΣ την άδεια. Το business plan θα της παραδοθεί -με δικά μας λεφτά, όπως μας έβαλε ήδη να υπογράψουμε- μόλις είναι έτοιμο.

Αλλιώς θα είναι η υπαίτιος της καταστροφής μας, του διχασμού μας και της νεκρανάστασης της ΑΕΠΙ. Και θα την εκθέσουμε διεθνώς, ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα.

Και μόνο η επιλογή της να απαντήσει με απλοϊκά ψέματα στην οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου, καθαρά για μικροεπικοινωνιακούς λόγους, δείχνει το ήθος με το οποίο μας αντιμετωπίζει όλους μας.

Την άδειά μας ΑΜΕΣΩΣ.Ο Πρωθυπουργός ακούει; Ή είναι συνένοχος σε όλο αυτό το σχέδιο;

Ανοιχτή επιστολή του Σταμάτη Κραουνάκη προς την υπουργό Πολιτισμού

Αξιότιμη Κυρία Μενδώνη,

Σας ξενύχτησε η ανακοίνωση της Οικογένειας Θάνου Μικρούτσικου για να απαντήσετε, έστω για πρώτη φορά στην ώρα σας. Γιατί από τον Οκτώβριο μέχρι τώρα, σε όλες μας τις κρούσεις, αδιαφορείτε ηχηρά. Αντίθετα οι νομικοί σας σύμβουλοι λέγανε κατ ιδίαν στους διαδρόμους του ΥΠΠΟ «ΑΕΠΙ θα λέτε και θα κλαίτε»
Επίσης περιέργως διαβάζουμε για πρώτη φορά ότι θα πληρώσετε και το μπίζνες πλαν. Αυτό, επίσης περιέργως, δεν το θυμάται κανείς από τους
Συναδέλφους που σας συνάντησε.
Δώστε την άδεια τώρα και δεσμευόμαστε στον τακτό χρόνο να σας παραδώσουμε το περιβόητο μπίζνες πλαν που εσείς το βάλατε μπροστά χωρίς να είναι υποχρεωτικό και που εφηύραν επιδεικτικά οι νομικοί συνεργάτες σας για να μας καθυστερήσουν κι άλλο, μέχρι να γεμίσουμε ΑΟΔ. Γιατί έρχονται κι άλλες και προφανώς δεν το ξέρετε...

Όμως αγαπητή Κυρία, όπως τονίστηκε και στη συνέντευξη Τύπου μας, το σοβαρότερο μπίζνες πλαν είναι τα ίδια τα ατράνταχτα ρεπερτόριά μας, που μάλλον απ ο,τι δείχνει, επιθυμείτε εσείς και οι συνεργάτες σας, να παραδώσουμε, υποχρεωμένοι από την ανέχεια, σε οποιαδήποτε ΑΟΔ θέλει να μας τα αγοράσει. Να σπάσουμε έτσι και την Ενότητά μας και να χαίρεται ο Λύκος στην Ανεμοζάλη.
Κάντε λοιπόν αυτό που θα έκανε οποιοσδήποτε Υπουργός Οποιασδήποτε Πολιτισμένης Χώρας.
Δώστε την Άδεια Τώρα και θα σκεφτούμε εμείς με ποιους θα συνεργαστούμε και με ποιους μας συμφέρει. Κυρίως όμως ειλικρινά σταματήστε να επαναλαμβάνετε ότι γίνεται παραπληροφόρηση, για πολιτικούς ή άλλους λόγους. Αν όλοι οι Δημιουργοί είμασταν Σύριζα μάλλον δεν θα ήσασταν τώρα εκεί.
Μην χρονοτριβείτε ξενυχτώντας για τύπου καλοπροαίρετες απαντήσεις.
Εγώ προσωπικά δεν σας πολυπιστεύω. Έχουν διαφανεί εδώ και καιρό οι προθέσεις καθυστέρησης εις βάρος μας.
Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο άλλης καθυστέρησης.
Φερθείτε επιτέλους ως Κυρία και Υπουργός.
Την καλημέρα μου
Σταμάτης Κραουνάκης.
25/1/2020

Υ.Γ. Απαντάτε με αλαζονεία ως Κράτος σε μια οικογένεια που θρηνεί.
Αντέξτε την γενναία αντίδραση τους.

Ανοιχτή επιστολή του Κώστα Καλδάρα προς την υπουργό Πολιτισμού

κα. ΜΕΝΔΩΝΗ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ!!!


Υπουργείο Υποκρισίας, Θράσους και Ψέματος! Όταν σε μια χώρα το υπουργείο πολιτισμού γίνεται θέατρο υποκρισίας, τότε η υπουργός της "λυπάται που απορρίπτεται" η μετά θάνατον τιμή. Μα η θέση σας κ. Μενδώνη είναι να τιμάτε τους δημιουργούς εν ζωή κι όχι μετά θάνατον. Τον πολιτισμό εκπροσωπείτε ή γραφείο κηδειών;;; Όταν έχετε το θράσος και προσβάλλετε με μια επιστολή την οικογένεια Μικρούτσικου, με νουθεσίες απέναντι στην επιθυμία της, φαίνεται το πόσο μικρή, ελάχιστη είστε απέναντι στην αθανασία του έργου του δημιουργού, αλλά και στην αξιοπρέπεια της οικογένειας του. Αλλά και σε πόσα ψέματα θα καταφύγετε, με πιο πρόσφατο αυτό που γράφετε στην ίδια επιστολή (τεράστιο ατόπημα εκμετάλλευσης), ότι είπατε στους δημιουργούς ότι ο ΟΠΙ θα αναλάβει τα έξοδα του business plan, αλλά κι ότι δεν έχετε πρόθεση να αναλάβουν ιδιώτες τα πνευματικά δικαιώματα...(εδώ γελάμε). Από σεβασμό και μόνο στην οικογένεια του Θάνου, δεν θα συνεχίσω με τα ψέματα σας. Απλά φοβάμαι ότι ο μόνος δρόμος προς την ελάχιστη αξιοπρέπεια που σας απέμεινε είναι να παραιτηθείτε, γιατί είστε ανάξια του αξιώματος σας.

Διαμαρτυρία του μέλους του εποπτικού συμβουλίου της ΕΥΕΔ, Μαρίας Φασουλάκη

18 αυτιά 18 μάτια
9 νοήμονες, επώνυμοι και με δημόσια δέσμευση του λόγου τους, άνθρωποι νόμιμα εκλεγμένοι από το Σώμα της ΓΣ των Ελλήνων δημιουργών και εκπροσώπων του ξένου ρεπερτορίου στο ΔΣ ενός Οργανισμού παραπέμπονται έμμεσα για ομαδική θεραπεία Αλτσχάιμερ από το ΥΠΠΟΑ που φαίνεται να έχει πλέον του ενός κέντρα αποφάσεων χάνοντας τον έλεγχο στο τι λέει εντός και τι δημόσια
Μακάρι να είχαμε την τιμή έστω μιας απάντησης και ΣΤΙΣ αλλεπάλληλες ΕΓΓΡΑΦΕΣ εκκλήσεις μας απ το καλοκαίρι.. Πότε δεν την είχαμε ..
Μόνο τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι βγαίνουν ανακοινώσεις παρελκυστικες και ψευδείς λίγο πριν το επίσημο τέλος της ΕΥΕΔ και λίγο πριν μπει η ταφόπλακα στο δικαίωμα και στο τραγούδι..
Αυτός είναι ο στόχος σας κύριε Μητσοτάκη τελικά; ..

Ακόμα περιμένουμε την υλοποίηση ΤΗΣ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗΣ πρόθεσης της κυρίας υπουργού σας, στην τελευταία μας συνάντηση να στείλει έλεγχο όπως η ίδια παραδέχτηκε δημόσια απ τον οποίο θα προέκυπτε η βιωσιμότητα ΤΗΣ ΕΥΕΔ και συνεπώς της ΕΔΕΜ, κάτι που σε λίγα λεπτά και μετά την αποχώρηση της απ τη συζήτηση ο Διευθυντής της ο κ Πλατίτσας, μας το απέκλεισε παρότι του υπενθυμίσαμε κατ επανάληψη ότι πριν λίγο άλλα είχε πει η υπουργός του .
Ποιος κάνει κουμάντο εκεί μέσα τελικά;
Όταν κλείσουμε ως ΕΥΕΔ βάσει νόμου στις 31 Μαΐου θα είναι αργά και αυτό το ξέρουν.. Όπως ξέρουν και όλα τα τεχνικά γραφειοκρατικά και οικονομικά προβλήματα που απ τον Οκτώβριο μας ταλανίζουν και ως ΕΥΕΔ και ως ΕΔΕΜ και παρ όλες τις εκκλήσεις μας έγγραφα και τηλεφωνικά, δεν είχαμε ΠΟΤΕ καμία απάντηση για λύση ή βοήθεια που είχε ΥΠΟΧΡΈΩΣΗ το ΥΠΠΟΑ να δώσει σε μια υπηρεσία του, ούτε φυσικά καμία δέσμευση της κ υπουργού για όλα αυτά που ισχυρίζεται σήμερα ..
9 άνθρωποι και ένα νόμιμα εκλεγμένο ΔΣ, τα διαψεύδουμε κατηγορηματικά όταν μάλιστα έχει κυκλοφορήσει δημόσια δελτίο Τύπου μας που λέει ακριβώς τι έγινε σ αυτή την αλλοπρόσαλλη και αλλεπάλληλα επιθετική συνάντηση και φρικτή συμπεριφορά προς όλους μας του αφεντικού του γραφείου της υπουργού προαναφερθέντος "κυρίου"... Που απ ό,τι φαίνεται παίρνει τις αποφάσεις ζωής και θανάτου για τον πολιτισμό του τόπου

Φυσικά ο σεβασμός στον πολιτισμό προϋποθέτει να τον χεις..
Στη θέση σας ή σιωπή ως απάντηση στην επιστολή Μικρούτσικου θα ήταν ο ελάχιστος σεβασμός στη μνήμη του..

Η «Αυτοδιαχείριση» στο ΣτΕ

 

Με πληρεξούσιο νομικό της εκπρόσωπο, τον γνωστό καθηγητή του Διοικητικού Δικαίου Πάνο Λαζαράτο, ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων «Αυτοδιαχείριση» ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της διαπιστωτικής πράξεως υποβολής των απαιτούμενων κατά νόμο στοιχείων της «IP HUBΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ» – «IP HUB Α.Ε.» για την δραστηριοποίησή της στην ελληνική επικράτεια ως Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης, υπό την αιγίδα των κ.κ. Μάρη και Νανόπουλου.

Πιο συγκεκριμένα η «Αυτοδιαχείριση» ζητά:

«Να ακυρωθεί ως παράνομη η διαπιστωτική απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, λόγω εσφαλμένης ερμηνείας και εφαρμογής του άρθρου 4 παρ. 8 του ν.4481/2017 και ειδικότερα:

i) η έκδοση της ΥΑ παρά την ελλιπή υποβολή φακέλου στον ΟΠΙ και την παράλειψη της «IP HUB ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ» – «IP HUB Α.Ε.» να αποδείξει την βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητά της στον τομέα της διαχείρισης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων.

ii) η έκδοση της ΥΑ, παρά την ελλιπώς και εσφαλμένως αιτιολογημένη εισήγηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας.2. Επικουρικά, προβάλλεται ότι το άρθρο 4 παρ. 8 του ν. 4481/2017 είναι φωτογραφικό και συνεπάγεται τις κατωτέρω παραβάσεις συνταγματικών και ενωσιακών διατάξεων:i) Παράβαση του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος και ειδικότερα, άνιση μεταχείριση μεταξύ των ΟΣΔ και των ΑΟΔ.ii) Παράβαση των άρθρων 106 παρ. 1 και 102 ΣΛΕΕ και ειδικότερα, άνιση μεταχείριση μεταξύ των ΟΣΔ και των ΑΟΔ, συνεπαγόμενη τη νόθευση της δομής της αγοράς και τη δημιουργία του κινδύνου της καταχρηστικής συμπεριφοράς της «IP HUB ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ» – «IP HUB Α.Ε.» κατά τη δραστηριοποίησή της.

iii) Παράβαση των άρθρων 5 παρ. 1 και 17 του Συντάγματος και ειδικότερα, μη αποτελεσματική προστασία της οικονομικής ελευθερίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων των δημιουργών (συνθετών και στιχουργών).iv) Παράβαση της Οδηγίας 2014/26/ΕΕ, η οποία προβλέπει ενιαία αντιμετώπιση των ΟΣΔ και ΑΟΔ ως προς την ανάγκη αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητάς τους στον τομέα διαχείρισης μουσικών και πνευματικών δικαιωμάτων.

 

 

 

Επιστολή της υπουργού Πολιτισμού προς την οικογένεια τουΘάνου Μικρούτσικου-1
Επιστολή της υπουργού Πολιτισμού προς την οικογένεια τουΘάνου Μικρούτσικου-2
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ