Copyright: Pixabay

ΥΠΠΟΑ: Τα 435 χιλιάδες ευρώ για το animation και η πορεία των μέτρων ενίσχυσης του σινεμά

Με αναλυτική ανακοίνωση το Υπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει για την πορεία υλοποίησης του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας στο οποίο διαθέτει το συνολικό ποσό των 2.800.000 ευρώ

Μετά την ανακοίνωση των 25 προτάσεων animation που επιλέχθηκαν για να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο των μέτρων για την ενίσχυση του κινηματογράφου λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού (το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου), το ΥΠΠΟΑ διευκρινίζει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες που αφορούν τα τρία επιμέρους προγράμματα (Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Animation), τα οποία συγκροτούν το Ειδικό Πρόγραμμα.

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου Πολιτισμού δημοσιεύονται μία μέρα αφ' ότου η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών κατήγγειλε με ανοιχτή επιστολή τον διαγωνισμό χρηματοδότησης ταινιών animation, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους χρεώνοντας μεταξύ άλλων στο υπουργείο αδιαφάνεια, «έλλειψη σεβασμού προς τους κινηματογραφικούς δημιουργούς» και «ανευθυνότητα στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Ως προς την αξιολόγηση σεναρίων για τη χρηματοδότηση παραγωγής κινηματογραφικών έργων Animation, το ΥΠΠΟΑ σημειώνει ότι αυτή ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή η οποία είχε οριστεί  από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στις 22 Απριλίου 2020, στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας. Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης είναι οι Αναστασία Δημητρά, Διευθύντρια Animation ΑΚΤΟ, Διαχειρίστρια της ASIFA Hellas (Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων), Ελίζ Ζαλαντό, Γενική Διευθύντρια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Δημήτρης Σπύρου, Σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος, επιλέχθηκαν 25 προτάσεις, καθώς και 5 αναπληρωματικές, από τις συνολικά 82 που κατατέθηκαν, εμπρόθεσμα, στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής. Κάθε μια από τις 25 προτάσεις λαμβάνει ποσό χρηματοδότησης από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης για τις 25 προτάσεις ανέρχεται στις 435.000 ευρώ.

Μετά την επιλογή των προτάσεων, οι δικαιούχοι θα υπογράψουν ιδιωτικό συμφωνητικό με το Ε.Κ.Κ. για τους όρους ολοκλήρωσης και χρηματοδότησης του έργου τους.

Ακολουθούν οι πίνακες με τις 25 προτάσεις που επιλέγονται για χρηματοδότηση, τις 5 επιλαχούσες προτάσεις και τα αντίστοιχα ποσά:

Προτάσεις που επιλέγονται για χρηματοδότηση παραγωγής έργων Animation

A/A

ΤΙΤΛΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

1

Το τραγούδι των μοιρών

Αρίσταρχος Παπαδανιήλ

17.500

2

Fuga

Αντώνης Ντούσιας

20.000

3

In Between

Ευτυχία Παππά

20.000

4

Τόποι του Ελληνισμού: Ερμούπολη

Χαράλαμπος Μαργαρίτης

17.500

5

Σουρσουρής

Μάριος Ιωαννίδης

17.000

6

Ο ιδανικός άγνωστος άλλος

Δημήτρης Πατρίκιος

17.000

7

Έχασα τον δρόμο μου

Παναγιώτης Ράππας

19.000

8

Καναρίνι

Χρυσούλα Κοροβέση και Μάριος Γαμπιεράκης

16.500

9

Χρόνος

Σπυρίδων Σιάκας

17.500

10

192 Ναυσικά

Άγγελος Σπαρτάλης

19.000

11

Τριγωνοψαρούλης εναντίον μεγάλου καρχαρία

Αικατερίνη Παπαγεωργίου και Χρήστος Λειβαδίτης

14.500

12

E – Toons η λευκή σελίδα

Γιώργος Νικολούλιας

19.500

13

Echo

Σέργιος Κοτσόβουλος

18.500

14

Ο σούπερ ήρωας σύζυγός μου

Αλεξάνδρα Τάγκαλη

17.000

15

Το έργο

Γιώργος Φαραζής

17.000

16

Η πορνογραφική συλλογή του Κάφκα

Αριστοτέλης Μαραγκός

17.000

17

Η δύναμη δια της χαράς

Ιορδάνης Ανανιάδης

18.000

18

Ροζ βουνό

Τόμας Κούνστλερ

19.000

19

Loving Shadow

Κωνσταντίνος Οικονόμου

17.500

20

Το παρεάκι των Χριστουγέννων

Κώστας Κατράκης

17.000

21

Travel Bugs

Φωκίων Ξένος

16.500

22

Η αξιότιμη κυρία Λιέν Μουρλέν

Ελένη Ξούπα

17.000

23

Μινέ

Κωνσταντίνα – Δάφνη Ξουράφη

17.000

24

Ο μόλος

Ζαχαρίας Μαυροειδής

16.000

25

Το ελάφι και ο ιππότης

Παρασκευή Μαρκάτου

12.500

 

Επιλαχούσες προτάσεις για χρηματοδότηση παραγωγής έργων Animation

A/A

ΤΙΤΛΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

 

Juice

Χρήστος Μπουραντάς

15.000

 

Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι

Κίμων Τσακίρης

16.000

 

Οι μουσικοί της Βρέμης

Σοφία Παπαχρήστου

15.000

 

Μακέτα

Γιώργος Μπαουρδάς

16.000

 

Αριάδνη

Γεώργιος Διδυμιώτης

15.000

Ως προς την παράταση προθεσμιών της δεύτερης φάσης των προγραμμάτων χρηματοδότησης για κινηματογραφικά έργα Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ: Την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020 ολοκληρώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου η διαδικασία αξιολόγησης των σεναρίων που κατατέθηκαν κατά την πρώτη φάση των επιμέρους προγραμμάτων χρηματοδότησης για κινηματογραφικά έργα Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας. Η πρώτη φάση αφορά στη χρηματοδότηση συγγραφής σεναρίου για τις συγκεκριμένες δύο κατηγορίες έργων.

Σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος, από την αξιολόγηση αυτή θα προκύψουν συνολικά 100 σενάρια (50 από κάθε κατηγορία) που, αφενός θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 2.500 ευρώ έκαστο, αφετέρου θα αποκτήσουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για τη δεύτερη φάση της διαδικασίας, δηλαδή για την αξιολόγηση και επιλογή συνολικά 50 σεναρίων (25 από κάθε κατηγορία), των οποίων θα χρηματοδοτηθεί η παραγωγή, με το ποσό των 20.000 ευρώ για κάθε σενάριο Μικρού Μήκους και των 30.000 ευρώ για κάθε σενάριο Ντοκιμαντέρ.

Η μικρή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της φάσης χρηματοδότησης συγγραφής σεναρίου Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ οφείλεται στον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των σχεδίων που κατατέθηκαν στις δύο αυτές κατηγορίες, τα οποία ξεπέρασαν τα 1150, με την πλειοψηφία τους να υποβάλλεται τις δύο τελευταίες μέρες της ορισμένης προθεσμίας.

Μετά την επιμήκυνση του διαστήματος αξιολόγησης και επιλογής των σεναρίων κατά την πρώτη φάση του Ειδικού Προγράμματος, είναι επιβεβλημένη η μετάθεση των προθεσμιών που αφορούν στη δεύτερη φάση. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις συμμετοχής στη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής σεναρίων για χρηματοδότηση παραγωγής κινηματογραφικών έργων Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ θα κατατίθενται στο Ε.Κ.Κ. από τις 24.07.2020 έως τις 07.08.2020. Αιτήσεις που θα κατατεθούν μετά την ανωτέρω προθεσμία δεν θα γίνουν δεκτές. Τονίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι προτάσεις σεναρίων που προκρίθηκαν στην πρώτη φάση του Ειδικού Προγράμματος. Η αξιολόγηση και επιλογή των σεναρίων θα ξεκινήσει αμέσως με το πέρας της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων και θα ολοκληρωθεί εντός 30 ημερών, από τις Επιτροπές που έχει συστήσει για τον σκοπό αυτό το ΥΠΠΟΑ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ