Τα νέα ταλέντα του ελληνικού σινεμά κατακτούν την Ευρώπη
Το Electric Swan της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη είναι μία από τις ελληνικές ταινίες που θα διεκδικήσουν βραβεία στο Φεστιβάλ του Κλερμόν Φεράν

Τα νέα ταλέντα του ελληνικού σινεμά κατακτούν την Ευρώπη

Τελευταία Ενημέρωση
Δύο μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ - του Κλερμόν Φεράν στη Γαλλία και του Βερολίνου στη Γερμανία - ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες τους σε οκτώ νέα ταλέντα του ελληνικού σινεμά, γεγονός που συνιστά έναν μικρό άθλο για τους Έλληνες δημιουργούς.

Οι νέα γενιά του εγχώριου σινεμά ετοιμάζει τις βαλίτσες της τόσο για το ακριβοθώρητο Φεστιβάλ του Κλερμόν Φεράν (31 Ιανουαρίου - 8 Φεβρουαρίου 2020), το σημαντικότερο για ταινίες μικρού μήκους, με την μεγαλύτερη από ποτέ συμμετοχή ελληνικών ταινιών, όσο και για το Φεστιβάλ Βερολίνου (20 Φεβρουαρίου - 1 Μαρτίου 2020) που ανακοίνωσε το πρόγραμμα του στο τμήμα του Πανοράματος. Τα νέα συνηγορούν σε έναν μικρό θρίαμβο για τους νέους σκηνοθέτες - άνδρες και γυναίκες - που θα βρεθούν με τις ταινίες τους στο επίκεντρο της διεθνούς κινηματογραφικής αγοράς. 

Στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, που το 2020 έχει επετειακό χαρακτήρα σβήνοντας 70 κεράκια στην τούρτα του, θα βρεθούν οι πρωτοεμφανιζόμενοι Σιαμάκ Ετεμάντι και Τζώρτζης Γρηγοράκης. Ο πρώτος Ελληνο-Ιρανός στην καταγωγή, έχει κάνει το Pari, ένα δράμα στη σύγχρονη Αθήνα, επικεντρωμένο στην περιπέτεια ενός ζευγαριού Ιρανών που αναζητάει τον φοιτητή γιο του στην πόλη. Ο δεύτερος έχει γυρίσει το Digger με πρωταγωνιστές τους Βαγγέλη Μουρίκη, Αργύρη Πανταζάρα και Σοφία Κόκκαλη. Η ταινία περιγράφεται ως ένα σύγχρονο γουέστερν επικεντρώμενο στη σύγκρουση ενός άντρα που ζει και δουλεύει μόνος στο κτήμα του, μέσα σε ένα ονειρό δάσος, με τον γιο του, ο οποίος επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια.

Αν τα νούμερα είναι ενδεικτικά της επιτυχίας των ελληνικών συμμετοχών, σημειώνουμε ότι από τις 7.009 αιτήσεις συμμετοχής για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ του Κλερμόν Φεράν, επιλέχθηκαν συνολικά 80 ταινίες εκπροσωπώντας 54 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα που για πρώτη φορά εκπροσωπείται με τη συμμετοχή 3 ταινιών μικρού μήκους. 

photo_clermont.jpg

Συγκεκριμένα στην 42ο διοργάνωση του γαλλικού Φεστιβάλ οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που συμμετέχουν στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα είναι τρεις. Πρόκειται για τις:  

«Όλες οι Φωτιές η Φωτιά» σε σκηνοθεσία του Ευθύμη Kosemund Σανίδη και σε παραγωγή του ιδίου και τoυ Μιχάλη Αλεξάκη (FOSS Productions). H ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Ταινιών Μικρού Μήκους του 72ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο.

«Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κεκάτου και σε παραγωγή της Ελένης Κοσσυφίδου (Βlackbird Productions) και σε συμπαραγωγή Guillaume Dreyfus και Delphine Schmit (Tripode Productions) (Γαλλία). Η ταινία ξεκίνησε θριαμβευτικά την πορεία της  κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες τον περασμένο Μάιο.

«Route 3» σε σκηνοθεσία του Θανάση Νεοφώτιστου σε παραγωγή των Δημήτρη Τσακαλέα (Obala Art Centar), Imagina Pictures Α.Ε. και Dna Labs. Η ταινία γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2018 στο Σαράγεβο κι έκανε την πρεμιέρα της τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Ελληνικές συμμετοχές θα παρουσιαστούν και στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ όπου διαγωνίζονται δύο ταινίες μικρού μήκους ελληνογαλλικής συμπαραγωγής. Πρόκειται για τις ταινίες:

«Electric Swan» σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη που έκανε την διεθνή της πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Βενετίας τον περασμένο Αύγουστο. Παραγωγοί της ταινίας είναι οι Anaïs Gagliardi και Emmanuel Chaumet (Ecce Films) (Γαλλία), Μαρία Δρανδάκη (Homemade Films) (Ελλάδα) και  María Victoria Marotta (Un puma cine) (Αργεντινή).

«Πρώτος Έρωτας» σε σκηνοθεσία του Χάρη Ραφτογιάννη.  Η ταινία  διαγωνίζεται στο Εθνικό Τμήμα του Φεστιβάλ του Κλερμόν Φεράν  και πρόκειται για την παγκόσμια πρεμιέρα της.  Παραγωγός της ταινίας είναι η Ελένη Κοσσυφίδου (Blackbird Productions) (Ελλάδα) και συμπαραγωγός ο  Olivier Chantriaux (FILMO2) (Γαλλία).

Για το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα υποβλήθηκαν 2.008 ταινίες και επιλέχθηκαν 54 ταινίες από τις οποίες 13 είναι διεθνείς συμπαραγωγές μεταξύ αυτών και οι δύο προαναφερόμενες ελληνογαλλικές συμπαραγωγές.

Στο Εθνικό Διαγωνιστικό συμμετέχει και η ταινία «Οlla» το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Aριάν Λαμπέντ (η σύζυγος του Γιώργου Λάνθιμου, γνωστή μας ως ηθοποιός από τις ταινίες του αλλά και από το Attenberg της Αθηνάς Τσαγγάρη που της είχε χαρίσει βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας, κάνει τα πρώτα της βήματα στη σκηνοθεσία) η οποία έκανε την πρεμιέρα της στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του 72ου Φεστιβάλ Καννών. Πρόκειται για γαλλική παραγωγή με τη συμμετοχή αρκετών Ελλήνων συντελεστών: η ηθοποιός Ρομάνα Λόμπατς έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο συνθέτης Coti K την επιμέλεια της μουσικής και ο Γιώργος Μαυροψαρίδης τη φροντίδα του μοντάζ.

Ελληνικές συμμετοχές και στην Αγορά Ταινιών Μικρού Μήκους

Παράλληλα με το Φεστιβάλ του Κλερμόν Φεράν πραγματοποιείται και η Αγορά Ταινιών Μικρού Μήκους, η οποία συγκεντρώνει κάθε χρόνο περίπου 3.500 επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα, όπως προγραμματιστές φεστιβάλ, εταιρείες  διανομείς, εταιρείες παραγωγής, εθνικά κέντρα κινηματογράφου κ.λ.π. Στο πλαίσιο της Αγοράς πραγματοποιείται και η δράση Euroconnection, φόρουμ συμπαραγωγής ευρωπαϊκών ταινιών μικρού μήκους στο οποίο συμμετέχουν επιλεγμένα σχέδια ταινιών. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει το σχέδιο ταινίας μικρού μήκους «Φθινοπωρινά Χριστούγεννα» σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μπακούρη, σενάριο της συγγραφέως Αντιγόνης Ζιόγκα και με παραγωγό τον Κωνσταντίνο Μπαλιώτη της 2D2R, το οποίο αποτέλεσε και την εθνική πρόταση συμμετοχής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Τέλος, η ταινία stop motion «Underground» σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Γιάννη Χριστοφόρου θα συμμετέχει στις εργασίες του Euroconnection φόρουμ ως ελληνοκυπριακή συμπαραγωγή.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, όπως κάθε χρόνο, θα συμμετέχει με περίπτερο στην Αγορά του Φεστιβάλ με στόχο την προώθηση πρόσφατων παραγωγών ελληνικών ταινιών μικρού μήκους μέσω της Διεύθυνσης Προώθησης-Hellas Film, καθώς και την προώθηση της Ελλάδας ως τόπου κινηματογράφησης διεθνών παραγωγών μέσω της Διεύθυνσης Hellenic Film Commission.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ