Αθλητισμός|18.11.2022 07:40

Μουντιάλ 2022: Αφιέρωμα 7ος όμιλος - Η... σίγουρη Βραζιλία, η μάχη Ελβετίας - Σερβίας και το απρόβλεπτο Καμερούν

Γιάννης Σκόκας

Μουντιάλ 2022: Όμιλος στον οποίο βρίσκεται η Βραζιλία, αρχίζει και τελειώνει με μια σταθερά: η Σελεσάο είναι το απόλυτο φαβορί κι όλοι οι υπόλοιποι έπονται. Πρόκειται άλλωστε, παραδοσιακά για την ομάδα που συγκαταλέγεται μεταξύ των επικρατέστερων για την κατάκτηση. Από εκεί και πέρα όμως, αναμένεται να γίνει «σφαγή» για το δεύτερο εισιτήριο της πρόκρισης. Δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί μεταξύ Ελβετίας και Σερβίας, ενώ το Καμερούν είναι υπολογίσιμη ομάδα και μπορεί να κάνει ζημιές. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πρόκριση θα κριθεί την τελευταία αγωνιστική στο Σερβία - Ελβετία.

Πρόγραμμα

  • 24/11 12:00 ΕΛΒΕΤΙΑ - ΚΑΜΕΡΟΥΝ / ANT1+
  • 24/11 21:00 ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ / ANT1
  • 28/11 12:00 ΚΑΜΕΡΟΥΝ - ΣΕΡΒΙΑ / ANT1+
  • 28/11 18:00 ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ / ANT1
  • 02/12 21:00 ΚΑΜΕΡΟΥΝ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ / ANT1
  • 02/12 21:00 ΣΕΡΒΙΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ / ANT1+

Βραζιλία

  • Παρουσίες σε Μουντιάλ: 22
  • Καλύτερη θέση: Κατάκτηση (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)
  • Πρώτος σε συμμετοχές: Καφού (142)
  • Πρώτος σε γκολ: Πελέ (77)
  • FIFA Ranking: 1η θέση

Προπονητής: Ο 61χρονος Αντενόρ Λεονάρντο Μπάτσι, κατά κόσμον Τίτε, βρίσκεται στην ηγεσία της Εθνικής Βραζιλίας από το 2016. Έφτασε μέχρι τα προημιτελικά στο Μουντιάλ της Ρωσίας, όπου αποκλείστηκε απ’ το Βέλγιο, σήκωσε το Copa America το 2019 αλλά έχασε εκείνο του 2021 στο Μαρακανά απ’ την Αργεντινή. Αν δεν πετύχει στο Κατάρ το πιθανότερο είναι να αποτελέσει παρελθόν απ’ τη Σελεσάο. Έμπειρος κόουτς με καριέρα 30 ετών και τίτλους στο παλμαρέ του με αποκορύφωμα την παρουσία του στην Κορίνθιανς με την οποία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και το Copa Libertadores.

Αστέρι: Όταν μιλάμε για Βραζιλία, μιλάμε για αστέρια του ποδοσφαίρου. Από το τέρμα, όπου διαθέτει δύο απ’ τους καλύτερους γκολκίπερ στον κόσμο (Άλισον και Έντερσον) μέχρι και την επίθεση με μια πλειάδα σπουδαίων παικτών. Εκείνος όμως που παραμένει ο απόλυτος σταρ και ο φυσικός ηγέτης της ομάδας είναι ο Νεϊμάρ. Στην πιο ώριμη περίοδο της ζωής και της καριέρας του ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν, θέλει να οδηγήσει τη χώρα του στην ποδοσφαιρική «γη της Επαγγελίας». Θέλει δύο γκολ για να φτάσει τον θρυλικό Πελέ (77) στην κορυφή των σκόρερ της Σελεσάο.

Εκτίμηση: Καταδικασμένη για να στοχεύει μόνο στον τίτλο. Τίποτα άλλο δεν ικανοποιεί το απαιτητικό βραζιλιάνικο κοινό από το βαρύτιμο τρόπαιο. Αυτό το βάρος κουβαλούν στις πλάτες τους οι παίκτες και ο προπονητής, που θέλουν να επιστρέψουν ξανά με το τρόπαιο στη Βραζιλία μετά από 20 χρόνια και τον θρίαμβο του 2002. Το ταλέντο όχι απλά υπάρχει αλλά περισσεύει στη Σελεσάο, το ζητούμενο όμως είναι το φορμάρισμα στη διάρκεια του τουρνουά, η αυτοπεποίθηση και κυρίως η διαχείριση της πίεσης. Ο όμιλος είναι δύσκολος αλλά οι Βραζιλιάνοι θα βρουν τον δρόμο. Τα νοκ άουτ αποτελούν το μεγάλο στοίχημα…

Ρόστερ

  • Τερματοφύλακες: Άλισον (Λίβερπουλ), Έντερσον (Μάντσεστερ Σίτι), Γουεβέρτον (Παλμέιρας).
  • Αμυντικοί: Ντανίλο (Γιουβέντους), Ντάνι Άλβες (Πούμας), Τιάγκο Σίλβα (Τσέλσι), Μαρκίνιος (Παρί), Έντερ Μιλιτάο (Ρεάλ), Μπρέμερ (Γιουβέντους), Άλεξ Σάντρο (Γιουβέντους), Άλεξ Τέλες (Σεβίλλη).
  • Μέσοι: Καζεμίρο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Φαμπίνιο (Λίβερπουλ), Φρεντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μπρούνο Γκιμαράες (Νιούκαστλ), Λούκας Πακετά (Γουέστ Χαμ), Έβερτον Ριμπέιρο (Φλαμένγκο).
  • Επιθετικοί: Νεϊμάρ (Παρί), Βινίσιους (Ρεάλ), Ραφίνια (Μπαρτσελόνα), Άντονι (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ροντρίγκο (Ρεάλ), Γκαμπριέλ Ζεζούς (Άρσεναλ), Ριτσάρλισον (Τότεναμ), Πέντρο (Φλαμένγκο), Γκαμπριέλ Μαρτινέλι (Άρσεναλ).

Ελβετία

  • Παρουσίες σε Μουντιάλ: 12
  • Καλύτερη θέση: Προημιτελικός (1934, 1938, 1954)
  • Πρώτος σε συμμετοχές: Χαιντς Χέρμαν (118)
  • Πρώτος σε γκολ: Aλεξάντερ Φρέι (42)
  • FIFA Ranking: 15η θέση

Προπονητής: Ο 48χρονος Μουράτ Γιακίν βρίσκεται στον πάγκο της Ελβετίας απ’ τον Αύγουστο του 2021 μετά την αποχώρηση του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς. Οδήγησε τη χώρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ αφήνοντας πίσω της την Ιταλία, η οποία αργότερα αποκλείστηκε στα πλέι οφ. Ο Γιακίν έστειλε περίπου δέκα κιλά σοκολάτας ως δώρο στην ομοσπονδία της Βόρειας Ιρλανδίας για την ισοπαλία που απέσπασε η Εθνική ομάδα στο τελευταίο ματς του ομίλου με τους Ιταλούς, αποτέλεσμα που ευνόησε την Ελβετία, η οποία κλείδωσε την πρόκριση. Ως παίκτης αγωνίστηκε 49 φορές με την Εθνική ομάδα, ενώ απ’ το 2008 που έγινε προπονητής διέγραψε μια θετική πορεία κατακτώντας δύο πρωταθλήματα με τη Βασιλεία.

Αστέρι: Δεν λάμπει όσο ένας επιθετικός που σκοράρει, όπως ο Εμπολό, ο Σεφέροβιτς ή ο Οκαφόρ αλλά αποτελεί την ψυχή της ομάδας. Ο Γκρανίτ Τσάκα, ο οποίος κατάγεται απ’ την Αλβανία (ο αδερφός του έπαιξε με την Εθνική Αλβανίας) είναι ο αρχηγός των Ελβετών και βασικό στέλεχος της Άρσεναλ στην πορεία πρωταθλητισμού που διαγράφει στην Premier League. Στα 30 του χρόνια έχει συμπληρώσει 107 παρουσίες με το εθνόσημο, έχοντας αγωνιστεί σε όλες τις μικρές εθνικές ομάδες τις οποίες υπηρετεί απ’ το 2008. Συμπληρώνει μια εντεκαετία στην εθνική ανδρών, όντας μέλος σε όλες τις επιτυχίες της ομάδας.

Εκτίμηση: Η Ελβετία έχει δημιουργήσει μια θετική παράδοση την τελευταία δεκαετία. Το 2014 και το 2018 προκρίθηκε στους 16 του Μουντιάλ, ενώ το 2016 και το 2020 έφτασε μέχρι τους 16 και 8, αντίστοιχα, του Euro. Αυτό προσφέρει αυτοπεποίθηση και πίστη στην ομάδα αλλά παράλληλα την αγχώνει αφού δεν επιτρέπεται η αποτυχία. Συνδυάζει ταλέντο, δύναμη, ταχύτητα, πάθος. Η μάχη με τη Σερβία θα καθορίσει τα πάντα στον όμιλο…

Ρόστερ

  • Τερματοφύλακες: Γιαν Ζόμερ (Γκλάντμπαχ), Γιόνας Όμλιν (Μονπελιέ), Γκρέγκορ Κόμπελ (Ντόρτμουντ), Φίλιπ Κεν (Ζάλτσμπουργκ).
  • Αμυντικοί: Ρικάρντο Ροντρίγκεζ (Τορίνο), Φαμπιάν Σαρ (Νιούκαστλ), Μάνουελ Ακάντζι (Μάντσεστερ Σίτι), Νίκο Ελβέντι (Γκλάντμπαχ), Σιλβάν Γουιντμέρ (Μάιντς), Εράι Τσέμερτ (Βαλένθια).
  • Μέσοι: Τζερντάν Σακίρι (Σικάγο Φάιερ), Γκρανίτ Τζάκα (Άρσεναλ), Ρέμο Φρόιλερ (Νότιγχαμ), Ντένις Ζακάρια (Τσέλσι), Τζιμπρίλ Σο (Άιντραχτ), Ρενάτο Στέφεν (Λουγκάνο), Εντιμίλσον Φερνάντες (Μάιντς), Φαμπιάν Φράι (Βασιλεία), Μίχελ Αέμπισερ (Μπολόνια), Άρντον Τζασάρι (Λουκέρνη), Φαμπιάν Ρίντερ (Γιουνγκ Μπόις).
  • Επιθετικοί: Χάρις Σεφέροβιτς (Γαλατάσαραϊ), Μπριλ Εμπολό (Μονακό), Ρούμπεν Βάργκας (Άουγκσμπουργκ), Κρίστιαν Φάσναχτ (Γιουνγκ Μπόις), Νόα Οκαφόρ (Ζάλτσμπουργκ).

Σερβία

  • Παρουσίες σε Μουντιάλ: 13
  • Καλύτερη θέση: Ημιτελικός (1930, 1962)
  • Πρώτος σε συμμετοχές: Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς (105)
  • Πρώτος σε γκολ: Αλεκσάνταρ Μίτροβιτς (50)
  • FIFA Ranking: 21η θέση

Προπονητής: O 57χρονος Ντράγκαν Στοΐκοβιτς, άλλοτε διεθνής μέσος -84 φορές- και αρχηγός με Γιουγκοσλαβία/Σερβία/Μαυροβούνιο ανέλαβε την ομάδα τον Οκτώβριο του 2017 ως υπηρεσιακός μετά την απομάκρυνση του Σλάβολιουμπ Μούσλιν. Και μονιμοποιήθηκε λίγο αργότερα, έχοντας πια συμπληρώσει μια πενταετία στον πάγκο. Μετράει 15 χρόνια ως προπονητής αλλά έχει εργαστεί μόλις σε δύο συλλόγους (απ’ το 2008 ως το 2013 στη ιαπωνική Ναγκόγια Γκράμπους και απ’ το 2015 ως το 2020 στην κινεζική Γκουανζού) και την Εθνική Σερβίας…

Αστέρι: Στα 28 του χρόνια έχει γίνει ο αρχισκόρερ της Εθνικής Σερβίας. Ο Αλεκσάνταρ Μίτροβτς έχει πετύχει 50 γκολ σε 76 συμμετοχές, με πολυτιμότερο αυτό που σκόραρε στο 90’ στη νίκη επί της Πορτογαλίας με 2-1, αποτέλεσμα που έστειλε τους Σέρβους στο Μουντιάλ και τους Πορτογάλους στα μπαράζ. Ο στράικερ της Φούλαμ βρίσκεται σε φανταστική κατάσταση και δείχνει ικανός να βάλει δύσκολα σε οποιαδήποτε άμυνα.

Εκτίμηση: Ουδέποτε στερήθηκε ταλέντου η Σερβία. Το πρόβλημά της όμως έχει να κάνει κυρίως με την ομάδα κι όχι με τις μονάδες. Οι Σέρβοι στο καλό τους φεγγάρι είναι ικανοί να νικήσουν οποιονδήποτε αντίπαλο. Στην κακή τους μέρα όμως είναι ικανοί να διαλυθούν. Αποτελεί μεγάλο ερώτημα η εικόνα που θα παρουσιάσουν στο Κατάρ. Μπορούν πάντως να προκριθούν για πρώτη φορά στους 16 μετά το 1998 καθώς στις τρεις τελευταίες παρουσίες τους (2006, 2010, 2018) δεν προχώρησαν πέρα απ’ τους ομίλους.

Ρόστερ

  • Τερματοφύλακες: Βάνια Μιλίνκοβιτς Σάβιτς (Τορίνο), Πρέντραγκ Ραΐκοβιτς (Μαγιόρκα), Μάρκο Ντμίτροβιτς (Σεβίλλη).
  • Αμυντικοί: Νίκολα Μιλένκοβιτς (Φιορεντίνα), Μίλος Βέλκοβιτς (Βέρντερ), Στραχίνια Πάβλοβιτς (Ζάλτσμπουργκ), Στέφαν Μίτροβιτς (Χετάφε), Στράχινια Εράκοβιτς (Ερυθρός Αστέρας), Σρτζαν Μπάμπιτς (Αλμερία).
  • Μέσοι: Ντάρκο Λάζοβιτς (Βερόνα), Αντρίγια Ζίβκοβιτς (ΠΑΟΚ), Νεμάνια Ράντονιτς (Τορίνο), Φίλιπ Κόστιτς (Γιουβέντους), Φίλιπ Μλαντένοβιτς (Λέγκια), Νεμάνια Γκούντελ (Σεβίλλη), Σάσα Λούκιτς (Τορίνο), Νεμάνια Μακσίμοβιτς (Χετάφε), Σεργκέι Μιλίνκοβιτς Σάβιτς (Λάτσιο), Ντούσαν Τάντιτς (Άγιαξ), Ιβάν Ίλιτς (Βερόνα), Μάρκο Γκρούγιτς (Πόρτο), Ούρος Ράτσιτς (Μπράγκα), Φίλιπ Τζούριτσιτς (Σαμπντόρια).
  • Επιθετικοί: Αλεκσάνταρ Μίτροβιτς (Φούλαμ), Ντούσαν Βλάχοβιτς (Γιουβέντους), Λούκα Γιόβιτς (Φιορεντίνα).

Καμερούν

  1. Παρουσίες σε Μουντιάλ: 8
  2. Καλύτερη θέση: Προημιτελικός (1990)
  3. Πρώτος σε συμμετοχές: Ριγκομπέρ Σονγκ (137)
  4. Πρώτος σε γκολ: Σάμουελ Ετό (56)
  5. FIFA Ranking: 43η θέση

Προπονητής: Ένας θρύλος του Καμερούν στον πάγκο της ομάδας. Ο 46χρονος Ριγκομπέρ Σονγκ, ρέκορντμαν συμμετοχών με τα Αδάμαστα Λιοντάρια, στερείται προπονητικής εμπειρίας καθώς δεν έχει εργαστεί πουθενά αλλού πέρα απ’ τις εθνικές ομάδες του Καμερούν: αρχικά ως βοηθός, στη συνέχεια ως επικεφαλής της Κ23 και απ’ τον Φεβρουάριο του 2022 ως head coach της εθνικής ανδρών. Η αποτυχία του Καμερούν στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής που διοργανώθηκε εντός έδρας, προκάλεσε την απόλυση του Τόνι Κονσεϊσάο.

Αστέρι: Ο Βινσέν Αμπουμπακάρ αποτελεί ενεργό μέλος της Εθνικής Καμερούν απ’ το 2010. Έχει αγωνιστεί 93 φορές με το εθνόσημο έχοντας πετύχει 27 γκολ, κι είναι ο αρχηγός της ομάδας. Έμπειρος με παρουσίες σε υψηλό επίπεδο σε Γαλλία (Βαλενσιέν, Λοριάν), σε Πορτογαλία (Πόρτο) και Τουρκία (Μπεσίκτας) αποτελεί μια μεγάλη απειλή για τις αντίπαλες άμυνες.

Εκτίμηση: Κουβαλάει το βάρος της πρόσφατης αποτυχίας στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής που έγινε εντός συνόρων. Οι Καμερουνέζοι αναζητούν μια εξιλέωση αλλά ο όμιλος που κληρώθηκαν στο Μουντιάλ τους έκοψε την όρεξη. Η Βραζιλία δεν παίζεται, ενώ η Ελβετία και η Σερβία βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο. Θα πρέπει να κάνουν το τουρνουά της ζωής τους οι Καμερουνέζοι για να μπορέσουν να αναδειχτούν στα γήπεδα του Κατάρ.

Ρόστερ

  • Τερματοφύλακες: Αντρέ Ονανά (Ίντερ), Ντεβίς Επασί (Αμπχά), Σιμόν Ενγκαπαντουετνμπού (Μαρσέιγ).
  • Αμυντικοί: Ζαν Σαρλ Καστελετό (Ναντ), Ενζό Εμπος (Ουντινέζε), Κόλινς Φάι (Αλ Τάι), Ολιβιέ Εμπαϊζό (Φιλαδέλφεια Γιούνιον), Νουχού Τολό (Σιάτλ Σάουντερς), Νικολάς Ενκουλού (Άρης), Κρίστοφερ Γου (Ρεν).
  • Μέσοι: Ολιβιέ Εντσάμ (Σουόνσι), Γκαέλ Οντούα (Ανόβερο), Μάρτιν Χόνγκλα (Βερόνα), Πιερ Κούντε (Ολυμπιακός), Σαμουέλ Γκουέτ (Μέχελεν), Αντρέ Φρανκ Ζαμπό Ανγκισά (Νάπολι), Ζερόμ Ενγκόμ Μπεκελί (Κολομπέ Σπορτίφ).
  • Επιθετικοί: Μπράιαν Εμπεούμο (Μπρέντφορντ), Μουμί Ενγκαμαλό (Ντινάμο Μόσχας), Βενσάν Αμπουμπακάρ (Αλ Νασρ), Ζορζ Κεβέν Ενκουντού (Μπεσίκτας), Ζαν Πιερ Ενσαμέ (Γιουνγκ Μπόις), Ερίκ Μαξίμ Τσούπο Μότινγκ (Μπάγερν), Μαρού Σουαϊμπού (Κότον Σπορτ), Καρλ Τοκό Εκαμπί (Λιόν), Κριστιάν Μπασογκόγκ (Σανγκάι Σενχούα).

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εθνική ΣερβίαςΕθνική ΕλβετίαςΠαγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΚατάρΜουντιάλ 2022Εθνική ΚαμερούνΠαγκόσμιο κύπελλοΜουντιάλΕθνική ΒραζιλίαςΠαγκόσμιο Κύπελλο 2022