• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Τέλος ο Μεντιλίμπαρ από τον Ολυμπιακό - Τον διαδέχεται ο Αλγκουαθίλ, ο οποίος έρχεται την ΠέμπτηΓεωργιάδης για Μαζωνάκη: Υπέστη ανακοπή σε υποτιθέμενη κλινική κατά τη διάρκεια πλασμαφαίρεσηςΤο «σιωπηλό θύμα» του πολέμου ΗΠΑ-Ιράν: Πώς το Ορμούζ θέτει σε κίνδυνο τα νερά του ΚόλπουΔημοσκόπηση GPO: Στο 14,6% η διαφορά ΝΔ και ΕΛΑΣ - 6 στους 10 κρίνουν αρνητικά τα μέτρα του Μητσοτάκη
δημοφιλές τώρα: Γεωργιάδης για Μαζωνάκη: Υπέστη ανακοπή σε υποτιθέμενη κλινική κατά τη διάρκεια πλασμαφαίρεσης
Homepage ┋   Αθλητισμός   ┋   24.03.2021 19:55
ΕΘΝΟΣ Sport

Η ΑΕ Ποντίων Κοζάνης τιμά την Αϊτή, την πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση

Η Α.Ε.Π. Κοζάνης έχει στις τάξεις τον Αϊτινό Στιβ Σέλσο και προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεων ώστε να τιμήσει την Αϊτή

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Η Αϊτή υπήρξε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση το 1821 και η ΑΕ Ποντίων Κοζάνης, ένα προσφυγικό σωματείο που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Football League (πρώην Γ' Εθνική) και έχει στο ρόστερ της έναν ποδοσφαιριστή από την Αϊτή, τον Στιβ Σέλσο, τιμά τη συμβολική και συνάμα ιστορική κίνηση των Αϊτινών. Παράλληλα, προγραμματίζει, όταν περάσει η πανδημία του κορονοϊού, μια σειρά εκδηλώσεων ώστε να τιμήσει τη νησιωτική χώρα της Καραϊβικής με συμμετοχή της πρεσβείας της Αϊτής και Ελλήνων εκπροσώπων.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΕ Ποντίων Κοζάνης αναφέρει τα εξής: «H ΑΕΠ Κοζάνης τιμά την Aϊτή, τη χώρα του ποδοσφαιριστή μας Σέλσο, που πρώτη αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αναγνώρισε και χαιρέτησε επίσημα, με επιστολή του προέδρου της, στις 15/01/1822, ήταν η μακρινή Αϊτή. Καθώς έχουμε τη χαρά να μετέχει στις τάξεις μας ο ποδοσφαιριστής μας Σέλσο, θέλουμε κι εμείς να τιμήσουμε ιδιαίτερα, τη συγκινητική αυτή κίνηση.

Η Αϊτή, στις μακρινές θάλασσες της Καραϊβικής, ήταν μια μικρή φτωχή χώρα με δικά της τεράστια προβλήματα, αφού δεν είχε ακόμα αποτινάξει πλήρως το ζυγό των Γάλλων αποικιοκρατών. Ο Αδαμάντιος Κοραής, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Νεοελληνικού διαφωτισμού, έστειλε επιστολή -όπως και σε άλλους ηγέτες- στον πρόεδρο της Αϊτής Ζαν Πιερ Μπουαγιέ, ζητώντας συνδρομή στον αγώνα της χώρας μας.

Ο Μπουαγιέ απάντησε πως η χώρα του είναι φτωχή και δεν μπορεί να βοηθήσει οικονομικά, όμως, παρ’ όλα αυτά, έστειλε συμβολικά 45 τόνους καφέ, να πουληθούν και να αγοραστούν καριοφύλια. Έστειλε επίσης και 100 εθελοντές να πολεμήσουν για την απελευθέρωση μας. Άσχετα αν δεν μπόρεσαν να φτάσουν ποτέ λόγω των τεράστιων δυσκολιών του ταξιδιού εκείνης της εποχής, η κίνηση αυτή ήταν συγκλονιστική.

Εμείς, σαν προσφυγικό Σωματείο, τιμούμε με ιδιαίτερη συγκίνηση τόσο τον τεράστιο Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των προγόνων μας, αλλά και τιμούμε τη μικρή μακρινή χώρα του ποδοσφαιριστή μας Σέλσο. Όταν με το καλό ξεπερασθεί η δοκιμασία της πανδημίας, το σωματείο μας, προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεων ώστε να τιμήσει την Αϊτή, με συμμετοχή της πρεσβείας της και Ελλήνων εκπροσώπων».

Διαβάστε ακόμη

Γιώργος Μαζωνάκης: «Όσο ζω, Μαζώ» - Μια ζωή έξω από τα καλούπια

Θρίλερ δίχως τέλος στην Κυψέλη: Βρήκαν δεύτερη σακούλα με κόκκαλα στην Αλεπότρυπα

Τσίπρας στο ethnos.gr: Πρέπει να αλλάξουν οι κλίμακες φορολογίας για να μην χαθούν οι αυξήσεις στους μισθούς

Πώς το GPS μελλοντικά θα κρίνει την έκβαση πολέμων - Οι νέες κυβερνοεπιθέσεις «αλλοίωσης» χώρου και χρόνου

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Επανάσταση 1821
  • 1821
  • ποδόσφαιρο
  • Football League
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr