• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Το πρώτο κύμα των εξοδούχων: Πάνω από 90.000 επιβάτες στα πλοία το τριήμερο - Στο «κόκκινο» λιμάνια και εθνικές οδοίΗ εκλογή της Δούρου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η απόσυρση του Πολάκη και το μαζικό κύμα φυγήςΗ Σάκκαρη νίκησε την Παρκς και βλέπει τελικό στο Athens Open - Δίπλα της η οικογένεια ΜητσοτάκηΗ υπόθεση που δίχασε την Ιταλία: Ηλικιωμένος χρυσοχόος παίρνει στο κυνήγι ληστές, τους πυροβολεί και τους σκοτώνει
δημοφιλές τώρα: «Τάρταλα»: Ίσως ο μοναδικός καφενές στην Κρήτη με εμφιαλωμένα κρασιά και τσικουδιές
Homepage ┋   Αθλητισμός   ┋   21.07.2025 16:40
ΕΘΝΟΣ Sport
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Τι περιλαμβάνει η παραχώρηση📌 Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

Επίσημο: Το ΣΕΦ στον μπασκετικό Ολυμπιακό μέχρι το 2074!

Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η παραχώρηση του γηπέδου στην ερυθρόλευκη ΚΑΕ - Τι περιλαμβάνει το deal

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

(EUROKINISSI)
(EUROKINISSI)
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Ιστορική ημέρα για την ΚΑΕ Ολυμπιακός, καθώς ολοκληρώθηκε η συμφωνία παραχώρησης του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) από την κυβέρνηση στους «ερυθρόλευκους» για χρονικό διάστημα 49 ετών.

Η συμφωνία δίνει στην ομάδα τη δυνατότητα να διαχειρίζεται και να αξιοποιεί το γήπεδο που αποτελεί την έδρα της, σε ένα μοντέλο παραχώρησης παρόμοιο με εκείνο που ακολουθήθηκε για το ΟΑΚΑ και τον Παναθηναϊκό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αθλητισμός | 21.07.2025 14:55
Europa League: Στον δρόμο του ΠΑΟΚ η Βόλφσμπεργκερ - Με Μπεσίκτας ή Σαχτάρ ο Παναθηναϊκός
Αθλητισμός | 21.07.2025 15:00
Champions League: Με Σερβέτ ή Βικτόρια Πλζεν ο Παναθηναϊκός αν περάσει τη Ρέιντζερς

Τι περιλαμβάνει η παραχώρηση

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την κυβέρνηση και την ΚΑΕ, στη συμφωνία εντάσσονται:

  • Η στεγασμένη σάλα του ΣΕΦ, δηλαδή ο κεντρικός αγωνιστικός χώρος
  • Το σύνολο των στεγασμένων συνοδών χώρων
  • Οι χώροι στάθμευσης του συγκροτήματος
  • Τμήμα του περιβάλλοντος χώρου που συνδέει τις παραπάνω εγκαταστάσεις

Όπως επισημαίνεται, δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στη χρήση των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

Η Κυβέρνηση ανακοινώνει την επί της αρχής συμφωνία για την παραχώρηση κατά χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) στην ΚΑΕ Ολυμπιακός για χρονικό διάστημα σαράντα εννέα (49) ετών. Η συμφωνία αφορά τη στεγασμένη σάλα μαζί με το σύνολο των στεγασμένων συνοδών χώρων, τους χώρους στάθμευσης και μέρος του περιβάλλοντος χώρου που συνδέει τις ανωτέρω εγκαταστάσεις, χωρίς καμία αλλαγή στους όρους χρήσης που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Το Ελληνικό Δημόσιο θα μεριμνήσει για τη διενέργεια εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης και αναγκαίων συντηρήσεων του κτιρίου.

Στη συμφωνία του Ελληνικού Δημόσιου με την ΚΑΕ Ολυμπιακός, η οποία θα συμμορφώνεται με το ενωσιακό δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων, δεν περιλαμβάνεται η μετατροπή του γηπέδου από γήπεδο στίβου σε γήπεδο μπάσκετ, η οποία θα επιβαρύνει αποκλειστικά την πλευρά της ΚΑΕ Ολυμπιακός που έχει εκπονήσει ολοκληρωμένη μελέτη για τον σκοπό αυτό.

Στο πρότυπο της αντίστοιχης συμφωνίας με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός:

  • Η ΚΑΕ Ολυμπιακός θα αποδίδει στο ΣΕΦ ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) επί των καθαρών εσόδων που προκύπτουν από τη μίσθωση και την εν γένει εμπορική εκμετάλλευση των παραχωρούμενων κτιρίων, εγκαταστάσεων και υπαίθριων χώρων.
  • Η ΚΑΕ Ολυμπιακός δεσμεύεται στην πραγματοποίηση ελάχιστων υποχρεωτικών επενδύσεων.
  • Η παραχώρηση δεν καταλαμβάνει τη διενέργεια στο ΣΕΦ παγκόσμιων, ευρωπαϊκών αγώνων ή πρωταθλημάτων και αγώνων εθνικών ομάδων, καθώς και πέντε (5) πολιτιστικών εκδηλώσεων κατ’ έτος.
  • Η ΚΑΕ Ολυμπιακός υποχρεούται στην τακτική και έκτακτη συντήρηση των παραχωρούμενων κτιρίων, εγκαταστάσεων και υπαίθριων χώρων, καθώς και στην αποκατάσταση των πάσης φύσεως φθορών και ζημιών τους.
  • Η ΚΑΕ Ολυμπιακός υπέχει αποκλειστική αστική και ποινική ευθύνη από υπαίτιες πράξεις και παραλείψεις που προέρχονται από όργανά της, κατά τη διάρκεια χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των παραχωρούμενων κτιρίων, εγκαταστάσεων και υπαίθριων χώρων.
  • Δεν θίγονται, καθ’ οιονδήποτε τρόπον, η εργασιακή κατάσταση και το μισθολογικό καθεστώς του πάσης φύσεως τακτικού και έκτακτου προσωπικού του ΣΕΦ.

Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, καθώς έρχεται σε συνέχεια της παραχώρησης του σταδίου του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός το 2022.

Με τον τρόπο αυτό οι δύο κορυφαίοι αθλητικοί σύλλογοι της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, που είναι σαφές ότι αντιμετωπίζονται με ισότιμο τρόπο από την ελληνική πολιτεία, θα μπορούν να ανεβάσουν ακόμη ψηλότερα τη Χώρα μας.

Πρόκειται για μια δίκαιη και βιώσιμη κατάληξη για την επίτευξη της οποίας τέθηκαν υπόψη οι εξής παράμετροι:

  • ?η παλαιότητα και η γενική κατάσταση του γηπέδου του ΣΕΦ έναντι του γηπέδου του ΟΑΚΑ,
  • οι τεχνολογικές διαφορές των υποδομών τους,
  • η διαφορά του χρόνου έναρξης ισχύος της παραχώρησης,
  • η διαφορά του αθλητικού προσανατολισμού τους, καθώς το ΣΕΦ είναι σχεδιασμένο ως γήπεδο κλειστού στίβου έναντι του ΟΑΚΑ που εξ αρχής είναι γήπεδο καλαθοσφαίρισης και απαιτεί σημαντικές επενδύσεις από την πλευρά της ΚΑΕ Ολυμπιακός για τη μετατροπή του σε γήπεδο καλαθοσφαίρισης,
  • η διαφορά της χωρητικότητάς τους, καθώς το ΣΕΦ είναι γήπεδο χωρητικότητας 12.000 θέσεων έναντι 18.000 θέσεων που είναι το ΟΑΚΑ,
  • οι απόψεις του Δήμου Πειραιά και της διοίκησης του Νομικού Προσώπου του ΣΕΦ.

Σημειώνεται, ότι από τη συμφωνία αυτή δεν θίγονται οι λοιπές εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Νομικό Πρόσωπο του ΣΕΦ που έχουν ήδη παραχωρηθεί για άλλες χρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των υπό κατασκευή κολυμβητηρίων του ερασιτέχνη Oλυμπιακού, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τη φιλοξενία των Ομοσπονδιών που προπονούνταν στις εγκαταστάσεις του ΣΕΦ σε άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Διαβάστε ακόμη

Όταν τα όπλα «σιωπούν» μόνο στα χαρτιά: Το διεθνές διπλωματικό θρίλερ πίσω από τις εκεχειρίες-φάντασμα

Αντίστροφη μέτρηση για τον πρώτο καύσωνα: Σε ποιες πόλεις θα «χτυπήσουν» τα 40αρια - Πότε και πού θα δροσίσει

Η υπόθεση που δίχασε την Ιταλία: Ηλικιωμένος χρυσοχόος παίρνει στο κυνήγι ληστές, τους πυροβολεί και τους σκοτώνει

Απίστευτο βίντεο: Σκύλος ενεργοποιεί φρυγανιέρα και καίει σπίτι - Νεκρά τρία κατοικίδια

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Ολυμπιακός
  • Φάληρο
  • κυβέρνηση
  • Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
  • μπάσκετ
  • ειδήσεις τώρα
  • Νέα Δημοκρατία
  • Πειραιάς
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr