• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Αυτά είναι τα πρώτα 8 σημεία που θα μπουν οι «έξυπνες» κάμερες στους δρόμους της Αττικής«Είμαι σε απόγνωση»: Αυτοκινητιστής έχασε τη δουλειά του επειδή το υπουργείο Μεταφορών ξέμεινε από ταχογράφουςΟι αγρότες, απεγνωσμένοι, κλιμακώνουν: Σήμερα οι αποφάσεις - Ανοιχτό ακόμη και το κλείσιμο του λιμανιού ΒόλουΑπίστευτες εικόνες στον Βόλο: Σκάφος του Λιμενικού «σκαρφάλωσε» πάνω στον κυματοθραύστη
δημοφιλές τώρα: Μαρουσάκης: Έρχεται «Ωμέγα Εμποδιστής» για ήπιες ημέρες - Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα
Homepage ┋   Αθλητισμός   ┋   13.11.2018 18:08
Newsroom
Newsroom

Θάνατος 13χρονου από εγκεφαλική αιμορραγία σε αγώνα Muay Thai

Έτσι, ανοίγει ξανά η συζήτηση για την επικινδυνότητα του αθλήματος και επανέρχεται η ανάγκη για αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Άλλος ένας αγώνας Muay Thai. Με παιδιά... (youtube)
Άλλος ένας αγώνας Muay Thai. Με παιδιά... (youtube)

Ο θάνατος ενός 13χρονου αγοριού στη διάρκεια ενός αγώνα Thai boxing έχει πυροδοτήσει έναν διάλογο για το αν θα πρέπει να επιτρέπεται να συμμετέχουν παιδιά σε ένα τόσο επικίνδυνο άθλημα, το οποίο πολλά από αυτά βλέπουν ως τη μοναδική ευκαιρία να γλιτώσουν από τη φτώχεια.

Ο Ανούτσα Κότσανα πέθανε τη Δευτέρα από εγκεφαλική αιμορραγία όταν βγήκε νοκ άουτ σε έναν αγώνα που έγινε στα περίχωρα της Μπανγκόγκ το απόγευμα της Κυριακής.

Το Thai boxing ή Muay Thai, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, είναι ένα κοινό πάθος πολλών Ταϊλανδών και εκατομμύρια αγόρια ονειρεύονται μια νίκη στον αγωνιστικό χώρο, που συνοδεύεται από μια ζωή μέσα στα πλούτη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, κάτι το οποίο είναι ταυτόσημο με την επιτυχία και τις διακρίσεις.

Όμως το άθλημα διέπεται από λιγοστούς κανόνες --παιδιά κάθε ηλικίας μπορούν να συμμετάσχουν σε έναν οργανωμένο αγώνα-- γεγονός που τα αφήνει εκτεθειμένα σε σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμη χειρότερα, όπως στην περίπτωση του Ανούτσα, τα φέρνει αντιμέτωπα με τον θάνατο.

Οι συντετριμμένοι συγγενείς του αγοριού είπαν στα μέσα ενημέρωσης ότι δεν θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Όμως, οι βουλευτές που ορίζονται από τη στρατιωτική κυβέρνηση εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο να καταστήσουν αυστηρότερους τους κανονισμούς για την απαγόρευση της συμμετοχής σε αγώνες σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Ωστόσο, η προσπάθειά τους αυτή συναντά εμπόδια από πολλά μέλη της κοινότητας του αθλήματος.

"Οσοι είναι 12 με 15 θα πρέπει να καταγραφούν, να έχουν την άδεια των γονέων τους και να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό στους επαγγελματικούς αγώνες", λέει στο Reuters, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής αθλημάτων της Εθνικής Νομοθετικής Συνέλευσης αναφερόμενος στον προταθέντα νόμο.

Πλάνα από τον τελευταίο αγώνα του Ανούτσα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον δείχνουν χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό, να γρονθοκοπείται επανειλημμένα στο κεφάλι προτού καταρρεύσει με το κεφάλι στο στρώμα.

Ο Σομτσάρτ Τσαροενβατσαραουίτ, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματικής Πυγμαχίας της Ταϊλάνδης, λέει ότι οι προταθείσες αλλαγές θα έπλητταν τη ζωή περίπου 300.000 παιδιών πυγμάχων κάτω των 15 ετών.

"Ο νέος κανονισμός... θα πλήξει τα παιδιά και τους γονείς τους που κερδίζουν δεκάδες χιλιάδες μπατ (το εθνικό νόμισμα της Ταϊλάνδης) από το Muay Thai, το οποίο είναι εθνικό αγώνισμα", λέει ο Σομτσάρτ.

Ο ίδιος λέει ότι ο διαιτητής του αγώνα της Κυριακής θα έπρεπε να τον έχει διακόψει όταν ο Ανούτσα έδειχνε ετοιμόρροπος και ο αγώνας δεν ικανοποιούσε τα κριτήρια της ένωσης.

Η Ένωση θεωρεί, όπως εξηγεί ο ίδιος, ότι η μικρότερη ηλικία για να συμμετάσχουν αγόρια σε οργανωμένους αγώνες θα πρέπει να είναι τα δέκα.

Η Τζιραπόρν Λαοταμάτας, μια νευροακτινολόγος και διευθύντρια του Κέντρου Προηγμένης Διαγνωστικής Απεικόνισης, έχει μελετήσει τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει το άθλημα αυτό.

Η έρευνά της έχει ενισχύσει τις προσπάθειες για την επιβολή αλλαγών αλλά όπως λέει και η ίδια ακόμη και το προτεινόμενο κατώτατο όριο ηλικίας των 12 ετών είναι ένας συμβιβασμός με τον οποίο διαφωνεί.

"Αν μπορούσα να περάσω την δική μου άποψη, το κατώτατο όριο ηλικίας θα ήταν τα 18", λέει αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι το Muay Thai είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος για πολλούς καθώς και πολιτιστικά σημαντικό.

"Η αλλαγή της νομοθεσίας καθυστερεί επειδή η βιομηχανία βγάζει πολλά χρήματα από τους αγώνες Muay Thai παιδιών. Θέλει πολλά κότσια για να το προωθήσει η κυβέρνηση".

Διαβάστε ακόμη

Το δόγμα Τραμπ αναδιατάσσει την Ανατολική Μεσόγειο: Πώς επηρεάζονται Αθήνα και Λευκωσία

«Μυστήριο τρένο» ο σιδηρόδρομος: Ζητήματα ασφαλείας και στον σταθμό Λαρίσης εξαιτίας της χρόνιας εγκατάλειψης

«Δεν θέλω άλλα πρόβατα, θέλω τα δικά μου»: Συγκλονίζει ο κτηνοτρόφος που χάνει το κοπάδι του λόγω ευλογιάς

Όργιο αστυνομικής βίας σε άλλη μια πορεία για τον Αλέξη - Κι όμως, κόσμος έσπασε τον αποκλεισμό και τραγούδησε στο μνημείο

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Ταϊλάνδη
  • Muay Thai
  • Thai boxing
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr